Huawei Mate X2 - ablak a multiverzumra

Igazi multitasking király a Huawei új hajlítható hibridje, csak most befele csukódik.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mate X2 két nanoSIM-et fogad be az itt jelzett 5G sávok támogatásával – már azokon a piacokon, ahol a készüléket forgalomba hozzák. Megvan minden hazai 4G sáv is, korrekt hangleadóval a külső kijelző felett. Kitűnő a kétcsatornás WiFi 6+ modem teljesítménye (802.11a/b/g/n/ac/ax, Direct, HotSpot, 2 x 2 MIMO, HE160, 1024 QAM, 8 Spatial-stream Sounding MU-MIMO, vezetékmentes kivetítés és EMUI Desktop). A Bluetooth 5.2-es (A2DP, LE, SBC, AAC, LDAC), az USB 3.1-es (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort támogatás a vezetékes tükrözéshez és EMUI Desktophoz). A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS (L1, L5), a GLONASS, a BeiDou (B1l, B1C, B2a, B2b), a Galileo (E1, E5a, E5b), a QZSS (L1, L5) és a NavIC műholdakat lehet bevetni villámgyors és pontos pozíciószerzéssel. Megvan az iránytű, a gyorsulásmérő, a giroszkóp, a hall szenzor, a légnyomásmérő, az NFC és az infra, távirányító alkalmazással kompletté téve az adatkommunikációs palettát.


[+]

A telepméret 4500 mAh-n állapodott meg, ami 8 + 6,45”-es kijelzőkkel szűkösnek tűnhet, ám annyira ügyesen takarékoskodik a két panel, a rendszer és a Kirin 9000, hogy javarészt a táblagépes megjelenítőt használva is kijöttek az 5-6 órás képernyőidők, amiért egy Mi 11 vagy OnePlus 9 Pro nagyon megszenvedett. Ha pedig több időt töltünk a külső kijelzőn, a képernyőórák számra 7-8-ra rúghat, miközben alig fogyaszt a telefon készenléti állapotban, és rengeteg takarékos opciót felkínál. A slusszpoén pedig az egy órán belül meglévő töltés az 66 wattos adapterrel, noha az eszköz legfeljebb 55 wattot vesz fel, szóval egész ritkán kell a cuccot láncra verni, és akkor se túl hosszan. Ugyanakkor viszont kimaradt a vezeték nélküli töltés lehetősége, pedig ezt is meg lehet oldani a hajlítható konstrukció keretein belül, ám a dolog helyigényes, a Huawei pedig úgy döntött, hogy inkább a villámsebes madzagos töltés mellett voksol.


[+]

Összefoglaló

Huawei Mate X2
Pro
Kiforrott kivitel és hajlítómechanizmus
Remek OLED panelek és igazidó szoftverfunkciók
Kitűnő hardver, fő- és zoomkamera
Jófajta üzemidő, gyorstöltővel a dobozban
Kontra
Felejthető ultraszéles kamera és videók
Nincsenek Google-szolgáltatások
Nem kapható itthon, külföldön méregdrága
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 9 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 4 pont
Indulóár (8/256 GB, EUR) 2300

Egy alternatív univerzumban egy Google szoftverekkel felvértezett Mate X2 épp letaszította volna a Galaxy Z Fold2-t a hajlítható képernyős trónról, bár páran akkor is ájuldoznának a millió forintra saccolt árcédulát meglátva. Ám úgy alakultak a dolgok, hogy ebben a világban a HMS ökoszisztéma nemcsak a Google szoftvereket nélkülözi, hamarosan az Androidtól is megszabadul, tesztalanyunk pedig várhatóan forgalomba se kerül itthon, hogy megrángassa riválisa bajuszát. Pedig ez a szerkezet a legügyesebb mobilos és táblagépes multitaskingban, csupa hasznos trükkel a képernyőváltásra és a többablakos, sőt: többeszközös kiterjesztésre. Teszi ezt az androidos frontvonal legjobb chipjével: a Kirin 9000 nemcsak kellően gyors a két remek, 90 Hz-es OLED panelhez: takarékosabb és hűvösebb 5 nm-es társainál.

A Huawei pedig szerkezetileg is remekül egyberakta a Mate X2-t, hogy hosszútávon, sok ezer hajtogatás után is hibátlan legyen, észrevehetetlen gyűrődésmintával és samsungos riválisánál nagyobb, élesebb rajzolatú panelekkel, valamint kevesebb külső kávával. Szinte csak slusszpoén a kitűnő főkamera és a remek 3x-os zoom, vagy akár a hátlapi rendszer bevetése a szelfizéshez, mert nem ezen van a lényeg. Ezúttal viszont az ultraszéles elmarad a gyártói színvonaltól, 10x-es optikai nagyításban az S21 Ultra térfelén a labda, videózásban pedig továbbra is az iPhone 12 Pro Max az etalon.

Az elmaradt csata: a Z Fold2 a Mate X2 társaságában
Az elmaradt csata: a Z Fold2 a Mate X2 társaságában. Forrás: Tech2 [+]

A Mate X2-ből nemzetközi sikertermék biztos nem is lesz, olyan presztízstermék viszont lehet, amely kiforrott kivitelével és a multitaskingos szoftvermegoldásaival kijelöli a műfaj számára a még eggyel átgondoltabb utat. Biztos, hogy már készül a Samsung válasza, a Xiaomi is bejelentette sajátját és mások is bekapcsolódnak hamarosan az origamiba. Mindenesetre, ha a Huawei eszköze mégis kikötne itthon, egymillió forint környékén nehéz volna egy Google-mentes eszközt ajánlani, és a HarmonyOS-t sem lesz könnyű az európai érdeklődőkkel elfogadhatni. Mate X2 így aztán olyan, mint egy távol-keleti meseautó, ami úgyse jut el hozzánk soha, és amúgy se tudnánk megfizetni: csodájára lehet járni, használni kifejezetten örvendetes, de csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy birtokba vegyék. Más szóval: rétegtermék.

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés