Samsung Galaxy Watch Active 2 - láthatatlan gyűrű

Ránézésre nem sok minden történt a Watch Active szériával, de több, eddig hiányzó technológiát integráltak a jól bevált formaterv meghagyása mellett, többek között ismét van tekerőgyűrű. Csak nem látszik.

One UI, Galaxy Wear, funkciók

A kompatibilitás és a rendszerkövetelmények nem változtak. A készülékeken továbbra is a Tizen 4.0 alapú One UI 1.5 fut, és 5.0-s Androidnál frissebb, minimum 1,5 GB operatív memóriával rendelkező eszközökkel működik együtt, iOS esetében iPhone 5-től felfelé, de minimum 9-es rendszerverzió fölötti szoftverrel dolgozó készülékekkel. Az eszközök párosításához a Galaxy Wear alkalmazásra lesz szükség, amit a Samsung Appsből, Google Play Áruházból vagy App Store-ból tölthetünk le. Az iPhone-ok esetében viszont egyes funkciók továbbra sem elérhetőek.

[+]

A párosítás még mindig viszonylag kevés időt és kompetenciát igényel, az alkalmazás teljesen felhasználóbarát, az új funkciók, már amelyiknek technikai haszna is van, főleg a hangszóróhoz és a tekerőgyűrűhöz kapcsolódnak. Utóbbi esetben, hogy óhajtjuk-e használni, előbbinél pedig nyilván a hangerő, értesítési- és csengőhang-beállítások lesznek újdonságok. Speciel nekem nem hiányzott, hogy az óra magyarázzon, pláne nem az érintési hangok, a telefonhívást az LTE kapcsolattal rendelkező modellek esetében meg valószínűleg úgyis headsettel bonyolítjuk a telefon távollétében, Bixby-vel viszont lehet kétirányú kommunikációt folytatni, ha tudunk bixbyül (ami angol, német, spanyol, francia, olasz, korai és kínai lehet).

[+]

Vezetés közben viszont így tényleg semmit nem kell nézni az úton kívül, egy SMS-t pillanatok alatt el lehet küldeni. Az intelligens asszisztenst leszámítva természetesen az óra és az alkalmazás nyelve is magyar, a szerkeszthető gyors válaszok szintén. Azért az órát is könnyebb megtalálni, ha nem csak rezeg, de hangot is ad, plusz meglepően jól is szól. Pedig ez csak egy óra, igazán nem voltak magas elvárásaink, de simán lehet rajta zenét hallgatni fülhallgató nélkül is. Értelme ugyan nem sok látszik, de nem a minőségen múlik a dolog. Az élőbeszéden alapuló, valós idejű szinkrontolmácsolás viszont kifejezetten értelmes feature, de csak arab, kínai, dán, angol, finn, francia, német, hindi, indonéz, olasz, japán, koreai, portugál, orosz, spanyol és vietnami nyelven vethető be. Egyelőre.

[+]

Az engedélyezett alkalmazások értesítései az óraszámlaptól balra rendeződnek, kifogástalan megjelenítéssel és rugalmas válaszadási opciókkal. A küldő alkalmazás, a feladó neve, képe és az üzenet teljes szövege megjelenítésre kerül minden speciális karakterrel a helyén (az árvíztűrő tükörfúrógép is megy), válaszolni vagy bármilyen szöveget bevinni pedig hangulatjelekkel, gyors válaszokkal, hang alapú bevitellel és többfajta (QWERTY, numerikus) billentyűzet segítségével is lehetséges. Beérkező értesítés esetén a kijelző alapértelmezetten nem villan fel, de ezt átállíthatjuk.

[+]

A testreszabási lehetőségek közel végtelenek, számolatlanul állnak rendelkezésre ingyenes és fizetős számlapok (egészen specifikusak is); a felülről legördíthető gyorskapcsoló panel tartalma és elrendezése igény szerint alakítható; a widgetek és alkalmazásmenü megjelenítési sorrendje is rajtunk múlik; van mindenféle üzemmód, amit egy gombnyomásra eszközöl a rendszer: mozi, éjszakai, repülő, ne zavarjanak, utóbbi pedig a csatlakoztatott eszközzel is szinkronban van, elég egy készüléken aktiválni.

[+]

Abszolút elhanyagolható jelentőségű, de mégis új az óraszámlapok testreszabásának bővítése. A csatlakoztatott készülékkel lőtt fotó alapján az algoritmus hozzáigazítja az óra számlapjának színvilágát és mintázatát a lefotózott témához, mondjuk az aznapi szettünkhöz, és ennek alapján felajánl néhány egyedi lehetőséget, ami nem rossz ötlet, de még kifejezetten sablonos és a színeket sem feltétlenül találja el hibátlanul. A telefon kameráját vezérlő Camera One app pedig még elég bétás, a teljes funkcionalitáshoz (zoom, kameraváltó, időzítő, filterek, beállítások) pedig a 700 forintos prémium verzióra van szükség.

[+]

Az alap alkalmazáskínálat továbbra sem indokolatlan mértékű. Van áruház; Samsung Pay, ami itthon még mindig nem működik; Samsung Health; Bixby, aki csak külföldiül tud; névjegyzék, tárcsázó, üzenetek, időjárás, ébresztő, galéria, zenelejátszó, Spotify, naptár és emlékeztető, illetve világóra. Ami még jól jön ezeken kívül, az egy számológép, magasságmérő, Samsung böngésző és a Here We Go, de ezeket magunknak kell beszerezni. Portolt Facebook érthetetlen okból még mindig nincs, talán egy Insta is elférne, bár böngészőből elérhető és ha telefonon a böngészőben be vagyunk jelentkezve a platformokra, az órán már nem kell fáradni ezzel. De, aki dedikált alkalmazásban használja ezeket a telefonon, annak ez nem opció.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés