Huawei Mate S - az Erő nincs vele

Kamerák, multimédia

A Mate S 13 megapixeles RGBW szenzorával a P8 kapcsán már találkoztunk, és elégedettek voltunk a sötétben remeklő, bár nappal kissé puha rajzolatú eredményekkel. A technológia és a jófajta optikai képstabilizátor visszatért, akárcsak a kéttónusú ledes villanó. A kameraszoftver igencsak felturbózott, hiszen akad egy sor mód az élőképen jobbra (fénnyel festés, arcszépítés, fotó, videó, time lapse), illetve balra (panoráma, éjjeli, HDR, profi, utófókusz, képsorozat, vízjel, hangjegyzet, dokumentumfotó). Ezek közül a profi a legizgalmasabb, mivel állítgatható a záridő (1/4000 - 8 mp), az expozíció (+- 2 Fé), a fókusz (autó, kézi), a fehéregyensúly (4 séma és kézi), valamint a mérési mód és az időzítő.

A hátlapra kéttónusú, az előlapra pedig egyelemes ledes villanó került
A hátlapra kéttónusú, az előlapra pedig egyelemes ledes villanó került [+]

Az optikai képstabilizátor hatékonyságát én aszerint ítélem meg, hogy milyen hosszú záridőt tudok néhány próbálkozásból bemozdulás nélkül megtartani, és ezúttal 0,6 másodperccel is készült éles kép. Videofelvételeknél mégsem tűnt tökéletesnek a stabilizálás, ráadásul 1080p és a 30 fps a limit, azaz nincs 2K, 4K, HDR vagy 60 fps opció. A képminőség közepes és az automatika hajlamos a túlexponálásra, a hangminőség tiszta. Íme egy példa. A vaku fényereje jó, a két tónus bevetése pedig garantálja a természetes bőrtónusokat.


[+]

Nappal ezúttal is puha az F/2-es lencse és az RGBW szenzor rajzolata, de azt is látni kell, hogy más gyártóval szemben a Huawei nem csapja agyon a végeredményt szoftveres élesítéssel, 13 megapixelen különben is marad elég nyomtatásra való részlet. A zajmentesítés viszont magasabb az ideálisnál, így a hasonló, finom részletek gyakran összemosódnak. A dinamikatartomány és a fehéregyensúly minden esetben jó, akárcsak a gyors fókusz, ami este is ritkán hibázik. Az érintőfókusz is fürge, ami után kis csúszkával az expozíció könnyen korrigálható. Makrók meglehetősen közelről, sok-sok apró részlettel és kellemesen elmosott háttérrel lőhetők, a HDR pedig megfelelően kompenzál, ha túl nagy a fényerőkülönbség – néha kérdezés nélkül. Este az automatika fürgén dolgozik és zajos képeket szül, ám ekkor is sok olyan sötét részletet előbukkan, amely a legtöbb rivális esetében rejtve marad, köszönhetően az RGBW szenzornak. Ha pedig az ember beveti a kézi módot, látványos esti felvételek készíthetők kézből vagy támasztékról, szóval igen sokrétű ilyenkor is a kamera. Szelfik 8 megapixelen lőhetők szépítési funkciókkal, szabályozható fényerejű ledes villanóval és többelemes „szelfipanoráma” móddal, íme egy tájképszelfi.

A Huawei Mate S zenelejátszójához sok widget tartozik A Huawei Mate S multimédiás hangszórója egész szépen szól, ha nem csavarja az ember a maximumra
[+]

A zenelejátszó dalok, előadók, albumok, mappák, listák és a kedvencek szerint rendezi a számokat. A fájlokhoz dalszöveg is elérhető, amennyiben arra a szoftver rábukkan, hangszínszabályzóra viszont mi nem akadtunk. Bevethető ugyanakkor fülesnél a DTS mód, ami extra hangerőt és több basszust nyújt, belenyúlva a kiegyensúlyozott frekvenciaátvitelbe. Az FM-rádió szerencsére nem maradt ki, működtetéséhez fülest kell csatlakoztatni. A videolejátszó gond nélkül megbirkózott a H.263, H.264, Mpeg4, DivX és Xvid tartalmakkal 1080p-ig, az AC3 hang megszólaltatásához viszont egy BS Playert le kellett húznunk. A 4K-s videókat az utóbbi már akadozva hajtotta meg. A gyári szoftver jobb oldalán csúsztatva az ujjat a hangerő, bal oldalán pedig a fényerő állítható. A videolejátszó is képes osztott képernyőn futni.

A Huawei Mate S videolejátszója is fut ablakos módban
[+]

Bár alul látszólag két hangszórórács található, zene csak jobbról jön, onnan viszont meglehetősen hangosan, így nem gond a bejövő hívásokat meghallani. Közepes és magas tartományokban ráadásul egész szépen szól a modul, azonban ha mély hangokból több van, lejjebb kell venni pár lépéssel a hangerőt, hogy ne torzítson vagy sisteregjen. Szerencsére ilyenkor is elég hangerő jut egy kisebb szoba megtöltésére, mi azonban még mindig a sztereó előlapi megoldásra szavazunk, amelyben a BoomSound trónja megingathatatlan. A gyári füles decens darab, headsetként igen hasznos, zenehallgatásra pedig elmegy. Az earbud kialakítás miatt a mély hangokból nem jut talán annyi az ember fülére, mint az agybadugós társak esetében, ezen a DTS mód bekapcsolásával lehet hellyel-közzel kompenzálni.

Teszt Huawei Mate S Samsung Galaxy S6 edge+ HTC Desire 820 Sony Xperia M4 Aqua Lenovo K3 Note
Frekvenciaátvitel (40 Hz-től 15 kHz-ig), dB: +0,04, -0,01 +0,06, -0,03 +0,03, -0,20 +0,02, -0,05 +1,51, -1,93
Zajszint, dB (A): -92,5 -95,0 -91,2 -87,7 -84,8
Dinamikatartomány, dB (A): 93,2 95,1 91,2 88,1 85,3
THD, %: 0,0110 0,0110 0,0510 0,0075 0,0086
IMD + Zaj, %: 0,041 0,013 0,054 0,021 0,019
Sztereó áthallás, dB: -88,0 -90,6 -73,4 -87,3 -83,1

A fülesekre minőségi hang jut. A frekvenciaátvitel kiegyensúlyozott, és a zaj is alacsony, ezeket a mérési eredményeket pedig fülünk is megerősítette, úgyhogy zenehallgatásra sem utolsó a Mate S, amennyiben a nagy felbontású zeneállományok és minőségi fejhallgató adott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Honor 7 - emeli a tétet

  Az ár/érték bajnok Honor 6 tavaly nem csak a konkurenciának, hanem a folytatást illetően magának is feladta a leckét. A Honor 7 fémházzal és ujjlenyomat-olvasóval válaszol.

 • Mobilarena TV: nem vesz részt a csúcstalálkozón

  Mai adásunkban a Huawei G8-cal foglalkozunk, mely az 5,5 hüvelykes kijelző mellett középkategóriás felszereltséggel, dizájnos külsővel és ujjlenyomat-olvasóval hívja fel magára a figyelmet.

 • 27,4 millió készüléket szállított le a Huawei

  A kínai gyártó pontos számokat közölt az elmúlt három hónap eredményeit tekintve, amiből kiderült, hogy a P8 is az elődjéhez hasonlóan jól fogyott.

 • Huawei G8 - próbálja figyelni a nagyokat

  A berlini IFA kiállításon mutatkozott be a mobil, aminek előnye az 5,5 hüvelykes kijelző és az ujjlenyomat-olvasó, kamera és árazás terén viszont sajnos nem alkot maradandót.

Előzmények

Hirdetés