Samsung Galaxy Watch Active 2 - láthatatlan gyűrű

Ránézésre nem sok minden történt a Watch Active szériával, de több, eddig hiányzó technológiát integráltak a jól bevált formaterv meghagyása mellett, többek között ismét van tekerőgyűrű. Csak nem látszik.

Bevezető, kialakítás, megjelenítés

A tavaly bemutatott Watch Active inkább formai értelemben hozott újdonságot, például a kompaktabb és stílus szempontjából jobban adaptálható kivitellel jelentősen kiszélesítette a potenciális felhasználói réteget, a Watch Active 2 pedig mindezt megtartva, tovább fokozta a személyreszabhatóságot, amellett, hogy minden elvárható, felső kategóriás technológiát integrált. Plusz visszakaptuk a lünettát úgy, hogy a dizájn maradt, a méret pedig nem növekedett. Viszont lett egy nagyobb variáns is.

A káva a virtuális tekerőgyűrű ellenére is vékonyabb lett a Galaxy Watch Active-hoz (kisebb, rózsaszínebb készülék) képest.
A káva a virtuális tekerőgyűrű ellenére is vékonyabb lett a Galaxy Watch Active-hoz (kisebb, rózsaszínebb készülék) képest. [+]

De a jegyzőkönyv kedvéért érdemes röviden revizionálni a tavalyi megállapítások egy részét. A lünetta ugyan nem létszükséglet, boldogan el lehet lenni lapozgatással. Vagyis inkább úgy fogalmaznánk, a júzer stílusához jobban illeszthető formatervért és kivitelért, illetve a visszafogott méretért cserébe arányos kompromisszum a tekerőgyűrű hiánya. De mindenképpen kompromisszum, amit az Active 2 esetében nem kell megkötni. A kijelzőt körülölelő, egyébként szerény holttér már virtuális lünettaként funkcionál, ami minimum olyan evidens, de hiánypótló megoldás, mint annak idején maga a lehetőség integrálása egy okosórába.

A Watch Active 2 két méretben elérhető: 40 (mélykék) és 44 mm (arany).
A Watch Active 2 két méretben elérhető: 40 (mélykék) és 44 mm (arany). [+]

A másik dolog pedig a speciális zárszerkezet. A hagyományos óraszíjakkal megegyező kialakítás ellenére a szilikon szíj vége nem lifeg össze-vissza és övbújtatóra sincs szükség, mivel a szíj nem kívülre simul, hanem bujtatós, így a leffentyű belülre kerül. Ez hosszútávon valóban kényelmesebbnek bizonyult; azért nem utolsó szempont, más, általam tesztelt karperecekkel és okosórákkal összevetve, hogy a Galaxy Watch Active és Active 2 nem akad bele sem az öltözékbe, sem az ember hajába. És ez pont nem specifikusan csajos probléma. Már azon kívül, hogy nem csak nőknek van hosszú hajuk, de a rövid hajú ember partnerének loboncát sem ritkítja meg, ha (igen arra is gondolunk, de mondjuk, inkább) felsegíti a kabátot.

Szentkuti11-nek megmosolyogtatóan apró volt a számomra tökéletes méretű eszköz. A nagyobbnak meg a színe nem ideális egy férfias szetthez.Szentkuti11-nek megmosolyogtatóan apró volt a számomra tökéletes méretű eszköz. A nagyobbnak meg a színe nem ideális egy férfias szetthez. Szentkuti11-nek megmosolyogtatóan apró volt a számomra tökéletes méretű eszköz. A nagyobbnak meg a színe nem ideális egy férfias szetthez. [+]

Ez technikailag elhanyagolható szempontnak tűnik, de ezeket az eszközöket elvileg életvitelszerűen viseljük, így az ergonómia és a hosszútávon is észrevétlen viselet kiemelten fontos szempont. Én speciel utálom fésülködés közben vagy éjszaka kitépni a hajam minden egyes fordulásnál. Viszont, ha a rendkívül változatos gyári kínálattól eltérő szíjjal óhajtjuk viselni az eszközt, a szokásos módon, roppant egyszerűen cserélhető bármilyen hagyományos, 20 milliméteres megoldásra. A 40 és a 44 milliméteres kivitel esetében is, a rozsdamentes acél verziók pedig eleve hagyományos bőrszíjjal érkeznek out of the box. Nekem az S-es is nagy volt, de kompatibilis a szilikonnal, amiből pont jó a kisebb. Az alumíniumhoz amúgy két szíj jár, S és L.


Galaxy Watch Active 2 (44 mm)

A Watch Active 2 egyébként már kétféle méretben és anyaghasználattál érhető el. A 40 és a 44 milliméteres verzió is választható rozsdamentes acél kivitelben, amihez ugye bőrszíj jár, míg a könnyű alumínium verzió szilikon szíjjal érkezik. A nagyobbik holmi 44 x 44 x 10,9 milliméteres dimenziókkal 30 vagy 44 grammos tömeggel bír (függően az anyaghasználattól), a kisebb verzió pedig 40 x 40 x 10,9 milliméter és 26 vagy 37 grammot nyom. Érdemes viszont megjegyezni, hogy a pink gold idén sokkal kevésbé pink, mint inkább gold. A fekete pedig valójában iszonyúan mélykék. Egyébként szép és csak megfelelő megvilágításban érzékelhető az árnyalatnyi különbség.

Galaxy Watch Active 2 (44 mm)
Galaxy Watch Active 2 (44 mm) [+]

A kisebb modell mindössze fél milliméterrel nagyobb átmérőjű, mint a Watch Active, így a kijelző 1,2 hüvelykesre nőtt, a 44 milliméteres verzió pedig 1,4 hüvelykes AMOLED panelt kapott. A felbontás mindkét esetben 360 x 360 pixel, ami 1,4 hüvelyken hirtelen kissé kevésnek érződik. A fényerő, a láthatóság és az automatikus fényerőszabályzó viszont idén is kifogástalan, a panel kimagaslóan reszponzív, az Always on órának meg továbbra is viszonylag kevés értelme van transzflektív technológia hiányában, az üzemidőt viszont kedvezőtlenül befolyásolja. Csuklóemelésre vagy dupla koppra úgyis felébred a rendszer minden lényeges információval és a környezeti fényviszonyoknak megfelelő fényerővel.


[+]

Az IP68-as besorolású, 5 ATM nyomástűrő és MIL-STD-810G-nek megfelelően összerakott (úszásra is alkalmas) óratestek minden tekintetben kifogástalan minőségérzetet biztosítanak, és annak ellenére, hogy a mikrofont kiegészítendő, már került hangszóró (bal oldal) és EKG szenzor is a készülékbe, nem érzékelhetően nagyobbak, mint az elődmodell. Kivéve nyilván a 44 milliméterest. A bekapcsológomb (ami egyben az alkalmazásmenüt kezeli és tetszőleges gyorsgomb is) és a vissza gomb már jobban megkülönböztethető, utóbbi van felül, ovális és jóval nagyobb, mint a bekapcsoló.

[+]

Az optikai, fotopletizmografikus pulzusszenzor a korábbi négy helyett már nyolc fotodiódával dolgozik és elérhető (lesz) az EKG funkció is, az európai szintű egységes egészségügyi engedélyezés viszont még eltart egy darabig. Addig be kell érni a precízebb pulzuskövetéssel. Mindent rákapcsolva egyébként (kivéve az AoD-t), GPS-szel, folyamatos szinkronizációval, gyakori nézegetéssel, alvás- és pulzusfigyeléssel, a 40 milliméteres Active 2 nagyjából annyit megy el, mint az elődmodell (két nap); a 247 mAh-s akkumulátor töltése pedig körülbelül 2 óra. A 44 milliméteres változat 340 mAh-s telepével pedig plusz egy szűk napot rá lehet húzni. Kétnaponta azért mindenképpen érdemes rátenni a Qi töltőegységre, vagy vezetékmentes töltésmegosztással rendelkező készülékre.

