Huawei Mate S - az Erő nincs vele

Bevezető

A nyomásérzékelés nem új keletű sem az okostelefonok, sem más kütyük körében, a Galaxy Note széria S Penje például évek óta több száz nyomáspontot megkülönböztet, bár ott a stylus és a digitalizáló oldja meg a dolgot. A nyomásérzékelés divatja idén új lendületet kapott, köszönhetően a Force Touch fantázianevű technológiával ellátott Apple Watch-nak, és szeptember 9-én az új iPhone-ok is valami hasonlóval (3D Touch) mutatkoztak be. A Huawei azonban elébe ment a dolognak, és már szeptember 2-án bejelentette nyomásérzékelős új csúcskészülékét, hangosan kiáltva, hogy „első”, természetesen itt a mobilos divízióra gondoltak.

A Mate S jóval kisebb elődjénél, a hathüvelykes Mate7-nél
A Mate S jóval kisebb elődjénél, a hathüvelykes Mate7-nél [+]

Igen ám, csak akadt egy kis bibi: az érintésérzékelés a 128 gigabájtos Mate S Luxury Edition privilégiuma, amely a berlini IFA-n még annyira nem állt készen a premierre, hogy a nagyközönség és honlapunk sem tudott egy ilyen változatot megnyomogatni. A megjelenés időpontja is homályos, így aztán a hamarosan elstartoló iPhone 6s és 6s Plus bizonyosan előbb kerül polcokra nyomásérzékelővel. Ebből következik, hogy a nálunk járt 32 gigabájtos Mate S nem ilyen, így nem lehet a galériában aszerint nagyítani, hogy mennyire erősen szorítja a képernyőre az ujját az ember, ahogyan 100 és 400 gramm közötti tárgyak tömegét sem lehet megállapítani – a Luxury Edition erre is képes lesz.

A Huawei Mate S-nek (jobbra) a Galaxy Note5 mellett sem kell szégyenkeznie: gyönyörű készülék
A Huawei Mate S-nek (jobbra) a Galaxy Note5 mellett sem kell szégyenkeznie: gyönyörű készülék [+]

Ha hozzávesszük azt is, hogy drágán startol el a 32 gigabájtos alapmodell is, a Kirin 935-ös SoC és az adatkommunikációs felhozatal pedig szűkösebb a mai abszolút elitnél, kisebb lelkesedéssel fogtunk neki a tesztnek, mint amire szeptember 2-a előtt számítottunk, hiszen valami hasonlóval a kedvezőbb árú Honor 7 bemutatóján már találkoztunk. De hát azért elemezzük ki ezeket a készüléket részletesen, hogy a tesztkörök és a mindennapi használat megfigyelései leváltsák mindazokat a gondolatokat, amelyek előzetesen kavarogtak a fejünkben, és a mutatós phabletet kézbe véve, ujjunkat pedig az ultragyors biometrikus szenzorra helyezve, elég hamar elfelejtettük a Force Touch szókombinációt.

Ablakos kivágású védőtokot is találtunk a Mate S elegáns dobozában
Ablakos kivágású védőtokot is találtunk a Mate S elegáns dobozában [+]

A Huawei a tervezés frontján manapság nem köt kompromisszumokat, ami a csomagoláson is megmutatkozik: egy matt fekete papírborítóból egy matt fekete kartondobozt varázsoltunk elő, amelynek fedőlapján egyedül egy Huawei logó virított. A fedelet hátrahajtva a Mate7-et megidéző, roppant elegáns phablet, a tálcája alól pedig egy 2 amperes töltőfej, egy microUSB kábel, egy earbud típusú mikrofonos füles, egy ablakos kivágású védőtok és a SIM-tálca nyitására alkalmatos apró tű került elő. Az első benyomásaink pozitívak: látszik, hogy a Huawei nem akart mindjárt a dobozolásnál a költségeken faragni.

Külső és kijelző

A Mate S egyszerre tekinthető a tavalyi, hathüvelykes Mate7 folytatásának és felturbózott kisöccsének. A kijelző és az akkumulátor is jóval kisebb lett (5,5 hüvelykes, illetve 2700 milliamperórás), így a mutatós fémház megpillantása és a csúszós hátlap megtapintása után a harmadik benyomásunk az volt, hogy a 149,8 x 75,3 x 7,2 milliméteres és 156 grammos Mate S-t bizony sokkal jobb fogni, mint gigászi felmenőjét. Az enyhén ívelt hátlap, a lecsiszolt sarkak és a széleinél ívelt, 2,5D-s Gorilla Glass 4-es védőüveg megkönnyítik az egykezes használatot, bár az alsó káva vastagsága miatt tornázni kell a képernyő tetejének eléréséhez. Az antennák jobb vételét biztosító műanyag csíkokból alig került a fémházra, maga a borítás viszont érzésre papírvékonynak tűnik, noha hibái nincsenek.

