Samsung Galaxy Watch Active 2 - láthatatlan gyűrű

Ránézésre nem sok minden történt a Watch Active szériával, de több, eddig hiányzó technológiát integráltak a jól bevált formaterv meghagyása mellett, többek között ismét van tekerőgyűrű. Csak nem látszik.

Hardver, adatkommunikáció, szenzorok

A hardver tekintetében még mindig van egy pont, ahol az istennek nem hajlandóak fejleszteni, és nem a 10 nanométeres, kétmagos, maximum 1,15 GHz-es Exynos 9110-es szettel van a probléma. Bár a nagyobb Watch Active 2 esetében néha pillanatnyi fennakadásokkal kell számolni, a kicsi továbbra is nagyon smooth. A 768 MB és rendszermemória (az LTE variáns esetében 1,5 GB) is rendben van, a gyorsítótárban ugyan nem marad sok minden intenzív használat mellett, de az alkalmazások, widgetek és funkciók elérése így is nagyon gyors, de a 4 GB tárhelyet, amiből pontosan 1,4 GB használható fel, igazán bővíthetnék, mondjuk 8-ra. Nem mintha nem férnénk el, LTE képes modellel ott az egész Spotify, offline listákból is elfér azért pár, csak jól esne a törődés.


[+]

A rendszernavigáció viszont abszolút kifogástalanná vált a finom, rezgő visszajelzéssel dolgozó virtuális tekerőgyűrű integrálásával, amivel az alkalmazásmenüben és a widgetek között is villámgyorsan közlekedhetünk. Teljesen érthetetlen, de alapértelmezett módon nincs bekapcsolva, engedélyezni kell, ahogy azt is, hogy ha az adott alkalmazáson állítjuk meg a mozdulatot, az automatikusan megnyíljon. Egyébként minden a megszokott rendben történik: a felső hardveres gomb a vissza funkciót képviseli; az alsó, kisebb gomb hosszú nyomásra a kikapcsolóképernyőt kínálja fel, egyszeri megnyomásra előszedi az alkalmazásmenüt, kétszer megnyomva meg azt csinál, amit akarunk.

Az EKG-ra még várni kell.
Az EKG-ra még várni kell. [+]

Az adatkapcsolati képességek fejlődése nem csak az eSIM-mel elérhető LTE kapcsolatban merül ki, de a Bluetooth is 5.0-s szabványra váltott A2DP, AVRCP, HFP és HSP protokollok mellett. Ezt mondjuk már a Watch Active esetében is illett volna. A navigáció továbbra is a GPS, a földi hálózatok és routerek információi, illetve a GLONASS, a Galileo és a BeiDou rendszerein alapul, a Here pedig kitűnően navigál önállóan is, ha a javasolt alkalmazáskínálat részeként beszerezzük. Igen kényelmes, hogy ismeretlen, és esetenként zsúfolt (pl. Berlin, IFA) helyen nem kell a telefont folyton kézben tartanunk. Azon kívül, hogy nem ejtjük le, még a városból is láthatunk valamit.

[+]

A mobilfizetésre is alkalmas NFC természetesen maradt (de a Samsung Pay itthon nem elérhető), a WiFi pedig még mindig 802.11b/g/n szabványon kapcsolódik, akár a csatlakoztatott készülékben mentett hálózatok opcionális szinkronizálásával. Szenzorok tekintetében viszont történtek változások. A környezeti fényérzékelő, gyorsulásmérő, giroszenzor, légnyomásmérő és a 32g-ig kalibrált gyorsulásmérő mellett az egészségügyi paramétereket már 8 fotodiódás pulzusszenzor és (idővel) elektrokardiogram (EKG) figyeli. Az ANT+ szabványt viszont nem ismeri, így specifikus, komolyabb fitnesz kiegészítőkkel sajnos nem működik együtt, ahhoz még mindig a telefonra lesz szükség.

[+]

One more thing... Az is előfordulhat, hogy a funkció eddig is működött, csak egy raklapnyi Watch Active hiányában egyszerűen nem tűnt fel (miért is tűnt volna), de most egyszerre három Galaxy Watch Active-om volt, a két tesztkészülék és az elődmodell. Számítottam némi fennakadásra. A készüléken futó alkalmazáshoz viszont automatikusan mindig az az eszköz csatlakozott, amelyiket éppen viseltem, vagy éppen felvettem fél percre valami miatt. Nem valószínű, hogy ennek hiánya általános probléma lenne, hacsak valaki meg nem veszi az összes színt és méretet, de kifejezetten kényelmes volt így a tesztidőszak, plusz mindig az aktuális szettemnek megfelelő színt tudtam viselni, ha már pont kéznél voltak. A biztonsági mentések és visszaállítások szintén simán mentek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés