Hirdetés

Evolveo StrongPhone Q4 - erődemonstráció

Bevezető, tartozékok

Nincs könnyű helyzetben az, aki körültekintően szeretne okostelefont választani. Az biztos, hogy szinte nincs is már olyan modell, ami ne lenne elég átlagos felhasználásra, viszont az a faramuci helyzet állt elő, hogy bizony ezek a készülékek nagyon sérülékenyek, emiatt úgy kell rájuk vigyázni, mint a hímes tojásra. Az Evolveo megalakulása után egyből erre a vonalra ment rá, aztán kicsit nyomultak okostelefonokkal is, végül a két irányzatot vegyítették, s így született meg tesztünk hőse. Természetesen nem csak a cseh gyártó híresült el ilyen eszközökről, hanem például a Caterpillar, a ToughShield, vagy a Sonim is, bár nem mindenki csinálja ezt a műfajt okostelefonnal.

Evolveo StrongPhone Q4
[+]

Az ütésálló telefonok legjava viszont meg sem közelítette a csúcsmodellek képességeit, valamilyen kompromisszumot mindig kellett kötni annak, aki a kettőt együtt szerette volna magáénak tudni. Az Evolveo újdonsága viszont szakít az eddigi "hagyományokkal". A StrongPhone Q4 névre keresztelt készülék nem csak vízálló (hiszen ezt alapvetően már egyre több mobil tudja), hanem a pornak és bizonyos szinten belül az ütésnek is fittyet hány, persze itt most nem egy kamionnal való áthajtásra kell gondolni. A masina tudásilag is rendben van, megkapta a strapatelefonoknál tapasztalt extra funkciókat, és mindezért még annyira nem is kell a zsebünkbe nyúlni, szóval ebből még valami jó is kisülhet.

Evolveo StrongPhone Q4
[+]

Az Evolveótól megszokott csomagolásban érkezett hozzánk a készülék, fekete alapon fellobbanó lángok között láthatjuk rajta a termék képét és megnevezését, és ezen már a gyártó logója is stimmel. A doboz felnyitása után most is a készüléket pillanthatjuk meg először, alatta pedig a leírást tartalmazó dokumentum, a normál kialakítású fülhallgató, a microUSB kábel és a töltőfej fekszik. Találunk még egy kis fém lapocskát is, ami a hátlapon található csavarokhoz kell majd, bár egy csavarhúzóval mindenképpen jobban jártunk volna.

Külső

Azon már aligha lepődünk meg, hogy egy strapatelefon hatalmas, itt el kell felejtenünk az eddig kompaktnak számító méreteket. A 140 x 76 x 17 milliméteres dimenziók is ezt mutatják, ez bizony egy óriás, ami 240 grammot nyom. Nehéz, de legalább lehet érezni, hogy ezt még ha akarjuk sem tudjuk egyszerűen szétcsapni. A gumi, fém és műanyag által alkotott külső nagyon masszív, semmi recsegést nem tudunk előidézni. A StrongPhone Q4 ráadásul ütésálló, vagyis elvileg a két méterről betonra ejtést is túléli. Emellett a burkolat IP67-es védettséget is garantál, azaz teljes mértékben védett a por ellen, a vízben úszkálást pedig egy méter mélységig is bírja, maximum 30 percig.

Evolveo StrongPhone Q4
[+]

A kijelző védelmének érdekében egy Gorilla Glass 2 üveglappal látták el a készüléket, ami jóval ellenállóbb átlagos társainál, habár a Corning harmadik generációja még egy fokkal jobb választás lett volna, főleg egy ilyen cuccnál. Irdatlanul régen láttunk már érintőkijelzős telefonoknál híváskezelő gombokat (ennek sokan örültek), de ezeket most itt megkapjuk, ráadásul a hívásmegszakító billentyűvel a képernyő is feloldható, lezárható. Ezen kívül vannak még érintésérzékeny vezérlőgombok is, melyek a visszalépés, valamint a menübe és a kezdőképernyőre ugrás funkcióját látják el. Felül a beszédhangszóró mellett egy 1,3 megapixeles kamera és egy értesítő led is fellelhető. A 4 hüvelykes IPS LCD kijelző maximum öt ujjat képes érzékelni, 16,7 millió színt tud megjeleníteni, betekintési szöge tökéletes, fényereje is minden környezetben jó láthatóságot eredményez. Felbontása 480 x 854 pixel, amivel a képsűrűség értéke 244 ppi lett. Nem korszakalkotó tehát a képernyő, de egy ilyen telefonba aligha kell ennél több egyelőre.

