Hirdetés

Cubot X18 Plus - érdektelen

A Cubot megint nem fogja felforgatni a piacot, bár az X18 Plus sem különösebben rossz, de szokás szerint van jobb. Cserébe elég olcsó lett és klassz funkciók társíthatók a biometrikus szenzorhoz. De ez még mindig kevés.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikáció egészen meggyőző. Lenne, ha a konkurens eszközök ezen a szinten mondjuk nem vágnának oda a mezőnynek például infraporttal, vagy kétsávos 802.11a/b/g/n/ac szabványon kapcsolódó WiFi-vel. Direct és HotSpot persze itt is van, de csak 2,4 GHz-en és b/g/n szabványon működik a rendszer. Az OTG szerencsére nem maradt ki a microUSB port képességei közül, infra és NFC viszont nincs. A Bluetooth is megállt 4.0-n A2DP protokollal. Navigálni a földi routerek és antennák jeleivel támogatott GPS rendszerének segítségével tudunk, illetve elérjük a GLONASS műholdjait is.


[+]

A kétkártyás működés egyrészt csak abban az esetben működik, ha a 64 GB belső tárhely bővítéséről lemondunk, mert hibrid SIM-tálcát integráltak, illetve két nanoSIM mellett csak dual standby módban, ami egyáltalán nem szokatlan. A B20-as hálózatot is ismerő LTE modul Cat.6-os szabványnak megfelelő maximum 300 Mbps sebességgel értelmezi a világhálót mindkét SIM helyen. A hívás hangminősége tökéletesen kielégítő, szenzorokból viszont nincsen nagy választék, mindössze a fény- és közelségérzékelőre számíthatunk. Még valami. A microSD kártya nem formázható belső tárhelyként, az adaptive storage nem opció.


[+]

Az üzemidő szintén nem egy olyan dolog, amiben a Cubot X18 Plus kiemelkedő. A 4000 mAh-s, gyorstöltést nem ismerő telep akár többre is hivatott lehetne, de böngészni 150 nites maximum fehérfény-sűrűség és komplett fiókszinkronizáció mellett 10 órát tudunk, míg videózni megegyező paraméterekkel maximum 11 órát, ami nem olyan sok. A nettó kijelzőidő olyan 3-3,5 óra körül reális, de van készenléti intelligens energiatakarékosság, de teljes körű megszorító intézkedéseket is foganatosíthatunk.

Értékelés: Cubot X18 Plus
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 5 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

A nettó 40 ezer forintos jelenlegi ár jól hangzik ugyan, csak annak tudatában megfontolandó, hogy egyrészt akciós, másrészt a Xiaomi Redmi Note 5A Prime pontosan ugyanennyiért kapható itthon. Bruttó. Ha rászámoljuk, amit rá kell, akkor vidáman a szintén hazai forgalmazásban is elérhető Redmi Note 5-nél tartunk, vagy bőven egy Meizu M6 Note-nál, a kisebb Redmi 5 meg pont ugyanannyi itthon, mint az X18 Plus az internetben, de egy lapon sem említhető a Cubot amúgy vállalható, de nagyon szerény és jellegtelen készülékével. Nagyon baj nincs az eszközzel, a megjelenítő kifejezetten szép, a rendszer élhető tempóban és felszereltséggel, bár néhol angolul dolgozik; a teljesítmény viszonylag szerény, de legalább operatív memóriából van elegendő a mindennapokhoz. A multimédia kissé vacak, bár nem használhatatlan, csak ne esztétikai örömszerzés végett próbáljuk bevetni. Funkcionálisan elműködik azért, dokumentarista jelleggel. De sajnos sem az üzemidő, sem egyéb paraméter nem indokolja, hogy tetszésünket fejezzük ki, főleg a konkurencia ismeretében. Pedig a fogása kellemes.

AliceWake

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • CUBOT

Azóta történt

 • Cubot Quest Lite - könnyű terep

  Kecses, vékony strapamobilt tesztelünk, amely IP-védelmet kapott, katonai teszten viszont nem vett részt. Cserében olcsó, csak ne akarj fotózni vele!

 • Ötkamerás mobillal készül a Cubot

  Ismert csúcskészülékekre hasonlít a hátlapi dizájn, elöl pedig csak apró kameraluk zavar bele a kijelző egységességébe.

 • Hivatalos a Cubot X30

  Öt hátlapi kamerával és baráti árcédulával lehet hamarosan megkaparintani a gyártó ismerős küllemű készülékét.

 • Cubot Note 7 - nem robbant fel

  25 ezer forint: nem járt nálunk ennél olcsóbb okostelefon idén, ebben a ligában viszont tényleg csak az a kérdés, hogy legalább minimálisan tud-e a használhatóság tartományában létezni.

Előzmények

 • Cubot Power - ördögi kombináció

  Modern megjelenése és óriási akkumulátora elég meggyőző kombináció, aktuális hardverrel és módosítatlan Android 8.1-es rendszerrel, korrekt áron. Csak a kamera vacak.

 • Zenecentrikus mobillal készül a Cubot

  Ebben a hónapban érkezik a kínai gyártó, alsó-középkategóriás, de kifejezetten zenei képességekre koncentráló készüléke, a Cubot Echo.

Hirdetés