Sokkal kézre állóbb a Mate S a Mate7-nél, viszont csúszósabb a hátlapja
Sokkal kézre állóbb a Mate S a Mate7-nél, viszont csúszósabb a hátlapja [+]

A Huawei jelenleg a harmadik számú mobilgyártó, a hathüvelykes Mate7 viszont rétegtelefonnak számított, ezért dönthettek a nagyobb körnek ideális, kézre állóbb 5,5 hüvelykes képátló mellett. Az 1080 x 1920 pixeles Oncell AMOLED panel feketéi éjsötétek, színei kirobbanóak, a kalibráción pedig, bár kissé hűvös lett, a színegyensúly kézi korrekciójával gyorsan javítani lehet.

Kijelző-teszt
Mérés Huawei Mate S Samsung Galaxy S6 edge+ Google Nexus 6 Lenovo Vibe Z2 Pro
Fehér fényerő 351 nit 359 / 564 nit 266 / 436 nit 700 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,34 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen 951:1 2053:1
Színhőmérséklet 7586 K + kézi 7275 / 6499 K 6520 K 6933 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az AMOLED panel két szubpixeles (RG, BG) elrendezést kapott a hagyományos RGB helyett
Az AMOLED panel két szubpixeles (RG, BG) elrendezést kapott a hagyományos RGB helyett

A betekintési szögek kitűnőek, a kontrasztok ugyanis semennyire, a színek pedig csak kissé torzulnak, a maximális fényerő viszont hagy némi kívánnivalót maga után, bár a napfény alatt jár néhány extra nit, hogy többé-kevésbé ki lehessen venni a megjelenített tartalmakat. Az érintőfelület 10 ujjat képes megkülönböztetni és pontosan vesz be minden érintést, emellett kesztyűben is kezelhető a megfelelő beállítás aktiválásával.

A Mate S alján két rács van, hangszóró azonban csak a jobboldaliban lapul
A Mate S alján két rács van, hangszóró azonban csak a jobboldaliban lapul [+]

A kijelző oldalkeretei keskenyek, alul viszont már csak azért is faragni lehetett volna a kávából, mivel a vissza, a kezdőképernyő és az alkalmazásváltó gombok a képernyőtől rabolnak maguknak helyet, a Huawei feliratnak meg felesleges ekkora sáv. A felső kávát legalább indokolja a beszélgetési hangszóró, a fénymérő, a közelségérzékelő, a 8 megapixeles kamera és a szabályozható fényerejű előlapi vaku. Értesítési LED is akad, az viszont roppant szégyellősen pislákol a bal felső sarokban.

Hátulról szemlélve a jobb oldalon lehet a SIM és microSD tálcát előhúzni
Hátulról szemlélve a jobb oldalon lehet a SIM és microSD tálcát előhúzni [+]

Míg az előlapon a feketék dominálnak, oldalt és hátul az ezüstszín, melyre ráerősítenek a fényes, csapott élek. Baloldalt, a tálca kihúzásával lehet egy vagy két nanoSIM-et behelyezni kiszereléstől függően, a második számú tálca microSD foglalatként (is) működik. Nálunk az egy SIM-es kivitel járt. Könnyű elérni és lenyomni a jobb oldalon kitapintható hangerőszabályzót és bekapcsoló billentyűt. A 3,5 milliméteres füles felül csatlakoztatható, a microUSB kábel pedig alul, a két hangszórórács között, bár zene csak a jobb oldaliból szól, azaz monó megoldásról van szó.

Az ujjlenyomat-olvasó kézre, pontosabban mutatóujjra esik, és villámgyorsan operál
Az ujjlenyomat-olvasó kézre, pontosabban mutatóujjra esik, és villámgyorsan operál [+]

A hátlapról hűvös elegancia köszön vissza. Az enyhén ívelt fémlap, bár tenyérbe illő, roppant csúszós, ami az egykezes bűvészkedésnél némi aggodalmat kelt az emberben, nem ez az a készülék ugyanis, amit szívesen elejtene a júzer. Felül pillantható meg az optikai képstabilizátorral és kéttónusú ledes villanóval megtámogatott 13 megapixeles kamera, amelyet zafírüveg véd a karcoktól, alatta pedig a többfunkciós ujjlenyomat-olvasó. A jelátvitelt erősítő műanyag sávokon kívül ezen az oldalon csak egy újabb Huawei logó és némi minősítési jelző fedezhető fel, mi a leszedhető fehér matricát fennhagytuk. A Mate S a maga letisztultságával és minimalizmusával bátran mutogatható, prémium eszköz, a nanokabát pedig nem pontosított nedvesség elleni védelmet biztosít, ezen a téren tehát elismerés jár a Huawei mérnökeinek.

