HTC U Play - U, de drága

Nincs a piacon helye egy középkategóriás hardverű mobilnak 160 ezerért, 3,5 milliméteres port és előlapi BoomSound hangszórópár nélkül. A kutya ugat, a HTC pedig halad – a lejtőn lefelé.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A nálunk járt U Play egy nanoSIM-et fogadott be, az adatátviteli ráta 3G-n 42/5,76 Mbps, 4G-n pedig 150/50 Mbps. A beszélgetési hangminőséggel mindkét oldalon, tisztaságban és hangerő szempontjából is elégedettek voltunk. A kétcsatornás és jó érzékenységű WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú, a Bluetooth 4.2-es (A2DP, LTE), az USB 2.0-s (Type-C, MTP). A földi antennák és routerek mellett a navigáláshoz besegít a GPS, a Glonass és a Beidou műholdcsoport, a Galileo nem. A pozíciószerzés gyors. Van iránytű, NFC, gyorsulásmérő és giroszkóp, ugyanakkor nincs infra vagy légnyomásmérő.


[+]

A 2500 milliamperórás telep papíron nem sejtet túl sok jót, és nem 5,99 milliméteres a ház, hogy ezt a méretet indokolja (a Redmi 3s 4100-as aksit kapott, mégis 1 grammal könnyebb). A gyakorlatban biztosan a napi egy töltés lesz a tipikus, 3,5 - 4 óra képernyőidőt saccolnék vegyes használattal, de ha fényképezés és 3D-s játék is befigyel, jobb ha kéznél van a 5V / 2A-es adapter már délután. Helyben tárolt videofájlt 8 órán át lehet vetíteni egyhuzamban, egy töltésről pedig 11 órán át lehet netezni, ami korrekt érték. Az üzemidőt energiatakarékos és extrém energiatakarékos üzemmóddal lehet kitolni, az utóbbi a legtöbb okosfunkciót kilövi.


[+]

Értékelés: HTC U Play
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 4 pont
Hogyan értékelünk?

OnePlus 3T Snapdragon 821-gyel, 6 gigabájt RAM-mal és 128 gigabájtos belső tárolóval. Honor 8 dupla kamerával, jó üzemidővel, friss Androiddal. Vízálló Galaxy S7 szürkeimportban, nagylátószögű kamerával megbolondított G5 és villámgyors HTC 10 szintén GSM boltból – ez csak néhány ajánlat 2017 tavaszán a U Play 160 ezer forintos, hivatalos árszintjén, és szerintem már mindenki levonta ez alapján a konklúziót, de azért megteszem én is. Vállalhatatlan ez az árképzés. Feleennyiért inkább pálya a MediaTek nyolcmagosa, és bár a felület nem akadozós, bármelyik fenti rivális lekörözi, főképp 3D-ben. Elvitathatatlan a prémium összeszerelés és anyaghasználat, csak ez ma már elérhető a prémium árképzés alatt, avagy ennyiért sokkal több feature-rel. Az oké, hogy letisztult a Sense UI felület, csak ma már nem pálya az Android 6.0. Ígéretes a két 16 megapixeles kamera, kár hogy a hátlapit nem sikerült optimalizálni a funkciódús kézi módban. Jó fogású a 8 (bocsánat, 7,99 milliméter) vastag ház, viszont csak 2500 milliamperórás, gyengélkedő telep fért bele. Túl sok az ellentmondás.

És akkor ott van a 3,5 milliméteres audiokimenet lespórolása, de még a jack - USB-C átalakító is kimaradt (ha egyáltalán azzal használni lehet a régi füleseket). Hol van a piac ezernyi Type-C-s hangkeltője, ami ezt a döntést indokolja, és hol van a HTC a piacon, hogy meg merje lépni? Konkrétan sehol, és most sem kapcsolnak hegymenetbe. Hiába a tenyérbarát, mutatós kivitel (amit interjúnkban a gyártó illetékese is kiemelt), az U mobilok nem státusszimbólumok, hogy specifikációtól és népszerűtlen döntésektől függetlenül milliószámra landoljanak a kosárban. Úgyhogy, ha van még egyáltalán mozgástér, nagyjából most kellene elfelejteni Tajvanon, hogy a HTC az Android világ Apple-je, vagy a piac felejti el őket véglegesen.

Bone123

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

Előzmények

 • MWC 2017: Kezünkben a HTC U Ultra és U Play

  A szójátékok méregdrága mobiljai már január óta ismertek, de az MWC az első nagyobb kiállítás, ahol ténylegesen ki is lehet ezeket próbálni.

 • HTC Desire 10 Lifestyle - a stílusnak súlyos ára van

  A HTC középkategóriás(nak szánt) készüléke kellemes megjelenésű, a fülesre jutó hang kiváló, a hardver viszont megdöbbentően régi és gyenge, az árát meg feldolgozni sem tudjuk.

 • HTC 10 - tízpróba

  A tajvani gyártó leváltotta a One-szériát, és áprilisban bemutatta legújabb csúcsmodelljét, ami továbbfejlesztett UltraPixel kamerát, BoomSound hangszórópárt és felső kategóriás hardvert kapott.

Hirdetés