Samsung Galaxy Watch Active 2 - láthatatlan gyűrű

Ránézésre nem sok minden történt a Watch Active szériával, de több, eddig hiányzó technológiát integráltak a jól bevált formaterv meghagyása mellett, többek között ismét van tekerőgyűrű. Csak nem látszik.

Fitnesz, Samsung Health, összegzés

A fitnesz funkciók és az S Health app nem változott, a pulzuskövetés viszont pontosabb lett a fejlettebb szenzornak köszönhetően. A Watch Active 2 mindig pontosan ugyanazt mérte, mint a futópad szenzorai, illetve egy orvos által hitelesített AKG csuklómérő. Az EKG rettenetesen hasznos lenne, a készülék rendelkezik is a szükséges technológiával, az európai engedélyek kiállításáig azonban ez még nem elérhető. Az IFA-n bejelentett együttműködésről a TechnoGymmel egyelőre szintén keveset tudunk, de amint aktiválódnak ezek a lehetőségek, visszakérjük az órákat és beszámolunk a tapasztalatokról.

[+]

Minden más meg pontosan ugyanúgy működik, mint eddig. A legalapszintűbb fitnesz funkció a tétlenségi figyelmeztetés, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy az ember ilyenkor tényleg megmozdul, az óra pedig pár másodperces nyújtó vagy átmozgató gyakorlatok felkínálásával is motivál. A vicc az, hogy működik, pedig állítólag jó képességű, felnőtt emberként magamtól is tisztában vagyok vele, hogy tizenhat órát ülni a gép előtt és maximum a mosdóig elvánszorogni nem kifejezetten egészséges, de nyilván nem állok fel, mert egyszerűen megszűnik létezni az időérzékem.

[+]

Az appban beállítható célok sem teljesen feleslegesek, akármilyen pici célt is beállíthatunk (nálam 6000 a szint) és kifejezetten jó érzés teljesíteni, főleg rendszeresen. Ha látom, hogy életvitelszerű magatartással (nézem a monitort, GDP-t termelek, max. elugrom sajtért és borért) nem fog összejönni, elmegyek az edzőterembe és intenzíven gyaloglok egy órát. Az pedig jót teszt. A lefekvési és ébredési célidő beállítása szintén nem haszontalan, összességében viszont az egész dolog butaságnak tűnhet, de még egyszerűbb eszközzel és funkcionalitással is működik. Így meg főleg. Balage-t (kolléga, csak másik portálnál) viszont nem sikerült legyalogolni IFA-n, pedig teszt jelleggel indítottunk egy kihívást (100.000 lépés) az S Health Együttben, mert már ez is működik egy ideje. Ő közelebb volt a célhoz.

[+]

Az automatikus aktivitáskövetés továbbra is jól működik, az óra jelzi is, hogy feltűnt neki, hogy éppen testmozgunk, úgyhogy porszívózás, hajszárítás vagy kapkodás közben tudunk szólni, hogy ez nem az, aminek látszik. Magától a futást, sétát, biciklizést, úszást, evezést, elliptikus mozgást és a dinamikus edzőtermi erősítést detektálja, manuálisan viszont 39 féle különböző edzést indíthatunk, teniszt viszont még úgy sem, hogy az S Health appban van ilyen opció. Mindegy, utólagos tevékenység címkézéssel megoldható. Az IFA alatt meg úgy tűnik, napi átlag háromnegyed óra edzés jött össze 15-18 ezer lépés mellett, aminek mínusz három kiló lett az eredménye. Éljen!

[+]

A testtömeget, víz- és koffeinfogyasztást, vércukor szintet, vérnyomást és hasonlókat önbevallásos alapon rögzíthetünk, az alváskövetés viszont automatikus, amennyiben engedélyezzük. Továbbra is hasznos információk, a grafikonokon és összesítőkben láthatóak a trendek, de az edzés- és pulzusadatokhoz hasonlóan (még mindig nincs ANT+ támogatás) ezek továbbra is csak tájékoztató jellegű adatok. A stresszt még mindig fogalmam sincs, miből méri, valószínűleg a nyugalmi pulzus indokolatlan növekedése az alap, ilyenkor mindig légzőgyakorlatokat javasol, ami tulajdonképpen kellemes és nem haszontalan, még ha nem is feltétlenül megalapozott.


[+]

A professzionális aktivitáskövető okoseszközökhöz képest azért érezhetően kevesebbet tud nyújtani a Watch Active 2, de nem is kifejezetten fitnesz kiegészítő, hanem multifunkcionális holmi. Ezzel együtt, vízálló, MIL-STD 810G hitelesített, van benne GPS, magasság- és légnyomásmérő, az adatok exportálhatóak külső alkalmazásba, de a Watch Active 2 fő funkciója nem az, hogy tájékozódjunk a Zugspitze-n vagy utolérjük Bone-t a Kinizsin. Hanem, hogy vezetés közben ne kelljen elővenni semmit, sőt, ránézni se; tájékoztasson arról, hogy érdemes-e elővenni a telefont olyankor, amikor egyébként kényelmetlen lenne; aktivitásra motiváljon, gamifikáljon; segítsen javítani az alvásminőséget; ne kelljen magunkkal vonszolni a készüléket, amikor szabadtéri sporttevékenységet folytatunk (az LTE modellekkel ilyenkor még a telefonálás sem akadály) és összességében jól mutasson rajtunk mackó nadrágban és öltönyben/kosztümben is. Az azonos technikai tudás mellett biztosított méretválaszték logikus lépés volt, az adatkommunikáció elvárható szintre fejlődött (BT 5.0, fejlettebb szenzorok), az EKG meg egyszer csak jön. Ez speciel kivételesen nem a Samsung hibája, ettől függetlenül jelenleg még nem a szolgáltatáskínálat része. Csak az árcetlié. A virtuális tekerőgyűrű viszont vitán felül zseniális megoldás. A csak WiFi képes, 44 milliméteres rozsdamentes acél házba szerelt eszköz 135 ezer forint, ugyanez 40 milliméteres kivitelben 124 ezer pénz, alumíniumból pedig 105 és 95 ezer forintot kell cserealapként felajánlani. A Watch Active pedig 65 ezer forintba kerül jelenleg. Az elektrokardiogram, a TechnoGym kompatibilitás, a tekerőgyűrű, az 5.0-s Bluetooth, és a hangszóró, adott esetben a nagyobb méret biztosan megéri a felárat az elődmodellhez képest, ebből viszont kettő egyelőre nem adott. A kicsi esetében a virtuális lünetta jelenleg az ultima ratio, egyébként nyilván az EKG lenne, ami valóban cserére motiválna, illetve valóban indokolná az árkülönbözetet. Ezzel együtt az új Active széria is kifejezetten tetszett.

Samsung Galaxy Watch Active 2 (40 mm)

Samsung Galaxy Watch Active 2 (44 mm)

AliceWake

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés