Hirdetés

Evolveo StrongPhone Q4 - erődemonstráció

Külső

Azon már aligha lepődünk meg, hogy egy strapatelefon hatalmas, itt el kell felejtenünk az eddig kompaktnak számító méreteket. A 140 x 76 x 17 milliméteres dimenziók is ezt mutatják, ez bizony egy óriás, ami 240 grammot nyom. Nehéz, de legalább lehet érezni, hogy ezt még ha akarjuk sem tudjuk egyszerűen szétcsapni. A gumi, fém és műanyag által alkotott külső nagyon masszív, semmi recsegést nem tudunk előidézni. A StrongPhone Q4 ráadásul ütésálló, vagyis elvileg a két méterről betonra ejtést is túléli. Emellett a burkolat IP67-es védettséget is garantál, azaz teljes mértékben védett a por ellen, a vízben úszkálást pedig egy méter mélységig is bírja, maximum 30 percig.

Evolveo StrongPhone Q4
[+]

A kijelző védelmének érdekében egy Gorilla Glass 2 üveglappal látták el a készüléket, ami jóval ellenállóbb átlagos társainál, habár a Corning harmadik generációja még egy fokkal jobb választás lett volna, főleg egy ilyen cuccnál. Irdatlanul régen láttunk már érintőkijelzős telefonoknál híváskezelő gombokat (ennek sokan örültek), de ezeket most itt megkapjuk, ráadásul a hívásmegszakító billentyűvel a képernyő is feloldható, lezárható. Ezen kívül vannak még érintésérzékeny vezérlőgombok is, melyek a visszalépés, valamint a menübe és a kezdőképernyőre ugrás funkcióját látják el. Felül a beszédhangszóró mellett egy 1,3 megapixeles kamera és egy értesítő led is fellelhető. A 4 hüvelykes IPS LCD kijelző maximum öt ujjat képes érzékelni, 16,7 millió színt tud megjeleníteni, betekintési szöge tökéletes, fényereje is minden környezetben jó láthatóságot eredményez. Felbontása 480 x 854 pixel, amivel a képsűrűség értéke 244 ppi lett. Nem korszakalkotó tehát a képernyő, de egy ilyen telefonba aligha kell ennél több egyelőre.

Evolveo StrongPhone Q4
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Evolveo StrongPhone Q4 Alcatel Idol X Motorola Moto G Prestigio 5044 DUO
Fehér fényerő 385 nit 441 nit 420 nit 449 nit
Fekete fényerő 0,40 nit 0,26 nit 0,58 nit 0,47 nit
Kontrasztarány 1:963 1:1696 1:726 1:976
Színhőmérséklet 7754K 7545K 7755K 10135K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az oldalak recézett felületű gumiborítást kaptak, ráadásul a megerősített váznak köszönhetően az oldalirányú behatásokat is jobban tűri a telefon. Mindkét oldalon apró csavarokat figyelhetünk meg, ezeket viszont nem érdemes piszkálgatni. A fogás masszív, tapad a kezünkhöz a masina, más kérdés, hogy ezt a szélességet kis tenyérrel már nehézkes átérni. Jobb oldalról lehet szabályozni a hangerőt, balról pedig az SOS gombot nyomogathatjuk, amihez különböző tevékenységeket tudunk hozzárendelni. Felül lehet ki- és bekapcsolni a készüléket, a fülhallgató kimenet és a microUSB csatlakozó viszont egy vastag gumiajtó mögött rejtőzik. A gond utóbbival van, mivel a nyílás nagyon kicsi, így egy átlagos kábel nem fér ide, próbáltam mindennel, de csak a gyári megoldás végén lévő rész volt elég vékony ahhoz, hogy tölteni lehessen a masinát. Ez elég nagy tervezési hiba, elég lett volna még fél milliméter, és akkor nem lenne ettől ideges a felhasználó.

Evolveo StrongPhone Q4
[+]

A hátlapon látszik leginkább, hogy ez valamiféle gépállatra hasonlít, nem mellesleg iszonyat jól néz ki. Ez is nagyrészt gumiból készült, egyedül az akkumulátort védő burkolatot öntötték ki műanyagból, amit két nagyobb csavar rögzít a hátlaphoz. Ha ezt leszedjük, akkor nem csupán a telepet tudjuk kivarázsolni, hanem a két normál SIM foglalathoz és a microSD kártyahelyhez is hozzáférhetünk. Nem ezek persze az egyetlen érdekességek a kütyü hátulján, hiszen ott van még a bal felső részre szerelt nyolc megapixeles kamera is, méghozzá egy ledes villanóval ellátva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés