Hirdetés

Garmin Enduro - kitartás!

Teljesítménytúrára vittem a Garmin expedíciós óráját, de nem sikerült lemeríteni.

Szoftver, mozgás, összefoglaló

Bár használható az Enduro önállóan, célszerű iPhone-nal vagy androidos mobillal társítani a kényelmes beállításokért és a telefonos kapcsolatért. Az alapszoftver Garmin Connect néven fut, és azonnal felismeri a telepítésre való órát, majd a bejelentkezés és alapbeállítások után felkínál jó pár lehetőséget, beleértve az értesítések és a kedvenc sportok testreszabását. Bár az nem választható ki, hogy melyik noti érkezzen meg az órára és melyik nem, több sornyi szöveget kapunk magyar ékezetetekkel és előre definiált, illetve definiálható válaszokat adhatunk rájuk, akár hívás elutasításkor.

[+]

A hívásfogadás mikrofon híján nem opció, akad viszont jó pár alapvető óralap, másokat pedig a Connect IQ alkalmazással tudunk beszerezni. Amúgy mindkét Garmin app rendben futott HMS-es telefonon, csak a Google Térkép nem jelent meg az edzésútvonalakat visszanézni, de az online Connect felületre lépve ez is meglett. A Garmin ráadásul számos futóappal és szolgáltatással összedolgozik, valamint felkínálja a GPX fájlok exportját. Ezt a túrák után ki is használom: máris importálom az állományokat a Locus Mapsbe.

Hirdetés

[+]

Az óralap egy rakás adatot megjeleníthet – vagy semennyit, ha olyat választunk –, mindjárt alatta pedig különféle widgetek küldenek információt a napkeltéről, a napnyugtáról és a napintenzitásról, az időjárásról, a tengerszint feletti magasságról és a tájolásról, a VO2Maxról és az edzésállapotról, a napi lépésekről és a mozgásadatokról, a pulzusszámról és a véroxigén-telítettségről, illetve a naptáreseményekről és az értesítésekről. Elérhető továbbá a zenejátszó, amely a mobil multimédiás appjait kezeli, a gyorsmenübe a bal felső gombbal lépve pedig a Garmin Pay, az akkumódok, az ébresztő, a visszaszámláló, a pozíciómentés, a telefonkereső, a ne zavarj mód és az időzónák vannak egy gombnyomásra.

[+]

Az óra mindenféle menüje és beállítása bővíthető és paraméterezhető, én például elég hamar váltani szoktam intelligens helyett másodpercalapú adatrögzítésre a pontosság kedvéért, és ahogy jeleztem: a fennálló helyzetben a véroxigén-telítettség mérést is aktiválom, ha opció. Az Enduro mondjuk nem túl előnyös, 94-97% közötti átlagokat mért, míg a Watch GT 2 Pro 97-99% közé lőtte be a napi átlagértékeket és pillanatnyi méréseket, és mivel remek edzésállapotban vagyok tünetmentesen, biztos, hogy az utóbbi óra a pontosabb.


[+]

Elliptikus tréner során a két csuklóék 1-2%-os határon belül mérte az elégetett kalóriákat és a maximális, illetve az átlagos pulzusszámot, a Garmin cuccok egyébként is megbízhatóak ezen a téren. Az Enduro ráadásul a Huawei-nél 20-30 másodperccel hamarabb jelezte, ha megugrott a pulzusszámom, így HIIT és hasonló edzésekre alkalmasabb – főleg, mivel még precízebb pulzuspánt társítható mellé. Elmentem egy hegyi túrára is: a Locus Maps a Turistautak.hu adatbázisát használva 32,25 km-t mért 1030 méter szintemelkedéssel, a Huawei kütyü 32,93 km-t számolt 1085,6 méterrel, az Enduro pedig 32 kilométert, 1091 méterrel. A GPS-es nyomvonal követés tehát kellően pontos, ezt a túra Locusba történő importálása után is meg tudom erősíteni, az óra által mért magasságon pedig, ami szintén közel járt a valóshoz, a Garmin saját adatbázisból tud még egy kicsit pontosítani.


[+]

Szuper, hogy a GPS módtól kezdve a megjelenítendő és mért edzésadatokig az órán minden testreszabható, hegyi túra esetében átlagos tempó és mozgástempó mellett a sebességre, a terhelésre, az aerób és az anaerób edzéshatásra is kapunk információt, plusz az óra hőmérője is statisztikáz, bár izzadt csukló felett rendre magasabb értéket mutat a kinti hőmérsékletnél. Még elégetett kalória és kiizzadt folyadékmérés is jár, plusz ahány sportféle, annyi extra statisztika. Viszont hiányolom az órából a Garmin térképeket, ha már ennyire az extrém távokra és expedíciókra rendezkedett be hosszú üzemidejével és szívós küllemével. Vaktérkép persze jár, akárcsak pofonegyszerű navigációs opciók akár előre mentett vagy korábbi útvonalon, de mégis csak az Enduro profiljába illett volna, ha látom a kitűnő transzflektív kijelzőn a jó magyar ösvényeket és a szintkülönbségeket, bár legalább szintemelkedésre lehet edzéstervet készíteni.


[+]

Mindazonáltal továbbra is nagyon profi az óra és a Garmin háttérrendszere, legyen szó rövid egyszeri mozgástevékenységről, többnapos kihívásról vagy aktív/passzív pihenésről, amihez stressz-, légzés- és alvásstatisztikákat is kapunk, illetve regenerálódási és verseny előrejelzéseket. A sízőknek, ultrafutóknak, hegyi kerékpározóknak, magashegyi túrázóknak és vízi sportolóknak egyaránt jut pár opció, de szimpla kocogáshoz és konditermi erősítéshez is kapóra jön az Enduro gyakorlatszámlálással. Egyszerűen csak nem nekik, hanem az extrém távok és rendkívül hosszú túrák rajongóinak készült a cucc – azoknak, akik készek lemondani a töltőről és a civilizációról napokra, sőt: hetekre. És bár a célközönség száma nyilvánvalóan alacsony, miközben a Garmin csúcsóra ára rendkívül magas, plecsnink tökéletesen összefoglalja a rétegóráról alkotott, pozitív véleményem.

Garmin Enduro

Bone123

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés