Huawei P10 Plus - több lett, maradhat?

Hardver, UI

Belül az alapok nem változtak, azaz ebben a modellben is a Kirin 960-as chipset adja a nyers erőt, ez egy nyolcmagos megoldás, amiből négy Cortex-A73 mag ketyeg maximum 2,4 GHz-en, a másik négy Cortex-A53 pedig 1,8 GHz-en.Van még egy kis segédprocesszor, ami a szenzorokat kezeli, hogy ne az energiazabálóbb és erősebb magokra háruljon ez a feladat, valamint egy Mali-G71 MP8 GPU a grafikai feladatokhoz, a RAM mérete pedig 6 GB. A Mate 9 Pro is ennyit kapott, noha a Huawei háza tájáról is hallatszottak olyan hangok, hogy 4 GB elég mindenre, de nem merték megkockáztatni, hogy emiatt ujjal mutogatnak rájuk OnePlus 3T felhasználók.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Huawei P10 Plus Google Pixel XL Huawei Mate 9 Samsung Galaxy S7 edge
Rendszerchip HiSilicon Kirin 960 Snapdragon 821 HiSilicon Kirin 960 Exynos 8890
AnTuTu Benchmark 6.x 146051 pont 141586 pont 125937 pont 137454 pont
Vellamo Metal 2772 pont 3072 pont 3355 pont 3054 pont
Geekbench 4 (single/multi) 1874 / 6193 pont 1555 / 4030 pont 1930 / 5930 pont 1838 / 5343 pont
GFXBench Man. onscreen 17 fps 30 fps 35 fps 27 fps
GFXBench Man. offscreen 28 fps 48 fps 30 fps 41 fps
GFXBench T-Rex onscreen 38 fps 55 fps 60 fps 53 fps
GFXBench T-Rex offscreen 56 fps 93 fps 71 fps 87 fps

Nem mintha a rendszernek bármi gondja akadna a sebesség szempontjából, ha nem is éri el pontszámban és nyers erőben a legcombosabb Qualcomm és Exynos megoldásokat, de bőségesen elég az összes hétköznapi feladat ellátására, nincs gond a játékokkal és röhögve fut egy csomó erőforrás-igényes feladat egyszerre is a háttérben, noha azért ha nem muszáj, akkor nem terheli magát a telefon, például a korábban megnyitott böngészőlapokat nem tárolgatja a memóriában feleslegesen. Míg a Porsche Design Mate 9-nél panaszkodhattam egy kicsit, hogy nem minden és nem mindig tökéletesen zökkenőmentes, ezeknek a microlagoknak nyomuk veszett, a P10 Plus esetében nem találtam szemmel észlelhető akadást, plusz ott van a Huawei által fejlesztett Machine Learning technológia is, ami az ígéretek szerint szavatolja, hogy hónapok múltán, sok-sok alkalmazás telepítését követően is gördülékeny marad a rendszer. Nagy szavak ezek, de a Mate 9-ben debütált fejlesztés eddig tényleg működőnek tűnik, pont akad a szerkesztőségben egy ilyen masina, amin (direkt megszámoltam) 202 darab alkalmazás található (köztük az elég erőforrás-igényes BB Hub) és meg sem döccen.


[+]

7.0-s Android, 5.1-es EMUI, ebben nincs meglepetés, a Huawei által fejlesztett kezelőfelületet sokan azért nem szerették, mert eleinte túl csicsás volt, később pedig az volt az érv, hogy idétlen, hogy minden a kezdőoldalakra kerül. Ezekkel most már nem lehet jönni, mivel kismillió témával tudjuk változtatni az interfész kinézetét és igény esetén megkapjuk az app drawert is, plusz van egy csomó extra, mint amilyenek a gesztusvezérlési funkciók, a telefonkezelőben elérhető temérdek finomhangolási lehetőség, az értesítéskezelő, az egykezes mód, vagy a hangvezérlés. Ezen kívül van egyszerű üzemmód nagy ikonokkal és korlátozott alkalmazáskínálattal, akad kesztyűs mód, tudjuk tükrözni az alkalmazásainkat (hogy több fiókot is kezelhessünk ugyanarról a telefonról), lehet állítani a lenti navigációs gombok sorrendjét és negyedik opcióként az értesítési függöny lehúzása is betehető, ami némiképp pótolja, hogy az ujjlenyomat-olvasóval ezt nem tehetjük meg. Viszont nincs kettős koppintásra történő felélesztés és always-on kijelző, de pont ez volt az egyik érv amellett, hogy a biomterikus szenzor kerüljön előre, így nem kell emelgetni az asztalon levő telefont ahhoz, hogy a legfrissebb értesítéseket láthassuk.


