Hirdetés

Cubot X18 Plus - érdektelen

A Cubot megint nem fogja felforgatni a piacot, bár az X18 Plus sem különösebben rossz, de szokás szerint van jobb. Cserébe elég olcsó lett és klassz funkciók társíthatók a biometrikus szenzorhoz. De ez még mindig kevés.

Kialakítás, megjelenítő

A Cubot nagyon akar valamit, hosszú tartózkodás után hirtelen a második készüléket van szerencsénk teljes fizikai valójában kipróbálni, ami nagyjából ugyanazzal az eredménnyel fog járni, mint a legutóbb. A Cubot Powerrel pont nem volt semmi különösebb baj, a kamera gyenge, az üzemidő remek, a készülék jóféle, a hardver korrekt, a rendszert pedig inkább nem piszkálták, így a legfrissebb Androiddal dolgozhattunk. És ez így, gyorstöltéssel kiegészítve tulajdonképpen rendben volt.


[+]

Csak ugye ott a konkurencia, akik ráadásul mindent kicsit jobban, viszont nem kicsit olcsóbban kínálnak a szegmensben. A Cubot X18 Plus bizonyos szempontból jobb alapállásból indul, főleg a Gearbestnek és a jelenleg 139 dolláros nettó árcetlinek köszönhetően, ami alig 40 ezer forint. A csinos kijelzőnek és modern formavilágnak mindössze a kissé ósdi hardver és a tré, de legalább kettős kamerarendszer tesz be. Multimédiában továbbra sem sikerült alkotni, spoiler, de nekünk sem fog menni a szoftveres, cserébe tök buta portré móddal. Az ujjlenyomat-olvasót viszont alaposan kihasználják.


[+]

Mindazonáltal ismét remekül összerakott, jó fogású, nettó plasztik, bár nem kicsi készülékről van szó, dimenzióiban majdnem megegyezik a Cubot Powerrel, 158,5 x 74 milliméter, de karcsúbb (8,55 mm) és jelentősen könnyebb (178 gramm) a szignifikánsan kisebb akkumulátornak köszönhetően. A stabil és kényelmes nyomáspontú fizikai kezelőgombok továbbra is a megfelelő helyre kerültek, nevesint a jobb oldalra. Balra kizárólag a hibrid SIM tálcát építették be, ami két nanoSIM kártyán kívül opcionálisan egy microSD-t is képes fogadni, ha lemondunk a kétkártyás felhasználásról.


[+]

Kijelző-teszt
Cubot X18 Plus Honor 7X Samsung Galaxy J6 Xiaomi Redmi Note 5
Képátló 5,99 hüvelyk 5,93 hüvelyk 5,60 hüvelyk 5,99 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2160 1080 x 2160 720 x 1440 1080 x 2160
Technológia IPS LCD IPS LCD Super AMOLED IPS LCD
Fehér fényerő 378 / 404 nit 455 nit 412 / 583 nit 500 nit
Fehér fényerő (min.) nit 3,0 nit 4,3 nit 1,1 nit
Fekete fényerő 0,19 nit 0,23 nit 0 nit 0,17 nit
Kontrasztarány 1993:1 1979:1 végtelen 2941:1
Színhőmérséklet 8712 K 7919 K + kézi K 9331 / 8227 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A panel is ugyanaz, így az X18 Plus esetében is 5,99 hüvelykes, 18:9-es arányú, FHD+ IPS kijelzőt nézegethetünk, ami aránylag kellemes érzéssel fog eltölteni. A maximum fényerő erős középszer, napfényben inkább a tükröződés lesz zavaró, illetve éjszaka a 15 nites minimum már pont tud fájdalmas lenni. Cserébe a kontraszt erős, ami jót tesz a tartalmak láthatóságának és a felhasználó esztétikai élményének. A szerényebbnek tekinthető maximumon kívül ezúttal sincs kifogásunk a megjelenítés minőségét, a panel reszponzivitását és a kialakítást illetően. A kalibráció hűvös, ezen változtatni nem tudunk, egyébként rendben van a dolog. Az értesítő LED-et viszont kapcsolgathatjuk, amúgy zölden és pirosan tud közölni dolgokat.


