HTC U Play - U, de drága

Nincs a piacon helye egy középkategóriás hardverű mobilnak 160 ezerért, 3,5 milliméteres port és előlapi BoomSound hangszórópár nélkül. A kutya ugat, a HTC pedig halad – a lejtőn lefelé.

Hardver, szoftver, Sense Companion

A négy 2,0 és négy 1,1 gigahertzes Cortex-A53 magot használó, 64 bites MediaTek Helio P10 a középkategóriás SoC definíciója 2017-ben: a processzoros teljesítmény elmegy, de nem világbajnok, a grafikusan pedig hatalmas hátrányban van a csúcshoz képest (Mali-T860MP2). Ez a kompromisszum nyilván belefér 100 ezer forint alatt, ám a Snapdragon 821-es, 6/128 gigabájtos OnePlus 3T árán a rosszul sikerült vicc kategória. Tényleg nem hisszük el, hogy egy Helio X25 vagy egy takarékos Snapdragon 625 ne fért volna bele a költségsapkába. Memóriából a HTC 3 gigabájtot mellékelt, tárolóból pedig 32-t (a 2015-ös Android és a modern Sense UI 10 gigabájtot kanyarint le), a microSD kártyára telepíteni is lehet formázással.

Teljesítmény-teszt
Benchmark HTC U Play Samsung Galaxy S7 Honor 8 LG G5
Rendszerchip MediaTek Helio P10 Exynos 8890 HiSilicon Kirin 950 Snapdragon 820
AnTuTu Benchmark 6.x 55303 pont 133027 pont 93534 pont 137651 pont
Vellamo Browser 3139 pont 6686 pont 6135 pont 4484 pont
Vellamo Metal 1479 pont 3383 pont 2819 pont 3459 pont
Geekbench 3 (single) 728 pont 2138 pont 1706 pont 2310 pont
Geekbench 3 (multi) 2782 pont 6406 pont 6312 pont 5445 pont
GFXBench Man. onscreen 7,2 fps 27 fps 19 fps 30 fps
GFXBench Man. offscreen 7,2 fps 40 fps 19 fps 47 fps
GFXBench T-Rex onscreen 17 fps 53 fps 42 fps 55 fps
GFXBench T-Rex offscreen 18 fps 87 fps 40 fps 88 fps


[+]

A HTC érdeme, hogy a szoftverfelület nem akad és a böngészés is egész fluid, a telepítés, az alkalmazáskezelés és főleg az Asphalt-féle 3D-s játék ugyanakkor nem tudja megtagadni a hardver korlátait, ezeknél látványos a lemaradás még egy félárú, Snapdragon 650-es riválishoz képest is. A Marshmallow főverzióban meg az az érdekes, hogy a U Ultra Nougaton startolt el, akkor a U Play miért nem, és ha ennek a MediaTek az SoC az oka, miért nem választottak egy modernebbet? Akárhogy is, a Sense maradt az egyik legszimpatikusabb és legleleményesebben átszabott androidos felület a 4 x 5-ös ikonkiosztású főoldallal, az öt tálcaikonnal és a BlinkFeed paraméterezhető, hírolvasó widgettel.


[+]

A UI témázható, a kapcsolók, a beállítások és az alkalmazásváltó külleme viszont ragaszkodott a Material Design alapstílushoz, ami üdvözölendő, a kapcsolódó szolgáltatásokat a HTC ráadásul jó érzéssel és ízléssel válogatta össze. Van például Súgó a telefonon való eligazodáshoz, alkalmazás a napi mozgás- és sporttevékenység felügyeletéhez (Under Armor Record), hírolvasó (News Republic), pofás videoszerkesztő (Zoe), sőt: VR tartalomkezelő a Vive-hoz. Kár, hogy a Viveport Magyarországon el sem indul, ahogy magyar nyelven a Google Assistant is kiesik, a fájlkezelő meg nem tudom, miért maradt le.


[+]

Van viszont egy mesterséges intelligenciára épülő újdonság: a HTC Sense Companion állítólag a Google Segéd tudását egyesíti saját fejlesztésével, egyelőre viszont csak lebegőikon formában küld a felhasználói szokások alapján hasznos információkat. Mondjuk mennyi idő munkába gurulni, milyen a forgalom vagy most már töltőre kellene engem dugni. Ám több nap használat és féltucat engedély megadása után sem kezdtek igazán felbukkanni a hasznos buborékok, beszélgetni egy későbbi frissítésig még nem lehet vele (akkor is alighanem csak angolul), ahogy vezényszóra sem indul az app. Az ikonjára rálépve is mindössze egy üdvözlőképernyő akad, miszerint a telefon figyel bennünket (de jó), kézzelfogható eredmények nélkül. A gesztusmódok legalább működnek: van például duplakoppos felébresztés és kamera gyorsindítás (dupla ujjlehúzás kikapcsolt képernyőnél).


[+]

Az előlapi ujjlenyomat-olvasó érintésalapú, öt mintát regisztrál és villámgyorsan, remek hatékonysággal ismeri fel a tulajt, kikapcsolt képernyőről fél-egy másodperc alatt a főképernyőre juttatva. A rendszererőforrásokkal a Boost+ foglalkozik, aminek része a szokásos (és teljesen felesleges) háttérfolyamat-kilövés és memória-felszabadítás. Törölhetők a felesleges fájlok, ujjlenyomattal zárolhatók az alkalmazások és a játékok felbontása is lejjebb vehető, ami jól is jön a fenti hardverrel. A vezetékmentes képernyőtükrözést a HTC Connect végzi, az audio opciók a füleshez HTC USonic néven futnak. Extra alkalmazásból a Google-csomag, a hangrögzítő, az időjárás, a számológép, a zseblámpa, a Facebook, a Messenger és az Instagram jár.


[+]

A billentyűzet feladatkörét a magyarul is tudó, szójavaslatokkal, korrektúrával és ujjhúzós bevitellel is rendelkező TouchPal tölti be. A telefonkönyv letisztult és átlátható, számos fiókból, a SIM-ről és a telefonról is berántja a névjegyeket, opció a szám nélküli tételek szűrése és a vezeték- és keresztnév felcserélése. A tárcsázóban működik a gyorskeresés és a gyorshívás. A Chrome közepesen komplex honlapokig javarészt elkerüli a görgetéskor jellemző megakadásokat, vaskosabb oldalaknál viszont előfordul a dadogás. Mindazonáltal nem gond több lap kezelése, a váltás asztali nézetre, a keresés, a megosztás, a teljes Google-szinkronizálás vagy az inkognitó ablak nyitása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

Előzmények

 • MWC 2017: Kezünkben a HTC U Ultra és U Play

  A szójátékok méregdrága mobiljai már január óta ismertek, de az MWC az első nagyobb kiállítás, ahol ténylegesen ki is lehet ezeket próbálni.

 • HTC Desire 10 Lifestyle - a stílusnak súlyos ára van

  A HTC középkategóriás(nak szánt) készüléke kellemes megjelenésű, a fülesre jutó hang kiváló, a hardver viszont megdöbbentően régi és gyenge, az árát meg feldolgozni sem tudjuk.

 • HTC 10 - tízpróba

  A tajvani gyártó leváltotta a One-szériát, és áprilisban bemutatta legújabb csúcsmodelljét, ami továbbfejlesztett UltraPixel kamerát, BoomSound hangszórópárt és felső kategóriás hardvert kapott.

Hirdetés