Evolveo StrongPhone Q4
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Evolveo StrongPhone Q4 Alcatel Idol X Motorola Moto G Prestigio 5044 DUO
Fehér fényerő 385 nit 441 nit 420 nit 449 nit
Fekete fényerő 0,40 nit 0,26 nit 0,58 nit 0,47 nit
Kontrasztarány 1:963 1:1696 1:726 1:976
Színhőmérséklet 7754K 7545K 7755K 10135K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az oldalak recézett felületű gumiborítást kaptak, ráadásul a megerősített váznak köszönhetően az oldalirányú behatásokat is jobban tűri a telefon. Mindkét oldalon apró csavarokat figyelhetünk meg, ezeket viszont nem érdemes piszkálgatni. A fogás masszív, tapad a kezünkhöz a masina, más kérdés, hogy ezt a szélességet kis tenyérrel már nehézkes átérni. Jobb oldalról lehet szabályozni a hangerőt, balról pedig az SOS gombot nyomogathatjuk, amihez különböző tevékenységeket tudunk hozzárendelni. Felül lehet ki- és bekapcsolni a készüléket, a fülhallgató kimenet és a microUSB csatlakozó viszont egy vastag gumiajtó mögött rejtőzik. A gond utóbbival van, mivel a nyílás nagyon kicsi, így egy átlagos kábel nem fér ide, próbáltam mindennel, de csak a gyári megoldás végén lévő rész volt elég vékony ahhoz, hogy tölteni lehessen a masinát. Ez elég nagy tervezési hiba, elég lett volna még fél milliméter, és akkor nem lenne ettől ideges a felhasználó.

Evolveo StrongPhone Q4
[+]

A hátlapon látszik leginkább, hogy ez valamiféle gépállatra hasonlít, nem mellesleg iszonyat jól néz ki. Ez is nagyrészt gumiból készült, egyedül az akkumulátort védő burkolatot öntötték ki műanyagból, amit két nagyobb csavar rögzít a hátlaphoz. Ha ezt leszedjük, akkor nem csupán a telepet tudjuk kivarázsolni, hanem a két normál SIM foglalathoz és a microSD kártyahelyhez is hozzáférhetünk. Nem ezek persze az egyetlen érdekességek a kütyü hátulján, hiszen ott van még a bal felső részre szerelt nyolc megapixeles kamera is, méghozzá egy ledes villanóval ellátva.

Hardver, szoftverezettség

A strapatelefonok közül most az Evolveo újdonsága az egyik legerősebb modell, hiszen a belsejében egy 28 nanométeres csíkszélességű és ARMv7 architektúrájú MediaTeK MT6589 lapkakészlet található. Az ebben helyet kapó processzor négymagos, ezek a Cortex-A7 magok maximum 1,2 GHz-en képesek dolgozni. A grafikus gyorsítást a PowerVR SGX544MP látja el, RAM-ból pedig 1 GB-ot kapunk, ebből úgy nagyjából 400 MB áll rendelkezésünkre. A háttétár mérete papíron 4 GB, de ebből 1,9 GB-ot tudunk szabadon felhasználni. A probléma viszont az, hogy hiába van ennyi adat mentésére lehetőségünk, a készülék kötelezővé teszi a microSD kártya használatát képek vagy más fájlok mentéséhez, letöltéséhez (plusz a menüben ki kell választani, hogy ez legyen az elsődleges tárolási hely), szóval muszáj egy ilyet beszerezni, mellékelhetne a gyártó akár egy kis tárhellyel rendelkező kártyát is, még ha a készülék a 32 GB-os variánssal is megbirkózik.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Evolveo StrongPhone Q4 Caterpillar B15 Samsung Galaxy Xcover 2 Lenovo S750
Quadrant Standard 5014 pont 2956 pont 3054 pont 3997 pont
Linpack for Android (single) 39,250 MF. / 2,15 s 40,092 MF. / 2,09 s 34,685 MF. / 2,42 s 37,543 MF. / 2,23 s
Linpack for Android (multi) 123,659 MF. / 1,36 s 68,369 MF. / 2,47 s 58,302 MF. / 2,89 s 126,248 MF. / 1,34 s
Smartbench 2012 Prod. 3680 pont 2072 pont 2052 pont 3524 pont
Smartbench 2012 Games 3220 pont 1621 pont 2007 pont 2656 pont
AnTuTu 4.x Benchmark 13737 pont ? pont ? pont ? pont
Geekbench 3 (single) 340 pont ? pont ? pont ? pont
Geekbench 3 (multi) 1095 pont ? pont ? pont ? pont