Hardver és EMUI 3.1

Prémium kategóriában versenyez, ott azonban hardveres hátrányból indul a Mate S, a bivalyerősnek ígérkező HiSilicon Kirin 950-es SoC ugyanis még nem áll készen, a mellékelt Kirin 935 pedig grafikusan nem rúg labdába a legjobbakkal. A négy 2,2 gigahertzre skálázott Cortex-A53e és négy 1,5 gigahertzen futtatott Corex-A53 mag azért egész fürgén kihajtja a rendszert, legalábbis ami a felületet illeti, az alkalmazáskezelés inkább közepes sebességű, a kövérebb honlapok görgetésekor pedig előjönnek a dadogások. Ez utóbbi a komolyabb játékoknál még jellemzőbb: a Mali-T628MP4 már egy Adventures of Poco Ecóval is hadilábon áll, és az Asphalt 8 sem futott hibátlanul. Rendszermemóriából 3 gigabájt jár, amelyen kényelmesen elfér az EMUI felület. A nálunk járt, 32 gigabájtos Mate S belső tárolóján 24,68 gigabájt szabad hely volt az első bekapcsolás után. A microSD bővítés természetesen adott, az akár 128 gigabájtos kártyára pedig telepíteni is lehet. Az USB OTG úgyszintén támogatott.

A Mate S fémházát erősen egyénire szabott szoftverfelületet egészíti ki: az EMUI 3.1
A Mate S fémházát erősen egyénire szabott szoftverfelületet egészíti ki: az EMUI 3.1 [+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Huawei Mate S Samsung Galaxy S6 edge+ HTC One M9 LG G4
Rendszerchip HiSilicon Kirin 935 Exynos 7420 Snapdragon 810 Snapdragon 808
AnTuTu Benchmark 5.x 51606 pont 70948 pont 56588 pont 49597 pont
Vellamo Browser 2801 pont 5224 pont 3599 pont 4131 pont
Vellamo Metal 1578 pont 2503 pont 2181 pont 2241 pont
Geekbench 3 (single) 960 pont 1495 pont 1182 pont 1100 pont
Geekbench 3 (multi) 4049 pont 5170 pont 3792 pont 3495 pont
GFXBench Man. onscreen 9,6 fps 15 fps 23 fps 9,3 fps
GFXBench Man. offscreen 9 fps 25 fps 23 fps 14,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 18 fps 37 fps 49 fps 24,5 fps
GFXBench T-Rex offscreen 17 fps 57 fps 49 fps 34,32 fps

Hű olvasóink kívülről fújhatják: a Huawei saját képmására szabott EMUI felülete alkalmazásmenü nélkül dolgozik, azaz minden indítóikon és widget a főoldalakon kap helyet, ahol a 4 x 4, 5 x 4 és 5 x 5-ös elrendezés között lehet választani. Akad számos átmenet, háttér és téma, az AMOLED kijelzőnek a sötétek állnak a legjobban. Az EMUI aktuális verziója 3.1, amely Android 5.1.1-en alapszik, és tömve van szoftveres extrákkal és gesztusvezérléssel, amelyeken már-már nehéz kiigazodni, annyira szét vannak szórva. Az értesítési sáv és kapcsolópanel felülről húzható le, a négyablakos alkalmazásváltó pedig alulról ugrik fel. Roppant praktikus, hogy az androidos kezelőgombokon végighúzva ujjunkat a képernyő az egykezes használathoz kisebb méretűre vált, ellentétes mozdulattal vagy az üres felületet megérintve pedig visszaugrik nagyra. Egykezes mód a billentyűzethez és a tárcsázóhoz is kérhető.