Hardver, adatkommunikáció, szenzorok

A hardver tekintetében még mindig van egy pont, ahol az istennek nem hajlandóak fejleszteni, és nem a 10 nanométeres, kétmagos, maximum 1,15 GHz-es Exynos 9110-es szettel van a probléma. Bár a nagyobb Watch Active 2 esetében néha pillanatnyi fennakadásokkal kell számolni, a kicsi továbbra is nagyon smooth. A 768 MB és rendszermemória (az LTE variáns esetében 1,5 GB) is rendben van, a gyorsítótárban ugyan nem marad sok minden intenzív használat mellett, de az alkalmazások, widgetek és funkciók elérése így is nagyon gyors, de a 4 GB tárhelyet, amiből pontosan 1,4 GB használható fel, igazán bővíthetnék, mondjuk 8-ra. Nem mintha nem férnénk el, LTE képes modellel ott az egész Spotify, offline listákból is elfér azért pár, csak jól esne a törődés.


[+]

A rendszernavigáció viszont abszolút kifogástalanná vált a finom, rezgő visszajelzéssel dolgozó virtuális tekerőgyűrű integrálásával, amivel az alkalmazásmenüben és a widgetek között is villámgyorsan közlekedhetünk. Teljesen érthetetlen, de alapértelmezett módon nincs bekapcsolva, engedélyezni kell, ahogy azt is, hogy ha az adott alkalmazáson állítjuk meg a mozdulatot, az automatikusan megnyíljon. Egyébként minden a megszokott rendben történik: a felső hardveres gomb a vissza funkciót képviseli; az alsó, kisebb gomb hosszú nyomásra a kikapcsolóképernyőt kínálja fel, egyszeri megnyomásra előszedi az alkalmazásmenüt, kétszer megnyomva meg azt csinál, amit akarunk.

Az EKG-ra még várni kell.
Az EKG-ra még várni kell. [+]

Az adatkapcsolati képességek fejlődése nem csak az eSIM-mel elérhető LTE kapcsolatban merül ki, de a Bluetooth is 5.0-s szabványra váltott A2DP, AVRCP, HFP és HSP protokollok mellett. Ezt mondjuk már a Watch Active esetében is illett volna. A navigáció továbbra is a GPS, a földi hálózatok és routerek információi, illetve a GLONASS, a Galileo és a BeiDou rendszerein alapul, a Here pedig kitűnően navigál önállóan is, ha a javasolt alkalmazáskínálat részeként beszerezzük. Igen kényelmes, hogy ismeretlen, és esetenként zsúfolt (pl. Berlin, IFA) helyen nem kell a telefont folyton kézben tartanunk. Azon kívül, hogy nem ejtjük le, még a városból is láthatunk valamit.

[+]

A mobilfizetésre is alkalmas NFC természetesen maradt (de a Samsung Pay itthon nem elérhető), a WiFi pedig még mindig 802.11b/g/n szabványon kapcsolódik, akár a csatlakoztatott készülékben mentett hálózatok opcionális szinkronizálásával. Szenzorok tekintetében viszont történtek változások. A környezeti fényérzékelő, gyorsulásmérő, giroszenzor, légnyomásmérő és a 32g-ig kalibrált gyorsulásmérő mellett az egészségügyi paramétereket már 8 fotodiódás pulzusszenzor és (idővel) elektrokardiogram (EKG) figyeli. Az ANT+ szabványt viszont nem ismeri, így specifikus, komolyabb fitnesz kiegészítőkkel sajnos nem működik együtt, ahhoz még mindig a telefonra lesz szükség.

[+]

One more thing... Az is előfordulhat, hogy a funkció eddig is működött, csak egy raklapnyi Watch Active hiányában egyszerűen nem tűnt fel (miért is tűnt volna), de most egyszerre három Galaxy Watch Active-om volt, a két tesztkészülék és az elődmodell. Számítottam némi fennakadásra. A készüléken futó alkalmazáshoz viszont automatikusan mindig az az eszköz csatlakozott, amelyiket éppen viseltem, vagy éppen felvettem fél percre valami miatt. Nem valószínű, hogy ennek hiánya általános probléma lenne, hacsak valaki meg nem veszi az összes színt és méretet, de kifejezetten kényelmes volt így a tesztidőszak, plusz mindig az aktuális szettemnek megfelelő színt tudtam viselni, ha már pont kéznél voltak. A biztonsági mentések és visszaállítások szintén simán mentek.

