Honor Band 5 - vérfrissítés

A Honor Band 5 ránézésre nem sok újdonságot hoz a Band 4-hez képest, bár az értesítéskezelés eggyel jobb lett. Az igazi újdonság viszont a véroxigénszint mérés.

Bevezető, kialakítás

A Honor Band 4 alapvetően jó készüléknek bizonyult, de a szoftveres felkészültség csak a sokadik frissítésre érte el azt a szintet, amivel eleve ki kellett volna vennünk a dobozból. Ettől függetlenül egy egyszerű, de praktikus kis holmi, ami a konkurenciához viszonyított felárért cserébe színes AMOLED kijelzőt kínált. Idén viszont nehezebb dolga van a Honornak, az idei Xioami Mi Band 4 szintén színes panelre váltott, de még mindig olcsóbb és összességében funkciógazdagabb eszköz, noha a Honor Band 5 véroxigénszintet is mér. Majd. Elvileg.

Onnan lehet tudni, hogy ez a Honor Band 4, hogy a Band 5 tesztkészülék szíja fekete. Plusz, Boggal ellentétben én körömlakkot viselek.
Például onnan lehet tudni, hogy ez a Honor Band 4, hogy a Band 5 tesztkészülék szíja fekete. Plusz, Boggal ellentétben én körömlakkot viselek. [+]

Minden más egyébként változatlan. A készülék továbbra is 43 x 17,2 x 11,5 milliméter és szíjjal együtt 22,7 gramm, ami roppant könnyű viseletté teszi. A szilikon szíj hagyományos zárszerkezetes, a bujtató Honor felirattal, a szíj felülete pedig finom, átlós textúrával díszített, ami annyiban mégsem olyan jó ötlet, hogy kissé koszolódik. Annyiban viszont pont mindegy, hogy az IP68-as certifikáció és az 5 ATM nyomástűrés lehetővé teszi a víz alatti használatot, így a tisztítás sem gond.

Ez itt a Band 5
Ez itt a Band 5. [+]

A Band 5 három színben érhető el, fekete (ez van nálunk), kék (tengerészkék) és rózsaszín (úgynevezett dália pink), a szíjak pedig cserélhetőek. A művelet technikailag egyszerű, de a készülék nagyon egyben van a szíjjal, úgyhogy kell egy kis erőbefektetés a sikerhez. A töltéshez viszont szerencsére nem kell leoperálni a szíjat, az apró töltő követi a készülék ívét, csak rá kell pattintani a hátoldalon található érintkezőkre és keríteni egy USB áramforrást.


[+]

A töltőegység viszont tényleg nagyon mütyürke, fokozottan fennáll a szem elől tévesztés veszélye, úgyhogy érdemes odafigyelni rá, hogy ott is maradjon, ahol hagytuk. Sokat segít, ha a mellékelt mini méretű microUSB-USB kábel benne marad a csatlakozóban, a fehér szín ugyanis kirívó. (Ezen kívül indokolatlan is a fekete óratesthez és töltődokkolóhoz.) A színvariációk is kizárólag az óraszíjban mutatkoznak meg, a készülék minden esetben fekete.

Honor Band 5 és Samsung Galaxy Watch Active
Honor Band 5 és Samsung Galaxy Watch Active. Az edzőteremben azt hiszik megbuggyantam, pedig csak négy eszköz volt a csuklómon a szekrénykulcson kívül. [+]

A kijelző viszont továbbra is színes, kiváló betekintési szögekkel és kontraszttal, automatikus éjszakai fényerőcsökkentéssel. A kültéri láthatóság most is kielégítő, ami nem meglepő, mivel ugyanazt a panelt szerelték a Band 5-be, mint ami a Band 4-nél bevált. A 0,95 hüvelykes, érintésérzékeny AMOLED kijelző felbontása 120 x 240, alatta pedig a kör rajzolatú, virtuális Home gomb látszik.

Az apró izéknek könnyen nyomuk vész.
Az apró izéknek könnyen nyomuk vész. [+]

Ránézésre a készülék hátulja is ugyanolyan, középen az optikai pulzusmérő szenzorai, alul pedig a kétpines töltőcsatlakozó látható. A töltő karmai a készülék oldalain kialakított mélyedésbe illeszkednek, úgyhogy csak egyféleképpen lehet csatlakoztatni. Ha nem megy, ne erőltessük, mert nem lesz jó. Más. Ha a szíjat sikerül leerőltetni, ki fog esni a rögzítő pöcök, ami hajlamos azonnal eltűnni, mivel én például egyáltalán nem számítottam kieső alkatrészre. Kerítsük elő, tegyük vissza a szíjat, majd rögzítsük a kis izével, ügyelve arra, hogy a megfelelő irányba történjen mindez. Mert belemegy rosszul is, csak nem lesz valami stabil és tippre két ilyen után búcsúzhatunk is tőle.


[+]

Ebből a szempontból a konkurencia kipattintós megoldása mégis kényelmesebb, a töltés és a szíjcsere is kézenfekvőbb, kevesebb az elhagyható/elrontható apró alkatrész, megegyező kijelzőméret mellett pedig az egész holmi kisebb és kompaktabb, amitől ergonomikusabb és jobban illeszkedő viselet. Úgyhogy a Xaiomi itt kap egy pontot. Az üzemidő abszolút nem rossz. A Band 5 100 mAh-s akkumulátorral, folyamatos pulzusméréssel és mindennel együtt úgy egy hétig megy, de szerényebb használattal elketyeghet az ígért két hétig is. (Képletesen, mert hangszóró ugye nincs benne.) A Mi Band 4 stabil két hete viszont pont kétszer annyi (Pontot kap a Xiaomi.) NFC-s verzió Kínában a Band 5-ből is van, a mikrofonnak meg ugyanúgy nem vennénk itthon hasznát, ha lenne, mint a Mi Band 4 esetében.

Kompatibilitás, képességek, szenzorok

A hardverről nem tudunk semmit, általában senkit nem is érdekel, a szenzoros felszereltség azonban lényeges az aktivitáskövetőknél is. A Honor Band 5 egy hattengelyes, inerciális gyorsulásmérőt és giroszenzort (IMU), optikai pulzoximéter (pontot kap a Honor a szenzor meglétéért) és egy infra alapú viselés-érzékelőt tud felmutatni, ami maradéktalanul megfelel a termékkategória követelményeinek. Fényérzékelő itt sincs, az éjszakai automatikus fényerőcsökkentés a Ne zavarjanak mód időintervallumához igazodik. Gondolom, mert külön éjszakai mód nincs.


A pulzoximéter egyelőre csak dísznek van.

A kapcsolat Bluetooth 4.2-es szabványon jön létre (pontot kap a Xiaomi az 5.0-s BT-ért) minden olyan Androidos vagy iOS alapú készülékkel, amely legalább 4.4-es főverziót vagy iOS 9-et futtat. Egyéb kritérium nincs, viszont a teljeskörű funkcionalitást Huawei Health fiók garantálja, amihez Huawei fiókra lesz szükség. A társalkalmazás teljes mértékben követi a rendszernyelvet, ahogy az óra felhasználói felülete is maradéktalanul lokalizált (pontot kap a Honor). Viszont a rendszersebesség és a reszponzivitás a Xiaomi esetében jobb. A Honort nem lehet ész nélkül tapicskolni, mert minimális idő kell neki, hogy feldolgozza az inputot (pont a Xiaominak).

[+]

Számos (mármint sok, vannak figurásak is) óralap áll rendelkezésre, ezeket az órán is váltogathatjuk, de nagyobb választék érhető el az appban. A rendszernavigáció nagyon kézenfekvő és logikus: felfelé vagy lefelé simíthatunk a menüpontokért, visszalépni jobbra simítva lehet, az akkumulátor töltöttségi szintje, az aktuális hőmérséklet és a kapcsolat állapota pedig a főképernyőt megérintve kerül elő. A kör alakú virtuális vezérlő a főképernyőre visz, hosszú nyomásra pedig leállíthatjuk az éppen futó aktivitáskövetést.

[+]

A megjelenített panelek sorrendje testreszabható, alapértelmezetten viszont lefelé indulva a lépésszámot, pulzusmérőt, alvásadatokat, az edzésindítást, a beállításokat és az üzeneteket látjuk, az ikont megérintve pedig részletes információkat kapunk a témában. A sorrendet és a megjelenítendő felületeket az appban módosíthatjuk. Az üzenetek, ha van olvasatlan értesítés, a főképernyőn jobbra simítva is előszedhetők. A léptetésnél és funkcióválasztásnál tapasztalható minimális késedelemhez egyébként könnyen hozzá lehet szokni, van egy adott tempó, abban viszont tökéletesen konzekvens és stabil a rendszer.

[+]

Az üzenetkezelés viszont még mindig nem hibátlan, noha az árvíztűrő tükörfúrógép (ezért már kapott pontot a Honor) megy. Email esetében csak akkor, ha az a tárgy, mert a tartalom csak az egyéb üzeneteknél (Messenger, Viber stb.) jelenik meg, maximum 45 karakter terjedelemben. A küldő alkalmazás nevének vagy típusának megjelenítése még mindig nem megy (pont a Xiaominak), de legalább küldő nevét megtudjuk, viszont nem kapcsolja össze az egy platformról és azonos küldőtől érkező üzeneteket. A készülékek ráadásul nem kommunikálnak egymással. (Pont a Xiaominak.) Hiába néztük meg, vagy akár reagáltunk is a történésre a telefonon, az órán még mindig ott halmozódik minden olvasatlanként . Megnyitás után viszont azonnal és automatikusan törlődnek, de egyben is törölhetjük az óra szerint olvasatlan értesítéseket, ha már nem jelentenek új információt.

[+]

Az órán a Továbbiak között találjuk a stoppert és az időzítőt, illetve az olyan alapvető beállításokat, mint a manuális fényerő beállítás és az éjszakai fényerőcsökkentés engedélyezése, az óraszámlapok, vagy a készülék megkeresése. Ilyenkor állati hangos csilingeléssel és csábos I’m here! felkiáltással próbál nyomra vezetni a hatókörön belül elhagyott telefon. A keresést csak az órán lehet leállítani.

[+]

A Band 5 kifejezetten egyszerű és egyszerűen kezelhető, a csuklóemelésre való ébresztés hibátlanul működik, a csuklónkat negyedfordulattal megmozgatva való léptetés pedig egy iszonyú szerethető, okos funkció (pontot kap a Honor), csak azt nem lehet beállítani, hogy melyik kezünkön hordjuk az órát (pont a Xiaominak). Domináns kézen így negyed kiló gomba vagy akármi megpucolásával körülbelül százszor lépegetünk végig az óra menüjén és égetjük a kijelzőt akaratlanul és teljesen feleslegesen. Másrészt a lépésszámlálásnál sem teljesen mindegy, hogy hol van az óra.

Zenevezérlő felületet sem kapunk (pont a Xiaominak), a hívások pedig még mindig csak elutasíthatók. Sem a készülék hangprofilja, sem a hívás nem némítható az óráról (még egy pont a Xiaominak), pedig sokszor nem áll módunkban fogadni a hívást, de udvariassági megfontolásokból nem opció egyszerűen kinyomni. Emlékeztetőt nem tudunk az appban sem beállítani, a naptárbejegyzésekhez társított emlékeztetőket viszont az üzenetek között, tartalommal jeleníti meg, úgyhogy ez nem tekinthető igazán hiányosságnak, úgyhogy ebben a körben senki nem kap pontot. Ezt mindkét aspiráns tudja.

Aktivizáskövetés, egészség, összegzés

A Honor Band 5 a szokásos, alapszintű, tájékoztató jellegű adatokat képes rögzíteni és az alkalmazásban napi, heti, havi és hosszútávú statisztikává formálni. Automatikus aktivitásérzékelés nincs, az órán szabadtéri futást, beltéri futást, szabadtéri sétát, beltéri gyaloglást, beltéri kerékpározást, elliptikus edzést, evezőpadot, medencében való úszást és egyéb típusú mozgást indíthatunk. Az appban pedig komplett intervallum és táv-alapú futóedzés programok is rendelkezésre állnak állóképesség és fejlettségi szint szerinti bontásban. Az alkalmazás ezen kívül részletes és kifejezetten informatív tájékoztatást, szakszótárat és javaslatokat is tartalmaz, ami kifejezetten szimpatikus (ez azért ér egy pontot a Honornak).

[+]

Ezzel együtt ez a készülék sem professzionális pulzus és edzéskövető eszköz, nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy ahhoz nem lesz elég egy tizenezer forintos karperec, de még egy komplexebb okosóra sem, ha nem a sport fő profilja. A Garmin, a Suunto és a Polar eszközei nem véletlenül kerülnek annyiba, amennyibe, ANT+ támogatást pedig ezeken kívül még a magasabb árkategóriás készülékek sem biztos, hogy integrálnak. De az opcionális és testreszabható tétlenségi figyelmeztetés igenis hasznos, a pulzuskövetés és az alapvető adatok aránylag pontos rögzítése szintén, összességében pedig megfelelő motiváció az egészségtudatos(abb) életmód megalapozásához és támogatásához.

[+]

Az alváskövetést külön szeretjük, annak ellenére, hogy a folyamatos pulzusméréssel bevallottan csökkenti az üzemidőt, de egy-másfél hetes ciklusokban gondolkodó eszközöknél ez pont nem szempont. A Honor pedig kifejezetten részletes statisztikákat közöl az alvásminőségre vonatkozóan (mélyalvás, álomalvás vagy REM fázis, könnyű alvás, ébrenlét), illetve értékeli is a rendelkezésre álló adatokat. A TruSleep technológiát továbbra is a DBIOM (Center for Dynamical Biomakers) és a Harvard oktatókórháza hitelesíti.

[+]

Itt lenne hihetetlenül jó, ha a Band 5 folyamatosan mérne véroxigénszintet, az alvási apnoé gyanúját igen jó hatásfokkal lehetne megalapozni, viszont a Band 5 egyelőre sehogy sem mér véroxigénszintet, nemhogy folyamatosan. A funkció elérhetőségére elvileg még várni kell, már ha lesz egyáltalán. Igyekeztünk kideríteni, de sajnos ez olyan információ, amiről az illetékeseket sem tájékoztatták kielégítően, úgyhogy egyelőre annyiban maradunk, hogy mégsincs ilyen funkció a Band 5-ben. (Amitől a Band 5 tragikus hirtelenséggel egy Band 4-gyé válik.)

Az S Health szerint mégsem aludtam olyan jól...

Az alvásfigyelés eredményei egyébként érdekesek. Az algoritmus valószínűleg itt is pulzus és mozgás alapján állapít meg dolgokat, de rendre és szignifikánsan magasan alváshatékonyságot mutatott, mint a Mi Band 4 vagy a Galaxy Watch Active, vagy Active 2. A szubjektív kipihentségérzetem sokkal inkább a két konkurens konklúzióját támasztja alá, ahol a mélyalvás tíz órában sosem haladja meg az 50 percet (szökőévente), a Band 5 szerint viszont lazán három-négy óra is megvan, ami nekem érzésre és az átlagos, 10+ órás alvásigényemet tekintve abszolút sci-finek tűnik. Ezt nem pontozzuk, majd akkor, ha leszek szíves végre elfáradni egy alvásklinikára és kiderül az igazság.

[+]

Az ébresztés elvileg intelligens megadott intervallumon belül (mondjuk 10 perc) akkor kelt, amikor nekünk az a legkíméletesebb (pontot érne a Honornak, de), nekem úgy tűnt, simán felébreszt a beállított időpontban, majd megpróbálja 10 perc múlva is. Vagy öt. Attól függ, mint állítottunk be. A pulzusfigyelés viszont korrekt, ugyanazokat az értékeket kapom, mint a többi órával, a hitelesített vérnyomásmérővel, illetve a lépcsőzőgép vagy futópad mérőfelületének fogdosásával. A lépésszámlálás szintén rendben van, bár van, amikor a domináns kézen hordás miatt picit rászámol, de nem kiugróan sokat.

[+]

Úszásnál a szokásos értékeket kapjuk, beleértve a SWOLF számot, amit az egy hossz megtételéhez szükséges idő és a hossz megtételéhez szükséges karcsapások száma ad. Ehhez először a medence hosszát kell megadni, ezt az órán is megtehetjük, illetve beállíthatunk időre, hosszra és kalóriára vonatkozó célt is. A beltéri mozgásformák követésében semmi különleges nincs, a kültéri követés adatainak pontosságához viszont szükség lesz a telefonra. Meg ugye a zenehallgatáshoz és vezérléshez is, amit az óráról nem tehetünk meg.

A Honor Band 5 elég felemásra sikerült a legfontosabb újítás elérhetőségének késleltetésével. Az még érthető, ha egyes funkciók, a gyártótól általában teljesen független engedélyezési folyamata elhúzódik a bemutatóhoz és a kereskedelmi forgalomban való megjelenéshez képest (például Apple Watch Series 4, Galaxy Watch Active 2), de a Band 5 esetében egyáltalán nem biztos, hogy nálunk valaha is elérhető lesz a véroxigénszint mérés. Így viszont egészen pontosan kapunk egy Band 4-et Band 5 néven. A kialakítás, a felszereltség, az üzemidő, a funkciók és minden is pont ugyanolyan, mint az elődmodell esetében, de még az ára is megegyezik. A teszt során mellesleg rendeztünk egy random pontversenyt a 10 900 forintba kerülő Xiaomi Mi Band 4 és a 17 ezer forintos Band 5 között, aminek számszakilag az lett az eredménye, hogy a Xiaomi 9-4-re veri a Honort. Ebben az ár még nincs is benne. Mert akkor 10-4. És ez az arány reálisnak is érződik a két készüléket egymás mellett használva. A Band 4 tavaly nem kapott plecsnit, a probléma lényegi részét viszont a Band 5 esetében sikerült eliminálni. Csak közben a közvetlen konkurens olyan mértékben fejlődött alacsonyabb árszint mellett (BT 5.0, telefonvezérlés, kompaktabb kialakítás azonos kijelzőméret mellett stb.), hogy ez már sajnos kevés. Azonos árszinten persze a Band 5, ami technikailag egy Band 4 tetszett lenne, illetve lesz, ha mérséklődik az ára. Addig viszont a konkurenciának (véletlenül sem a FitBitre gondolunk!) van jobb ajánlata.

[+]

Update

Megérkezett az új, 1.1.0.96-os firmware, ami egy nagyjából 20 perces frissítést követően (az akksi legyen 20% fölött!) elérhetővé teszi a véroxigénszint mérést és integrálja a zenevezérlőt. Az Android 5.0-s főverzióját vagy afeletti rendszert futtató készülékek esetében egy alacsony pulzus riasztás is bekerült a funkciókínálatba. A zenevezérlő és a véroxigénszint mérő azért lényegesen látványosabb, utóbbi kiválóan teszi a dolgát, előbbi pontosságát viszont pulzoximéter hiányában nem tudjuk sem megerősíteni, sem cáfolni, de tény, hogy működik. Folyamatos mérésre nincs lehetőség, de bízunk benne, hogy esetlegesen legalább éjszakára megoldja a gyártó; sokat segítene az alvási apnoé felismerésében. Kár, hogy ezekről a funkciókról a megjelenéskor nem tudta senki biztosan megmondani, hogy itthon elérhetőek lesznek-e egyáltalán, de megérkeztek és így utólag azért egy tetszettett megérdemel a készülék, noha egy 5.0-s Bluetooth igazán elfért volna.

AliceWake

 • Kapcsolódó cégek:
 • Honor

Azóta történt

Előzmények

 • Xiaomi Mi Band 4 - úszómester

  A legtöbb fejlesztés a nálunk sajnos nem elérhető, NFC-s verzióba került, de a nemzetközi forgalomba szánt Mi Band 4 is tud újat mutatni. Ráadásul elég magas fényerejű, színes AMOLED kijelzőn.

 • Véroxigénszintet is mér a Honor Band 5

  A várakozásoknak megfelelően a Honor 9X és 9X Pro mellett a Honor Band 5 is bemutatkozott hasonlóan kedvező árazással.

 • Honor Band 4 - legalább a színe élénk

  Leginkább az fog feltűnni, hogy fel fog tűnni. A friss Honor Band már színes kijelzővel érkezik, ami mindenképpen a legnagyobb értéke a terméknek.

Hirdetés