Az EMUI 3.1 a Huawei Mate S erősen átszabott felülete A Huawei Mate S számos gesztusvezérlési módot támogat
[+]

Az EMUI is rendelkezik osztott képernyős nézettel: két applikációt az alkalmazásváltó hosszú megérintésével vagy két ujj feltolásával lehet egymás fölé dobni. A támogatott appok listája elég szűkös: a videolejátszó, a galéria, a böngésző, a jegyzetelő, a fájlkezelő, az email, a témázó és a naptár tud osztott képernyőn futni. Aktiválható a kétkoppos felébresztés, kettőt határozottan koppintva képernyőkép készül, két ujjperccel duplát koppintva pedig képernyővideó rögzíthető. Az ujjpercekkel egy koppintás után körbe lehet jelölni a képernyő egy szegletét, majd szerkeszteni, menteni és megosztani. A KnuckleSense 2.0 nevű funkcióhoz kötődik még a betűrajz: be- vagy kikapcsolt képernyőnél is elindítható egy app c, e, m vagy w rajzolásával az érintőfelületre – én a BKK Futárt mindig az m-mel, a kamerát meg a c-vel indítottam. Ennél is fürgébben indul a kamera kikapcsolt képernyőnél, a hangerő le gomb kétszeri megnyomásával: kicsivel több, mint egy másodperc alatt el is készül egy kép.

A Huawei Mate S két alkalmazást is tud egymás fölött futtatni A Huawei Mate S ujjperc-bevitelre is alkalmas
[+]

Korábban eltüntethető volt az androidos kezelősáv, erre a jelenlegi szoftververzión azonban nem találtunk opciót, ellenben kirakható alulra az értesítési panel gombja. A beállítások között aktiválható a kesztyűs mód, a nagy ikonos kezdőképernyő (egyszerű mód), valamint egy lebegő ikon a kezelőgombokkal, a képernyőzárral és a memória ürítése ikonnal. Ha az ember bepattintja Mate S-ét egy ablakos tokba, a kis kivágásban jelennek meg a tartalmak, például az idő vagy a bejövő hívás. A készülék lefordításával elnémíthatók az értesítések, felemelésével fogadhatók a hívások, az ikonok pedig rázással és döntéssel rendezhetők és mozgathatók. Akad a kezdőképernyőn egy gyorskereső is, eléréséhez bármely oldalról lefele kell húzni ujjunkat. Két ujj átlós széttolásával (azaz „ellentétes csíptetőmozdulattal”) a rejtett alkalmazásmenü hívható elő, ide tetszőleges indítóikonokat lehet dobálni, ami akkor lehet praktikus, ha a kezdőoldalak kaotikusak. Amelyik ikon idekerül, onnan eltűnik. Vendég fiók is létrehozható, egy ilyet aktiválva csak a tulajdonos által engedélyezett appok és tartalmak érhetők el a kezdőképernyőn. A fiókok között ujjlenyomattal is váltani lehet.

A Huawei Mate S billentyűzete a magyarul is tudó SWYPE
[+]

Nyomásérzékelő híján a nálunk járt Mate S legérdekesebb tulajdonsága kétségkívül hátlapi, többfunkciós ujjlenyomat-olvasója (FingerPrint Sense 2.0), amely ideális helyen van, hiszen pont mutatóujjra esik, és bármiféle gomb lenyomása nélkül, egyszerű érintéssel működtethető. Az 1-5 ujjminta gyors regisztrálása után a képernyőzár feloldása gyakorlatilag azonnali, mellette az iPhone 6 és a Note5 egyszerűen lassú. Az olvasó ráadásul pontos és több irányból felismeri a regisztrált mintákat, tehát igen hasznos. Ujjlenyomat-védelem társítható bizonyos alkalmazások megnyitásához, hívásfogadáshoz, exponáláshoz és videofelvétel indításához a kameraszoftverben. A biometrikus szenzor a fájlkezelő széfjénél is bevethető, ide tetszőleges állományokat lehet mozgatni, azokat pedig védelemmel ellátni.

A Huawei Mate S ujjlenyomat-olvasója villámgyors A Huawei Mate S ujjlenyomat-olvasója négyirányú érintőpanelként is működik
[+]

Mivel a hátlapi olvasó négyirányú érintőpanelként is működik, jobbra-balra simítással lehet a galériában lapozni, le-fel mozdulattal pedig az értesítési panelt előhívni, ahol oldalirányú simítással a tételek eltüntethetők. Kár, hogy a jelenlegi szoftververzióban nem lehet az Oppo N1-hez hasonlóan, minden esetben bevetni ezt a kézre álló, ezért roppant praktikus funkciót, ami sok helyen megkönnyítené a lapozást és görgetést. Érdekes, hogy a Honor 7 hasonló ujjlenyomat-olvasója vissza és kezdőképernyő funkciókkal is bír, ezek persze a Mate S hivatalos startjáig még bekerülhetnek a csomagba. Ha a szoftveres extrák még mindig nem lennének elegendőek, beállítható, hogy ha a Mate S „hallótávolságon” belül van, egy tetszőleges vezényszóval válaszra lehessen méltatni, azaz, ha a készülék az ember környezetében van, de valahol mélyen eltemetve, jelez, hogy itt vagyok.