One UI, Galaxy Wear, funkciók

A kompatibilitás és a rendszerkövetelmények nem változtak. A készülékeken továbbra is a Tizen 4.0 alapú One UI 1.5 fut, és 5.0-s Androidnál frissebb, minimum 1,5 GB operatív memóriával rendelkező eszközökkel működik együtt, iOS esetében iPhone 5-től felfelé, de minimum 9-es rendszerverzió fölötti szoftverrel dolgozó készülékekkel. Az eszközök párosításához a Galaxy Wear alkalmazásra lesz szükség, amit a Samsung Appsből, Google Play Áruházból vagy App Store-ból tölthetünk le. Az iPhone-ok esetében viszont egyes funkciók továbbra sem elérhetőek.

[+]

A párosítás még mindig viszonylag kevés időt és kompetenciát igényel, az alkalmazás teljesen felhasználóbarát, az új funkciók, már amelyiknek technikai haszna is van, főleg a hangszóróhoz és a tekerőgyűrűhöz kapcsolódnak. Utóbbi esetben, hogy óhajtjuk-e használni, előbbinél pedig nyilván a hangerő, értesítési- és csengőhang-beállítások lesznek újdonságok. Speciel nekem nem hiányzott, hogy az óra magyarázzon, pláne nem az érintési hangok, a telefonhívást az LTE kapcsolattal rendelkező modellek esetében meg valószínűleg úgyis headsettel bonyolítjuk a telefon távollétében, Bixby-vel viszont lehet kétirányú kommunikációt folytatni, ha tudunk bixbyül (ami angol, német, spanyol, francia, olasz, korai és kínai lehet).

[+]

Vezetés közben viszont így tényleg semmit nem kell nézni az úton kívül, egy SMS-t pillanatok alatt el lehet küldeni. Az intelligens asszisztenst leszámítva természetesen az óra és az alkalmazás nyelve is magyar, a szerkeszthető gyors válaszok szintén. Azért az órát is könnyebb megtalálni, ha nem csak rezeg, de hangot is ad, plusz meglepően jól is szól. Pedig ez csak egy óra, igazán nem voltak magas elvárásaink, de simán lehet rajta zenét hallgatni fülhallgató nélkül is. Értelme ugyan nem sok látszik, de nem a minőségen múlik a dolog. Az élőbeszéden alapuló, valós idejű szinkrontolmácsolás viszont kifejezetten értelmes feature, de csak arab, kínai, dán, angol, finn, francia, német, hindi, indonéz, olasz, japán, koreai, portugál, orosz, spanyol és vietnami nyelven vethető be. Egyelőre.

[+]

Az engedélyezett alkalmazások értesítései az óraszámlaptól balra rendeződnek, kifogástalan megjelenítéssel és rugalmas válaszadási opciókkal. A küldő alkalmazás, a feladó neve, képe és az üzenet teljes szövege megjelenítésre kerül minden speciális karakterrel a helyén (az árvíztűrő tükörfúrógép is megy), válaszolni vagy bármilyen szöveget bevinni pedig hangulatjelekkel, gyors válaszokkal, hang alapú bevitellel és többfajta (QWERTY, numerikus) billentyűzet segítségével is lehetséges. Beérkező értesítés esetén a kijelző alapértelmezetten nem villan fel, de ezt átállíthatjuk.

[+]

A testreszabási lehetőségek közel végtelenek, számolatlanul állnak rendelkezésre ingyenes és fizetős számlapok (egészen specifikusak is); a felülről legördíthető gyorskapcsoló panel tartalma és elrendezése igény szerint alakítható; a widgetek és alkalmazásmenü megjelenítési sorrendje is rajtunk múlik; van mindenféle üzemmód, amit egy gombnyomásra eszközöl a rendszer: mozi, éjszakai, repülő, ne zavarjanak, utóbbi pedig a csatlakoztatott eszközzel is szinkronban van, elég egy készüléken aktiválni.

