Hirdetés

Az Audi A7 Sportback fedélzeti rendszere

Megnéztük, hogy mit tud a német gyártó legmodernebb, e-tronban is megtalálható fedélzeti rendszere, ami három kijelzőt is használ.

Az új Audi A7

Az Audi e-tron gyors kipróbálása után nem csak a német vállalat első tisztán elektromos hajtású autójának kényelme és e-autózással kapcsolatos fejlesztései, hanem az infotainment rendszer felépítése kapcsán is elégedetten bólintottunk. Hamar kiderült, hogy a három kijelzőből álló rendszer szerencsére nem csak az elektromos modellpalettában jelenik meg, hanem többek között a tavaly év végén bemutatott, második generációs Audi A7-ben is ez található, úgyhogy az autó kiváló tesztalanynak bizonyult annak bemutatására, hogy hol is áll most a gyártó multimédiás téren, illetve menyire kommunikál jól a megoldásuk az okostelefonokkal. Félelmeink nem voltak, a Volkswagen gépjárművekben ugyanis nagyon szofisztikált megoldásokkal találkoztunk korábban, igazából inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy az Audi ezekhez képest képes-e bármi pluszt nyújtani.


[+]

De előbb az autóról: az Audi A7 egy igen drága tárgy. A meglehetősen jól felszerelt tesztmodell pontos árát nem tudjuk, de valahol 30 millió forint körül lehet, mert bár az alapár ennél jelentősen kedvezőbb, viszonylag könnyen fel lehet erre az árszintre extrázni. A vásárlók a pénzükért egy közel 5 méter hosszú, 1,9 méter széles, 1890 kilogramm tömegű autót kapnak, amelynek elegánsan extravagáns formatervezése vonzza a tekinteteket. A méretről sokat elmond, hogy ugyanarra a Volkswagen MLBevo platformra épül, mint mondjuk az Audi Q7 és Q8, a Porsche Cayenne vagy a Volkswagen Touareg, ezek pedig hatalmas autók. Az Audi újdonsága is az, a térérzet benne igen kellemes, még a hátsó üléseken is kényelmesen elférnek a magas emberek, pedig a csapott, "kupés" hátsó ív alapján erre nem feltétlenül lehet számítani. A kényelemmel kapcsolatban vegyesek az érzéseink, mert bár az A7-et nyilván hosszabb utakra és autópályázásra terveztek, maguk az ülések közel sem voltak olyan jók, mint amire ezen az árszinten számítottunk, igaz, nem is a legdrágább szett volt a tesztjárműben, a masszázsfunkció például hiányzott a tesztelt példányból. Bár a kormányt leszámítva minden motorosan állítható volt, igen nehezen találtunk olyan pozíciót a gerinctámasznál, aminek következtében nem fájt a hátunk már fél óra üldögélés után is. Végül azért csak lett egy ilyen is, de egy kicsit csalódtunk a gyönyörű, ám süppedős, kicsit kiült hatást keltő ülésekben.


[+]

A futómű ellenben nem okozott csalódást, legfeljebb pozitívat. A járműbe légrugókat álmodtak bele a mérnökök, az autó magassága ennek megfelelően állítható, de valószínűleg nem ez volt a legfontosabb szempont a tervezéskor, hanem az az elképesztő kényelem, menetstabilitás és alacsony zajszint, amire egyetlen egy általunk korábban próbált belsőégésű motoros autó sem volt képes. A zajszigetelés döbbenetesen erős, a szó legjobb értelmében izolált a tér, amiben az A7 boldog tulajdonosa és utasai létezhetnek, valószínűleg ez az egyik leghangsúlyosabb dolog egy efféle prémium kategóriás autónál. A 3 literes V6-os TFSI motor 335 lóerős és 500 Nm nyomaték leadására képes, a méretes járművet szerény hangkeltés közepette bő 5 másodperc alatt tudja álló helyzetből 100 kilométer / órás sebességre röpíteni, az élményben nem is az idő, hanem a minimális zajszint a döbbenetes. Valami hang azért nyilván belül is érzékelhető, de összességében az élmény így is közelebb van a tisztán elektromos hajtású autókéhoz, mint ahhoz, amit a padlógáz kapcsán egy benzines autóról gondolunk. A fogyasztás a mérethez és a gyorsuláshoz képest kellemes, autópályán a sebességlimitet betartva 8 literből tudtunk tartósan közlekedni, a városban pedig 12 és 20 liter között bármi lehet a közlekedési helyzet és a jobb lábunk nehézségének fényében. A 7 sebességes, duplakuplungos automata sebességváltó egyébként főleg az autópályán érzi jól magát, látszik, hogy oda találták ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Audi

Azóta történt

 • IAA 2019: Különféle e-tron koncepciók az Audi standján

  Az e-tron Quattro már hazánkban is megvásárolható, de az élet itt nem állt meg, a koncepciók alapján sok irányba mehetnek el az elektromos Audik.

 • Audi e-tron menetpróba

  4,9 méter tömény Audi, minden földi jóval, villanyhajtással, ami direkt nincs az előtérbe tolva, mert az e-tron elsősorban Audi, de csak másodsorban elektromos.

 • A VW Golf VIII fedélzeti rendszere

  Mostantól egy hagyományos Golfban sem tekergetjük a klímapanelt, a hangerőt pedig érintőcsúszkával állítjuk: a beltér persze ezzel párhuzamosan letisztult és modern, ráadásul jóval kevesebbet is hibázik az ID.3-nál.

Előzmények

Hirdetés