Hirdetés

CAT S52 - ne strapáld magad!

A kulcsszavak adottak: IP68, törésteszt és különféle MIL-STD-810G futamok teljesítése. Ám erre a HD kijelzős, lomha CAT-ra olyan árcédulát sütöttek, hogy megpirult, mint macska a forró bádogtetőn.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

Teljes mellszélességgel támogatjuk a szűk csoportoknak szóló rétegtelefonokat – ilyen a szinte teljesen kihalt minikészülék, a walkie-talkie-s mobil, az 5G-s ketyere vagy az, amelyiket le lehet ejteni komolyabb sérülés nélkül. A Bullitt Group által licencelt Caterpillar márkanév általában garancia a szívósságra, olvasóink persze megszokhatták, hogy a komoly védelem tekintélyes felárral jár. A matek most akkor sincs meg: 180 ezerért a CAT S52-ből kilenc B26 vásárolható, és nehéz elképzelni, hogy az előbbi 160 ezres felárral tudhatja csak le a méretesebb strapakülsőt és az okosalkatrészeket. Márkus László klasszikusát persze fel lehet idézni, de akkor is...


[+]

Az ársokk engem a tesztelés harmadnapján csapott meg: pont azért kerülöm a vételár böngészését, hogy megfogalmazzak magamban egy fairnek tűnő végösszeg, és a márkanév felárával valahova 80-90 ezer forint környékére saccoltam ezt a MediaTek Helio P35-tel szerelt ketyerét, mielőtt ennek duplája letaglózott. Illúzióim persze nincsenek: a Caterpillar a célközönség fejében az elpusztíthatatlan készülékek iPhone-ja, és akárhogy szorongattam, csavartam vagy kifejezetten szánt szándékkal ráültem, a magas minősítésű alumíniumváznak vagy a némi műanyag peremmel védett Gorilla Glass 6 üveglapnak semmi baja nem esett.


[+]

Bár súlylökésre nem használtam, az IP68-as minősítés szerint por-, homok és 1,5 méterig, illetve 35 percig vízálló burkolat 1,5 méter magasról probléma nélkül betonra ejthető, és nem szabad betörnie. A 27, nem kötelezően elvégzendő MIL-STD-810G tesztből az S52-t pedig hősokkra (-30 és +65 Celsius-fok között), vibrációra (Cat.4), magas páratartalomra és sós ködre is levizsgáztatták, ami alapvető elvárás veszélyes munkakörnyezetben, építkezésen vagy extrém sport során. Más kérdés, hogy ennél a strapabírónak nem nevezhető iPhone 11 Prók még jobban bírják a víznyomást, és több olcsóbb uleFone IP69K védelemre is levizsgázott, a döbbenetes árhoz tehát komplettebb strapabíró tudáslistának kellene tartoznia (magas nyomású víz, forró víz, savas eső, napsugárzás, alacsony légnyomás stb.).


[+]

Aligha fog bárkit meglepni a 158,1 x 76,6 x 9,69 milliméteres házhoz tartozó 210 grammos tömeg, phabletekhez szokva nekem az éleitől megszabadított, lapos masina nem tűnt túlméretesnek, egyszerű külleme pedig bejött. Más kérdés, hogy erősített műanyag hátlap úgy csúszik, mint bármelyik kényes társa, a gumírozott ziccert tehát a Bullitt kihagyta, és a Type-C, jack portok füle lemaradt. Nyilván a kimenetek vízállóak, viszont használat előtt ki kell szárítani, és csak után lehet a műfajon belüli szűkös, 3100 mAh-s telepet tölteni.

Kijelző-teszt
Mérés CAT S52 Samsung Galaxy XCover 4 CAT S61 Evolveo StrongPhone Q8
Képátló 5,65 hüvelyk 5 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1440 720 x 1280 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS-LCD IPS-LCD IPS-LCD IPS-LCD
Fehér fényerő (max) 555 nit 484 nit 556 / 704 nit 583 nit
Fehér fényerő (min) 20,2 nit 3,8 nit 29,5 nit 22,5 nit
Fekete fényerő 0,29 nit 0,64 nit 0,51 nit 0,61 nit
Kontrasztarány 1914:1 756:1 1380:1 941:1
Színhőmérséklet 6731 K 7638 K 7186 K 7409 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Amikor egy Mi 9 Lite Full HD AMOLED panelt vet be rendkívül magas fényerővel napfény alatt, akkor ez a külső használatra termett strapatelefon elbújhat szégyenében 555 nites fénysűrűségével. Ez alapvetően nem rossz bent és árnyékban, de nem elég jó közvetlen napfényben, az oldalról gyorsan csökkenő, szürkésre váltó kontrasztarányról nem is beszélve. 5,65”-en a 720 x 1440 pixel felbontás pedig megmosolyogtató, plusz még az érintéses visszajelzés is pontatlan, amibe talán az előre applikált fólia is beleszól. A színegyensúly viszont ideális és akad kékfényszűrő – kalibrációs opciók, sötét rendszermód vagy teljes képernyős gesztusvezérlés ugyanakkor nem opció.


[+]

Az előlapon csak felül sikerült a helyet kihasználni: 8 megapixeles kamera, beszédhangszóró, fénymérő, közelségérzékelő és értesítési LED tanyázik itt. Három nyomógomb simán odafért volna alulra, az ilyet ezeknél a telefonoknál szeretjük (jól jöhet víz alatti vagy kifejezetten nedves környezetben alapvető kezeléshez). De, hogy az S52-t végre dicsérjük is: balra a két nanoSIM mellett külön helyet kapott a microSD kártyafoglalat, a tálcát pedig körömmel ki lehet piszkálni. Így tű a csomagolásba nem került, csak 18 wattos adapter, Type-C kábel és egy adag, nem vízálló leírás.


[+]

A gombsor jobbra várja a hüvelykujjat, recézett, remek visszajelzésű bekapcsolóval. A két sima hangerőszabályzóból viszont csak a halkító esik ujjbegyre, a másikért nyújtózkodni kell. A monó hangszóró az S52 aljára került, a fürge és megbízható ujjlenyomat-olvasó pedig hátul ideális helyre – kár, hogy az értesítőpanelt nem lehet legörgetni vele. Errefelé 12 megapixeles kamera emelkedik ki egy picit, f/1,8 rekeszértékű lencséjével és LED villanójával, a márkalogó szolidan lett a plasztik hátlapra gravírozva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • CAT B26 - mi nem világos?

    A kijelzőn kívül nyilvánvalóan a strapatelefon gyártóknak az a néhány nagyon alapszintű elvárás, amit a fő felhasználói bázisuk megfogalmaz egy ilyen jellegű készülékkel kapcsolatban.

  • CAT B35 - nézőpont kérdése

    A CAT-nek majdnem összejött a B35-tel, amit úgy elvárnánk egy hagyományos kialakítású, nyomógombos strapatelefontól, ráadásul korrekt áron. Már csak egy patent kijelzőt és igazi kamerát szeretnénk.

  • CAT S61 - a szerszámosláda

    A strapatelefonok új királya nemcsak szívósabb a korábbiaknál: a hőkamera mellé lézeres távolságmérést és levegőmonitorozást is bevet, brutális áron.

Hirdetés