Hirdetés

CAT S52 - ne strapáld magad!

A kulcsszavak adottak: IP68, törésteszt és különféle MIL-STD-810G futamok teljesítése. Ám erre a HD kijelzős, lomha CAT-ra olyan árcédulát sütöttek, hogy megpirult, mint macska a forró bádogtetőn.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az S52 két nanoSIM-et fogad be és minden hazai LTE sávra felkapcsolódik 300/100 Mbps-os átviteli maximumokkal. A beszélgetési minőség korrekt: elég hangos a telefon hangszórója és a zajos környezet a másik irányban sem okozott érthetőségi gondot. A kétcsatornás WiFi 802.11a/b/g/n szabványú jó érzékenységgel (Direct, HotSpot), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE), az USB pedig 2.0-s (Type-C, MTP, OTG). A navigációhoz a földi antennák és routerek mellett a GPS, GLONASS és BeiDou műholdak vethetők be, a Galileo csoport sajnos nem, kétcsatornás pozíciószerzés is kimaradt, pedig pont ebben kéne a telefonnak virítania. Van legalább iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp és NFC – légnyomásmérő megint sajnálatos hiány.


[+]

Most jönne az a rész, hogy az üzemidő legalább..., ám 3100 mAh-ból csak átlag feletti kitartásra futja 3,5-5 órás képernyőidőkkel, amire egy random Redmi rádupláz, pedig nem azt szánták többnapos kirándulásra. Amúgy nem vészes a készenléti fogyasztás, nincsenek bennragadó folyamatok és 80 perc alatt megvan a 18 wattos gyorstöltő az etetéssel. Épp csak az nem oké, hogy az átlagember 1-2 naponta eteti majd, miközben a műfajban a 3-4 az alapelvárás.


[+]

Értékelés: CAT S52
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 6,5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 6,5 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 3 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

Jobb hasonlat híján szokás a CAT telefonokat a strapabíró szubkultúra iPhone-jának nevezni, ami a túlárazás és makulátlan összeszerelés oldaláról jogos. Ha viszont ennyire vérszegény telefonnal rukkolna elő az Apple, Steve Jobs szerintem kiugrana a sírjából, hogy a felső vezetés fejét lekiabálja. 180 ezer forintért a lomha Helio P35 középszerű navigációval egy vicc, az IP68 védelemnek, az ütésállóságnak és pár MIL-STD-810G teszt teljesítésének nem végtelen a felára (lásd a gyártó olcsóbb ajánlatait). A csupasz és mégis ráérős felületen vagy a rossz kamerás produktummal teli galériában böngészve tehát az ember azon morfondírozik, hogy pontosan mi kerül rajta ennyibe?

Gyors és megnyugtató a válasz: semmi. Nincs IP69K védelem vagy a jelzettek mellett további strapaminősítések garantálása. Egyáltalán nem kitartó az üzemidő és nem elég fényes a képernyő odakint, pedig olcsó mobilban is akad már AMOLED kijelző. 180 ezerért pedig ma már remekül összerakott csúcsmobilok kaphatók, és pont ez a fivérei hőkameráját nélkülöző CAT S52 veszte: nem esik már szét egy zászlóshajó a kézben, és a vízállóság is elterjedt – ha tehát nem dobálja az ember, nincs szüksége strapavédelemre. Annak a rendkívül szűk rétegnek pedig, amelyiknek van, inkább nézzen szét, hátha a CAT S61 ára esett másfél év alatt – így vagy úgy, az S52-nél bármilyen Mobilarena plecsnivel jutalmazott telefonnal jobban jár.

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • CAT B26 - mi nem világos?

    A kijelzőn kívül nyilvánvalóan a strapatelefon gyártóknak az a néhány nagyon alapszintű elvárás, amit a fő felhasználói bázisuk megfogalmaz egy ilyen jellegű készülékkel kapcsolatban.

  • CAT B35 - nézőpont kérdése

    A CAT-nek majdnem összejött a B35-tel, amit úgy elvárnánk egy hagyományos kialakítású, nyomógombos strapatelefontól, ráadásul korrekt áron. Már csak egy patent kijelzőt és igazi kamerát szeretnénk.

  • CAT S61 - a szerszámosláda

    A strapatelefonok új királya nemcsak szívósabb a korábbiaknál: a hőkamera mellé lézeres távolságmérést és levegőmonitorozást is bevet, brutális áron.

Hirdetés