Huawei Mate S - az Erő nincs vele

Külső és kijelző

A Mate S egyszerre tekinthető a tavalyi, hathüvelykes Mate7 folytatásának és felturbózott kisöccsének. A kijelző és az akkumulátor is jóval kisebb lett (5,5 hüvelykes, illetve 2700 milliamperórás), így a mutatós fémház megpillantása és a csúszós hátlap megtapintása után a harmadik benyomásunk az volt, hogy a 149,8 x 75,3 x 7,2 milliméteres és 156 grammos Mate S-t bizony sokkal jobb fogni, mint gigászi felmenőjét. Az enyhén ívelt hátlap, a lecsiszolt sarkak és a széleinél ívelt, 2,5D-s Gorilla Glass 4-es védőüveg megkönnyítik az egykezes használatot, bár az alsó káva vastagsága miatt tornázni kell a képernyő tetejének eléréséhez. Az antennák jobb vételét biztosító műanyag csíkokból alig került a fémházra, maga a borítás viszont érzésre papírvékonynak tűnik, noha hibái nincsenek.

Sokkal kézre állóbb a Mate S a Mate7-nél, viszont csúszósabb a hátlapja
Sokkal kézre állóbb a Mate S a Mate7-nél, viszont csúszósabb a hátlapja [+]

A Huawei jelenleg a harmadik számú mobilgyártó, a hathüvelykes Mate7 viszont rétegtelefonnak számított, ezért dönthettek a nagyobb körnek ideális, kézre állóbb 5,5 hüvelykes képátló mellett. Az 1080 x 1920 pixeles Oncell AMOLED panel feketéi éjsötétek, színei kirobbanóak, a kalibráción pedig, bár kissé hűvös lett, a színegyensúly kézi korrekciójával gyorsan javítani lehet.

Kijelző-teszt
Mérés Huawei Mate S Samsung Galaxy S6 edge+ Google Nexus 6 Lenovo Vibe Z2 Pro
Fehér fényerő 351 nit 359 / 564 nit 266 / 436 nit 700 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,34 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen 951:1 2053:1
Színhőmérséklet 7586 K + kézi 7275 / 6499 K 6520 K 6933 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az AMOLED panel két szubpixeles (RG, BG) elrendezést kapott a hagyományos RGB helyett
Az AMOLED panel két szubpixeles (RG, BG) elrendezést kapott a hagyományos RGB helyett

A betekintési szögek kitűnőek, a kontrasztok ugyanis semennyire, a színek pedig csak kissé torzulnak, a maximális fényerő viszont hagy némi kívánnivalót maga után, bár a napfény alatt jár néhány extra nit, hogy többé-kevésbé ki lehessen venni a megjelenített tartalmakat. Az érintőfelület 10 ujjat képes megkülönböztetni és pontosan vesz be minden érintést, emellett kesztyűben is kezelhető a megfelelő beállítás aktiválásával.

A Mate S alján két rács van, hangszóró azonban csak a jobboldaliban lapul
A Mate S alján két rács van, hangszóró azonban csak a jobboldaliban lapul [+]

A kijelző oldalkeretei keskenyek, alul viszont már csak azért is faragni lehetett volna a kávából, mivel a vissza, a kezdőképernyő és az alkalmazásváltó gombok a képernyőtől rabolnak maguknak helyet, a Huawei feliratnak meg felesleges ekkora sáv. A felső kávát legalább indokolja a beszélgetési hangszóró, a fénymérő, a közelségérzékelő, a 8 megapixeles kamera és a szabályozható fényerejű előlapi vaku. Értesítési LED is akad, az viszont roppant szégyellősen pislákol a bal felső sarokban.

Hátulról szemlélve a jobb oldalon lehet a SIM és microSD tálcát előhúzni
Hátulról szemlélve a jobb oldalon lehet a SIM és microSD tálcát előhúzni [+]

Míg az előlapon a feketék dominálnak, oldalt és hátul az ezüstszín, melyre ráerősítenek a fényes, csapott élek. Baloldalt, a tálca kihúzásával lehet egy vagy két nanoSIM-et behelyezni kiszereléstől függően, a második számú tálca microSD foglalatként (is) működik. Nálunk az egy SIM-es kivitel járt. Könnyű elérni és lenyomni a jobb oldalon kitapintható hangerőszabályzót és bekapcsoló billentyűt. A 3,5 milliméteres füles felül csatlakoztatható, a microUSB kábel pedig alul, a két hangszórórács között, bár zene csak a jobb oldaliból szól, azaz monó megoldásról van szó.

Az ujjlenyomat-olvasó kézre, pontosabban mutatóujjra esik, és villámgyorsan operál
Az ujjlenyomat-olvasó kézre, pontosabban mutatóujjra esik, és villámgyorsan operál [+]

A hátlapról hűvös elegancia köszön vissza. Az enyhén ívelt fémlap, bár tenyérbe illő, roppant csúszós, ami az egykezes bűvészkedésnél némi aggodalmat kelt az emberben, nem ez az a készülék ugyanis, amit szívesen elejtene a júzer. Felül pillantható meg az optikai képstabilizátorral és kéttónusú ledes villanóval megtámogatott 13 megapixeles kamera, amelyet zafírüveg véd a karcoktól, alatta pedig a többfunkciós ujjlenyomat-olvasó. A jelátvitelt erősítő műanyag sávokon kívül ezen az oldalon csak egy újabb Huawei logó és némi minősítési jelző fedezhető fel, mi a leszedhető fehér matricát fennhagytuk. A Mate S a maga letisztultságával és minimalizmusával bátran mutogatható, prémium eszköz, a nanokabát pedig nem pontosított nedvesség elleni védelmet biztosít, ezen a téren tehát elismerés jár a Huawei mérnökeinek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Honor 7 - emeli a tétet

  Az ár/érték bajnok Honor 6 tavaly nem csak a konkurenciának, hanem a folytatást illetően magának is feladta a leckét. A Honor 7 fémházzal és ujjlenyomat-olvasóval válaszol.

 • Mobilarena TV: nem vesz részt a csúcstalálkozón

  Mai adásunkban a Huawei G8-cal foglalkozunk, mely az 5,5 hüvelykes kijelző mellett középkategóriás felszereltséggel, dizájnos külsővel és ujjlenyomat-olvasóval hívja fel magára a figyelmet.

 • 27,4 millió készüléket szállított le a Huawei

  A kínai gyártó pontos számokat közölt az elmúlt három hónap eredményeit tekintve, amiből kiderült, hogy a P8 is az elődjéhez hasonlóan jól fogyott.

 • Huawei G8 - próbálja figyelni a nagyokat

  A berlini IFA kiállításon mutatkozott be a mobil, aminek előnye az 5,5 hüvelykes kijelző és az ujjlenyomat-olvasó, kamera és árazás terén viszont sajnos nem alkot maradandót.

Előzmények

Hirdetés