Szoftverek

Az EMUI leghasznosabb felügyeleti szoftvere a Telefonkezelő, amely megvizsgálja, hogyan lehetne memóriát vagy tárhelyet felszabadítani, az akkumulátorral takarékoskodni vagy a túl lelkes alkalmazásértesítéseket rendre utasítani. Apponként kezelhetők az engedélyek és a WiFi vagy mobilinternet kapcsolat, akad zaklatásszűrés, testre szabható a ne zavarj funkció, valamint itt lehet alkalmazások megnyitását ujjlenyomatos vagy másfajta védelemhez kötni. Néha egyébként túl agresszíven jár el a Telefonkezelő, és a legtöbb háttérben tárolt appot kiüríti a memóriából, amire Android 4.0 óta nem igazán van szükség, a 3 gigabájt memória mellett különben sincs szükség ilyen szigorúan ránézni az alkalmazások körmére. Ez a funkció szerencsére kikapcsolható.

A Huawei Mate S telefonkezelője felel a készülék egészségéért A Huawei Mate S telefonkönyve könnyen átlátható, a beszélgetési hangminőség tiszta
[+]

A tárcsázóban rendben működik a gyorskeresés és gyorshívás, a névjegyeket pedig a SIM-kártyá(k)ról és a különféle fiókokból be lehet hívni, illetve vezeték- és keresztnév szerint rendezni (ez utóbbi a nálunk járt szoftververzión nem volt elérhető). Praktikus megoldás, hogy az SMS-küldő integrálva van a telefonalkalmazásba, így nem kell külön appot megnyitni az üzenetküldéshez. A bejövő hívást az ujjlenyomat-olvasó megérintésével is fogadni lehet, ami mondjuk buszon kapaszkodva praktikus. Az email fiókokat a mellékelt gyártói alkalmazással és a Gmaillel is rendben be tudtuk állítani. Billentyűzetből a népszerű Swype-ot mellékelte a Huawei QWERTZ kiosztással, ékezetekkel, szójavaslatokkal, bővíthető magyar szótárral és korrektúrával. Nem hiányzik a Swype lelke, az ujjhúzós bevitel, továbbá egykezes használatot könnyítő elrendezés is kérhető.

A Huawei Mate S hangrögzítője több szögből képes beszédet felvenni és hangokat kiszűrni
[+]

Nem szűkölködik alkalmazásokban az EMUI felület, bár mondjuk a nyolc játékdemót kapásból ki lehetett volna hagyni. Az eszközök közül akad óra, ébresztő, időjárás, számológép, diktafon, jegyzetelő az előlapi kamerát használó tükör, a hátlapit bevető nagyító, biztonság-, letöltés-, NFC- és frissítéskezelő, valamint zseblámpa. A Rendezői móddal a WiFi-n kapcsolódott Huawei készülékek több nézőpontból képesek videót rögzíteni, és a „rendező” ezeket készülékén TV stúdióhoz hasonlóan összevághatja. Irodai alkalmazásként a WPS Office szolgál, a közösségi appok közül a Facebook és Twitter lett előre telepítve. Fejlett határidőnapló is jár a Todoist személyében, no és persze egy rakás Google alkalmazás.

A Huawei Mate S böngészője jól felszerelt A Huawei Mate S-sel a böngészés élvezetes, ám a hardveres teljesítmény nem mindig kiegyensúlyozott
[+]

A gyári böngésző gond nélkül kezel egy vagy akár egy tucat lapot. Könnyedén lehet inkognitó módra vagy asztali nézetre váltani, az oldalakon keresni, a képeket takarékoskodás érdekében eltüntetni, nyomtatni és a tartalmakat offline olvasáshoz menteni. Mivel a böngésző is támogatja a kétablakos módot, akár két honlapot is egymás fölé lehet dobni. A böngészési oldalunk és más, hasonlóan jól optimalizált tartalmak esetében dadogásmentes, azonban terheltebb honlapoknál már elő-előfordul megakadás, itt-ott akár komolyabb is. Mindennek ellenére a kijelző megfelelő alapot nyújt akár hosszabb online szörfölgetésre is.

Kamerák, multimédia

A Mate S 13 megapixeles RGBW szenzorával a P8 kapcsán már találkoztunk, és elégedettek voltunk a sötétben remeklő, bár nappal kissé puha rajzolatú eredményekkel. A technológia és a jófajta optikai képstabilizátor visszatért, akárcsak a kéttónusú ledes villanó. A kameraszoftver igencsak felturbózott, hiszen akad egy sor mód az élőképen jobbra (fénnyel festés, arcszépítés, fotó, videó, time lapse), illetve balra (panoráma, éjjeli, HDR, profi, utófókusz, képsorozat, vízjel, hangjegyzet, dokumentumfotó). Ezek közül a profi a legizgalmasabb, mivel állítgatható a záridő (1/4000 - 8 mp), az expozíció (+- 2 Fé), a fókusz (autó, kézi), a fehéregyensúly (4 séma és kézi), valamint a mérési mód és az időzítő.

