Garmin Forerunner 945 - ultravaló

A triatlon és az ultratávok specialistája a minden földi jóval felszerelt Garmin csúcsóra, ám ez az árazásán is meglátszik.

Külső, kezelés, üzemidő

Olyan aggodalommal szíjaztam fel a Garmin 215 ezres (az óra), illetve 270 ezres csuklóviseletét (HRM-Tri és HRM-Swim pulzuspántokkal), mint amikor tanulóvezetőt ültetnek formaautóba. A Forerunner 945-nek ugyanis kifejezetten az ultratávokat és extrém hosszú edzéseket bevállaló sportelit a célcsoportja – én meg ki szoktam menni kocogni és kirándulni. Kijárási korlátozás, elmaradó Kinizsi Százas és motivációvesztés közepette pedig duplán megijedtem, amikor a Hárs-hegyre kaptatva egyszer csak kifogyott belőlem a szufla – aztán mindjárt az órából is, amit három és fél nappal előtte töltöttem csurig.


[+]

Meglepő, hiszen a gyártó kéthetes használatot ígér, bár ez Bluetooth és telefonos kapcsolat nélkül értendő, hiszen rendelkezik WiFi modemmel, adatot, fájlokat pedig töltőkábelével át lehet rá vinni. Aki tehát sportra használja a sportórát, minden bizonnyal kihozhat másfél hét használatot, a Mobilarena írójaként mindenesetre én mégiscsak telefonnal párosítok minden ketyerét, amit lehet, és különféle visszajelzések szerint a Bluetooth kapcsolat valóban ront a merülésen. Persze a teljes körű adatrögzítés is besegít: a pulzusmérés és véroxigén-telítettség mérés, a lépésszámlálás, az alvásfigyelés, a megmászott emeletek és elégetett kalóriák számolgatása, a VO2Max kalkulálás, a verseny- és regerációs idő dinamikus előrejelzése, valamint az edzettségi állapot és stressz-szint kijelzése. A márka hazai képviselete publikálás után amúgy jelezte: a pulzoximéter kikapcsolása jelentősen javít az üzemidőn.


[+]

Ígéretes, hogy a termék 36 órányi műholdast követést kínál GPS, GLONASS és Galileo szatelitek használatával, a pozíció fél perc alatt megvan, a fent említett, 24 órás teljesítménytúrát tehát a 945 simán letudja, és még navigál is. Zenét hallgatva pedig 10 órán át mehet a GPS edzés: Bluetooth fülessel a Spotify, a Deezer, a Runcasts, a Songlate és a töltőkábellel USB porton felmásolt zenék is megszólalnak. Amúgy nem semmi a 16 GB-os tároló, aminek a felét tölthetjük meg saját tartalommal, ennél kevesebbet szoktak az órákba rakni. Máris látszik tehát, hogy komoly a cucc alaptudása, amihez agyonparaméterezhető szoftverfelület, több száz telepíthető minialkalmazás, háromtengelyes iránytű, giroszkóp, gyorsulásmérő, hőmérő és alti-barométer jár.


[+]

Használat közben kezdtem ráébredni, miért annyi az ára, amennyi: a színes transzflektív kijelzővel szerelt óra Garmin szolgáltatások és kiegészítők tengeréhez kapcsolódik, a PIN kódot bepötyögve letudja az órás Garmin Pay fizetést (itthon Revolut és Transferwise kártyát lehet társítani, nem próbáltam ki) [De, kipróbáltuk, a Vivomove Luxe-al és a Venuval, kiválóan működik. - AliceWake] előre telepített Európa városi és természeti térképet kínál és remekül egybe van rakva a kis szerkezet. Ami mondjuk nem is annyira kicsi, sőt: szerintem kifejezetten férfiviselet a maga 47 x 47 x 1,37 milliméterével és 50 grammjával. Viszont sose éreztem kényelmetlennek, telelukasztott, 130-220 milliméteres pántja mindig stabilan és komfortosan foglalt helyet a csuklómon, szellőzési gondok nélkül.


[+]

A szálerősített polimer ház, a Gorilla Glass DX karcmentes üveg és az 5 ATM vízállósági ráta szívós szerkezetet biztosít akár tengeri úszáshoz, akár hegyi túrázáshoz, a Garmin Instinct azonban lényegesen mélyebbre süllyesztette üvegét, úgyhogy ránézésre biztosan strapabíróbb a 945-nél. A kezelés hasonló, és a célcsoport üdvözölni fogja, hogy érintőpanel helyett öt, kényelmesen használható gomb (valamint reszponzív felület) látja el a rendszernavigációt.

[+]

Hirdetés

A start/stop jobbra magáért beszél, hosszan lenyomva pedig máris kedvenc edzésfajtánkat indíthatjuk, minden részlet testreszabásával. A back, vagyis vissza gomb is beszédes, az óramutató járását követve pedig a le-fel műveletek következnek balra. Az előbbit hosszan nyomva indul a zeneszolgáltatás, a fel gombra tapadva pedig a beállításmenü. Itt lehet önálló használat során mondjuk a WiFi hálózatot beállítani vagy más eszközt csatlakoztatni.

A Forerunner 945 a HRM-Run pulzuspánt társaságában
A Forerunner 945 a HRM-Run pulzuspánt társaságában [+]

A főoldalon számos widget között lépdelhetünk (VO2Max, edzés állapota, általános és napi egészségadatok, értesítések, időjárás, naptár, mozgás- és edzéselőzmények, plusz amit később idedobunk). A light gomb végül a háttérvilágítást működteti, amire csak sötétben van szükség, mert a mindig aktív, 240 x 240 pixelen kissé homályos kijelző közepesen fényes szobában jól látszik, napfény alatt pedig egyenesen kitűnően. Hosszan tapadva a light billentyű a következő kapcsolókat kínálja tárcsaszerűen: ne zavarj, billentyűk zárolása, pénztárca, stopper, időzítők, telefon keresése, kikapcsolás, adatszinkronizálás és segítségkérés. Az utóbbi telefonos kapcsolatot igényel, az óra pedig képes mondjuk kerékpározás közben bukást és balesetet érzékelve automatikus vészjelzést küldeni.

Szoftverek, telefonos kapcsolat

Bár önállóan is használható, mégiscsak érdemes a 945-öt Android vagy iOS rendszerű mobillal társítani, sok beállítást egyszerűbb ugyanis a Garmin Connect appon keresztül intézni – mondjuk a WiFi jelszót az óra számára bepötyögni. A párosítás pillanatok kérdése, a Garmin-fiók betöltése (vagy első alkalommal a szükséges adatok kitöltése) szintén hamar megvan, és máris rá lehet térni a telefonos engedélyekre, illetve arra, hogy mely szolgáltatás (hívás, SMS, email) vagy alkalmazás jelezzen középerős rezgéssel vagy szimpla hangjelzéssel. A hívásokat el tudjuk utasítani és minimális válaszlehetőség is akad (Messenger like, előre bevihető üzenetek), persze messze egy WearOS vagy WatchOS mobilos mélyintegrációja.

[+]

Az óra saját naptárja, ébresztője, stopperje és visszaszámlálója is képes jelezni, és persze edzések során is figyelmeztet, ha adatcsomagot fogott össze nekünk. De már csak a részletes aktivitáselemzés miatt is jó a mobilappot használni, a Connect IQ pedig döbbenetes számú analóg és digitális óralapot, widgetet, valamint minialkalmazást kínál a hasznostól kedve a viccesen át a kreatívig – sok fejlesztő lát fantáziát a platformban. Pár app kategória: zene, navigálás, adatrögzítés, játékok, időjárás, gyakorlatkövetés, életmód, vízi sport, kiegészítők, edzéssegédek valamint táplálék és folyadékbevitel.

[+]

Az első számú információs felület persze az óralap, és a maximalisták mindent egybezsúfolhatnak az idő, a dátum, a pulzus, a véroxigén-telítettség, a stressz-szint, a VO2Max, az időjárás vagy a töltöttség mellett a napkeltét-napnyugtát, a napi mozgásadatokat, az aktuális magasságot, a légnyomást, a naptáradatokat és nagyjából tényleg mindent beleértve. Ellentétes oldalon teljesen minimalista órák is vannak. Ám orientálódjunk végre a sport fele, ha már ez a főprofil. Kapóra jön a TopoActive Európa térkép aktív szintjelöléssel és széleskörű adatbázissal (ATM, bolt, benzinkút stb.). A főváros utcái mellett a Budai-hegység ösvényei is rendben megjelennek rajta (a turistautak hazai színjelzései nélkül), és online előre összeállíthatunk túra-, kerékpáros vagy futóútvonalat, amelyen a Garmin óra aztán offline végignavigál.

[+]

Átvihetők és az órán menthetők edzés közben pontok (POI-k), edzésútvonalakat is képes kreálni futás közben, ezeket szinkronizálja a felhőbe, előre jelzi a közelgő emelkedőket, de ezeken kívül is számos trükk akad, a BT-füles mellett pedig pulzuspántok és GPS egységek csatlakoztatása is gyorsan megvan az óráról. A pánt úszáshoz biztosan jobb, mint az óra saját pulzusmérője, de a triatlonosok és ultrások is örülni fognak az extra adatpontoknak és grafikonoknak. Én azonban az optikai pulzusmérőt is kellően pontosnak találtam terepfutáskor, így a HIIT és egyéb pulzusedzéseket is bevállalnék vele.


[+]

Az óra megbízható adatokat közöl a tempóról, a lépéshosszról, az ütemről és az útvonalakról, viszont a Locus Maps és a Turistautak térkép segítségével kimért, 7,5 km-es szakaszon az óra 7,34 km-t, egy 4,9 km-esen pedig 4,81 km-t mért, a térképen észrevehető kilengések nélkül. Ennél egy Amazfit Stratos például pontosabb. Korrekt a pillanatnyi magasság, illetve az összes emelkedés és lejtés kijelzése, a hőmérő (talán mert izzadó csukló felett van) viszont eléggé mellélő. Nehéz megítélni az algoritmus által kalkulált VO2 Max, regenerálódási idő és pillanatnyi, heti, havi, illetve versenyszintű edzettségi értékeket, vagy épp az alvásadatok pontosságát, ám a márkarajongók (akik sokszor topsportolók) esküsznek a megbízhatóságra és kiegyensúlyozottságra. Az edzések során a transzflektív panelen amúgy kitűnően látható minden pillanatnyi adat, és rezgés, csipogás figyelmeztet szakaszonként összefoglalva a lényeget. Utólag aztán mobilképernyőn vagy monitoron tudjuk az adatokat igazán jól kontextusba helyezni illetve megosztani, összemérni vagy a Strava rendszerébe exportálni. Elvileg a GPX mentés is adott, ezt nem próbáltam ki.


[+]

Követhető kinti, benti, terep-, virtuális és fedett pályás futás, multisport, MTB, swimrun, túrázás, síelés, snowboard, SUP, kajak, evezés, evezőpad, golf és TruSwing, séta, súlyzós edzés, kardióedzés, jóga, pilates, légzésgyakorlatok, emeletmászás, lépcsőzés, elliptikus tréner, különféle sífutások, snowboard és általános edzés. Harmadik féltől pedig további appok rögzíthetnek mindenféle szenzoradatokat, amelyek pulzuspánttal a legteljesebbek, és a mozgás minőségét is képesek kiértékelni. Az óra adott esetben még magashegyi és hőmérsékleti akklimatizálódásunkat is kikalkulálja. Adott továbbá a közösségi integráció, a célok kijelölése, trófeák megszerzése, edzésprogramok letöltése és edzések kielemzése, és tény, hogy aki versenyre készülve megbízható adatgyűjtésre vágyik, jobban jár a Garmin/Polar/Suunto sportvonallal, mint az Apple/Samsung/Huawei aktivitáskövető órákkal.


[+]

Persze éppen ezért pont nem én vagyok a magában 215, két pulzuspánttal 270 ezres Forerunner 945 célközönsége: sokkal többet kínál, mint amit valaha ki fogok használni, bár a pontossága és testreszabhatósága a mobilos márkák modelljeivel összevetve meggyőző előnyt mutat sportvonalon. Térképes navigáció, több száz minialkalmazás, Garmin Pay fizetés és zenelejátszás rengeteg tárhellyel: csúcstudás csúcsáron, aki viszont képes ezekből pár dolgot engedi, hasonlóan megbízható sportórát jóval olcsóbban is talál, és itt 1-2 generációs visszalépés nem jelent akkora technológiai hátrányt, mint mobilon. Az biztos, hogy a szűk elit hosszú évekre berendezkedhet egy-egy ilyen ketyerére, bosszantó dolgok helyett saját felkészülésére fókuszálva, és sokan várják, mit újít az esetlegesen érkező Forerunner 955.

Garmin Forerunner 945

Bone123

Hirdetés

Előzmények

 • Garmin Instinct – küldetés teljesítve

  A Garmin terepórája nem okos, mindig aktív kijelzője pedig csak nem is színes, ellenben kifejezetten szívós és profi, ha kihívásokról, küldetésekről és aktivitáskövetésről van szó.

 • Garmin Vivomove Luxe - álom luxuskivitelben

  A Vivomove Luxe sima órának is feltűnően szép, de az időn kívül egy rakás más dolgot is mutat. Mások pedig, főleg a hölgyek, fokozott érdeklődést az óra iránt.

 • Garmin Venu - sporthoz stílust

  A Garmin első AMOLED kijelzős modellje a inkább a casual termékkategóriában indul, viszont a fejlett fitnesz és egészségfunkciókat sem hanyagolták el. Csak viszonylag drága.

 • Magashegyi túrázásra termett a fēnix 5 Plus család

  A Garmin három új okosórát mutatott be, amelyek három méretben érhetők el, opcionálisan zafírüveg borítással, kiszerelés szerint Pulse Ox akklimatizációt figyelő szenzorral.

Hirdetés