[+]

A kávák szintén nem adnak okot sopánkodásra, nyilván nem csúcskategória, de látványosan kijelződomináns az eszköz, ami ugye vékonyabb is lett, így egészen mutatós az összkép. Egy jack csatlakozó is elfért felül, alul viszont be kell érni egy microUSB porttal és monó multimédiás hangkeltővel. A szelfikamera a beszédhangszóró, illetve az alig észlelhető fény- és közelségérzékelő szenzorokkal a maradék felső káván mutatkozik, míg a védelmi funkcióban elfogadhatóan működő ujjlenyomat-olvasó a zongoralapra emlékeztető felületű műanyag hátlapra került. A szenzorral mindössze annyi van, hogy mindig rá kell igazítani kicsit a tapintásra, de ezután legalább gyorsan és hatékonyan dolgozza fel az eseményeket. A megoldás nem élvonalbeli, de funkcionális és megbízható.


[+]

A hátlap elrendezése is majdnem ugyanaz, annyi eltéréssel, hogy itt tényleg két kameramodul került a hátlap síkjából minimálisan kiemelkedő, fém díszcsíkkal szegélyezett kamerapanelbe, plusz a kéttónusú LED segédfény nem a vertikálisan rendezett rendszer alatt, hanem jobbra mellett helyezkedik el. Az ívek és a térfogatcsökkenés jól áll a készüléknek, a hangsúlyos, szitált Cubot felirat és az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról szóló 2002/95/EK irányelvnek való megfelelést jelző RoHS jelzet nekem továbbra sem tetszik.


[+]

A csomagolás nem olyan elegáns, kommersz fehér doboz sok infóval, viszont a doboztetőn lévő termékfotó érezhetően erősebb előlapi arányokat mutat, mint amilyenekkel a készülék valójában rendelkezik, a táncoló hölgy pedig inkább csak hangulatfokozó, mint bármi köze lenne az X18 Plushoz, vagy annak képességeihez. A lényeg persze az, hogy az 2 amperes, európai szabványnak megfelelő hálózati töltőfej és a microUSB kábel nem maradt el, illetve kapunk egy viszonylag vaskos, víztiszta szilikon tokot is, gondolom a fülhallgatót kompenzálandó.

Hardver, szoftver

A hardver ezúttal nem valami meggyőző, bár a felhasználói élmény nem rossz. Persze a 28 nanométeres, 2015-ös szett manapság már senkit nem tölt el izgalommal, még úgy sem, hogy egyébként a maga idejében korrekt középkategóriás lapkaként aposztrofáltuk a MediaTek Helio P10-et. A big.LITTLE konstrukció nyolc Cortex-A53-as magot tartalmazó teljesítménycentrikus kvartettje maximum 2 GHz-et tud, míg az energiahatékony klaszterben négy, 1,2 GHz-es mag dolgozik, jelen esetben 4 GB operatív memóriával és 64 GB belső tárhellyel. Úgy konkrétan baj nincsen, de például a Mali-T860 már fénykorában sem volt valami masszív grafikus megoldás.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Cubot X18 Plus Honor 7X Xiaomi Redmi Note 5 Meizu M6 Note
Rendszerchip MediaTek MT6755 Helio P10 HiSilicon Kirin 659 Snapdragon 636 Snapdragon 625
AnTuTu Bench. 7.x 55693 pont 80349 pont 116335 pont 74802 pont
Geekbench 4.x (single/multi) 683 / 2716 pont 904 / 3471 pont 1341 / 4948 pont 831 / 4089 pont
GFXBench Manhattan onscreen 6,7 fps 8,3 fps 15 fps 10 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 7,1 fps 8,0 fps 16 fps 9,8 fps
AndroBench Sequential Read 264,67 MB/s 301,42 MB/s 278,06 MB/s 270,25 MB/s
AndroBench Sequential Write 95,86 MB/s 197,87 MB/s 210,83 MB/s 110,17 MB/s
AndroBench Random Read 26,54 MB/s 68,32 MB/s 64,96 MB/s 50,65 MB/s
AndroBench Random Write 12,98 MB/s 27,91 MB/s 17,43 MB/s 13,76 MB/s


[+]

A felhasználói élmény rendben van, az animációk viszont normál sebességen lomha érzetet keltenek, aláskálázva sokkal pattogósabb a rendszer. A görgetés viszont így is döcögős néha, mikroakadozások is előfordulnak, ami nem feltétlenül indokolt sem a hardver, sem a módosítatlan Android 8.1 részéről. Mivel a felhasználói felület teljesen gyári, a szoftverkínálat a legszükségesebbekre szorítkozik, sok érdekességet nem tudunk mondani. Kivéve az ujjlenyomat-olvasóhoz kapcsolódó funkciókat.


[+]

A védelmi vonalként egészen megbízhatóan működő hátlapi ujjlenyomat-olvasóval egy rakás dolgot intézhetünk, ráadásul még válogathatunk is, hogy melyek legyenek ezek. Az ujjlenyomat menüpont teljes egészében angol maradt, de azért egyértelmű, hogy érintésre és érintve tartásra is reagál a szenzor. Ha nem a zene- és videolejátszót szeretnénk vezérelni vele, akkor választhatjuk, hogy a vissza navigációs gomb funkcióját is ellássa, hosszú érintésre pedig a home gomb szerepét tölti be, ami az eltüntethető navigációs sáv korában irtó elmés megoldás. Egyébként lehet vele exponálni, hívást fogadni, vagy előkapni az alkalmazásváltót.


[+]

Amúgy minden hagyományos módon és formában történik. A főképernyőktől balra a Google Segéd aktiválható a képernyőbeállításokban, ahol az alkalmazásikon-jelvényekről és értesítésekről is dönthetünk. Van fix elrendezésű alkalmazásmenü, telepakolva a Google szoftvercsomagjának elemeivel és néhány AOSP rendszereszközzel, mint a zenelejátszó, számológép, galéria és szimpla fájlkezelő. A beállításokban sem maradt semmi érdekes, ha csak az nem, hogy az értestíő LED-et és a navigációs sávot konfigurálhatjuk; szintén angolul.

Multimédia

Kezdjük annak a ténynek a tudatosításával, hogy a két szenzor ellenére portré módról álmodni sem érdemes. Valami gyenge, szoftveres rekeszmódosítást imitáló megoldás van, ami maximum koncentrikusan hajlandó elmosni a változó méretű körön kívül eső területet. Így vagy így. A 20+2 megapixeles rendszer, ami egyébként natív monokróm képeket is elő tud állítani erős zajmentesítéssel és ugyanolyan csapnivaló dinamikával, mint a színes felvételeken látható. A PD autofókusz lusta, néha teljesen elfelejti felvenni a műszakot, de ha előkerül, legalább stabil, csak a kép elkészítése lassú.


[+]

A szoftveren hegesztettek valamit, az élőkép még olyan, mint bármelyik másik mostanság, de a beállítások az egy darab HDR mód alatt, görgethető alsó sávban sorakoznak. Itt egyébként a képminőséget nem befolyásoló döntéseket foganatosíthatunk, mint a helyadatok kérése vagy tiltása, a képarány és felbontás, vagy az exponálás hangjának kapcsolgatása. Néhány paramétert a Pro-nak csúfolt módban módosíthatunk, ilyen a fehéregyensúly, az érzékenység és az expozíciókorrekció. minden más automatikusan megy. A Face Beuty módot a 13 megapixeles szelfikamera esetében sem érdemes bekapcsolni, főleg nem maximumon. Ez nemes egyszerűséggel csak formátlanul elmossa a fix fókusz közepén lévő akármit.

A képminőség szinte elkeserítő: a dinamika nem is határozható meg mint tartomány, statikus fogalomként pedig értelmetlen, de ha ráküldjük a HDR-t valami egészen furcsa, valószerűtlen színvilágú, fátyolos és erősen felülexponált képet kapunk, továbbra is tisztességgel kiégett részekkel, tehát haszna pont nincs. A lencsetorzítást és a kromatikus aberrációt sem ússzuk meg, a zajmentesítés pedig erősen elsikálja a textúrákat. Ehhez jön a hektikus fókusz, ami makró közeli körülmények között egyszerűen feladja, közeli témát viszonylag távolról lehet megörökíteni, ami konkrétan egy önellentmondás. Este sötét, zajos, de erősen zajmentesíteni próbált képek készülnek, nem igazán érdemes próbálkozni.

A videónál szintén súlyos a fókusz bizonytalansága, adott pontra is többször ráélesít, mozgás közben pedig reménytelen, ahogy a dinamika is gyászos. Szakadó esőben, szinte szürkületi sötétségben is kiégnek a világosabb részek, viszont a vihar hangját nagyon autentikusan visszaadja a felvétel az alapzajjal és a csobogással együtt. Amúgy 1080p 30 fps és így néz ki, amit az imént vázoltunk. A lejátszó fapados beépített megoldás, érdemes inkább ab start letölteni valami értelmes fejlesztést és azzal próbálkozni, mert így még a hangsávokat sem választhatjuk ki, cserébe a maximum 2K felbontást és a H265-ös kódolást viszi.


[+]

Zenét vagy az AOSP lejátszó, vagy a Google Play Zene fog megszólaltatni, mindkét helyen elérhető valamiféle hangszínszabályozás, de elég csekély ráhatásunk van a dolgokra, főleg fülhallgató nélkül. A multimédiás hangszóró szinte kellemetlen, nyomott, kásás, üres, a Sepultura például majdnem felismerhetetlenül torz. Abszolút nem érdemes erőltetni, felejtsük is el, hogy van ilyen lehetőség. Egy átlagos fülhallgatóval viszont egyáltalán nem kellemetlen, lehet hallgatni, nem okoz maradandó pszichés sérülést. Majdnem kellemes, van egy minimális mélyebb tartomány, a magas sem fülsértő, egész összeszedett. Az FM-rádió pedig hajlandó tárolni az állomásinfókat is, szóval ez rendben van.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikáció egészen meggyőző. Lenne, ha a konkurens eszközök ezen a szinten mondjuk nem vágnának oda a mezőnynek például infraporttal, vagy kétsávos 802.11a/b/g/n/ac szabványon kapcsolódó WiFi-vel. Direct és HotSpot persze itt is van, de csak 2,4 GHz-en és b/g/n szabványon működik a rendszer. Az OTG szerencsére nem maradt ki a microUSB port képességei közül, infra és NFC viszont nincs. A Bluetooth is megállt 4.0-n A2DP protokollal. Navigálni a földi routerek és antennák jeleivel támogatott GPS rendszerének segítségével tudunk, illetve elérjük a GLONASS műholdjait is.


[+]

A kétkártyás működés egyrészt csak abban az esetben működik, ha a 64 GB belső tárhely bővítéséről lemondunk, mert hibrid SIM-tálcát integráltak, illetve két nanoSIM mellett csak dual standby módban, ami egyáltalán nem szokatlan. A B20-as hálózatot is ismerő LTE modul Cat.6-os szabványnak megfelelő maximum 300 Mbps sebességgel értelmezi a világhálót mindkét SIM helyen. A hívás hangminősége tökéletesen kielégítő, szenzorokból viszont nincsen nagy választék, mindössze a fény- és közelségérzékelőre számíthatunk. Még valami. A microSD kártya nem formázható belső tárhelyként, az adaptive storage nem opció.


[+]

Az üzemidő szintén nem egy olyan dolog, amiben a Cubot X18 Plus kiemelkedő. A 4000 mAh-s, gyorstöltést nem ismerő telep akár többre is hivatott lehetne, de böngészni 150 nites maximum fehérfény-sűrűség és komplett fiókszinkronizáció mellett 10 órát tudunk, míg videózni megegyező paraméterekkel maximum 11 órát, ami nem olyan sok. A nettó kijelzőidő olyan 3-3,5 óra körül reális, de van készenléti intelligens energiatakarékosság, de teljes körű megszorító intézkedéseket is foganatosíthatunk.

