Hirdetés

CAT B26 - mi nem világos?

A kijelzőn kívül nyilvánvalóan a strapatelefon gyártóknak az a néhány nagyon alapszintű elvárás, amit a fő felhasználói bázisuk megfogalmaz egy ilyen jellegű készülékkel kapcsolatban.

Hirdetés

Bevezető, kialakítás

Nem tudom, hányszor kell még elmondani a t. strapatelefon gyártóknak, hogy a felhasználói szegmens mit vár el egy ilyen készüléktől. A CAT a legújabb modellje kapcsán komplett piackutatást végzett, az eredményeket persze bárki megmondhatta volna puszta logikai alapon, erre ők arra lyukadtak ki, hogy kell egy csinos strapatelefon. Jó, nem árt, ha az ing és a gatya mellett nem kell telefont is cserélni egy elegánsabb vacsora miatt, de nagyon nem ez a lényeg. Előbb talán a saját műfajukban illene megfelelő kínálatot teremteni.


[+]

Mert a CAT B26 még mindig nem az, amire a harminc pluszos, valamilyen terepen dolgozó (a statisztika alapján jobbára) férfiak vágynak. Elmondjuk még egyszer. 1.) Legyen mindenálló. Ezt a CAT mindig maradéktalanul teljesíti. A B26 kialakítása egyszerű, hagyományos nyomógombos; a 139 x 60 x 16 milliméteres, 150 grammos ház rendelkezik MIL-STD 810G hitelesítéssel (bírja az extrém hőkülönbségeket: -25°C és 55°C közötti hősokkot akár 4 órán keresztül, ellenáll a rázkódásnak, rezgésnek és sós párának is) és IP68-as védettséggel bír. A 3,5 milliméteres jack és a microUSB csatlakozó szigetelt, viszont bármilyen normál kialakítású kábellel működik, annyira nincs mélyen, hogy hosszított csatlakozófejre legyen szükség.


[+]

2.) Mivel a célcsoport jó eséllyel főleg a szabad ég alatt használja a készüléket, meg úgy egyébként is, a panel legyen látható hajnalhasadás után is. És itt kezdődnek a gondok. A CAT B26 2,4 hüvelykes, QVGA (240 x 320 pixel) kijelzője a lehető leggyengébb fajtából való. Ha nem egy adott, tökéletes szögben nézünk rá, a kontraszt rohamosan torzul, a színek a láthatatlanságig invertálódnak, a fényerő pedig a pislogástól is ingadozik. Ha erre még a nap is rásüt, teljesen esélytelenek vagyunk. A fényerőt állítani elvileg nem lehet, gyakorlatilag viszont igen, csak valamiért Kontrasztnak hívják.


[+]

3.) Legyen benne WiFi HotSpottal. Nyilván nem azért, mert ekkora kijelzőn óhajtunk netezni vagy videózni, de nem árt, ha egy kompetensebb eszközzel, mondjuk táblagéppel meg tudjuk osztani az internetet. De legyünk realisták. Még csak a net sem létszükséglet, persze akkor kelleni fog egy mobilnetre fogékony második eszköz is, de elég lenne, ha a hálózati stabilitás és a hívás hangminőségének érdekében legalább 3G képes lenne a készülék. A CAT B26 nem az. A készülék 850/900/1800/1900 MHz-es sávokon dolgozik.


[+]

Ennyi. Ezek lennének a legfontosabb kritériumok, ebből a kijelzőt hagyományos nyomógombos kivitel mellett nagyjából még egyetlen gyártónak sem sikerült olyan szintre fejleszteni, hogy megközelítőleg használható legyen, a 4G-hez meg rendre valami félig nyitott, legrosszabb esetben megerőszakolt Android rendszert adnak, ami a felhasználói élményt barmolja szét. Olyasmit már csak félve említünk meg, hogy (4.) a kamera minősége (ha már minden ilyen eszközre kényszeresen raknak egyet) üsse meg azt a szintet, hogy egy kapcsolási rajzot, termékkódot vagy anyagsérülést hitelt érdemlően meg lehessen örökíteni vele. Mert jelenleg jobban járunk, ha megkíséreljük lerajzolni.


[+]

A CAT B26 a fentiek közül a korrekt rendszert, illetve a hitelesített és remek kialakítást hozza, jól használható, egyszerű, numerikus fizikai billentyűzettel, kulturált méretben, jó fogásbiztonsággal, egy irtó nagy, de meglepően szerény képességű LED lámpával a felső élen. Az akkumulátorfedél levételéhez mellékelnek célszerszámot, a csavarokat viszont ne piszkáljuk. Az akku alá két normál SIM és egy microSD kártya mehet, a szokásos sárga dobozba pedig az 550 mA-es töltőfej mellé egy autós töltő is fért, amivel menet közben az 1500 mAh-s telepet tarthatjuk életben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • CAT S52 - ne strapáld magad!

  A kulcsszavak adottak: IP68, törésteszt és különféle MIL-STD-810G futamok teljesítése. Ám erre a HD kijelzős, lomha CAT-ra olyan árcédulát sütöttek, hogy megpirult, mint macska a forró bádogtetőn.

 • Bemutatkozott a CAT S62 Pro

  Továbbfejlesztett FLIR hőkamerával és fokozott strapabírósággal folytatódik a gyártó csúcs-szériája.

Előzmények

 • Hagyományos strapamobilt mutatott be a CAT

  A ma bemutatott, nyomógombos, GSM képes CAT B26 megszólalásig hasonlít a minimálisan okosított 4G-s B35-re, csak egyszerűbb.

 • CAT B35 - nézőpont kérdése

  A CAT-nek majdnem összejött a B35-tel, amit úgy elvárnánk egy hagyományos kialakítású, nyomógombos strapatelefontól, ráadásul korrekt áron. Már csak egy patent kijelzőt és igazi kamerát szeretnénk.

 • Caterpillar B25 - lánctalpas mobil

  A munkagépeiről híres márka ezúttal a mobiltelefonok között próbál szerencsét, persze mi mással, mint egy strapatelefonnal.

Hirdetés