Asus Zenfone 9 - zsebbe való

Maradt a kompakt méret és a komplett csomag idén is sok csatlakozót, sokoldalú szoftvert, erős hardvert kínál. A melegedés visszafogottabb, a kamera viszont továbbra is középszerű.

Bevezetés

Emlékszem, amikor megvettem használtan az első iPhone-omat, egy 3GS-t, milyen hatalmasnak érződött az a 3,5 hüvelykes kijelző. Ha marketinges lennék, akkor azzal folytatnám, hogy “tele lehetőséggel”, de inkább térjünk vissza a telefonok méretéhez. A 3GS után jött a Galaxy S4, ami még hatalmasabb volt akkor az 5 hüvelykes képátlóval, ma meg már ott tartunk, hogy 6 hüvelyk alatt alig lehet telefont találni. Ha kizárjuk a belépőszintű készülékeket, akkor összesen tíz modellt találunk az elmúlt három évben, amik a 6 hüvelykes határ alatt maradtak, ezek fele iPhone, ott van a Samsung Galaxy S10e, három Google Pixel, ami hazánkban nem annyira opció és ott van az Asus Zenfone 8 tavalyról.

A telefonok kijelzőjének méretnövekedése az elmúlt 20 évben.
A telefonok kijelzőjének méretnövekedése az elmúlt 20 évben. (forrás: r/dataisbeautiful) [+]

A kínálat tehát nem azt mutatja, hogy hatalmas kereslet lenne a kompakt méretű telefonok iránt, ami egyrészről érthető, kell hely a kameráknak, kell hely a nagy akkumulátornak, az antennáknak, a processzornak, a hűtésnek, meg egy csomó mindennek, plusz mivel sokan lényegében mindenre a telefonjukat használják, így jobban elférnek egy nagyobb kijelzőn. De van egy (időnként hangos) kisebbség, akiknek vagy elegük lett a péklapát méretű mobilokból, vagy mondjuk azért igényelnek egy kompaktabb készüléket, mert csak egyik kezüket tudják 100 százalékosan használni, abban pedig nem szeretnének egy 6,7 hüvelykes telefonnal egyensúlyozni. Az egykezes mód valamilyen szinten segítséget jelenthet, de a szoftver nem oldja meg a fizikai méret adta problémát. A Zenfone 8 kapcsán tavaly az Asus bemutatta, milyen kutatások előzték meg a méret kiválasztását, ezt érdemes elolvasni, mivel a Zenfone 9 külsőre minimálisan tér el felmenőjétől, fél milliméterrel vastagabb ugyan, de mellé alacsonyabb és keskenyebb is.

iPhone 13 Mini, Zenfone 9 és Xiaomi 12X, az idei kompaktok.
iPhone 13 Mini, Zenfone 9 és Xiaomi 12X, az idei kompaktok. [+]

Általánosságban beszélve az okostelefonok elérték a kényelmes használhatóság határát az elmúlt években, aztán vállrándítás nélkül túl is nőttek rajta. Itt jön képbe az Apple és az Asus, akik elkezdtek a mai sztenderdek szerint apró házba olyan kompetens okostelefonokat tervezni és gyártani az elmúlt két évben, amikkel boldogan tervezhet a vásárló, illetve a Samsung is revitalizálta valamennyire az S10e formuláját az alap S22-ben, bár az a mobil éppen nem csúszott be 6 hüvelyk alá. Az eladások viszont azt mutatják, hogy a csúcskészülékek között nincs hatalmas kereslet a kompakt méretre, bár az Asus elmondása szerint Európában pont a kisebb méretű Zenfone fogyott jobban tavaly. Azt egyelőre nem tudni, mit hoz a jövő, de a Zenfone 9 érkezésével kijelenthető, hogy ha valaki apró(bb) csúcsmobilt akar, annak addig érdemes szétnéznie és bevásárolnia, amíg az említett szériák a piacon vannak, csak előtte üljön le és tegye össze fejben, milyen funkciókat hajlandó feláldozni a kisebb méret oltárán, mert az említett mobilok egyike sem mindenes. Mai tesztalanyunk mondjuk meglepően közel áll hozzá.

iPhone 13 Mini, Zenfone 9 és Xiaomi 12X hátulról.
iPhone 13 Mini, Zenfone 9 és Xiaomi 12X hátulról. [+]

Külső, kijelző, doboz

Ha egymás mellé tennénk a Zenfone 9-et és a Zenfone 8-at, szemből szinte észrevehetetlen lenne a különbség. Van azért változás, a Zenfone 9 matt alumínium kerete ugyanis síkra csiszolt, amivel a mobil fogyott szélességben (68,1 mm) és magasságban (146,5 mm), ám valamivel ducibb lett (9,1 mm), de pont annyira, hogy kényelmesen kézbe lehessen fogni és tok se dobjon nagyon sokat a vastagságon. A súly maradt 169 gramm, ez köszönhető annak is, hogy csak a kijelzőt fedi Gorilla Glass Victus, a hátlap műanyagból van. Az Asus a Google Pixel 2 vagy a régi OnePlusok Sandstone anyagához hasonló texturizált matt bevonattal látta el a hátlapot, ami nem szedi össze az ujjlenyomatokat, nem is csúszik, de a fekete modellen a por azért meglátszik.

Ez már a Zenfone 9 a kezemben.
Ez már a Zenfone 9 a kezemben. [+]

Sajnos a Qi vezetékmentes töltés idén is kimaradt, az akkumulátor azonban 4300 milliamperórásra hízott, amiért megérte a vastagabb ház. A dizájn szögletesebbé válásának következménye az is, hogy az ujjlenyomat-leolvasó beköltözött a keret jobb oldalának közepére elhelyezett bekapcsoló gombba. A felismerés gyors és pontos, a szenzor pedig használható általunk beállított parancsokra is, például tudunk ujjunk húzásával görgetni weboldalon, vagy gyorsan megnyithatjuk az értesítési panelt. Személy szerint én kikapcsoltam a funkciót, mert a tenyerem véletlen érintéseit is többször parancsként fogta fel a Zenfone, amivel fals utasításokat kapott a rendszer. Az ujjlenyomat-leolvasó fölött van a két hangerőszabályzó kényelmes magasságban, a keret bal oldala teljesen üres, jól marokra lehet fogni a mobilt.

Kék színű csík jelzi, hol van a biometrikus szenzor.
Kék színű csík jelzi, hol van a biometrikus szenzor. [+]

Felül mikrofont és egy 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozót találni, alul hangszóró és USB-C csatlakozó van, valamint egy tűvel nyitható SIM-tálca, ami sajnos nem fogad microSD-t idén sem. Két nanoSIM mehet bele, a telefonon tárolt adatokat pedig a mobil kiszerelésétől függően a 128 vagy a 256 GB-os UFS 3.1-es tárolón kell megoldanunk. Az USB port 2.0-ás, amivel a vezetékes adatátvitel kicsit lassú, a töltés viszont 30 wattal egész jó sebességet biztosít, nagyjából másfél óra alatt fel lehet tölteni nulláról a telepet. Aki hosszú távra tervez a telefonnal, annak a szoftver egyébként több lehetőséget ad a töltési szokások és szabályok beállítására. Ja, és a töltőkábel mellett a fali adapter is alaptartozék a dobozban, mint a régi szép időkben.

3,5 milliméteres csatlakozó és USB-C is van, a ház ráadásul vízálló.3,5 milliméteres csatlakozó és USB-C is van, a ház ráadásul vízálló. 3,5 milliméteres csatlakozó és USB-C is van, a ház ráadásul vízálló. [+]

A hátlapból a két kameragyűrű jobban kiáll, mint az elődmodell kameraszigete, viszont mivel nem széles a készülék, így nem tud billegni sík felületre lefektetve sem a kamerák miatt. A kameragyűrűk körül mondjuk gyűlik a kosz, de mivel IP68-as szabványnak megfelel a Zenfone 9 háza, így akár a csap alatt is lemoshatjuk. Az értesítő LED idén elmaradt, helyette van mindig éber kijelző, amit az Asus által tervezett, de a Samsung által legyártott AMOLED panel folyamatosan is képes mutatni, de beállítható, hogy csak emelésre, érintésre, vagy értesítés beérkezésére jelenjen meg időszakosan.


[+]

A megjelenítő sík, a káva pedig első ránézésre szimmetrikusnak tűnhet, de alul picit vastagabb, mint oldalt és felül. Az 5,9 hüvelykes, 1080 x 2400 pixeles kijelző (445 ppi) 60 - 90 -120 Hz-es frissítésre képes, ezek között automatikusan is tud váltani, vagy kényszeríthetjük az általunk preferált rátára. Az érintési mintavételezés 240 Hz-en történik, a teszt során nem vettem észre, hogy fals vagy elkésett parancsot vett volna fel a telefon. A betekintési szögek jók, a megjelenítő támogatja a HDR10+ szabványt, az Asus szerint 800 nit az átlagos kültéri fényerő, a pontszerű maximum 1100 nit lehet. Tapasztalataink szerint kültéren is olvasható marad a panel, amennyiben a Gorilla Glass Victus védőüveg tükröződése nem zavar, használhatjuk a telefont erős napfényben is.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Asus Zenfone 9 Apple iPhone 13 mini Sony Xperia 5 III Xiaomi 12 Samsung Galaxy S22
Képátló 5,9 hüvelyk 5,4 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,28 hüvelyk 6,1 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2400 1080 x 2340 1080 x 2520 1080 x 2400 1080 x 2400
Technológia HDR10+ E4 AMOLED Super Retina XDR OLED HDR10 HDR10 OLED 12 bit HDR10+ AMOLED HDR10+ Dynamic AMOLED
Képfrissítés 60 / 90 / 120 / automatikus Hz 60 Hz 60 / 120 Hz Adaptív 120 Hz Adaptív 120 Hz
Fehér fényerő 427 / 1016 nit 481 / 751 nit 335 / 595 nit 483 / 1069 nit 460 / 1200 nit
Fehér fényerő (min.) 2,3 nit 2,5 nit 2,8 nit 2,2 nit 1,8 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7549 K / 6696 K + kézi 8291 K + kézi 7121 K / 7651 K + kézi 7469 K + kézi 7109 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

A kijelző lefedi a DCI-P3 színtér 112%-át, az NTSC 107,6%-át, az sRGB 151,9%-át, de az alapbeállításait manuálisan kedvünkre variálhatjuk, változtathatunk a színsémán, a színhőmérsékleten, van sötét mód és szemkímélő mód, és van DC Dimming is, viszont utóbbi nem működik együtt az összes képernyőbeállítási opcióval. A megjelenítőt két tapintással is felkelthetjük és lezárhatjuk, a főoldalon pedig lefelé simítva megnyitható a gyorskapcsoló- és értesítési panel. A navigációhoz az alapértelmezett a gesztusvezérlés, de visszarakhatjuk a három gombot is, ha kedvünk tartja. Van egykezes mód is, ilyenkor az iOS-hez hasonló módon lehúzza a kijelző feléig (vagy az általunk beállított magasságig) az értesítési sávig tartó részt, viszont azt nem lehet beállítani, hogy a kijelző teljes tartalmát kicsinyítse le az egyik sarokba a telefon, ahogy például a One UI egykezes módja csinálja.

Hardver, szoftver

Ha hűtésről van szó, akkor az Asus lehet követendő példa androidos fronton. Nem arról van szó, hogy a Zenfone 9 nem melegszik, erről a MA!gazin eheti adásában videós bizonyítékot is szolgáltatunk, hanem arról, hogy ezt még vállalhatóbb keretek között teszi a telefon az egyedi belső felépítésével és nem kezdi el visszavenni olyan hamar és olyan durván a teljesítményt, mint az idei csúcsmobilok úgy általában. A Snapdragon 8+ Gen 1 hálásabb mondjuk melegedés szempontjából, mint a sima 8 Gen 1, de ez nem teljesen védi meg a Zenfone 9-et, a harmadik teljesítményteszt futtatásakor már forró volt a keret felső része és a kamera körül a hátlap is. De olyan nem volt, hogy egy benchmark leállt volna túlmelegedés miatt, a mindennapi feladatok és a 4K-s videózás sem melegíti a telefont, ha pedig 3D-s játékot játszunk egy órán át, azzal is még a könnyedén kézben fogható hőmérséklet tartományban marad a Zenfone 9.

Hirdetés

(forrás: Mobilaréna) [+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Asus Zenfone 9 iPhone 13 mini Sony Xperia 5 III Xiaomi 12 Samsung Galaxy S22
Rendszerchip Snapdragon 8+ Gen 1 Apple A15 Bionic Snapdragon 888 Snapdragon 8 Gen 1 Samsung Exynos 2200
Geekbench 5 (single/multi) 1320 / 4315 pont 1727 / 4704 pont 1119 / 3595 pont 1218 / 3507 pont 1145 / 3414 pont
GFXBench Car Chase onscreen 88 fps 60 fps 49 fps 75 fps 33 fps
GFXBench Car Chase offscreen 103 fps 101 fps 57 fps 90 fps 68 fps
GFXBench Man. onscreen 120 fps 60 fps 60 fps 131 fps 96 fps
GFXBench Man. offscreen 264 fps 222 fps 143 fps 230 fps 179 fps
AndroBench Sequential Read 1909,76 MB/s - 1747,07 MB/s 1854,32 MB/s 1617,93 MB/s
AndroBench Sequential Write 1795,82 MB/s - 740,80 MB/s 1434,01 MB/s 981,61 MB/s
AndroBench Random Read 361,7 MB/s - 259,92 MB/s 315,05 MB/s 306,92 MB/s
AndroBench Random Write 431,66 MB/s - 248,75 MB/s 408,83 MB/s 271,08 MB/s

(forrás: Mobilaréna) [+]

A szoftver pedig alkalmazkodik felhasználói szokásainkhoz, ha vesszük a fáradtságot és nem sajnáljuk az időt arra, hogy áttúrjuk a puritán megjelenésű Zen UI-t. Az Android 12 alapú rendszer ránézésre nem tartogat semmi extrát, de ha mélyebbre nézünk a beállításokban, találunk oldalról behúzható alkalmazás-gyorsindítót, beállíthatunk a hátlap kétszeri érintésére parancsot, variálhatunk a betűtípuson, a betűméreten. Beállíthatjuk, hogy amíg mi éjjel alszunk, a telefon tegye magát automatikusan energiatakarékos módba, állíthatunk be töltési korlátot, időzített töltést, kikapcsolhatjuk a gyorstöltést, hogy a telefon egyenletes mennyiségben vegyen fel energiát, választhatunk számunkra ideális rendszermódot annak függvényében, hogy a sebesség vagy az üzemidő tartóssága a fontosabb számunkra.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Tehetünk be gyorsgombot, van játékindító mód, aminél külön megadhatunk az adott játékra vonatkozó beállításokat, például a Call of Duty Mobile-hoz saját FPS-számot. Van osztott kijelzős nézet, nyithatunk meg lebegő ablakban alkalmazásokat, állíthatunk be kettős fiókot egyazon csevegőprogramhoz. Mindezt egy letisztult androidos felületen, aminél első ránézésre a háttérképhez alkalmazkodó színséma tűnik csak fel. A teljes Google szolgáltatáscsomag megtalálható előre telepítve, mellé Netflixet, Instagramot és Facebookot ad az Asus, valamint egy Data Transfer nevű programot, amivel könnyebb lehet adatot másolni a régi készülékről az újra.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Az előre telepített alkalmazások javarészt törölhetők, ha titkolóznánk, el is rejthetünk appokat. Személyre szabható a gyorsindító is, ide kiszúrható az Asus telefonkezelője, amivel könnyedén tisztíthatunk memóriát vagy szabadíthatunk fel tárhelyet. Berakták a ROG mobilokból ismert Game Genie felületet is a játékokhoz, amivel persze ezúttal nem lehet annyi mindent paraméterezni (hiszen nincsenek extra gombok), de a teljesítményt és az értesítéseket is kedvünk szerint babrálhatjuk. Az LPDDR5 típusú rendszermemória és az UFS 3.1-es tárhely egyébként rendkívül gyors telefon érzetét kelti még a normál sebességű ablakanimációkkal is. A Zen UI egyszerű, letisztult, de a felszín alatt sokat tudó és praktikus dolgokkal kiegészített rendszer, ami jól alkalmazkodik az 5,9 hüvelykes kijelzőmérethez.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Fotós képességek


[+]

Két szenzor van a hátlapon, egy széles és egy ultraszéles, utóbbi azonban használható az autofókusszal nagyjából 4 centiméteres távolságból makrófotózásra is, az eredmények pedig messze jobbak, mint a legtöbb dedikált makró kamera által nyújtottak. A képek széle felé érezhető, ahogy veszít a fotó az élességéből, de ettől függetlenül a 12 megapixeles Sony IMX363-at érdemes bevetni nagyon közeli témák fotózására.

12 MP makró

Az ultraszéles kamera tavalyról ismerős lehet, a 113 fokos látószöggel és f/2,2-es fényértékkel dolgozó képalkotó volt a Zenfone 8 másodlagos kamerája is. Valósidejű torzuláskorrekcióval és elektronikus stabilizálással a nappali ultraszéles képek vállalható minőséget nyújtanak, de a képek időnként a szoftveres túlélesítés áldozatává válnak, s minél jobban haladunk a szélek felé, annál több zaj és annál kevesebb részlet lesz kivehető rajtuk. Fotózáskor a színvilág nem tér el durván a főkamera és az ultraszéles között, sajnos ezt videózásnál nem lehet elmondani. Általánosságban jó a dinamika, bár a képek kicsit fakóbbak az ultraszélessel.

12 MP ultraszéles

Este az ultraszéles kamera képein nagyon sok a zaj és a dinamika is elég gyenge, a szélek felé haladva konkrétan pixelmasszává lesznek a részletek, ezért a szoftver megpróbálja az éjszakai módot ajánlgatni. Ha rányomunk a megjelenő ikonra és bekapcsoljuk, sokkal vállalhatóbb eredményt kapunk, viszont arra fel kell készülnünk, hogy jó 4-5 másodpercig kell ilyenkor stabilan tartanunk a telefont. Ami annak fényében, hogy az exponálás és a feldolgozás alapból kicsit lassú, nem a legjobb, ha gyorsan mozgó témát akarunk fotózni, előre kell gondolkoznunk, mert másodperces késleltetéssel kell számolnunk a virtuális exponálógomb lenyomása és a tényleges exponálás között. A szoftver viszont kezünk alá játszik, az éjszakai módot kitehetjük gyorsindításra, a telefon gyakran beveti a LED villanót is mellé, ha túl sötétnek ítéli meg a témát, az elektronikus stabilizálás pedig meglepően jó, nem a kézremegésünk fog gondokat okozni a képeken.

12 MP ultraszéles, éjszakai mód

A főkamera esetén már jobb a helyzet. Az Asus a Sony IMX766-os csúcsszenzort használja a telefonban f/1,9-es fényerejű lencsék mögött, hattengelyes hibrid (optikai + elektronikus) stabilizátorral, az 50 megapixeles felbontást Quad Bayer szűrőn keresztül 16 megapixelre binnelve. Adott viszont a 2X zoom is digitálisan, ilyenkor az 50 megapixeles kameraképből vágja ki a fotó közepét a telefon, ezzel veszteségmentes nagyítást eredményezve. Az 50 megapixeles felbontást a beállítások között találjuk meg, az Asusnál úgy érezték, nem szükséges külön kameramódot szentelni neki és érhető, hogy miért. Az 50 megapixellel készülő fotók túlélesítettek, a szélek felé a vonalélesség csúnyán eltűnik, lényegében elkenődik és összemosódik a kép tartalma, valamint a zaj is torzulásokat okoz. Esti móddal az 50 megapixeles felbontás nem használható.

50 MP főkamera

16 MP, kétszeres digitális zoom

Ha az alapértelmezett felbontásra hagyatkozunk, összességében kellemes 16 megapixeles képek születnek, de a képfeldolgozó algoritmus túlélesítése itt is feltűnő, ahogy az is, hogy a képek szélein torzul a kép, míg középen jó a vonalélesség és a fókusz, addig a sarkok felé haladva egyre elmosódik a végeredmény, a kép konkrét szélei pedig homályba vesznek. A színkezelés jó, ahogy a dinamika is, az esti képeknél sincs vészesen zavaró mennyiségű képzaj, de rossz fényviszonyok között érdemesebb az éjszakai módra hagyatkozni a jobb eredményért.

16 MP főkamera

16 MP főkamera, éjszakai mód

Az előlapon is maradt IMX a szenzor, számszerint IMX663 van a Zenfone 9-ben szelfikhez és videóhívásokhoz, ezzel 12 megapixelen, 76,5 fokos látószöggel rögzíthetjük magunkat. Adott az elektronikus stabilizálás és a mozgáskövető autofókusz, amivel éles és jó kontrasztú, természetes képek készülhetnek az előlapi kamerával. Az esti képek esetén az f/2,2-es fényerő megmutatja határait, gyengébb az élesség és némi zaj is beköszön, a nagyobb probléma szerintem mégis inkább az, hogy viszonylag szűk az előlapi kamera által belátott tér, így ha csoportos képek készülnének, jó messzire kell tartani a mobilt.

12 MP előlapi kamera

Videós képességek, multimédia


[+]

Az előlapi kamera videós képességei 4K-ban, 30 másodpercenkénti képkockaszám mellett érik el maximumukat, a stabilizálás egész rendben van, viszont gyenge a dinamika, túlzó a szaturáció, este pedig erős a zajosodás, mintha hangyák fociznának az arcunk előtt. Ha maradunk az FHD felvételeknél, akkor rögzíthetünk 60 képkockával másodpercenként, jó fények között ez természetesebb eredménnyel jár. A fókusz nem fix, ahogy a videóban elhangzik, ellenben a Dual PDAF olyan gyorsan és pontosan reagál.

4K felvételek


Ha átmegyünk a hátlapi kamerákra, akkor 4K-ban rögzíthetünk az ultraszélessel és a főkamerával is, de a látószögek közötti váltás nem engedélyezett, csak digitális zoomot használhatunk. Ez a főkamera esetén vállalható minőséget ad, a korlátot pedig 4X-nél húzta meg az Asus, így nem eshetünk abba a hibába, hogy egy mozgó olajfestményt fogunk összevideózni, az 50 megapixeles szenzorból kivágott kép egész vállalható marad még a kétszeres-négyszeres nagyítási tartományban. De ha muszáj valamit közelebbről felvenni, érdemesebb közelebb sétálnunk.

1080p felvételek

Videós igényeinket FHD-ra csökkentve már opció, hogy felvétel közben váltsunk látószöget, itt az ultraszélesre ugorva könnyedén kiszúrható a torzulás, amit a gyengébb szenzor eredményez. A nagyobb látótérrel gyengébb dinamika, rosszabb vonalélesség, több zaj és rosszabb színkezelés jár. Érdemes megemlíteni, hogy a stabilizálás FHD-ig megy hibrid módon az optikai (gimbal) stabilizátort és az elektronikus stabilizálást keverve, felette csak előbbi segít be.

1080p HyperSteady hibrid stabilizációs felvételekVégül pedig van opciónk arra is, hogy a főkamerával 8K-s felbontásban videózzunk 24 képkocka / másodperc sebességgel, de túl meleg színárnyalatot kapnak a képek, sárgás a végeredmény, a szaturáció is túlzott, részletből pedig nem jut annyi extra, hogy megérje a 4K-nál magasabb felbontásban videózni. A stabilizálás viszont itt is jó, de az EIS bármennyire is próbálkozik, nem tudja a hibrid stabilizátor szintjét hozni, amivel mozifilmszerű végeredményt is összehozhatunk. Csak ne esténként tervezzünk filmet forgatni, mert látószögtől és felbontástól függetlenül elvérzik az Asus, amint gyenge fények között kell teljesítenie. FHD-ban még vállalható a zajosodás mértéke és a dinamika gyengülése, de felette már nem.

8K felvételek


A kameraszoftverben van profi mód, ahol mindent be lehet állítani kézzel, ilyenkor azt is meghatározhatjuk akár, melyik mikrofonnal rögzítsen videózás közben a Zenfone. A mikrofonok minősége jó, a beszélgetési minőségben és videózás közben is profin teljesítenek. A telefonból hangot kivinni is meglepően jól lehet, főleg a készülék méreteit tekintve. A sztereó hatás eléréséhez a beszédhangszóró egészíti ki az alulra került multimédiás hangszórót, a telefonban dolgozik egy Qualcomm Aqstic WSA8835-ös erősítő és a 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozót egy WSA9385-ös DAC segíti. A bevált recept a ROG Phone 5-ből van átemelve, lényegében annak a gaming telefonnak a hardverét kapta a Zenfone 9, mellé viszont érkezett egy tízsávos EQ a szoftverbe, valamint adott az AAC mellett az LDAC, az aptX HD és az aptX Adaptive is, ha valaki a Bluetooth 5.2-n keresztül vinne ki hangot. A beépített hangszórók alapértelmezett beállítás mellett telt és részletes hangzást kínálnak, a mélyek meglepően ütősek, 75% fölé emelt hangerőnél viszont a magas és közép hangok már torzulnak. Arra mindenesetre bőven elég, hogy egérmozizzunk vagy valamilyen játékot jobban élvezzünk.

Audiovarázslót is találni a beállítások között.Audiovarázslót is találni a beállítások között. Audiovarázslót is találni a beállítások között. (forrás: Mobilaréna) [+]

A zsebmozizáshoz adott az L1-es biztonsági szint, így mehet a nagy felbontású stream, előre telepítve a Netflixet kínálja az Asus. Ha saját natív tartalmat szeretnénk lejátszani, szükségünk lesz egy programra, videó- vagy zenelejátszót ugyanis nem kínál előre telepítve a Zenfone 9. Vagyis kínál, de csak streaminget, zenés oldalról a YouTube Music az alapértelmezett.

