HTC U Play - U, de drága

Nincs a piacon helye egy középkategóriás hardverű mobilnak 160 ezerért, 3,5 milliméteres port és előlapi BoomSound hangszórópár nélkül. A kutya ugat, a HTC pedig halad – a lejtőn lefelé.

Kamerák, multimédia

A U Play elő- és hátlapjára is 16 megapixeles modul került, de eltérően működnek. Az előlapi, f/2-es blendével szerelt egység ugyan tényleg hatalmas felbontásban rögzít, de sötétben (mert sok szelfi rossz fényviszonyok között készül) 4 megapixeles UltraPixel mód is bevethető, ilyenkor négy szenzorpixel adja össze egy, világosabb képpont tartalmát, és ez tényleg előnyös. A bőrtónus színében felvillanó „képernyővaku” is jól jön, plusz van retusálási mód, videofelvétel, szelfipanoráma, önkioldó és HDR. Íme, egy teljes felbontású és egy 4 megapixeles példa. A hátlapi modul BSI szenzort és f/2-es rekeszértékű lencsét kapott optikai képstabilizátorral és kéttónusú LED villanópárral. Az élesítés fáziskülönbség érékelésen alapul (PDAF) és erősen problémás (erről mindjárt). Készíthető panoráma, gyorsított felvétel (hyperlapse), fotó három másodperces klippel (Zoe) és DNG RAW fájl a kézi módot bevetve. Itt a fehéregyensúly (2300 - 7500 K), az expozíció (+-3 Fé), az érzékenység (ISO100 - 1600), a záridő (1/8000 - 2 mp) és a fókusz állítható (csúszka). Néhány előre beállított paraméter menthető, plusz válaszható séma makróhoz, esti fotóhoz és gyors mozgáshoz. Rendszerszinten akad még HDR és vaku, plusz kérhetők rácsvonalak.


Az automata móddal minden rendben [+]

Mielőtt a minőségre rámennék, kezdeném egy érdekességgel: pár nap 16 megapixeles fotózás után a felbontás egyszer csak 13-ra váltott és fogalmam nincs, mi történt március 23-a, 11 és 13 óra között, amikor ez bekövetkezett. Utána rendre 13 megapixelen készültek a fotók (kivéve a nyers DNG RAW fájlokat), nem jöttem rá, miért, a szoftver alaphelyzetbe állítása sem segített. Aztán később megint csak 16 megapixelen készültek (nem a képarány és nem is a RAW mentés bekapcsolása volt a hunyó). Az is előfordult, hogy napfény alatt elsötétedett a képernyő, hiába volt az automatikus fényerőállítás kikapcsolva, alig látszott valami. Nem a készülékház melegedése volt a hunyó, mert ilyen problémák nem jellemzik a U Playt. Reszelni lehetne még a szoftveren.


A kézi módot fókuszhibák húzzák le [+]

A nappali képminőség automata módban teljesen rendben van, ha a fókusz összejön (90%), akkor az észrevehető zajszűrés ellenére korrekt mennyiségű részlet rögzül közepes dinamikával, a kiégések ellen a rendszer némi alulexponálással védekezik. A közepes tempóval készülő HDR képek néha jól kompenzálnak, máskor viszont inkább csak a sötét részekre világosítanak rá, ráadásul a fehéregyensúly a melegebb irányba mozdul. Ez még mindig bátran vállalható, viszont kézi módban gyakrabban téved az autofókusz, mint megfelelően élesít. Olyan rossz a hatásfoka, hogy nappal át kellett állnom a kézifókuszra, de még az érintőfókusz is problémás volt, úgyhogy maradt a csúszkás élességállítás, ami nappal elfogadhatatlan. Már csak azért is, mert egyébként pazar a DNG RAW fájlokból nyert képminőség, remek vonalélességgel és valamivel tágabb dinamikával – már ha sikerül éles fotót előkotorni a galériából. A makrókat is érdemes az automatikára bízni. Mivel az automata mód ezekről a problémákról tudomást sem vesz, nem hardverhibára, inkább szoftveres bakira tippelünk. Alább a RAW-ből nyert képek.


[+]

Este már az automatika sem villog annyira (a fenti, 12-es csoport alsó sorát tessék nézni), az 1 mikronos szenzorpixelekre kevés fény jut, a magas érzékenység pedig komolyabb minőségveszteséggel jár. Kitalálható, hogy a fentiek után mekkora áldás a kézi mód – hát nem nagy, alacsony érzékenység mellett másodpercekig tart a megbízhatatlan fókusz, a csúszka bevetése kötelező. Ha minden összejön, (hangsúly a ha szócskán) az optikai stabilizátorral mindjárt abszolút jó esti fotók lőhetők. A Full HD-s videofelvételek jelentős zajszűrésen és észrevehető élesítésen estek át, így ez a performance is harmatos (17 Mbps, H.264), a sztereó hang viszont tiszta (192 kbps LLC AC). Íme, egy klip. Az a helyzet, hogy már megint a kamera egy HTC telefon gyenge pontja, ígéretesebb a felhozatal papíron annál, mint amit a U Play összességében nyújt, ráadásul hiányzik a 4K felvétel, a 60 fpssel való rögzítés vagy a 120/240 képkockás lassítási lehetőség, esetleg a Honor 8 vagy a G5-féle duplakamera.


[+]

A Play Zene előadók, albumok, dalok, műfajok és listák szerint rendezi a helyben tárolt állományokat, plusz kezeli az előfizetéses adatbázist, már aki a Google-tól megrendelte. Hangszínszabályzó vagy FM-rádió nincs, HTC fülessel viszont elérhető a USonic hangzásjavítás. Ezzel egyéni hangprofilt is létre lehet hozni igény szerint. A telefon az ismertebb formátumokat meghajtja (a FLAC-ot beleértve), a WMA-hoz viszont hozzá se szagol. A videókat a Fotók játssza le (jól jött volna egy fájlkezelő ezeket megtalálni), itt a DivX, az Xvid, a H.263, a H.264, a H.265 és az Mpeg4 kódolások meghajtása akadálymentesített, az AC3 hanghoz és a feliratokhoz alternatív szoftver fog kelleni. 1080p-nél nagyobb felbontást ez sem fog elindítani, ez a hardveres plafon.


[+]

BoomSound hangszórópár ugyebár nincs, az alulra helyezett, könnyen eltakarható monó megoldás mindenesetre átlag feletti hangerőre képes, a maximumnál azért már recsegősen (az ütős hangszerek és az érdesebb énekhangok esetében), lejjebb véve rendben van a produktum. Főleg középtartományban szép a helyzet, a legendás HTC-s mélyeknek nyoma sincs. Meg a legendás jack portnak sem, és ugye a Type-C átalakítót is kispórolták, ezt tehát külön kell beszerezni (és nem biztos, hogy 3,5 milliméteres füleseink így működni fognak). Elismerjük: a mellékelt sztereó headset eléggé szépen szól, és biztosak vagyunk a telefonról érkező analóg jel jófajta minőségében is, ezt ugyebár szintén a füles alapján kellett megítélnünk, amely egyébként eléggé rátol a mélyközép tartományra. A Type-C porttal ugyanakkor váratlan gondok is jöttek. Két másodperccel leállítás után halk pukkanás jelzi, amikor az erősítő befejezi tevékenységét, számváltáskor pedig minden anime rajongó kedves ismerőse, a kabóca ciripel föl. Nem viccelek, ha rövid időre és halkan is, léptetéskor pont ilyen hang hallatszik, aztán áramlik a tiszta muzsika. Ez lehet éppen a tesztkészülék egyedi hibája, mindent összevetve ugyanakkor pont nem ezt a multimédiás csomagot vártuk a HTC-től.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

Előzmények

 • MWC 2017: Kezünkben a HTC U Ultra és U Play

  A szójátékok méregdrága mobiljai már január óta ismertek, de az MWC az első nagyobb kiállítás, ahol ténylegesen ki is lehet ezeket próbálni.

 • HTC Desire 10 Lifestyle - a stílusnak súlyos ára van

  A HTC középkategóriás(nak szánt) készüléke kellemes megjelenésű, a fülesre jutó hang kiváló, a hardver viszont megdöbbentően régi és gyenge, az árát meg feldolgozni sem tudjuk.

 • HTC 10 - tízpróba

  A tajvani gyártó leváltotta a One-szériát, és áprilisban bemutatta legújabb csúcsmodelljét, ami továbbfejlesztett UltraPixel kamerát, BoomSound hangszórópárt és felső kategóriás hardvert kapott.

Hirdetés