Asus ROG Phone 5 - a köztársaság elnöke

Az Asus nem tud hibázni. A ROG Phone negyedik generációja is kimagasló, talán csak a kamerarendszeren lenne mit csiszolni. De idén az audióra és a töltésre mentek rá.

Bevezető, tartozékok

Az Asus ROG széria sosem okozott csalódást. Ugyan rétegtermék, de a koncepció kifogástalan, a kivitelezés professzionális, a kialakítás lenyűgöző, a mindenkori hardver technikailag nem is lehetne erősebb és frissebb, a szoftver pedig hihetetlenül stílusos és sokrétű. Na, ez idén sem változott, csak lett néhány jelentős apróság, minden memóriakiosztás mellé Snapdragon 888 jár, az árak viszont összességében nem igazán emelkedtek.


[+]

Több lett a RAM, a tárhely viszont kevesebb, de ennek megfelelően kevesebbet is kell otthagyni értük a kasszánál. A ROG Phone 5 Pro 16/512 GB-tal és az Ultimate 18 GB rendszermemóriával egyelőre nem lesz elérhető itthon, az alapmodell viszont három kiszerelésben is, aminek idén része a 16 GB RAM-mal szerelt verzió is. Nálunk egyébként ez utóbbi járt, amihez már nem csomagolnak Aero Active Coolert, csak a szokásos Aero Case tokot és a 65 wattos HyperCharge töltőfejet Type-C - Type-C kábellel. A légkondit külön kell megvásárolni, cserébe a támasztékkal felszerelt hűtőegységet megtoldották két fizikai ravasszal.

A ROG Phone 5 széria kompatibilis egyébként a ROG Clippel, amivel Xbox, PS4 és Stadia kontrollert lehet „szerelni” a készülékre akár vezetékesen is (van hozzá microUSB - Type-C kábel) és a ROG Kunai 3 kontrollerrel, csak nyilván a vezérlőket fogadó tokot kell kicserélni a ROG Phone 5-höz gyártott verzióra. A gombkiosztás és a kialakítás ugyanolyan, mint eddig, használhatjuk kompakt formában Bluetooth csatlakozással, a töltőkiegészítővel normál méretű kontrollerré alakítva, ilyenkor működik Type-C kábellel is és nyilván kompatibilis az Aero Active Cooler 5-tel, ha a speciális tokkal a készülék két oldalához csatlakoztatjuk a vezérlőket. (Ilyenkor szintén a Type-C jelenti a kapcsolatot).


[+]

A TwinView duplaképernyős kiegészítő és Mobile Desktop Dock sajna nem fog menni, de az extra csatlakozókat (HDMI, 2x USB 2.0, USB Type-C és Ethetnet) biztosító Professional Dock természetesen működik és támogatja a Game Genie Keymapping funkcióját is, ami a dokkolt készülék képernyőjén megjelenő érintés és mozgás gesztusokat a csatlakoztatott kontroller vagy az egér és a billentyűzet fizikai gombjaira igazítja. Vagy a AirTriggerekre ugye.


[+]

Az új Aero Active Cooler 5 további beviteli lehetőséget is jelent, mivel a hűtőegységre került két fizikai ravasz is. Mondanom sem kell, módfelett kényelmes és praktikus megoldás, a hűtő csatlakoztatása viszont kicsit durvább, mint a korábbi, széthúzható kivitel. Most az 5-pines csatlakozóhoz kell ügyeskedni a holmit és némi erővel rápattintani a másik oldalon. Engem a hideg ráz tőle, de a készülék kerete nem sérül, ki van találva, csak kevéssé tűnik szofisztikáltnak.


[+]

A hűtőegység 15 °C-ot vesz le a felületi hőmérsékletből és 10 °C-ot a processzorhőmérsékletből, maximális fordulatszámon (5220 rpm) pedig csak 32 dB-t generál a ventilátor, ami egyébként is alig hallható, de a szimmetrikus sztereó hangszórók brutális(an jó) hangzása mellett konkrétan érzékelhetetlen. Visszaköltözött a készülékházra a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, szabadon elérhető a másodlagos, 3.1-es Type-C csatlakozó, ami támogatja az NTFS fájlrendszert, így merevlemezt is felismer, másrészt adott a Display Port támogatás 4K 30 fps átvitellel. A támaszték továbbra is praktikus és nyilván van tetszés szerinti színben és mintázattal világító RGB LED ROG logó.


[+]

Az alapmodellek doboza szerényebb(nek tűnik), mint a Pro és az Ultimate csomagolása, tulajdonképpen egy hagyományos, mágnesesen záródó telefondoboz, belül viszont képregényszerű grafikát találunk, ami amúgy már önmagában is iszonyú jól néz ki, de kiterjesztett valóságban megelevenedve egészen bámulatos. A pakkban egyébként találunk brandelt SIM-tűt, az aránylag szerény élvédelmet biztosító, de nagyon mutatós Aero védőtokot, pár matricát és ugye a töltéshez szükséges, megfelelő teljesítményű felszerelést, 3A szabványú, harisnyázott Type-C - Type-C kábellel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

  • ASUS ROG Phone II - túlnövi a feladatot

    Reneszánszukat élik a játékra kihegyezett mobilok, a ROG márkanevet működtető ASUS-tól pedig el is várjuk, hogy komolyan vegyék a műfajt: de vajon tényleg ez ma a legjobb gamer mobil?

Hirdetés