Adatok, üzemidő, összegzés

Két SIM-et kezel a Zenfone 9, ezek immáron mennek DSDV 5G + 5G üzemmódban, a telefon ismeri az összes hazai 5G és LTE-sávot, a Telekom kártyájával pedig könnyedén és hiba nélkül ment a VoLTE is. A telefonálási hangminőség vegyes tapasztalatokat hagyott maga után, az egyhetes teszt alatt többen is panaszkodtak a vonal túlsó végén, hogy gyengén hallanak a Zenfone-on keresztül. Pedig olyan, máskor is használt helyen telefonáltam, ahol jó a lefedettség, sok zavaró jelforrás nélkül. Nem arról van szó, hogy érthetetlen lenne a vonal, csupán másodperces kihagyásokról van szó, de a teszt befejezte után, de még a hivatalos bemutató előtt már érkezett egy elsőnapos rendszerfrissítés, ami lehet, hogy orvosolja is a problémát. Wi-Fi terén adott a 2,4 és 5 GHz mellett a 6 GHz-es 6E szabvány, a telefonon pedig beállítható, hogy folyamatos kétsávos kapcsolattal dolgozzon vezeték-nélküli hálózaton. Ha kell, akkor egyesíthető a mobilnet és a Wi-Fi, ilyenkor a készülék automatikusan vált. Van a hátlap alatt NFC és hozzá előre telepítve Google Wallet, hangot kivihetünk a 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozón, adatot pedig cserélhetünk az USB Type-C csatlakozón, utóbbi OTG képes, de csak 2.0-ás, amivel a nagyobb fájlok másolása több időt vesz majd igénybe. Viszont pozitív az NTFS könyvtárú külső merevlemezek támogatása.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Navigálni GPS (L1/L5), GLONASS (L1), Galileo (E1/E5a), BeiDou (B1/B2a), QZSS (L1/L5) és NavIC (L5) segítségével lehet, a telefon gyorsan megtalálja a jelet és tapasztalataink szerint Budapesten belül 3 méteres pontosságon belül képes minket útba igazítani. A navigáció sem forrósítja fel a mobilt, de hosszas használata érezhetően jobban meríti a 4300 milliamperórás telepet, mint az átlagos napi használat. A rendszer energiaigénye egyébként testre szabható, de idén már csak előre beállított módok között lehet választani, nem lehet egyenként beállítani a CPU-ra, GPU-ra, RAM-ra vonatkozóan, hogy inkább magas teljesítményt várunk el, vagy elég az alacsonyabb teljesítmény is a hosszabb üzemidőért. Dinamikus rendszermódban a másfél napos üzemidő átlagos használattal (navigáció, email, böngészés, csevegőprogramok, fotózás) simán kihozható, egy órányi nagy felbontású videó streamelése 6%-ot merít maximális fényerőn Wi-Fi hálózaton, de az akkumulátorra vonatkozó takarékossági beállításokkal ez növelhető.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Ha akarjuk, éjszakára takarékos módba kapcsol a telefon, a dobozban járó 30 wattos töltő általi töltési sebességét is megadhatjuk, de állíthatunk be maximális töltési korlátot is, amivel meghosszabbítható a telefon élettartama, az Asus laboratóriumi tesztjei szerint a 80%-os korláttal 500 töltési ciklus után 7%-os lesz a degradálódás a telep eredeti kapacitásához mérten. Ezt egy hét alatt nem volt időnk kipróbálni, de a Zen UI által adott memóriamenedzsmentet igen, mely engedélyezés után értesítéseket és tanácsokat ad a háttérben sok energiát használó appokról (pl. Tidal) és azok bezárásáról, és ez hatékonyan működött. Egy teljes töltésre nagyjából másfél órányi időt kér a Zenfone 9, de ha csak hirtelen kell energia, akkor a töltés első húsz perce alatt 50%-nyi töltöttséget képes magába szívni a telefon.

Zenfone 9 mindig éber kijelzővel. (A telefon egy Rhinoshield védőtokban van.)
Zenfone 9 mindig éber kijelzővel. (A telefon egy Rhinoshield védőtokban van.) [+]

Asus Zenfone 9
Pro
Kompakt kivitel, remek összeszerelési minőség
IP68
Letisztult, sokoldalú szoftver
Töltő és tok a dobozban
Kiváló hangszórók
3,5 milliméteres audio csatlakozó, DAC
Erős hardver, visszafogottabb melegedés
Kontra
Középszerű kamerás teljesítmény
Nincs memória bővíthetőség
Nincs vezetékmentes töltés
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 6 pont
Hangminőség 10 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 8 pont
Indulóár (8/128 GB, HUF) 329 900
Tesztelt ár (16/256 GB, HUF) 369 900

A bevezetőben pedzegettem, hogy ha valakinek kicsi méretű csúcskészülék kell, akkor fel kell készülnie rá, hogy kitalálja, mi az, ami belefér még a méret oltárán feláldozható dolgok listájára. A Zenfone 9 esetén ilyen a vezeték nélküli töltés és a memória bővíthetősége, bár utóbbi igazából egyik közvetlen vetélytársban sem opció. A vezetékmentes töltés ugyan elfért az iPhone 13 miniben és a Samsung Galaxy S22-ben, utóbbi egy harmadik, dedikált zoomkamerát is ad, de egyik konkurensben sincs például 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó. Nem az, hogy nincs ilyen minőségű, egy korrekt DAC-cal megtámogatva, hanem úgy egyáltalán nincs. Fel lehet még róni negatívumként a Zenfone 9 ellen, hogy a dizájn nem az ipari formatervezés csúcsa, de ez egyrészt szubjektív, másrészt a műanyag hátlap nehezebben csúszik és törik, a telefon ergonómiája remek, a gombok és a csatlakozók kényelmesen elérhető helyen vannak, vagyis a mindennapi funkcionalitásban teljesítendőt simán kipipálja az Asus versenyzője.

A 120 Hz-es AMOLED panel is remek, a fényerő és az érintési érzékenység is hibátlan, az egyetlen kifogásolható talán az, hogy az alsó káva kicsit vastagabb, mint a többi. Vagy ízlés szerint az, hogy az előlapi kamera a kijelző bal felső sarkába lyukad. Árban és méretben a konkurenciához viszonyítva a Zenfone 9 kamerás teljesítménye jó, ha a lehetőségek számát nézzük, de középszerű, ha a végeredményt. Jó fények mellett a főkamera és az előlapi kamera remekül teljesít, az ultraszélesre nem érdemes építeni, este viszont a képfeldolgozó szoftver gyakran bénázik, túl sok zaj és elmosódás lesz a videókban. Ezt szoftverfrissítéssel tudja orvosolni a gyártó, a szándék pedig valószínűleg ott van, a teszt befejezte után, a mobil megjelenésének napján már érkezett is egy frissítés, ami állítólag segít a kamera helyzetén.

Az elődmodellhez viszonyítva nagyot, közel százezer forintot ugrunk árban, a 8/128 GB-os alap kiszerelés 329 900 forintról indul, a csúcsmodellnek számító 16/256 GB-os változat pedig a 369 900 forintot kóstálja. Pénzünkért egy komplett kommunikációs csomagot, meglehetősen sokoldalú, de letisztult szoftvert, vízálló és kézre álló kivitelezést, fülhallgató csatlakozót, fali adaptert és csúcsteljesítményt kapunk olyan hűtéssel, ami nem olvasztja le a mobilt erősebb terhelés alatt sem. Egyedül a kamerás teljesítmény középszerűsége miatt nem kap erősebb plecsnit az Asus Zenfone 9, de a Tetszett ne tévesszen meg senkit, ha 6 hüvelyk alatt keres friss androidos csúcstelefont, nem fog jobbat találni.

Asus Zenfone 9

A tesztkészüléket az Asus magyarországi márkaképviselete adta kölcsön, köszönjük!

viragdani01

Specifikációk

Asus Zenfone 9
Asus Zenfone 9 Külső
Méretek 146,5 x 68,1 x 9,1 milliméter
Tömeg 169 gramm
Készülékvédelem IP68; Gorilla Glass Victus; tok a dobozban
Színvariációk fekete, fehér, kék, piros
Kijelző képátlója 5,9 hüvelyk
Képaránya 20:9
Felbontása 1080 x 2400 pixel (445 ppi)
Típusa, frekvenciája HDR10+ E4 AMOLED, 60 / 90 / 120 / automatikus Hz
Értesítő LED Nincs
Biometrikus védelem ujjlenyomat-leolvasó a bekapcsoló gombban, 2D arcazonosítás
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
Processzor 1 x 3,19 GHz Cortex-X2 & 3 x 2,75 GHz Cortex-A710 & 4 x 1,8 GHz Cortex-A510
Grafikus chip Adreno 730
RAM, tárhely 8 / 16 GB (LPDDR5); 128 / 256 GB (UFS 3.1)
Memória bővítése NTFS támogatás: külső merevlemez csatlakoztatható. MicroSD kártyás bővítés nincs.
Adatátvitel
Technológiák 2G / 3G / 4G / 5G
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/B2/B3/B4/B5/B6/B7/B8/B9/B12
B17/B18/B19/B20/B26/B28/B32
5G N1, N2, N3, N5, N28, N41, N66, N71, N77, N78, N79
SIM-foglalat 2x nanoSIM (dual standby)
eSIM támogatás nincs
Bluetooth 5.2 (HFP + EDR + A2DP + AVRCP + HID + PAN + OPP)
Audio: LDAC + aptX + aptX HD + aptX Adaptive + AAC
WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax/WiFi 6E (Tri-Band 2,4/5/6 GHz, HotSpot, Direct, 2x2 MIMO)
USB Type-C USB 2.0 (OTG)
Navigáció GNSS GPS(L1/L5), Glonass(L1), Galileo(E1/E5a), QZSS(L1/L5), NavIC(L5)
NFC van
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület Android 12, ZenUI
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 50 MP Sony IMX766 quad-Bayer (Hibrid Gimbal OIS + EIS, f/1,9, PDAF, 84,6 fokos látótér)
12 MP ultraszéles Sony IMX363 (113 fokos látótér, Dual PDAF, f/2,2)
Előlapi kamerarendszer 12 MP Sony IMX663 (f/2,4, Dual PDAF, 76,5 fokos látótér)
Videófelvétel 8K 24 fps (EIS), 4K 30/60 fps (EIS), 1080p 30/60 fps (HyperSteady OIS + EIS)
Jack kimenet van (Qualcomm® Aqstic WCD9380)
FM-rádió nincs
Üzemidő
Akkumulátor 4300 mAh lítium-ion
Vezetékes töltés 30W (QC 4.0, PD 3.0)
Vezetékmentes töltés nincs
Egyebek
Hi-Res Audio kimeneti jel kábelen, Dirac HD Sound sztereó hangszórók (10x12 mm felül, 12x16 mm alul) Qualcomm WSA8835 erősítővel, három mikrofon, gyorsulásmérő, fényérzékelő, közelségérzékelő, giroszenzor, hangszenzor, mágneses érzékelő, Hall-érzékelő, tok, töltőkábel és fali adapter a dobozban.
  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés