Hirdetés

Garmin Venu Sq Music – ezt skubizd!

A kerek után a szögletes Venut is kipróbáltuk, melynek akad mezei és zenei variánsa.

Hirdetés

Külső, kezelés, csomagolás

A Garmin óráit lehet sporttudás, strapabírás vagy épp méret alapján kategorizálni, ám sokaknak mégis felülír mindent a külső (AliceWake jelentkezik), és szemben a sportközpontú Instinct Solar-féle monstrumokkal, egy Vivomove Luxe kifejezetten a megjelenést helyezi előtérbe. A Venu is divatvonalon mozog, csak két árszinttel lejjebb, és a megnyerő, kerek modell után befutott az Apple Watch jellegű Venu Sq, amely zenelejátszó nélkül 72 ezer forintért vihető haza. Akinek a muzsikaszó edzéshez viszont elengedhetetlen, egészen 90 ezer forintig ki kell nyitnia pénztárcáját az Sq Musicért – cserébe az USB-A végű töltőkábelt számítógépre kötve máris átpakolható 3,56 GB-ni zene, plusz ott a Spotify, a Deezer és más szolgáltatás az önálló lejátszáshoz, Bluetooth füles könnyű csatlakoztatásával.


[+]

Mégse ugorjuk át a dizájn kérdéskörét ilyen gyorsan, habár a dolog ezúttal elég unalmasra sikeredett, kissé olcsó jelleggel. A 240 x 240 pixeles, kint jól látható, színes LCD panel ugyanis álló jellegű, 37 x 40,6 milliméteres polimer házba került jókora kávákkal, amelyek ráadásul aszimmetrikusak, az alumíniumkeret a Gorilla Glass 3 üveget az ütődésektől pedig semennyire nem védi. Az 11,5 milliméteres vastagság és a 37,6 grammos tömeg ugyanakkor nem vészes, így nem véletlen a több női színváltozat az itt látható fekete mellett, bár az Venu Sq külleme a mobilarenás kollegina tetszését nem nyerte meg.


[+]

Viszont, ha a tudásról van szó, az Sq máris felnő a márkanévhez: megvan az 5 ATM védelem, így úszni is lehet benne és izzadság vagy csapadék nem hatja meg, plusz ott villog a töltőport alatt a pulzoximéter, úgyhogy a folyamatos pulzusszám mérés mellett a véroxigén-telítettségre is rá lehet nézni – persze a külső pulzuspántok és tartozékok támogatása is megvan. Akad giroszkóp és gyorsulásmérő, plusz a megmászott emeleteket és a szintkülönbséget is serényen számolgatja az óra, nem beszélve a GPS/GLONASS/Galileo műholdakat használó útvonal-követésről. A barometrikus magasságmérő azonban éppúgy kimaradt, mint az offline térkép, a hőmérő vagy a hangszóró – nem csak Bluetooth hívásfogadáshoz, bármilyen csipogó hangjelzéshez.


[+]

Adatkommunikációs oldalról megvan a Bluetooth, az ANT+ támogatás és a WiFi, így aztán, ha iOS vagy Android jellegű telefonnal is üzemeljük be, képes lesz a szögletes Venu a Garmin hatalmas adatbázisával szinkronizálni, amely nem csak kitűnő aktivitáskövető rendszert jelent, egyben hozzáférést az IQ Store alkalmazásparkjához és az órás, érintésmentes Garmin Pay mobilfizetéshez. A 20 mm-es szabványon cserélhető szilikonpánt stabilan veszi körbe a csuklót és elég lyukat kínál, hogy ki-ki kényelmesen felhelyezze.


[+]

Az ötgombos, sportcélú Garminokkal szemben pedig adott az érintésalapú kezelés, ami sokszor praktikusabb, csak épp eléggé lomha az Sq rendszere és az érintési érzékenység is bőven hagy kívánnivalót maga után, ha előtte Apple vagy Galaxy Watchot használt az ember. Talán ezért is segít be két gomb jobbra: a felső sportindítás és oké funkciókkal bír, hosszan lenyomva kilenc kapcsolót felkínálva, az alsó pedig a vissza funkcióval röviden, a beállításokat feldobva hosszan lenyomva. A kevéske alap óraszámlap mellé tucatnyi telepíthető a Connect IQ áruházból, csak egyik sem lesz olyan pofás, mint egy jobbfajta, AMOLED technológiájú riválison. Az egyszerűtől az adattal agyonnyomottig viszont bőven akad választék, az óralapról balra simítva pedig tetszőleges gyorsfunkcióhoz férhetünk hozzá – én a fényerőállítást kértem.


[+]

A zenelejátszó, a bevitt folyadékszámláló, az értesítések a mozgásadatok, a naptár és az időjárás widgetjei között függőlegesen tudunk végiggörgetni. A mobilappok értesítései és az üzenetek rendben átjönnek, néhány előre definiált válasz küldésének lehetőségével (párat mi is hozzáadhatunk), és SMS-re, elutasított hívásra is tudunk szövegesen reagálni. Képek, videók vagy emojik ugyanakkor nem jelennek meg, ez tehát nem egy telefont helyettesítő óra. De azért rendben van a mobilos kapcsolat és a beüzemelés is pillanatok kérdése, miután a Garmin Connect szoftvert a telóra felettük és bejelentkeztünk. A mobilon és az órán is rengeteg testreszabási lehetőség akad, legyen szó a működésről, a megjelenítésről és az aktivitáskövetésről.

Testmozgás, Garmin Connect, összefoglaló

A beállítások befejezése és WiFi hálózat hozzáadása után az órát akár önállóan is használhatjuk, hiszen rengeteg mozgásadatot kijelez, sport után pedig az edzésstatisztikákat szinkronizálja a felhőbe. A részletes aktivitás lebontás azonban mégiscsak mobilon tekinthető át a legkényelmesebben, és a Venu Sq pillanatnyi és napi adathalmazt, illetve grafikonokat kínál a pulzusméréshez, a testállapothoz (body battery), a stressz-szinthez, a lépésekhez, az intenzív percekhez, a kalóriákhoz, az alváshoz és a légzéshez. A maga rendszerében az alváskövetés következetes, persze ahány gyártó, annyiféle algoritmus próbál szundításunkra valamiféle elemzést adni.

[+]

A lényeg persze az aktivitáson van, és a Venu az automatikus edzésfelismerés mellett tucatnyi alapvető sportforma követését felajánlja (a légzőgyakorlatokat és a kerti munkát beleértve), melyek sorrendjével variálhatunk. Sáros, nulla fokos terepfutásra most nem jelentkeztem be, röpke budai kilátó látógató túrára viszont igen, és az első, hosszabb pozíciószerzés után a második és a harmadik másodperekre redukálódott. Egy Locus Maps által követett, 5,1 km-es szakaszra a Venu 5,15 km-t számolt, ami megközelítőleg pontos, és ezt a térképes visszanézés utólag megerősítette (a Garmin Connect webfelületről a GPX export is opció), azaz pár fémvázas Garminnal szemben ez a cucc nem tévelyedik el műholdas követés során.

[+]

Megfigyeltem viszont, hogy hegymenetben eléggé megugrott a Venu által mért pillanatnyi pulzusszám a Watch GT 2 Próhoz képest, talán túlzottan is, bár pulzuspánt referenciaképpen most nem volt nálam. Erőnléti edzésénél a két eszköz meglehetősen hasonló pillanatnyi és átlagos pulzusszámot mutatott. Az óra a túrára 225 méteres szintemelkedést számolt, ami pontos, leszámítva, hogy nem adta hozzá a kilátók megmászását. Később jöttem rá, hogy ezt a magasságadatot a Garmin Connect online felülete számolta újra a koordináták alapján, mert maga az óra, barometrikus magasságmérő hiányában irreális 393 métert számolt, és ezt a Connect inkább ignorálta. Hiányzik az offline térkép is, de POI-kat azért menthetünk, és akad fapados, vaktérképes visszavezetés.

[+]

Két termi és egy GPS edzéssel, minimális zenehallgatással szűk egy hétig bírta a Venu Sq két töltés között, ami kellemesnek mondható üzemidő egy relatíve könnyű terméktől, folyamatos pulzusméréssel és értesítésjelzéssel. A gyártó maga hatnapos okos működést, 14 óra folyamatos GPS követést vagy 6 óra zenehallgatást ígér, szóval nem ezt a cuccot érdemes ultratávokra vinni.


[+]

Az Venu Sq és az Sq Music leginkább a Garmin divat- és sportvonala között akar valamiféle kapcsolatot teremteni 72 és 90 ezer forintért, ám a termék épp annyira nem lett emlékezetes, mint unalmas polimer külseje – a gyártó ennyiért kínál sportban vagy megjelenésben erősebb darabot. Oké: az amoledes, kerek Venu felára komolyabb, de jobban is sikerült, és ott vannak aztán a szintén amoledes és kitartóbb Huawei, Honor és Amazfit termékek, rendre jobb érintésérzékeléssel. Ha pedig az Sq és az Sq Music az Apple Watch SE-t hívja párbajra, aktivitáskövetésben még versenyre kel, de anyagminőségben, kijelzőben, sebességben és szolgáltatásokban nem.

Bone123

Előzmények

Hirdetés