Huawei Mate S - az Erő nincs vele

Hardver és EMUI 3.1

Prémium kategóriában versenyez, ott azonban hardveres hátrányból indul a Mate S, a bivalyerősnek ígérkező HiSilicon Kirin 950-es SoC ugyanis még nem áll készen, a mellékelt Kirin 935 pedig grafikusan nem rúg labdába a legjobbakkal. A négy 2,2 gigahertzre skálázott Cortex-A53e és négy 1,5 gigahertzen futtatott Corex-A53 mag azért egész fürgén kihajtja a rendszert, legalábbis ami a felületet illeti, az alkalmazáskezelés inkább közepes sebességű, a kövérebb honlapok görgetésekor pedig előjönnek a dadogások. Ez utóbbi a komolyabb játékoknál még jellemzőbb: a Mali-T628MP4 már egy Adventures of Poco Ecóval is hadilábon áll, és az Asphalt 8 sem futott hibátlanul. Rendszermemóriából 3 gigabájt jár, amelyen kényelmesen elfér az EMUI felület. A nálunk járt, 32 gigabájtos Mate S belső tárolóján 24,68 gigabájt szabad hely volt az első bekapcsolás után. A microSD bővítés természetesen adott, az akár 128 gigabájtos kártyára pedig telepíteni is lehet. Az USB OTG úgyszintén támogatott.

A Mate S fémházát erősen egyénire szabott szoftverfelületet egészíti ki: az EMUI 3.1
A Mate S fémházát erősen egyénire szabott szoftverfelületet egészíti ki: az EMUI 3.1 [+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Huawei Mate S Samsung Galaxy S6 edge+ HTC One M9 LG G4
Rendszerchip HiSilicon Kirin 935 Exynos 7420 Snapdragon 810 Snapdragon 808
AnTuTu Benchmark 5.x 51606 pont 70948 pont 56588 pont 49597 pont
Vellamo Browser 2801 pont 5224 pont 3599 pont 4131 pont
Vellamo Metal 1578 pont 2503 pont 2181 pont 2241 pont
Geekbench 3 (single) 960 pont 1495 pont 1182 pont 1100 pont
Geekbench 3 (multi) 4049 pont 5170 pont 3792 pont 3495 pont
GFXBench Man. onscreen 9,6 fps 15 fps 23 fps 9,3 fps
GFXBench Man. offscreen 9 fps 25 fps 23 fps 14,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 18 fps 37 fps 49 fps 24,5 fps
GFXBench T-Rex offscreen 17 fps 57 fps 49 fps 34,32 fps

Hű olvasóink kívülről fújhatják: a Huawei saját képmására szabott EMUI felülete alkalmazásmenü nélkül dolgozik, azaz minden indítóikon és widget a főoldalakon kap helyet, ahol a 4 x 4, 5 x 4 és 5 x 5-ös elrendezés között lehet választani. Akad számos átmenet, háttér és téma, az AMOLED kijelzőnek a sötétek állnak a legjobban. Az EMUI aktuális verziója 3.1, amely Android 5.1.1-en alapszik, és tömve van szoftveres extrákkal és gesztusvezérléssel, amelyeken már-már nehéz kiigazodni, annyira szét vannak szórva. Az értesítési sáv és kapcsolópanel felülről húzható le, a négyablakos alkalmazásváltó pedig alulról ugrik fel. Roppant praktikus, hogy az androidos kezelőgombokon végighúzva ujjunkat a képernyő az egykezes használathoz kisebb méretűre vált, ellentétes mozdulattal vagy az üres felületet megérintve pedig visszaugrik nagyra. Egykezes mód a billentyűzethez és a tárcsázóhoz is kérhető.

Az EMUI 3.1 a Huawei Mate S erősen átszabott felülete A Huawei Mate S számos gesztusvezérlési módot támogat
[+]

Az EMUI is rendelkezik osztott képernyős nézettel: két applikációt az alkalmazásváltó hosszú megérintésével vagy két ujj feltolásával lehet egymás fölé dobni. A támogatott appok listája elég szűkös: a videolejátszó, a galéria, a böngésző, a jegyzetelő, a fájlkezelő, az email, a témázó és a naptár tud osztott képernyőn futni. Aktiválható a kétkoppos felébresztés, kettőt határozottan koppintva képernyőkép készül, két ujjperccel duplát koppintva pedig képernyővideó rögzíthető. Az ujjpercekkel egy koppintás után körbe lehet jelölni a képernyő egy szegletét, majd szerkeszteni, menteni és megosztani. A KnuckleSense 2.0 nevű funkcióhoz kötődik még a betűrajz: be- vagy kikapcsolt képernyőnél is elindítható egy app c, e, m vagy w rajzolásával az érintőfelületre – én a BKK Futárt mindig az m-mel, a kamerát meg a c-vel indítottam. Ennél is fürgébben indul a kamera kikapcsolt képernyőnél, a hangerő le gomb kétszeri megnyomásával: kicsivel több, mint egy másodperc alatt el is készül egy kép.

A Huawei Mate S két alkalmazást is tud egymás fölött futtatni A Huawei Mate S ujjperc-bevitelre is alkalmas
[+]

Korábban eltüntethető volt az androidos kezelősáv, erre a jelenlegi szoftververzión azonban nem találtunk opciót, ellenben kirakható alulra az értesítési panel gombja. A beállítások között aktiválható a kesztyűs mód, a nagy ikonos kezdőképernyő (egyszerű mód), valamint egy lebegő ikon a kezelőgombokkal, a képernyőzárral és a memória ürítése ikonnal. Ha az ember bepattintja Mate S-ét egy ablakos tokba, a kis kivágásban jelennek meg a tartalmak, például az idő vagy a bejövő hívás. A készülék lefordításával elnémíthatók az értesítések, felemelésével fogadhatók a hívások, az ikonok pedig rázással és döntéssel rendezhetők és mozgathatók. Akad a kezdőképernyőn egy gyorskereső is, eléréséhez bármely oldalról lefele kell húzni ujjunkat. Két ujj átlós széttolásával (azaz „ellentétes csíptetőmozdulattal”) a rejtett alkalmazásmenü hívható elő, ide tetszőleges indítóikonokat lehet dobálni, ami akkor lehet praktikus, ha a kezdőoldalak kaotikusak. Amelyik ikon idekerül, onnan eltűnik. Vendég fiók is létrehozható, egy ilyet aktiválva csak a tulajdonos által engedélyezett appok és tartalmak érhetők el a kezdőképernyőn. A fiókok között ujjlenyomattal is váltani lehet.

A Huawei Mate S billentyűzete a magyarul is tudó SWYPE
[+]

Nyomásérzékelő híján a nálunk járt Mate S legérdekesebb tulajdonsága kétségkívül hátlapi, többfunkciós ujjlenyomat-olvasója (FingerPrint Sense 2.0), amely ideális helyen van, hiszen pont mutatóujjra esik, és bármiféle gomb lenyomása nélkül, egyszerű érintéssel működtethető. Az 1-5 ujjminta gyors regisztrálása után a képernyőzár feloldása gyakorlatilag azonnali, mellette az iPhone 6 és a Note5 egyszerűen lassú. Az olvasó ráadásul pontos és több irányból felismeri a regisztrált mintákat, tehát igen hasznos. Ujjlenyomat-védelem társítható bizonyos alkalmazások megnyitásához, hívásfogadáshoz, exponáláshoz és videofelvétel indításához a kameraszoftverben. A biometrikus szenzor a fájlkezelő széfjénél is bevethető, ide tetszőleges állományokat lehet mozgatni, azokat pedig védelemmel ellátni.

A Huawei Mate S ujjlenyomat-olvasója villámgyors A Huawei Mate S ujjlenyomat-olvasója négyirányú érintőpanelként is működik
[+]

Mivel a hátlapi olvasó négyirányú érintőpanelként is működik, jobbra-balra simítással lehet a galériában lapozni, le-fel mozdulattal pedig az értesítési panelt előhívni, ahol oldalirányú simítással a tételek eltüntethetők. Kár, hogy a jelenlegi szoftververzióban nem lehet az Oppo N1-hez hasonlóan, minden esetben bevetni ezt a kézre álló, ezért roppant praktikus funkciót, ami sok helyen megkönnyítené a lapozást és görgetést. Érdekes, hogy a Honor 7 hasonló ujjlenyomat-olvasója vissza és kezdőképernyő funkciókkal is bír, ezek persze a Mate S hivatalos startjáig még bekerülhetnek a csomagba. Ha a szoftveres extrák még mindig nem lennének elegendőek, beállítható, hogy ha a Mate S „hallótávolságon” belül van, egy tetszőleges vezényszóval válaszra lehessen méltatni, azaz, ha a készülék az ember környezetében van, de valahol mélyen eltemetve, jelez, hogy itt vagyok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Honor 7 - emeli a tétet

  Az ár/érték bajnok Honor 6 tavaly nem csak a konkurenciának, hanem a folytatást illetően magának is feladta a leckét. A Honor 7 fémházzal és ujjlenyomat-olvasóval válaszol.

 • Mobilarena TV: nem vesz részt a csúcstalálkozón

  Mai adásunkban a Huawei G8-cal foglalkozunk, mely az 5,5 hüvelykes kijelző mellett középkategóriás felszereltséggel, dizájnos külsővel és ujjlenyomat-olvasóval hívja fel magára a figyelmet.

 • 27,4 millió készüléket szállított le a Huawei

  A kínai gyártó pontos számokat közölt az elmúlt három hónap eredményeit tekintve, amiből kiderült, hogy a P8 is az elődjéhez hasonlóan jól fogyott.

 • Huawei G8 - próbálja figyelni a nagyokat

  A berlini IFA kiállításon mutatkozott be a mobil, aminek előnye az 5,5 hüvelykes kijelző és az ujjlenyomat-olvasó, kamera és árazás terén viszont sajnos nem alkot maradandót.

Előzmények

Hirdetés