[+]

Ahhoz képest, hogy mennyi beállítási opció és alkalmazás akad gyárilag, a főoldalakon elhelyezett ikonok listája kimondottan kurta. Az első oldalon tíz rajzocska látható, ebből a legfontosabb öt fixen az alsó sorban (módosítható persze, hogy mik kerüljenek ide), a második oldalra további egy tucat ikon jutott. Ez bőven áttekinthető, nyilván a trükk az, hogy az apróbb appokat az Eszközök mappába szórta be a rendszer, itt van a diktafon, a fájlkezelő, az óra, az időjárás, a távirányító, az iránytű, a zseblámpa, a számológép és az időjárás is. Hasznos a Telefonkezelő, ahol lehet takarítani a felesleges fájlokat, kezelhetjük az értesítéseket alkalmazásonként, illetve azt is, hogy melyik app milyen módon kaphasson netkapcsolatot. Van feketelista, elérhetők innen az energiatakarékossági opciók is. A Facebook alapból fent van, ahogyan az Instagram is, de gyárilag felrakták a Tripadvisor és a Booking.com alkalmazását is, érdekes módon viszont a korábbi Huawei termékekben levő EyeEm hiányzik.


[+]

Van egy-két hasznos, gesztusvezérléses trükk, én speciel gyakran használtam a lezárt kijelző aljáról előrántható gyorsmenüt, ami ad egy eszköztárat a háttérkép izélgetésére, valamint elindítható a diktafon, a számológép, a zseblámpa, az iránytű és a QR-olvasó. A lezárt kijelzőn az értesítési sáv lehúzása is engedélyezett, de csak a gyorskapcsolók gördülnek elő, maguk az értesítések nem. És ez így van jól, legalábbis gyárilag, mert megváltoztatható egyébként. Ha már értesítések: ki lehet kapcsolni a ledet, kérhetünk százalékos akkuállapotot, illetve pillanatnyi adatsebességet a felső sorba. Ki lehet tenni egy lebegő gombot oldalra (vezérlőgombokkal), a navigációs sáv oldalra húzásával lecsökkenthetjük a kijelzőn levő tartalmakat egyik vagy másik sarok felé, nyilván megvannak a szokásos gesztusvezérlési okosságok, mint a telefon megemelésével történő hívásfogadás, megfordítással elutasítás, csinálhatunk osztott képernyőt valamelyik ujjunk bütykének vízszintes elhúzásával és még hangvezérlés is van (hívásfogadás, gyorshívás), de magyarul nem ért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Frissítve! Különbségek vannak egyes P10-ek tárolói között? A Huawei közleményben reagált

  Beszámolók szerint piacra került a Huawei P10 és P10 Plus UFS 2.1-es, UFS 2.0-s és eMMC 5.1-es tárolóval is, és akadnak a teljesítményteszt különbségek. A hírben a Huawei Magyarország válaszát is publikáljuk.

 • Honor 8 Pro - déjà vu

  A sokadik Kirin 960-as phabletet teszteljük, ám mind közül a legolcsóbbat. A 6/64 GB-os RAM/tárhely kombináció önmagában előnyös, a QHD kijelző és a mellékelt VR-megoldás pedig kellemes extra.

 • Huawei P10 Lite - csak a szokásos

  A Huawei aktuális csúcsmodelljének kalóriaszegény kiadása idén sem okoz csalódást, a kivitel, a felhasználói élmény és az árazás is összhangban van. Egyébként semmi izgalmas nem történik.

 • Figyelmeztetés a Huaweinek a csúcsmodellek tárolóügye

  A vezérigazgató az interneten is publikált levelében arrogánsnak nevezte a vállalat korábbi válaszát az eltérő sebességű tárolók kapcsán és felhasználói visszajelzésekre szakosodott csoport létrehozását ígéri.

Előzmények

Hirdetés