[+]

Abszolút elhanyagolható jelentőségű, de mégis új az óraszámlapok testreszabásának bővítése. A csatlakoztatott készülékkel lőtt fotó alapján az algoritmus hozzáigazítja az óra számlapjának színvilágát és mintázatát a lefotózott témához, mondjuk az aznapi szettünkhöz, és ennek alapján felajánl néhány egyedi lehetőséget, ami nem rossz ötlet, de még kifejezetten sablonos és a színeket sem feltétlenül találja el hibátlanul. A telefon kameráját vezérlő Camera One app pedig még elég bétás, a teljes funkcionalitáshoz (zoom, kameraváltó, időzítő, filterek, beállítások) pedig a 700 forintos prémium verzióra van szükség.

[+]

Az alap alkalmazáskínálat továbbra sem indokolatlan mértékű. Van áruház; Samsung Pay, ami itthon még mindig nem működik; Samsung Health; Bixby, aki csak külföldiül tud; névjegyzék, tárcsázó, üzenetek, időjárás, ébresztő, galéria, zenelejátszó, Spotify, naptár és emlékeztető, illetve világóra. Ami még jól jön ezeken kívül, az egy számológép, magasságmérő, Samsung böngésző és a Here We Go, de ezeket magunknak kell beszerezni. Portolt Facebook érthetetlen okból még mindig nincs, talán egy Insta is elférne, bár böngészőből elérhető és ha telefonon a böngészőben be vagyunk jelentkezve a platformokra, az órán már nem kell fáradni ezzel. De, aki dedikált alkalmazásban használja ezeket a telefonon, annak ez nem opció.

Fitnesz, Samsung Health, összegzés

A fitnesz funkciók és az S Health app nem változott, a pulzuskövetés viszont pontosabb lett a fejlettebb szenzornak köszönhetően. A Watch Active 2 mindig pontosan ugyanazt mérte, mint a futópad szenzorai, illetve egy orvos által hitelesített AKG csuklómérő. Az EKG rettenetesen hasznos lenne, a készülék rendelkezik is a szükséges technológiával, az európai engedélyek kiállításáig azonban ez még nem elérhető. Az IFA-n bejelentett együttműködésről a TechnoGymmel egyelőre szintén keveset tudunk, de amint aktiválódnak ezek a lehetőségek, visszakérjük az órákat és beszámolunk a tapasztalatokról.

[+]

Minden más meg pontosan ugyanúgy működik, mint eddig. A legalapszintűbb fitnesz funkció a tétlenségi figyelmeztetés, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy az ember ilyenkor tényleg megmozdul, az óra pedig pár másodperces nyújtó vagy átmozgató gyakorlatok felkínálásával is motivál. A vicc az, hogy működik, pedig állítólag jó képességű, felnőtt emberként magamtól is tisztában vagyok vele, hogy tizenhat órát ülni a gép előtt és maximum a mosdóig elvánszorogni nem kifejezetten egészséges, de nyilván nem állok fel, mert egyszerűen megszűnik létezni az időérzékem.

[+]

Az appban beállítható célok sem teljesen feleslegesek, akármilyen pici célt is beállíthatunk (nálam 6000 a szint) és kifejezetten jó érzés teljesíteni, főleg rendszeresen. Ha látom, hogy életvitelszerű magatartással (nézem a monitort, GDP-t termelek, max. elugrom sajtért és borért) nem fog összejönni, elmegyek az edzőterembe és intenzíven gyaloglok egy órát. Az pedig jót teszt. A lefekvési és ébredési célidő beállítása szintén nem haszontalan, összességében viszont az egész dolog butaságnak tűnhet, de még egyszerűbb eszközzel és funkcionalitással is működik. Így meg főleg. Balage-t (kolléga, csak másik portálnál) viszont nem sikerült legyalogolni IFA-n, pedig teszt jelleggel indítottunk egy kihívást (100.000 lépés) az S Health Együttben, mert már ez is működik egy ideje. Ő közelebb volt a célhoz.

[+]

Az automatikus aktivitáskövetés továbbra is jól működik, az óra jelzi is, hogy feltűnt neki, hogy éppen testmozgunk, úgyhogy porszívózás, hajszárítás vagy kapkodás közben tudunk szólni, hogy ez nem az, aminek látszik. Magától a futást, sétát, biciklizést, úszást, evezést, elliptikus mozgást és a dinamikus edzőtermi erősítést detektálja, manuálisan viszont 39 féle különböző edzést indíthatunk, teniszt viszont még úgy sem, hogy az S Health appban van ilyen opció. Mindegy, utólagos tevékenység címkézéssel megoldható. Az IFA alatt meg úgy tűnik, napi átlag háromnegyed óra edzés jött össze 15-18 ezer lépés mellett, aminek mínusz három kiló lett az eredménye. Éljen!

[+]

A testtömeget, víz- és koffeinfogyasztást, vércukor szintet, vérnyomást és hasonlókat önbevallásos alapon rögzíthetünk, az alváskövetés viszont automatikus, amennyiben engedélyezzük. Továbbra is hasznos információk, a grafikonokon és összesítőkben láthatóak a trendek, de az edzés- és pulzusadatokhoz hasonlóan (még mindig nincs ANT+ támogatás) ezek továbbra is csak tájékoztató jellegű adatok. A stresszt még mindig fogalmam sincs, miből méri, valószínűleg a nyugalmi pulzus indokolatlan növekedése az alap, ilyenkor mindig légzőgyakorlatokat javasol, ami tulajdonképpen kellemes és nem haszontalan, még ha nem is feltétlenül megalapozott.


[+]

A professzionális aktivitáskövető okoseszközökhöz képest azért érezhetően kevesebbet tud nyújtani a Watch Active 2, de nem is kifejezetten fitnesz kiegészítő, hanem multifunkcionális holmi. Ezzel együtt, vízálló, MIL-STD 810G hitelesített, van benne GPS, magasság- és légnyomásmérő, az adatok exportálhatóak külső alkalmazásba, de a Watch Active 2 fő funkciója nem az, hogy tájékozódjunk a Zugspitze-n vagy utolérjük Bone-t a Kinizsin. Hanem, hogy vezetés közben ne kelljen elővenni semmit, sőt, ránézni se; tájékoztasson arról, hogy érdemes-e elővenni a telefont olyankor, amikor egyébként kényelmetlen lenne; aktivitásra motiváljon, gamifikáljon; segítsen javítani az alvásminőséget; ne kelljen magunkkal vonszolni a készüléket, amikor szabadtéri sporttevékenységet folytatunk (az LTE modellekkel ilyenkor még a telefonálás sem akadály) és összességében jól mutasson rajtunk mackó nadrágban és öltönyben/kosztümben is. Az azonos technikai tudás mellett biztosított méretválaszték logikus lépés volt, az adatkommunikáció elvárható szintre fejlődött (BT 5.0, fejlettebb szenzorok), az EKG meg egyszer csak jön. Ez speciel kivételesen nem a Samsung hibája, ettől függetlenül jelenleg még nem a szolgáltatáskínálat része. Csak az árcetlié. A virtuális tekerőgyűrű viszont vitán felül zseniális megoldás. A csak WiFi képes, 44 milliméteres rozsdamentes acél házba szerelt eszköz 135 ezer forint, ugyanez 40 milliméteres kivitelben 124 ezer pénz, alumíniumból pedig 105 és 95 ezer forintot kell cserealapként felajánlani. A Watch Active pedig 65 ezer forintba kerül jelenleg. Az elektrokardiogram, a TechnoGym kompatibilitás, a tekerőgyűrű, az 5.0-s Bluetooth, és a hangszóró, adott esetben a nagyobb méret biztosan megéri a felárat az elődmodellhez képest, ebből viszont kettő egyelőre nem adott. A kicsi esetében a virtuális lünetta jelenleg az ultima ratio, egyébként nyilván az EKG lenne, ami valóban cserére motiválna, illetve valóban indokolná az árkülönbözetet. Ezzel együtt az új Active széria is kifejezetten tetszett.

Samsung Galaxy Watch Active 2 (40 mm)

Samsung Galaxy Watch Active 2 (44 mm)

AliceWake

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés