Asus Zenfone 9 - zsebbe való

Maradt a kompakt méret és a komplett csomag idén is sok csatlakozót, sokoldalú szoftvert, erős hardvert kínál. A melegedés visszafogottabb, a kamera viszont továbbra is középszerű.

Bevezetés

Emlékszem, amikor megvettem használtan az első iPhone-omat, egy 3GS-t, milyen hatalmasnak érződött az a 3,5 hüvelykes kijelző. Ha marketinges lennék, akkor azzal folytatnám, hogy “tele lehetőséggel”, de inkább térjünk vissza a telefonok méretéhez. A 3GS után jött a Galaxy S4, ami még hatalmasabb volt akkor az 5 hüvelykes képátlóval, ma meg már ott tartunk, hogy 6 hüvelyk alatt alig lehet telefont találni. Ha kizárjuk a belépőszintű készülékeket, akkor összesen tíz modellt találunk az elmúlt három évben, amik a 6 hüvelykes határ alatt maradtak, ezek fele iPhone, ott van a Samsung Galaxy S10e, három Google Pixel, ami hazánkban nem annyira opció és ott van az Asus Zenfone 8 tavalyról.

A telefonok kijelzőjének méretnövekedése az elmúlt 20 évben.
A telefonok kijelzőjének méretnövekedése az elmúlt 20 évben. (forrás: r/dataisbeautiful) [+]

A kínálat tehát nem azt mutatja, hogy hatalmas kereslet lenne a kompakt méretű telefonok iránt, ami egyrészről érthető, kell hely a kameráknak, kell hely a nagy akkumulátornak, az antennáknak, a processzornak, a hűtésnek, meg egy csomó mindennek, plusz mivel sokan lényegében mindenre a telefonjukat használják, így jobban elférnek egy nagyobb kijelzőn. De van egy (időnként hangos) kisebbség, akiknek vagy elegük lett a péklapát méretű mobilokból, vagy mondjuk azért igényelnek egy kompaktabb készüléket, mert csak egyik kezüket tudják 100 százalékosan használni, abban pedig nem szeretnének egy 6,7 hüvelykes telefonnal egyensúlyozni. Az egykezes mód valamilyen szinten segítséget jelenthet, de a szoftver nem oldja meg a fizikai méret adta problémát. A Zenfone 8 kapcsán tavaly az Asus bemutatta, milyen kutatások előzték meg a méret kiválasztását, ezt érdemes elolvasni, mivel a Zenfone 9 külsőre minimálisan tér el felmenőjétől, fél milliméterrel vastagabb ugyan, de mellé alacsonyabb és keskenyebb is.

iPhone 13 Mini, Zenfone 9 és Xiaomi 12X, az idei kompaktok.
iPhone 13 Mini, Zenfone 9 és Xiaomi 12X, az idei kompaktok. [+]

Általánosságban beszélve az okostelefonok elérték a kényelmes használhatóság határát az elmúlt években, aztán vállrándítás nélkül túl is nőttek rajta. Itt jön képbe az Apple és az Asus, akik elkezdtek a mai sztenderdek szerint apró házba olyan kompetens okostelefonokat tervezni és gyártani az elmúlt két évben, amikkel boldogan tervezhet a vásárló, illetve a Samsung is revitalizálta valamennyire az S10e formuláját az alap S22-ben, bár az a mobil éppen nem csúszott be 6 hüvelyk alá. Az eladások viszont azt mutatják, hogy a csúcskészülékek között nincs hatalmas kereslet a kompakt méretre, bár az Asus elmondása szerint Európában pont a kisebb méretű Zenfone fogyott jobban tavaly. Azt egyelőre nem tudni, mit hoz a jövő, de a Zenfone 9 érkezésével kijelenthető, hogy ha valaki apró(bb) csúcsmobilt akar, annak addig érdemes szétnéznie és bevásárolnia, amíg az említett szériák a piacon vannak, csak előtte üljön le és tegye össze fejben, milyen funkciókat hajlandó feláldozni a kisebb méret oltárán, mert az említett mobilok egyike sem mindenes. Mai tesztalanyunk mondjuk meglepően közel áll hozzá.

iPhone 13 Mini, Zenfone 9 és Xiaomi 12X hátulról.
iPhone 13 Mini, Zenfone 9 és Xiaomi 12X hátulról. [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés