Hirdetés

Garmin Forerunner 945 - ultravaló

A triatlon és az ultratávok specialistája a minden földi jóval felszerelt Garmin csúcsóra, ám ez az árazásán is meglátszik.

Szoftverek, telefonos kapcsolat

Bár önállóan is használható, mégiscsak érdemes a 945-öt Android vagy iOS rendszerű mobillal társítani, sok beállítást egyszerűbb ugyanis a Garmin Connect appon keresztül intézni – mondjuk a WiFi jelszót az óra számára bepötyögni. A párosítás pillanatok kérdése, a Garmin-fiók betöltése (vagy első alkalommal a szükséges adatok kitöltése) szintén hamar megvan, és máris rá lehet térni a telefonos engedélyekre, illetve arra, hogy mely szolgáltatás (hívás, SMS, email) vagy alkalmazás jelezzen középerős rezgéssel vagy szimpla hangjelzéssel. A hívásokat el tudjuk utasítani és minimális válaszlehetőség is akad (Messenger like, előre bevihető üzenetek), persze messze egy WearOS vagy WatchOS mobilos mélyintegrációja.

[+]

Az óra saját naptárja, ébresztője, stopperje és visszaszámlálója is képes jelezni, és persze edzések során is figyelmeztet, ha adatcsomagot fogott össze nekünk. De már csak a részletes aktivitáselemzés miatt is jó a mobilappot használni, a Connect IQ pedig döbbenetes számú analóg és digitális óralapot, widgetet, valamint minialkalmazást kínál a hasznostól kedve a viccesen át a kreatívig – sok fejlesztő lát fantáziát a platformban. Pár app kategória: zene, navigálás, adatrögzítés, játékok, időjárás, gyakorlatkövetés, életmód, vízi sport, kiegészítők, edzéssegédek valamint táplálék és folyadékbevitel.

Hirdetés

[+]

Az első számú információs felület persze az óralap, és a maximalisták mindent egybezsúfolhatnak az idő, a dátum, a pulzus, a véroxigén-telítettség, a stressz-szint, a VO2Max, az időjárás vagy a töltöttség mellett a napkeltét-napnyugtát, a napi mozgásadatokat, az aktuális magasságot, a légnyomást, a naptáradatokat és nagyjából tényleg mindent beleértve. Ellentétes oldalon teljesen minimalista órák is vannak. Ám orientálódjunk végre a sport fele, ha már ez a főprofil. Kapóra jön a TopoActive Európa térkép aktív szintjelöléssel és széleskörű adatbázissal (ATM, bolt, benzinkút stb.). A főváros utcái mellett a Budai-hegység ösvényei is rendben megjelennek rajta (a turistautak hazai színjelzései nélkül), és online előre összeállíthatunk túra-, kerékpáros vagy futóútvonalat, amelyen a Garmin óra aztán offline végignavigál.

[+]

Átvihetők és az órán menthetők edzés közben pontok (POI-k), edzésútvonalakat is képes kreálni futás közben, ezeket szinkronizálja a felhőbe, előre jelzi a közelgő emelkedőket, de ezeken kívül is számos trükk akad, a BT-füles mellett pedig pulzuspántok és GPS egységek csatlakoztatása is gyorsan megvan az óráról. A pánt úszáshoz biztosan jobb, mint az óra saját pulzusmérője, de a triatlonosok és ultrások is örülni fognak az extra adatpontoknak és grafikonoknak. Én azonban az optikai pulzusmérőt is kellően pontosnak találtam terepfutáskor, így a HIIT és egyéb pulzusedzéseket is bevállalnék vele.


[+]

Az óra megbízható adatokat közöl a tempóról, a lépéshosszról, az ütemről és az útvonalakról, viszont a Locus Maps és a Turistautak térkép segítségével kimért, 7,5 km-es szakaszon az óra 7,34 km-t, egy 4,9 km-esen pedig 4,81 km-t mért, a térképen észrevehető kilengések nélkül. Ennél egy Amazfit Stratos például pontosabb. Korrekt a pillanatnyi magasság, illetve az összes emelkedés és lejtés kijelzése, a hőmérő (talán mert izzadó csukló felett van) viszont eléggé mellélő. Nehéz megítélni az algoritmus által kalkulált VO2 Max, regenerálódási idő és pillanatnyi, heti, havi, illetve versenyszintű edzettségi értékeket, vagy épp az alvásadatok pontosságát, ám a márkarajongók (akik sokszor topsportolók) esküsznek a megbízhatóságra és kiegyensúlyozottságra. Az edzések során a transzflektív panelen amúgy kitűnően látható minden pillanatnyi adat, és rezgés, csipogás figyelmeztet szakaszonként összefoglalva a lényeget. Utólag aztán mobilképernyőn vagy monitoron tudjuk az adatokat igazán jól kontextusba helyezni illetve megosztani, összemérni vagy a Strava rendszerébe exportálni. Elvileg a GPX mentés is adott, ezt nem próbáltam ki.


[+]

Követhető kinti, benti, terep-, virtuális és fedett pályás futás, multisport, MTB, swimrun, túrázás, síelés, snowboard, SUP, kajak, evezés, evezőpad, golf és TruSwing, séta, súlyzós edzés, kardióedzés, jóga, pilates, légzésgyakorlatok, emeletmászás, lépcsőzés, elliptikus tréner, különféle sífutások, snowboard és általános edzés. Harmadik féltől pedig további appok rögzíthetnek mindenféle szenzoradatokat, amelyek pulzuspánttal a legteljesebbek, és a mozgás minőségét is képesek kiértékelni. Az óra adott esetben még magashegyi és hőmérsékleti akklimatizálódásunkat is kikalkulálja. Adott továbbá a közösségi integráció, a célok kijelölése, trófeák megszerzése, edzésprogramok letöltése és edzések kielemzése, és tény, hogy aki versenyre készülve megbízható adatgyűjtésre vágyik, jobban jár a Garmin/Polar/Suunto sportvonallal, mint az Apple/Samsung/Huawei aktivitáskövető órákkal.


[+]

Persze éppen ezért pont nem én vagyok a magában 215, két pulzuspánttal 270 ezres Forerunner 945 célközönsége: sokkal többet kínál, mint amit valaha ki fogok használni, bár a pontossága és testreszabhatósága a mobilos márkák modelljeivel összevetve meggyőző előnyt mutat sportvonalon. Térképes navigáció, több száz minialkalmazás, Garmin Pay fizetés és zenelejátszás rengeteg tárhellyel: csúcstudás csúcsáron, aki viszont képes ezekből pár dolgot engedi, hasonlóan megbízható sportórát jóval olcsóbban is talál, és itt 1-2 generációs visszalépés nem jelent akkora technológiai hátrányt, mint mobilon. Az biztos, hogy a szűk elit hosszú évekre berendezkedhet egy-egy ilyen ketyerére, bosszantó dolgok helyett saját felkészülésére fókuszálva, és sokan várják, mit újít az esetlegesen érkező Forerunner 955.

Garmin Forerunner 945

Bone123

Hirdetés

Előzmények

 • Garmin Instinct – küldetés teljesítve

  A Garmin terepórája nem okos, mindig aktív kijelzője pedig csak nem is színes, ellenben kifejezetten szívós és profi, ha kihívásokról, küldetésekről és aktivitáskövetésről van szó.

 • Garmin Vivomove Luxe - álom luxuskivitelben

  A Vivomove Luxe sima órának is feltűnően szép, de az időn kívül egy rakás más dolgot is mutat. Mások pedig, főleg a hölgyek, fokozott érdeklődést az óra iránt.

 • Garmin Venu - sporthoz stílust

  A Garmin első AMOLED kijelzős modellje a inkább a casual termékkategóriában indul, viszont a fejlett fitnesz és egészségfunkciókat sem hanyagolták el. Csak viszonylag drága.

 • Magashegyi túrázásra termett a fēnix 5 Plus család

  A Garmin három új okosórát mutatott be, amelyek három méretben érhetők el, opcionálisan zafírüveg borítással, kiszerelés szerint Pulse Ox akklimatizációt figyelő szenzorral.

Hirdetés