Sajnos mostanság kevés androidos strapatelefon jelent meg, így a sok benchmark program frissítés miatt kevésbé lehet összehasonlítani az eredményeket. A fennálló pontszámokból viszont világosan látszik, hogy az Evolveo újdonsága nem csak külsőleg, hanem belsőleg is erősebb a piacon lévő konkurenseknél, egy ilyen készülékbe aligha kellene ennél izmosabb hardvernek kerülnie. A sebesség rendkívül jó, minden mozdulatra azonnal reagál a telefon, nincs hosszú várakozási idő, reszponzív masinát alkotott a gyártó, amelyről a fenti videó, valamint a készülékről tartott Mobilarena TV adás is tanúbizonyságot ad). A játékok sem okoznak különösebb fejtörést a telefonnak, bár vannak grafikus korlátok, melyeket nem érdemes feszegetni.

Evolveo StrongPhone Q4 screen shot Evolveo StrongPhone Q4 screen shot

A készüléken az Android 4.2.1 Jelly Bean teljesít szolgálatot. Ugyan nem ez a legfrissebb firmware, mivel teljesen a gyári Holo UI-ra építkezik, így aligha vennénk észre a különbséget egy nagyobb számozású szoftver használata esetén. A fő szolgáltatások itt is elérhetők, kihelyezhetünk a kezdőképernyőre és a főoldalakra is widgeteket valamint gyorsikonokat, a menü elrendezése személyre szabható, viszont a rácsos kivitelezés mindenképpen adott. A legfontosabb szoftveres különbség az SOS funkció, ahol az oldalsó gombhoz rendelhetünk hozzá különböző tevékenységeket. Megadhatjuk, hogy a billentyű megnyomása esetén kit hívjon fel azonnal a telefon, kinek küldjük üzenetet, vagy milyen programot indítson el. Több vészterv is beállítható, ezt okosan megoldották a gyártónál. Más extra viszont nincs, van értesítő sáv, gyorsbeállítás, szóval Android az egész.

Evolveo StrongPhone Q4 screen shot Evolveo StrongPhone Q4 screen shot

Alkalmazáskínálatban sem nyújt sokat a telefon, szinte kizárólag a gyári programok lelhetők fel a telefonon. Tudunk böngészni, zenét hallgatni, filmet nézni, elérhetjük a Google összes programját, legyen az a Gmail vagy a YouTube, valamint tudunk navigálni, hangot felvenni, fájlokat kezelni, fényképezni stb. A zseblámpa a hátsó ledet használja, a Notepad pedig különböző feljegyzésekre szolgál, viszont emlékeztetőt nem tudunk beállítani ezekhez.

Multimédia, kamera

A hátlapon található kamera 8 megapixeles felbontású képeket képes lőni, ehhez társul a 720p videofelvételi képesség. A ledes villanó sötétben tehet jó szolgálatot, az előlapi 1,3 megapixeles kamera pedig videotelefonálásra mondható bőségesen elegendőnek. Mivel gyári rendszert használtak, ezért szinte minden beállítási lehetőséget elérünk. Külön módosíthatjuk a fehéregyensúlyt, az ISO értéket, az időzítőt, a fókuszmódot, a HDR funkciót és még számos apróságot. Videók esetében is sok dolgot piszkálhatunk, bár a fő szempont a minőséget érinti, ha kisebb tárhelyet szeretnénk felhasználni, akkor akár 240p felbontásig is lemehetünk.

Evolveo StrongPhone Q4
[+]

Nyilván továbbra sem mondható csuda jó kamerának ez az optika, de jelentős fejlődésen esett át a gyártó eddigi modelljeiben látottakhoz képest. A dinamikatartomány egész jó, pedig a HDR üzemmód egyáltalán nem volt bekapcsolva. A makró képek közepesek, nagyjából tíz centiméter kell ahhoz, hogy éles képek készüljenek. A részletesség nem rossz, bár a zajszűrés erőssége miatt egy picit elmosódnak a részletek. A vakuval készült képek viszont használhatatlanok, egyszerűen nem tudja lekezelni a szoftver a hirtelen fellépő túlzottan nagy fényerőt, ezért szinte minden kiég. A videók elég minőséget garantálnak ahhoz, hogy egy-egy pillanatot meg lehessen örökíteni, a linken található tesztfilm is is jól mutatja ezt.

Evolveo StrongPhone Q4
[+]

A zenelejátszó minden szükséges funkciót képes ellátni. A hangminőség egész jó, lármás a telefon, maximumra tekerve a hangerőt már egy kicsit torzít, valamint a mélyeket sem fogjuk nagyon kihallani. A készülékre másolt zenéket albumok, listák, muzsikák szerint képes elkülöníteni a szoftver. Lejátszás esetén csengőhangként tudjuk beállítani a dalokat, plusz elérhető a hangszínszabályzó is. A gyári fülessel ne próbáljon senki sem komolyzenét hallgatni, viszont az FM-rádió működéséhez elengedhetetlen, így érdemes adni neki egy esélyt.

Evolveo StrongPhone Q4 screen shot Evolveo StrongPhone Q4 screen shot

Véleményem szerint nagyon kevesen fogják ezt a telefont videonézésre használni, holott akár a Full HD tartalmakat is könnyedén lejátssza a készülék. A formátum viszont nem mindegy, ugyanis gyárilag nem támogatottak a DivX fájlok. Ehhez egy másik program letöltése szükséges, ezután viszont már teljes értékű filmezést tarthatunk a gyártó üdvöskéjén.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A legfontosabb egy ilyen telefon esetén a GPS, ami viszont nem támogatja a GLONASS-t, így nem tud szélsebesen pozicionálni sajnos az eszköz (kell legalább egy perc a helymeghatározáshoz), ám legalább az iránytű segítséget nyújthat még a tájékozódásban. A többi felhozatal viszont átlagos, szereltek a készülékbe egy 802.11b/g/n szabványokat támogató WiFi modult, amivel az internetet is meg lehet osztani, valamint egy Bluetooth 4.0-s chipet, ami viszont azért jó hír, mert sok tartozék (pl. a Casio órája is) minimum ezt a verziószámot kívánja meg. Nincs viszont NFC, bár aligha hiszem, hogy sokan egy ilyen cuccal használnák ki a mobilos fizetés lehetőségét. A microUSB kábel töltésre és adatmásolásra használható. A hangminőség jó, bár egy kicsit tompa, ami minden bizonnyal az erős szigetelésnek köszönhető. A lapkakészletnek köszönhetően mobilnetezés esetén 21,1 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebesség érhető el, bár ehhez nagyon optimális körülmények is kellenek. Sokaknak okozhat boldog pillanatot az, hogy a StrongPhone Q4 két SIM-et is kezel, bár ezek csak készenlétben képesek egyszerre a hálózatra kapcsolódni, mivel ha az egyikről hívást kezdeményezünk, akkor a másik addig elérhetetlen lesz, mobilnetezni sem tudunk rajta.

Evolveo StrongPhone Q4 screen shot Evolveo StrongPhone Q4 screen shot

A böngésző csaknem tökéletes. Egy apk fájl vagy egy erre alkalmas browser letöltése esetén még a Flash tartalmat is meg tudjuk jeleníteni, így teljes értékű netezési élményt garantál a termék. A görgetés gyorsan zajlik, még az összetettebb, sok képet tartalmazó honlapok is szélsebesen betöltődnek. Több oldalt meg lehet nyitni, ha pedig valamit később szeretnénk elolvasni, akkor az adott szájt teljes egészében lementhető.

Evolveo StrongPhone Q4
[+]

Értékelés: Evolveo StrongPhone Q4
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Egy biztos, egy ekkora készülékházba nagy akksi fér, és szerencsére ezt az Evolveo sem hagyta figyelmen kívül. A hátlap alá rejtett telep kapacitása 2800 mAh, ami még a mai csúcstelefonokba szerelt energiaforrásokon is túltesz, holott a kijelző jóval gyengébb tesztalanyunkban. Nem kell tehát meglepődni azon, hogy normál használat mellett a két napos üzemidő elérése is gyerekjáték, visszafogottan három-négy napig is bírja szuflával a masina, ami kiemelkedő eredmény.

Az ilyen készülékek rétegtermékek voltak és lesznek, viszont aki okos strapatelefont keres, annak még mindig egy elég szűk termékkínálat áll csak rendelkezésére, amiben jó eséllyel az élmezőnyben végez az Evolveo StrongPhone Q4. A víz- és porálló kivitel kevésbé nagy szám már, hiszen más gyártók csúcstelefonjai közül is sok tudja már ezt, az ütésállóság viszont abszolút tesztalanyunk felé billenti a mércét. Az akkumulátor az okostelefonok között extrém hosszú üzemidőt garantál, így még egy nagyobb túra alkalmával sem kell félni attól, hogy kedvencünk lemerül. A kamerás képességek sokat javultak, ám most sem hoznak lázba senkit, mindenesetre egy tájképet még meg lehet örökíteni így is, szóval akkora gond azért nincs az optikával. A masina sebessége is kiváló, sőt, valóban ez az egyik legerősebb és legellenállóbb okostelefon a piacon. A 90 ezer forintos ár viszont közepesen jó, egy picit lehetne ebből faragni, mivel a Samsung Xcover 2 sokkal olcsóbb (de kevésbé ellenállóbb) ennél, viszont a Caterpillar B15 pont az ellenkező példája ennek, drágább, és hardveresen is gyengébb. A kiváló üzemidő, az ütésállóság és a gyors rendszer miatt viszont ebben a kategóriában még mindig szuper termék a StrongPhone Q4, így bátran merem ajánlani azoknak, akik ellenálló mobilt keresnek. Sokat gondolkodtam a plecsnin, végül egyetlen dolog miatt nem került rá az ajánlott minősítés: kénytelen venni hozzá az ember egy microSD-t is, ha minden funkciót használni óhajt.

Evolveo StrongPhone Q4

Legendd

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Evolveo StrongPhone Q4
Evolveo StrongPhone Q4 Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 140 x 76 x 17 milliméter
Tömeg 240 gramm
Színvariációk fekete
SIM-foglalat normál (duál SIM)
Kijelző
Kijelző átlója 4 hüvelyk
Kijelző felbontása 480 x 854 pixel (244 ppi)
Kijelző típusa IPS LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa MediaTeK MT6589
Processzor típusa 1,2 GHz-es négymagos Cortex-A7
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip PowerVR SGX544MP
RAM mérete 1 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 4 GB
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 21,1 Mbps / 5,76 Mbps
LTE nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11 b/g/n, WiFi hotspot
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.2.1 (Jelly Bean)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, Hangouts, Google Maps, Iránytű, Zseblámpa, NotePad
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autófókusz, led segédfény
Másodlagos kamera 1,3 megapixel
Videófelvétel 720p
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 2800 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő ? óra
Beszélgetési idő ? óra
Zenelejátszási idő ? óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor

WiFi

802.11 b/g/n, WiFi hotspot
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS nincs
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.2.1 (Jelly Bean)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, Hangouts, Google Maps, Iránytű, Zseblámpa, NotePad
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autófókusz, led segédfény
Másodlagos kamera 1,3 megapixel
Videófelvétel 720p
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 2800 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő ? óra
Beszélgetési idő ? óra
Zenelejátszási idő ? óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés