Huawei P10 Plus - több lett, maradhat?

Ebben a modellben van igazán előrelépés, a P10 nagyobb testvére nem csak méretben múlja felül a kisebb verziót, hanem gyakorlatilag mindenben. Nyilván az árat is beleértve.

Adatátvitel, akkumulátor

A P10 Plus újdonsága, hogy négy antennát is kapott, így egyrészt papíron jobbak a vételi képességei, mint egy átlagos telefonnak, másrészt ezeket összefogva az adatátviteli tempó is megugrik, noha a chipset Cat.12-es LTE-re képes, ami mondjuk önmagában is bőven elég. Tegyük hozzá, hogy ez pont remekül jött volna egy dual-active megoldáshoz, ám egyrészt erről nem szól a fáma, másrészt a tesztkészülékünk szigorúan egy SIM-et és egy microSD-t volt hajlandó magába fogadni.


[+]

Minden más szempontból viszont ott van a szeren a P10 Plus, a WiFi-hálózatokat (2,4 és 5 GHz) stabilan látja, a pozicionálás is tökéletesen megy GPS és GLONASS és BeiDou műholdak jeleit fogva, nem hiányzik az NFC, a Type-C USB képes OTG-re, plusz a telefon tetején van infra, ami a kisebbik modellre nem volt igaz. Ehhez pedig jár egy távirányítós szoftver is, ami egy igen méretes adatbázisból dolgozik, ezt újabban úgy tesztelem, hogy megkeresem benne az Acoustic Solutions márkájú tévét, ha van. Ebben van. Viszont ez csak infra jeladó, tehát nem tanítható.


[+]

A böngészésért a Chrome felel, hasít ezen a hardveren, simán nyitogathatunk egymásra ablakokat, én 24-nél megálltam. DLNA és WiFi-Direct szintén akad, az egyetlen fájdalmam, hogy a Huawei nem foglalkozik két, megítélésem szerint fontos aprósággal, az egyik ilyen a MirrorLink, ami annak ellenére sem került bele a P10-ekbe, hogy a Huawei központjában az illetékes erre kérdésemre ígéretet tett, a másik pedig a vezeték nélküli töltés, amit nagyjából mindenki szeret, aki csak eddig kipróbálta. Mert kényelmes.


[+]

Az akkumulátorra és az üzemidőre viszont nem panaszkodhatunk, ha nem is éri el a Mate 9 szintjét az eszköz. Már csak azért sem, mert itt 3750 mAh-s Li-Ion akkumulátorunk van és a kijelző felbontása is nagyobb, de a másfél nap készenléti idő még aktív használat mellett is összejön, videónézésre majdnem 5 órán át alkalmas maximális fényerő mellett a termék, a különböző energiatakarékossági opciók babrálgatásával pedig tovább is kitolható a töltő nélkül eltöltött idő. Ráadásul az említett töltőn sem kell sokáig csüngenie a telefonnak, a SuperCharge elnevezésű megoldás tényleg beletol 60%-nyi energiát a telepbe bő 30 perc alatt függően attól, hogy ilyenkor is nyomkorásszuk-e a telefont, vagy hagyjuk pihenni egy kicsit.


[+]

Értékelés: Huawei P10 Plus
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Ebben a telefonban van benne most minden, amit a Huawei tud, a kistestvér viszont kelendőbb lesz, mert olcsóbb és jóval kompaktabb, de azért egy csomó dolog közös, például a hardver, ami bőven elég erős. A P10 Plus viszont vízlepergető burkolatot, négyszeres felbontású kijelzőt, elméletileg jobb kamerát, infraportot, nagyobb akkumulátort és szintén specifikáció szerint komolyabb rádiós képességeket kapott, noha ebből egy átlagember olyan sokat nem fog észlelni. Viszont a Mate 9 sokak szerint egyedibb, mint a P10 Plus Apple-Samsung formavilága, abban még combosabb a telep, hardveresen is van ezen a szinten, a szoftver pedig pont megegyezik. Arról nem is beszélve, hogy az 5,9 hüvelykes kijelzőt magán hordó Mate 9 alig nagyobb. Ha mindenképpen úgy volnék vele, hogy ide nekem egy csúcskategóriás Huawei okostelefont, akkor lehet, hogy nem a P10 Plusra esne a választásom, most a kínai gyártónak két, elég hasonló tudású, de eltérő formavilágú eszköze is akad, amelyek között egyrészt a szubjektív ízlés, másrészt olyan nüanszok dönthetnek, mint a QHD felbontás kontra üzemidő, vagy az, hogy hol szereti jobban a júzer az ujjlenyomat-olvasót. És valahol itt van a lényeg, mert ez a két termék jó esetben nem egymás elől szipkáz el vásárlókat, hanem két, meglehetősen eltérő karakterű telefonnal próbálnak alternatívát állítani leginkább a Samsungnak (kicsit az LG-nek és a Sony-nak, illetve a kínaiak azt hiszik, hogy talán az Apple-nek is, de ott tök más a történet), hogy tudjanak mutatni két opciót is azoknak, akik valamiért váltanának. Mondjuk mert drágának tartják a koreai termékeket, bár nem sokkal olcsóbb a Huawei sem, a P10 Plus ugyanis itthon 260 ezer forintos bruttó áron nyit, igaz, ez a durvább verzió ára 6 GB RAM-mal és 128 GB belső tárhellyel (a 4/64-es változatot nem is hozzák ebbe a régióba). Egyelőre a Mate 9-cel szemben nincs sok esélye, hiszen az 200 körül elhozható, ami nagyon nem mindegy, mert bár vannak előnyei a P10 Plusnak, de a hosszabb üzemidő talán többeknek fontosabb, mint a QHD felbontás, a papíron valamivel jobb kamera és a vízlepergető burkolat. De majd a P10 Plus ára is csökken pár hónapon belül, a trónról viszont biztosan le fogja szeptemberben taszítani a Mate 10. Noha összességében roppant elégedettek voltunk a tesztkészülékkel, de az előlapra tett ujjlenyomat-olvasó működése kicsit átgondolatlan, az alsó-felső kávák is túl nagynak tűnnek és hát az árazásra sem lehet azt mondani, hogy baráti, úgyhogy részünkről ez egy Tetszett plecsnit érdemel.

Bog

Huawei P10 Plus

Bog

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről és a Galaxy S8-ról lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Frissítve! Különbségek vannak egyes P10-ek tárolói között? A Huawei közleményben reagált

  Beszámolók szerint piacra került a Huawei P10 és P10 Plus UFS 2.1-es, UFS 2.0-s és eMMC 5.1-es tárolóval is, és akadnak a teljesítményteszt különbségek. A hírben a Huawei Magyarország válaszát is publikáljuk.

 • Honor 8 Pro - déjà vu

  A sokadik Kirin 960-as phabletet teszteljük, ám mind közül a legolcsóbbat. A 6/64 GB-os RAM/tárhely kombináció önmagában előnyös, a QHD kijelző és a mellékelt VR-megoldás pedig kellemes extra.

 • Huawei P10 Lite - csak a szokásos

  A Huawei aktuális csúcsmodelljének kalóriaszegény kiadása idén sem okoz csalódást, a kivitel, a felhasználói élmény és az árazás is összhangban van. Egyébként semmi izgalmas nem történik.

 • Figyelmeztetés a Huaweinek a csúcsmodellek tárolóügye

  A vezérigazgató az interneten is publikált levelében arrogánsnak nevezte a vállalat korábbi válaszát az eltérő sebességű tárolók kapcsán és felhasználói visszajelzésekre szakosodott csoport létrehozását ígéri.

Előzmények

Hirdetés