Huawei P20 - ez is kétkezes lett

Nem annyira pró, mint a háromkamerás csúcsváltozat, nincs OLED kijelzője és sztereó hangszórója, viszont esztétikailag barátságosabb, nem mellesleg pedig jelentősen olcsóbb annál.

Hirdetés

Kamera, video, audio

Aki hallott a Huawei P20-szériáról, az szinte biztosan a TIPA-díjas, három hátlapi egységgel dolgozó, kiváló telés képeket készítő kamerarendszert véste az eszébe, ez a hardver azonban kizárólag a Pro változat privilégiuma, aki a normál P20-at választja, be kell érnie a Mate 10 Próból érkező, de némileg továbbfejlesztett dupla kamerával.


[+]

12 megapixeles, f/1,8 apertúrájú, optikai képstabilizátorral ellátott a főkamera, aminek színes képérzékelője fizikailag nőtt, 1/2,3"-on már 1,55 mikronos szenzorpixelekkel számolhatunk, ez jóval több a sokéves átlagnál. A másodlagos kamera 20 megapixeles, monokróm képeket rögzít, és bár az optikai képstabilizálás nem mondható el róla, f/1,6-os optikájával sokat tud segíteni az éjszakai fotóknál. A rendszerek közt nincs komoly eltérés látószögben, viszont továbbra is veszteségmentesnek nevezik a kétszeres zoomot, ami egyébként tényleg sokkal jobb, mint a digitális megoldások.


[+]

A fotók villámgyorsan elkészülnek, és erről nem csak a PDAF és lézeres megoldást ötvöző fókuszrendszer gondoskodik, hanem a szélsebes szoftver is, ami tényleg egy pillanat alatt reagál, akár a lezárt képernyőről is egy másodpercen belül előhívható a fotós alkalmazás. Rengeteg dolog állítható a kamerán belül, DNG-mentés, érzékenység ISO50 és 6400 között, zársebesség 1/4000 és 30 másodperc közti tartományban, expozíció-korrekció 1/3 lépcsőnként, továbbá fehéregyensúly és fókuszmód, de a Huawei itt is azoknak kedvez elsősorban, akik ezekkel a fogalmakról jellemzően hallani sem akarnak, csak jó fotókat szeretnének készíteni a telefonjukkal.

Te is pont ilyen telefont használsz? Fotóztál vele? Töltsd fel a képeidet a Fototrendre, hogy mások is lássák, mire képes a kamerája!

Az NPU-nak köszönhetően nagyon gyorsan felismeri a kamera a témát, és ki is írja, hogy milyen módot használ, tényleg csak akkor érdemes belenyúlni, ha van időnk komolyabban foglalkozni a tökéletes beállítás megtalálásával, egy gyors, kézből ellőtt képet szinte biztosan jobban eltalál az automatika, mint egy lelkes amatőr. Van (virtuális) nagy apertúrájú mód a tárgyfotókhoz, szép elmosással, továbbá portré, szintén erős előtér-kiemeléssel.

Alapvetően jókat mondhatunk a tesztfotókról, kiváló részletesség mellett alacsony a zajszint, masszív a dinamika, és csak minimális lencsehiba tűnik fel. Az éjszakai fotókkal csodát tesz a megfelelő, hosszú záridejű, de kézből kényelmesen megtartható mód, a zoom pedig tényleg jobbnak tűnik, mint a többi, kizárólag szoftverre épülő hasonló a trükk. Helytálló az élesség és a fehéregyensúly is, ha kikapcsoljuk az AI-effekteket, amik viszont hajlamosak arra, hogy túlzottan élénk és színes, a valóságtól teljesen elrugaszkodó fotókat eredményezzenek, amik a mobil kijelzőjén ugyan nyálcsorgatóan jók, de egy monitoron már zavaróan harsánynak tűnnek, és gyakran a részletesség, illetve főként az élethűség rovására mennek. A nagyítás csak 12 megapixelen aktiválható, de érdemes egyébként is 20 megapixelről visszalépni, sokkal jobb lesz az összhatás kevesebb képponttal.


[+]

Akárcsak a dupla lencsés iPhone-oknál, a P20-nál is megvan a különböző fényeffekteket szimulálni tudó portré mód, ami a fej határvonalait sajnos nem érzi úgy, mint az almás konkurens, de bőven használható és élvezhető fotókat tud készíteni. 4K-ban sajnos nincs 60 fps-mód, viszont slo-mohoz adott a Full HD 60 fps, illetve a 720p-s, 120 fps mód, ami rendkívül rövid ideig ugyan, de 960 fps-t is tud. Szokásos módon, rögzítés közben, kézzel kell meghatározni, hogy hol akarunk szuperlassút venni. A sztereó hang 192 kbps bitrátájú, a rögzítési kodek pedig már nem fix h.265, hanem lehet a szélesebb körben elterjedt h.264 is. A szelfikamera 24 megaixeles, f/2-es, autofókusz nincs, viszont arcszépítési móddal gazdagon felvértezve. Képminőségéről árulkodjon egy kültéri, illetve egy beltéri tesztfotó. (Letölthető tesztvideók: 1080p@60fps; 1080p@30fps; 4K@30fps)


[+]

Videólejátszást illetően érdemi hiányosságot a kihangosított minőség kapcsán lehet tapasztalni, a mono megoldás értelemszerűen semmilyen térérzetet nem ad, dinamikában és hangerőben pedig messze elmarad a csúcsmegoldásoktól. A P20 Pro ilyen téren zseniális volt, ez sajnos itt nincs. A notch helyén természetesen fekete sáv van, ha videót nézünk, egyáltalán nem tűnik zavarónak, fülhallgatóval vagy külső eszközzel pedig a hang is kiváló. Zenei téren a headsetről nem lehet sok jót mondani, viszont az adaptert használva erőteljes, jó minőségű, torzításmentes hang érkezik a fül felé, többféle hangszínszabályzási opcióval.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés