Garmin Enduro - kitartás!

Teljesítménytúrára vittem a Garmin expedíciós óráját, de nem sikerült lemeríteni.

Külsőségek, üzemidő

Kellően széleskörű a Garmin termékkínálata, szolgáltatáspalettája és felhasználótábora, hogy a népszerű kütyük mellé beessen egy-egy rétegtermék, legyen szó a döbbenetesen drága és stílusos MARQ szériáról, vagy épp jelen esetben a kitartásra szakosodott Enduróról. Ne is takargassuk az árakat: az acélszürke variáns 300 ezer forintért szorulhat a csuklóra a fonott nylon szíjat magunkra tépőzárazva, a Titan változat pedig erre is rápakol 12% felárat, Ennyiért bizony mobilból is elitvariáns kapható, Apple Watchból meg presztízskiadás.


[+]

Azon a szinten van ugyanakkor a Garmin, hogy legtöbb terméke eljut a kinézett rétegekhez – az Enduro kiváltképp jól jön azoknak, akik expedíciókra és soknapos vagy akár többhetes, szenzorokkal lekövetett túrákra neveznek be. Lehetőség szerint minél több napfénnyel, egyfelől azért, mert fényes égitestünk alatt tökéletesen látszik az 1,4” és 280 pixel átmérőjű színes, traszflektív MIP kijelző, amihez koromsötétben korrekt háttérvilágítás dukál. Másfelől azért, mert a szíjjal együtt 72 grammos, azaz döbbenetesen vaskos szerkezet PowerGlass napenergiát hasznosító, edzett védőüveget kapott. Bekapcsolás után pedig az Enduro állandóan látható kijelzője, mobilkapcsolattal és folyamatos pulzusméréssel a következő üzemidő adattal szembesít: 50 nap.


[+]

Oké, ez mindjárt 15-re csökken az állandó véroxigén-telítettség mérést bekapcsolva – ez a brutális esés minden más esetben nem érné meg, ha nem tombolna éppen vírusjárvány, amikor az SpO2 adat, ha nem is orvosi pontosságú, jelzésértékű lehet a fertőzés és élettani hatásai szempontjából, úgyhogy én bekapcsoltam. Ha nem teszem, és szó szerint elég időt tölt az Enduro a napon, vegyes használattal 65 napig bírja egy szuflával, energiatakarékos módban (mobilkapcsolat nélkül) pedig 130 napig, amit kellő mennyiségű napfénnyel egy évre (!) kitolhatunk. Ehhez 70 + 10 óra aktív GPS használat jár, illetve 200 + 100 óra energiatakarékos GPS módban. Az expozíciós mód pedig, ritka pozíció lekérdezéssel 65 / 95 napra rúg.


[+]

Na most az a helyzet, hogy expedícióra sajnos nem tudtam menni, önszervezésű teljesítménytúrára viszont igen, és tényleg alig merült a szálerősített polimer szerkezet, amelyet elöl masszív fémgyűrű, hátul pedig fémlap véd, az egész óra, pedig úgy, ahogy van, elképesztően strapabírónak tűnik, amit mindjárt alá is húz a szokásosnál jobb, 10 ATM / 100 m vízállósági ráta. Észrevétlen persze nem marad a csuklón: ingujj, aláöltözet, minden megakad benne, és éjszaka is érezteti hatását, ha rajtunk marad – főleg, mivel a 51 x 51 x 14,9 milliméteres szerkezet súlyelosztása kicsit megborult. A roppant vaskos Enduro ugyanis kifejezetten fejnehéz extra tömege, illetve a nedvességet és izzadságot magába szívó nejlonpánt légies kivitele miatt.


[+]

Így nem árt a dupla tépőzáras megoldást a szokásosnál kicsit szorosabbra venni, ilyenkor pedig az óra heteket a csuklón maradhat anélkül, hogy akár a tisztálkodás idejére le kellene operálni. A természetbe szánták, de azért a civilizációban is hordani lehet, úgyhogy kapórja jön a Garmin Pay órafizetés, ha pedig mozgáskövetésre adjuk a fejünket, optikai pulzoximéter, giroszkóp, gyorsulásmérő, hőmérő és a jelzett GPS is besegít, megannyi beállítással és energiamóddal. Mint a legtöbb, ugyanilyen feliratú órát, az Endurót is a szürke dobozban mellékelt, saját csatlakozójú kábellel tölthetjük a hátlap felől, vezetékmentes megoldásokkal tehát nem, ha pedig a zsinór USB-A végét számítógépre kötjük, máris elérhető a belső tároló, az első negatív meglepetéssel.


[+]

Nem fért bele a költségsapkába ugyanis a méretesebb tároló, ergo nem fogunk tudni zenét másolni a csuklóékre, majd onnan Bluetooth fülesen hallgatni – bár kevésbé a spórolás, inkább a takarékosabb hardver lehet az oka a dolognak, melynek egyenes következménye, hogy sajnos a Garmin térképek is kiestek, ami már nagyobb érvágás egy természetjárásra szakosodott kellék esetében. Nem mintha bármi gond lenne egy jól bejáratott papíralapúval – szerintem nem csak az én családomban maradt meg szocialista korabeli, amúgy roppant minőségi turistatérkép, plusz ott van ugye a telefon egy csöppet frissebbel. Egyéb hardveres komponens nem érdemel megemlítést, WiFi vagy eSIM most sincs, ahogy vérnyomást és EKG-t se mérhetünk ezzel az órával, amelyeket amúgy lassan bevezethetne a Garmin, mert másutt kapóra jönnek.


[+]

Ami viszont van, az egy rövid és nagyon hosszú távon is időtálló óra, kellően sokrétű szolgáltatással és remek visszajelzésű fémgombokkal, ha már az érintésérzékelés kimaradt. Nem utolsósorban az Enduro kifejezetten karakteres, férfias darab, csak olyan férfikart igényel, amelyik nem bánja, hogy ennyire masszív szerkezetet kell hordoznia. Szerencsére ehhez kellően erős rezgő visszajelzés jár, illetve csipogás, ha kérjük, nehogy lemaradjunk bármiről akár futás közben, plusz az órához számos tartozékot hozzákapcsolhatunk, így pulzuspántot vagy egyéb Garmin kelléket.

Hirdetés

Szoftver, mozgás, összefoglaló

Bár használható az Enduro önállóan, célszerű iPhone-nal vagy androidos mobillal társítani a kényelmes beállításokért és a telefonos kapcsolatért. Az alapszoftver Garmin Connect néven fut, és azonnal felismeri a telepítésre való órát, majd a bejelentkezés és alapbeállítások után felkínál jó pár lehetőséget, beleértve az értesítések és a kedvenc sportok testreszabását. Bár az nem választható ki, hogy melyik noti érkezzen meg az órára és melyik nem, több sornyi szöveget kapunk magyar ékezetetekkel és előre definiált, illetve definiálható válaszokat adhatunk rájuk, akár hívás elutasításkor.

[+]

A hívásfogadás mikrofon híján nem opció, akad viszont jó pár alapvető óralap, másokat pedig a Connect IQ alkalmazással tudunk beszerezni. Amúgy mindkét Garmin app rendben futott HMS-es telefonon, csak a Google Térkép nem jelent meg az edzésútvonalakat visszanézni, de az online Connect felületre lépve ez is meglett. A Garmin ráadásul számos futóappal és szolgáltatással összedolgozik, valamint felkínálja a GPX fájlok exportját. Ezt a túrák után ki is használom: máris importálom az állományokat a Locus Mapsbe.

[+]

Az óralap egy rakás adatot megjeleníthet – vagy semennyit, ha olyat választunk –, mindjárt alatta pedig különféle widgetek küldenek információt a napkeltéről, a napnyugtáról és a napintenzitásról, az időjárásról, a tengerszint feletti magasságról és a tájolásról, a VO2Maxról és az edzésállapotról, a napi lépésekről és a mozgásadatokról, a pulzusszámról és a véroxigén-telítettségről, illetve a naptáreseményekről és az értesítésekről. Elérhető továbbá a zenejátszó, amely a mobil multimédiás appjait kezeli, a gyorsmenübe a bal felső gombbal lépve pedig a Garmin Pay, az akkumódok, az ébresztő, a visszaszámláló, a pozíciómentés, a telefonkereső, a ne zavarj mód és az időzónák vannak egy gombnyomásra.

[+]

Az óra mindenféle menüje és beállítása bővíthető és paraméterezhető, én például elég hamar váltani szoktam intelligens helyett másodpercalapú adatrögzítésre a pontosság kedvéért, és ahogy jeleztem: a fennálló helyzetben a véroxigén-telítettség mérést is aktiválom, ha opció. Az Enduro mondjuk nem túl előnyös, 94-97% közötti átlagokat mért, míg a Watch GT 2 Pro 97-99% közé lőtte be a napi átlagértékeket és pillanatnyi méréseket, és mivel remek edzésállapotban vagyok tünetmentesen, biztos, hogy az utóbbi óra a pontosabb.


[+]

Elliptikus tréner során a két csuklóék 1-2%-os határon belül mérte az elégetett kalóriákat és a maximális, illetve az átlagos pulzusszámot, a Garmin cuccok egyébként is megbízhatóak ezen a téren. Az Enduro ráadásul a Huawei-nél 20-30 másodperccel hamarabb jelezte, ha megugrott a pulzusszámom, így HIIT és hasonló edzésekre alkalmasabb – főleg, mivel még precízebb pulzuspánt társítható mellé. Elmentem egy hegyi túrára is: a Locus Maps a Turistautak.hu adatbázisát használva 32,25 km-t mért 1030 méter szintemelkedéssel, a Huawei kütyü 32,93 km-t számolt 1085,6 méterrel, az Enduro pedig 32 kilométert, 1091 méterrel. A GPS-es nyomvonal követés tehát kellően pontos, ezt a túra Locusba történő importálása után is meg tudom erősíteni, az óra által mért magasságon pedig, ami szintén közel járt a valóshoz, a Garmin saját adatbázisból tud még egy kicsit pontosítani.


[+]

Szuper, hogy a GPS módtól kezdve a megjelenítendő és mért edzésadatokig az órán minden testreszabható, hegyi túra esetében átlagos tempó és mozgástempó mellett a sebességre, a terhelésre, az aerób és az anaerób edzéshatásra is kapunk információt, plusz az óra hőmérője is statisztikáz, bár izzadt csukló felett rendre magasabb értéket mutat a kinti hőmérsékletnél. Még elégetett kalória és kiizzadt folyadékmérés is jár, plusz ahány sportféle, annyi extra statisztika. Viszont hiányolom az órából a Garmin térképeket, ha már ennyire az extrém távokra és expedíciókra rendezkedett be hosszú üzemidejével és szívós küllemével. Vaktérkép persze jár, akárcsak pofonegyszerű navigációs opciók akár előre mentett vagy korábbi útvonalon, de mégis csak az Enduro profiljába illett volna, ha látom a kitűnő transzflektív kijelzőn a jó magyar ösvényeket és a szintkülönbségeket, bár legalább szintemelkedésre lehet edzéstervet készíteni.


[+]

Mindazonáltal továbbra is nagyon profi az óra és a Garmin háttérrendszere, legyen szó rövid egyszeri mozgástevékenységről, többnapos kihívásról vagy aktív/passzív pihenésről, amihez stressz-, légzés- és alvásstatisztikákat is kapunk, illetve regenerálódási és verseny előrejelzéseket. A sízőknek, ultrafutóknak, hegyi kerékpározóknak, magashegyi túrázóknak és vízi sportolóknak egyaránt jut pár opció, de szimpla kocogáshoz és konditermi erősítéshez is kapóra jön az Enduro gyakorlatszámlálással. Egyszerűen csak nem nekik, hanem az extrém távok és rendkívül hosszú túrák rajongóinak készült a cucc – azoknak, akik készek lemondani a töltőről és a civilizációról napokra, sőt: hetekre. És bár a célközönség száma nyilvánvalóan alacsony, miközben a Garmin csúcsóra ára rendkívül magas, plecsnink tökéletesen összefoglalja a rétegóráról alkotott, pozitív véleményem.

Garmin Enduro

Bone123

Hirdetés

Előzmények