Huawei Mate S - az Erő nincs vele

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mate S egy vagy két nanoSIM-et fogad be kiszereléstől függően, és bár a készülék adatlapja nem részletezi, a Huawei P8 után ezúttal is Cat.6-os LTE modem lapulhat a hátlap alatt, azaz 300 Mbps az elméleti letöltési korlát, míg 3G-n 42 Mbites átviteli plafonra lehet számítani. A beszélgetési hangminőséget mindkét oldalon tisztának találtuk, a Mate S hangereje pedig bőven elég volt a legzajosabb helyen is. A mellékelt WiFi modem a 802.11a/b/g/n szabványokat és a Direct funkciót támogatja, az ac-t és a dual bandet viszont sajnos nem, ez baki a csúcskategóriában. A P8 4.1-es Bluetooth modeme után ezúttal 4.0-s jár, ez is furcsa visszalépés. USB-ből 2.0 a szabvány MTP-vel és OTG-vel. A Mate S a földi antennák és routerek mellet a GPS, GLONASS és kiszereléstől függően a Beidou műholdak jeleit is fogja a navigáláshoz, a pozíciószerzés ennek megfelelően gyors és pontos. Nem maradt ki az NFC, az infra viszont igen.

A nálunk járt Mate S egy nanoSIM-et és egy microSD-t fogadott be
A nálunk járt Mate S egy nanoSIM-et és egy microSD-t fogadott be [+]

Nem tudom, hogy miért kezdtek a gyártók telepzsugorításba, mindenesetre az Xperia Z3+, a Galaxy S6 és Note5 után a Mate S akkumulátora is szűkösebb az elődmodellnél, és bár 6-ról 5,5 hüvelykre zsugorodott a képátló, a 4000 milliamperórás telepről a 2700-asra váltás indokolatlan zsírleszívás. Meg is lett az eredménye: a Mate7 remek üzemideje után ezúttal középszerűre lehet számítani: nekünk átlag négyórás képernyőidő jött össze, és a magas készenléti fogyasztás miatt naponta töltöttük a Mate S-t. Nyilván ezt kilehet tolni másfél-két napra is, ha takarékoskodik az ember és beveti az intelligens vagy ultra energiatakarékos módot, ám a csúcskategóriában ennél többet vár el az ember. Netezni közepes fényerőn 9 órán át tudtunk egyhuzamban, a MinDig TV adását pedig 10 órán át sikerült streamelni. A telepzsugorítást manapság gyorstöltéssel szokás ellensúlyozni, és a mellékelt 2 amperes hálózati adapter egy óra alatt a kétharmadáig tölti az akkumulátort. Mivel a vége lassabb a töltésnek, nagyjából két órát vesz igénybe nulláról csurig pakolni a tankot. Érdemes még egyszer megjegyezni, hogy a nálunk járt Mate S szoftvere frissülhet a forgalomba kerülésig, így az üzemidő is javulhat.

A Huawei Mate S decens prémiumkategóriás ajánlat nagyon sűrű mezőben
A Huawei Mate S decens prémiumkategóriás ajánlat nagyon sűrű mezőben [+]

Értékelés: Huawei Mate S
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A Huawei a piac harmadik legerősebb szereplője részesedési statisztikák szerint, és nem egy remek készülék van már a hátuk mögött, így önbizalommal neveztek a prémiumkategóriás versenyszámba. Kétszázezer forintos árcímkét hozzácsapni a mutatós készülékhez akkor is erős, ebben az ársávban ugyanis az abszolút elit versenyez jóval erősebb hardverrel, főleg grafikus fronton. Éppen ezért kellett volna a Force Touch már a 32 gigabájtos kiszerelésbe az LG G4, a Galaxy S6 edge+, az Xperia Z5 vagy az iPhone 6s ellen megkülönböztető jegyként, az érintésérzékelős Luxury Edition azonban nemcsak drágább, meg sem jelenik a 3D touchos iPhone-ok előtt. A legnagyobb konkurens ugyanakkor házon belülről érkezik: az 5,2 hüvelykes Honor 7 is fémházzal, Kirin 935-ös SoC-vel, 3 GB RAM-mal, érintőpaneles ujjlenyomat-olvasóval és nagyfelbontású kamerával jött világra, nagyobb az akkumulátora, és sokkal olcsóbb is.

Akad persze trükk a Mate S tarsolyában: jó az optikai képstabilizátor, véd a nedvesség ellen a nanoborítás és jók a szoftveres extrák, így az osztott képernyős vagy egykezes mód. De csak ott van a Honor 7 vagy phablet méretben a Honor 6 Plus kedvezőbb áron, a Mate S ársávjában pedig már nehezebben megbocsátható az öregedő Mali-T628-as IGP vagy a WiFi dual band és 802.11ac szabvány hiánya, üzemidőben ráadásul egyértelmű a visszalépés a Mate7-hez képest. Ha mindezeket zárójelbe tesszük, a Huawei Mate S személyében egy kívül-belül remekül összerakott, funkció gazdag készüléket vehet a kezébe a felhasználó, melynek kitűnő a kijelzője, ám a belső és külső konkurenciát figyelembe véve akkor szólhatott volna igazán nagyot, ha a Force Touch alapkellék, vagy a Kirin 950-es SoC a premierre elkészül.

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Honor 7 - emeli a tétet

  Az ár/érték bajnok Honor 6 tavaly nem csak a konkurenciának, hanem a folytatást illetően magának is feladta a leckét. A Honor 7 fémházzal és ujjlenyomat-olvasóval válaszol.

 • Mobilarena TV: nem vesz részt a csúcstalálkozón

  Mai adásunkban a Huawei G8-cal foglalkozunk, mely az 5,5 hüvelykes kijelző mellett középkategóriás felszereltséggel, dizájnos külsővel és ujjlenyomat-olvasóval hívja fel magára a figyelmet.

 • 27,4 millió készüléket szállított le a Huawei

  A kínai gyártó pontos számokat közölt az elmúlt három hónap eredményeit tekintve, amiből kiderült, hogy a P8 is az elődjéhez hasonlóan jól fogyott.

 • Huawei G8 - próbálja figyelni a nagyokat

  A berlini IFA kiállításon mutatkozott be a mobil, aminek előnye az 5,5 hüvelykes kijelző és az ujjlenyomat-olvasó, kamera és árazás terén viszont sajnos nem alkot maradandót.

Előzmények

Hirdetés