A hátlapra kéttónusú, az előlapra pedig egyelemes ledes villanó került
A hátlapra kéttónusú, az előlapra pedig egyelemes ledes villanó került [+]

Az optikai képstabilizátor hatékonyságát én aszerint ítélem meg, hogy milyen hosszú záridőt tudok néhány próbálkozásból bemozdulás nélkül megtartani, és ezúttal 0,6 másodperccel is készült éles kép. Videofelvételeknél mégsem tűnt tökéletesnek a stabilizálás, ráadásul 1080p és a 30 fps a limit, azaz nincs 2K, 4K, HDR vagy 60 fps opció. A képminőség közepes és az automatika hajlamos a túlexponálásra, a hangminőség tiszta. Íme egy példa. A vaku fényereje jó, a két tónus bevetése pedig garantálja a természetes bőrtónusokat.


[+]

Nappal ezúttal is puha az F/2-es lencse és az RGBW szenzor rajzolata, de azt is látni kell, hogy más gyártóval szemben a Huawei nem csapja agyon a végeredményt szoftveres élesítéssel, 13 megapixelen különben is marad elég nyomtatásra való részlet. A zajmentesítés viszont magasabb az ideálisnál, így a hasonló, finom részletek gyakran összemosódnak. A dinamikatartomány és a fehéregyensúly minden esetben jó, akárcsak a gyors fókusz, ami este is ritkán hibázik. Az érintőfókusz is fürge, ami után kis csúszkával az expozíció könnyen korrigálható. Makrók meglehetősen közelről, sok-sok apró részlettel és kellemesen elmosott háttérrel lőhetők, a HDR pedig megfelelően kompenzál, ha túl nagy a fényerőkülönbség – néha kérdezés nélkül. Este az automatika fürgén dolgozik és zajos képeket szül, ám ekkor is sok olyan sötét részletet előbukkan, amely a legtöbb rivális esetében rejtve marad, köszönhetően az RGBW szenzornak. Ha pedig az ember beveti a kézi módot, látványos esti felvételek készíthetők kézből vagy támasztékról, szóval igen sokrétű ilyenkor is a kamera. Szelfik 8 megapixelen lőhetők szépítési funkciókkal, szabályozható fényerejű ledes villanóval és többelemes „szelfipanoráma” móddal, íme egy tájképszelfi.

A Huawei Mate S zenelejátszójához sok widget tartozik A Huawei Mate S multimédiás hangszórója egész szépen szól, ha nem csavarja az ember a maximumra
[+]

A zenelejátszó dalok, előadók, albumok, mappák, listák és a kedvencek szerint rendezi a számokat. A fájlokhoz dalszöveg is elérhető, amennyiben arra a szoftver rábukkan, hangszínszabályzóra viszont mi nem akadtunk. Bevethető ugyanakkor fülesnél a DTS mód, ami extra hangerőt és több basszust nyújt, belenyúlva a kiegyensúlyozott frekvenciaátvitelbe. Az FM-rádió szerencsére nem maradt ki, működtetéséhez fülest kell csatlakoztatni. A videolejátszó gond nélkül megbirkózott a H.263, H.264, Mpeg4, DivX és Xvid tartalmakkal 1080p-ig, az AC3 hang megszólaltatásához viszont egy BS Playert le kellett húznunk. A 4K-s videókat az utóbbi már akadozva hajtotta meg. A gyári szoftver jobb oldalán csúsztatva az ujjat a hangerő, bal oldalán pedig a fényerő állítható. A videolejátszó is képes osztott képernyőn futni.

A Huawei Mate S videolejátszója is fut ablakos módban
[+]

Bár alul látszólag két hangszórórács található, zene csak jobbról jön, onnan viszont meglehetősen hangosan, így nem gond a bejövő hívásokat meghallani. Közepes és magas tartományokban ráadásul egész szépen szól a modul, azonban ha mély hangokból több van, lejjebb kell venni pár lépéssel a hangerőt, hogy ne torzítson vagy sisteregjen. Szerencsére ilyenkor is elég hangerő jut egy kisebb szoba megtöltésére, mi azonban még mindig a sztereó előlapi megoldásra szavazunk, amelyben a BoomSound trónja megingathatatlan. A gyári füles decens darab, headsetként igen hasznos, zenehallgatásra pedig elmegy. Az earbud kialakítás miatt a mély hangokból nem jut talán annyi az ember fülére, mint az agybadugós társak esetében, ezen a DTS mód bekapcsolásával lehet hellyel-közzel kompenzálni.

Teszt Huawei Mate S Samsung Galaxy S6 edge+ HTC Desire 820 Sony Xperia M4 Aqua Lenovo K3 Note
Frekvenciaátvitel (40 Hz-től 15 kHz-ig), dB: +0,04, -0,01 +0,06, -0,03 +0,03, -0,20 +0,02, -0,05 +1,51, -1,93
Zajszint, dB (A): -92,5 -95,0 -91,2 -87,7 -84,8
Dinamikatartomány, dB (A): 93,2 95,1 91,2 88,1 85,3
THD, %: 0,0110 0,0110 0,0510 0,0075 0,0086
IMD + Zaj, %: 0,041 0,013 0,054 0,021 0,019
Sztereó áthallás, dB: -88,0 -90,6 -73,4 -87,3 -83,1

A fülesekre minőségi hang jut. A frekvenciaátvitel kiegyensúlyozott, és a zaj is alacsony, ezeket a mérési eredményeket pedig fülünk is megerősítette, úgyhogy zenehallgatásra sem utolsó a Mate S, amennyiben a nagy felbontású zeneállományok és minőségi fejhallgató adott.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mate S egy vagy két nanoSIM-et fogad be kiszereléstől függően, és bár a készülék adatlapja nem részletezi, a Huawei P8 után ezúttal is Cat.6-os LTE modem lapulhat a hátlap alatt, azaz 300 Mbps az elméleti letöltési korlát, míg 3G-n 42 Mbites átviteli plafonra lehet számítani. A beszélgetési hangminőséget mindkét oldalon tisztának találtuk, a Mate S hangereje pedig bőven elég volt a legzajosabb helyen is. A mellékelt WiFi modem a 802.11a/b/g/n szabványokat és a Direct funkciót támogatja, az ac-t és a dual bandet viszont sajnos nem, ez baki a csúcskategóriában. A P8 4.1-es Bluetooth modeme után ezúttal 4.0-s jár, ez is furcsa visszalépés. USB-ből 2.0 a szabvány MTP-vel és OTG-vel. A Mate S a földi antennák és routerek mellet a GPS, GLONASS és kiszereléstől függően a Beidou műholdak jeleit is fogja a navigáláshoz, a pozíciószerzés ennek megfelelően gyors és pontos. Nem maradt ki az NFC, az infra viszont igen.

A nálunk járt Mate S egy nanoSIM-et és egy microSD-t fogadott be
A nálunk járt Mate S egy nanoSIM-et és egy microSD-t fogadott be [+]

Nem tudom, hogy miért kezdtek a gyártók telepzsugorításba, mindenesetre az Xperia Z3+, a Galaxy S6 és Note5 után a Mate S akkumulátora is szűkösebb az elődmodellnél, és bár 6-ról 5,5 hüvelykre zsugorodott a képátló, a 4000 milliamperórás telepről a 2700-asra váltás indokolatlan zsírleszívás. Meg is lett az eredménye: a Mate7 remek üzemideje után ezúttal középszerűre lehet számítani: nekünk átlag négyórás képernyőidő jött össze, és a magas készenléti fogyasztás miatt naponta töltöttük a Mate S-t. Nyilván ezt kilehet tolni másfél-két napra is, ha takarékoskodik az ember és beveti az intelligens vagy ultra energiatakarékos módot, ám a csúcskategóriában ennél többet vár el az ember. Netezni közepes fényerőn 9 órán át tudtunk egyhuzamban, a MinDig TV adását pedig 10 órán át sikerült streamelni. A telepzsugorítást manapság gyorstöltéssel szokás ellensúlyozni, és a mellékelt 2 amperes hálózati adapter egy óra alatt a kétharmadáig tölti az akkumulátort. Mivel a vége lassabb a töltésnek, nagyjából két órát vesz igénybe nulláról csurig pakolni a tankot. Érdemes még egyszer megjegyezni, hogy a nálunk járt Mate S szoftvere frissülhet a forgalomba kerülésig, így az üzemidő is javulhat.

A Huawei Mate S decens prémiumkategóriás ajánlat nagyon sűrű mezőben
A Huawei Mate S decens prémiumkategóriás ajánlat nagyon sűrű mezőben [+]

Értékelés: Huawei Mate S
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A Huawei a piac harmadik legerősebb szereplője részesedési statisztikák szerint, és nem egy remek készülék van már a hátuk mögött, így önbizalommal neveztek a prémiumkategóriás versenyszámba. Kétszázezer forintos árcímkét hozzácsapni a mutatós készülékhez akkor is erős, ebben az ársávban ugyanis az abszolút elit versenyez jóval erősebb hardverrel, főleg grafikus fronton. Éppen ezért kellett volna a Force Touch már a 32 gigabájtos kiszerelésbe az LG G4, a Galaxy S6 edge+, az Xperia Z5 vagy az iPhone 6s ellen megkülönböztető jegyként, az érintésérzékelős Luxury Edition azonban nemcsak drágább, meg sem jelenik a 3D touchos iPhone-ok előtt. A legnagyobb konkurens ugyanakkor házon belülről érkezik: az 5,2 hüvelykes Honor 7 is fémházzal, Kirin 935-ös SoC-vel, 3 GB RAM-mal, érintőpaneles ujjlenyomat-olvasóval és nagyfelbontású kamerával jött világra, nagyobb az akkumulátora, és sokkal olcsóbb is.

Akad persze trükk a Mate S tarsolyában: jó az optikai képstabilizátor, véd a nedvesség ellen a nanoborítás és jók a szoftveres extrák, így az osztott képernyős vagy egykezes mód. De csak ott van a Honor 7 vagy phablet méretben a Honor 6 Plus kedvezőbb áron, a Mate S ársávjában pedig már nehezebben megbocsátható az öregedő Mali-T628-as IGP vagy a WiFi dual band és 802.11ac szabvány hiánya, üzemidőben ráadásul egyértelmű a visszalépés a Mate7-hez képest. Ha mindezeket zárójelbe tesszük, a Huawei Mate S személyében egy kívül-belül remekül összerakott, funkció gazdag készüléket vehet a kezébe a felhasználó, melynek kitűnő a kijelzője, ám a belső és külső konkurenciát figyelembe véve akkor szólhatott volna igazán nagyot, ha a Force Touch alapkellék, vagy a Kirin 950-es SoC a premierre elkészül.

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Huawei Mate S
Huawei Mate S Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 149,8 x 75,3 x 7,2 milliméter
Tömeg 156 gramm
Színvariációk Pezsgő, arany, szürke
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 (401ppi)
Kijelző típusa OnCell AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa HiSilicon Kirin 935
Processzor típusa 1,5 GHz-es négymagos Cortex-A53 + 2,2 GHz-es négymagos Cortex-A53e
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-T628MP4
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32/64/128 GB (Luxury Edition)
Memória bővíthetősége microSD (128 GB-ig bővíthető)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 Mhz
UMTS 900/2100 MHz
LTE B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B17/B18/B19/B20/B25/B26/B28 (modell: CRR-L09)
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
LTE Cat.6
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n, WiFi hotspot, Direct
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
Beidou van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok normál/néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 5.1.1 (Lollipop)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Telefonkezelő
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, RGBW szenzor, autófókusz, kéttónusú LED segédfény, optikai képstabilizátor
Másodlagos kamera 8 megapixel, LED segédfény
Videófelvétel FHD @ 30 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs (DTS mód aktiválható)
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 2700 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő -
Beszélgetési idő -
Zenelejátszási idő -
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, ujjperec-vezérlés, érintésérzékeny ujjlenyomat-olvasó, előlapi vaku, előlapi nyomásérzékelő (modell: Mate S Luxury Edition)

Azóta történt

 • Honor 7 - emeli a tétet

  Az ár/érték bajnok Honor 6 tavaly nem csak a konkurenciának, hanem a folytatást illetően magának is feladta a leckét. A Honor 7 fémházzal és ujjlenyomat-olvasóval válaszol.

 • Mobilarena TV: nem vesz részt a csúcstalálkozón

  Mai adásunkban a Huawei G8-cal foglalkozunk, mely az 5,5 hüvelykes kijelző mellett középkategóriás felszereltséggel, dizájnos külsővel és ujjlenyomat-olvasóval hívja fel magára a figyelmet.

 • 27,4 millió készüléket szállított le a Huawei

  A kínai gyártó pontos számokat közölt az elmúlt három hónap eredményeit tekintve, amiből kiderült, hogy a P8 is az elődjéhez hasonlóan jól fogyott.

 • Huawei G8 - próbálja figyelni a nagyokat

  A berlini IFA kiállításon mutatkozott be a mobil, aminek előnye az 5,5 hüvelykes kijelző és az ujjlenyomat-olvasó, kamera és árazás terén viszont sajnos nem alkot maradandót.

Előzmények

Hirdetés