Értékelés: Cubot X18 Plus
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 5 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

A nettó 40 ezer forintos jelenlegi ár jól hangzik ugyan, csak annak tudatában megfontolandó, hogy egyrészt akciós, másrészt a Xiaomi Redmi Note 5A Prime pontosan ugyanennyiért kapható itthon. Bruttó. Ha rászámoljuk, amit rá kell, akkor vidáman a szintén hazai forgalmazásban is elérhető Redmi Note 5-nél tartunk, vagy bőven egy Meizu M6 Note-nál, a kisebb Redmi 5 meg pont ugyanannyi itthon, mint az X18 Plus az internetben, de egy lapon sem említhető a Cubot amúgy vállalható, de nagyon szerény és jellegtelen készülékével. Nagyon baj nincs az eszközzel, a megjelenítő kifejezetten szép, a rendszer élhető tempóban és felszereltséggel, bár néhol angolul dolgozik; a teljesítmény viszonylag szerény, de legalább operatív memóriából van elegendő a mindennapokhoz. A multimédia kissé vacak, bár nem használhatatlan, csak ne esztétikai örömszerzés végett próbáljuk bevetni. Funkcionálisan elműködik azért, dokumentarista jelleggel. De sajnos sem az üzemidő, sem egyéb paraméter nem indokolja, hogy tetszésünket fejezzük ki, főleg a konkurencia ismeretében. Pedig a fogása kellemes.

AliceWake

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

Cubot X18 Plus
Cubot X18 Plus Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 158,5 x 73,6 x 8,5 milliméter
Tömeg 178 gramm
Színvariációk fekete, kék
SIM-foglalat Hybrid dual SIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,99 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 2160 pixel (403 ppi)
Kijelző típusa LTPS LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa MediaTek MT6750T
Processzor típusa 4 x 1,5 GHz-es + 4 x 1 GHz-es Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-T860 MP2
RAM mérete 4 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 64 GB
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/B2/B3/B4/B5/B6/B7/B8/B9/B12
B17/B18/B19/B20/B26/B28/B32
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42,2 Mbps / 5,76 Mbps / 1200 Mbps
IrDA / Bluetooth van / 4.0
WiFi 802.11b/g/n, dual band, HotSpot, Direct
USB microUSB
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (A-GPS, GPS, GLONASS)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 8.0 (Oreo)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google szoftvercsomag
Multimédia
Fő kamera 20 MP + 2 MP (RGB+monokróm), f/2, autofókusz, kettős LED segédfény
Másodlagos kamera 13 megapixel, fix fókusz
Videófelvétel 1080p 30 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 4000 mAh
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 milliméteres jack, ujjlenyomat-olvasó, gyorsulásmérő, fény- és közelségérzékelő, hangszenzor
 • Kapcsolódó cégek:
 • CUBOT

Azóta történt

 • Cubot Quest Lite - könnyű terep

  Kecses, vékony strapamobilt tesztelünk, amely IP-védelmet kapott, katonai teszten viszont nem vett részt. Cserében olcsó, csak ne akarj fotózni vele!

 • Ötkamerás mobillal készül a Cubot

  Ismert csúcskészülékekre hasonlít a hátlapi dizájn, elöl pedig csak apró kameraluk zavar bele a kijelző egységességébe.

 • Hivatalos a Cubot X30

  Öt hátlapi kamerával és baráti árcédulával lehet hamarosan megkaparintani a gyártó ismerős küllemű készülékét.

 • Cubot Note 7 - nem robbant fel

  25 ezer forint: nem járt nálunk ennél olcsóbb okostelefon idén, ebben a ligában viszont tényleg csak az a kérdés, hogy legalább minimálisan tud-e a használhatóság tartományában létezni.

Előzmények

 • Cubot Power - ördögi kombináció

  Modern megjelenése és óriási akkumulátora elég meggyőző kombináció, aktuális hardverrel és módosítatlan Android 8.1-es rendszerrel, korrekt áron. Csak a kamera vacak.

 • Zenecentrikus mobillal készül a Cubot

  Ebben a hónapban érkezik a kínai gyártó, alsó-középkategóriás, de kifejezetten zenei képességekre koncentráló készüléke, a Cubot Echo.

Hirdetés