Asus Zenfone 9 - zsebbe való

Maradt a kompakt méret és a komplett csomag idén is sok csatlakozót, sokoldalú szoftvert, erős hardvert kínál. A melegedés visszafogottabb, a kamera viszont továbbra is középszerű.

Adatok, üzemidő, összegzés

Két SIM-et kezel a Zenfone 9, ezek immáron mennek DSDV 5G + 5G üzemmódban, a telefon ismeri az összes hazai 5G és LTE-sávot, a Telekom kártyájával pedig könnyedén és hiba nélkül ment a VoLTE is. A telefonálási hangminőség vegyes tapasztalatokat hagyott maga után, az egyhetes teszt alatt többen is panaszkodtak a vonal túlsó végén, hogy gyengén hallanak a Zenfone-on keresztül. Pedig olyan, máskor is használt helyen telefonáltam, ahol jó a lefedettség, sok zavaró jelforrás nélkül. Nem arról van szó, hogy érthetetlen lenne a vonal, csupán másodperces kihagyásokról van szó, de a teszt befejezte után, de még a hivatalos bemutató előtt már érkezett egy elsőnapos rendszerfrissítés, ami lehet, hogy orvosolja is a problémát. Wi-Fi terén adott a 2,4 és 5 GHz mellett a 6 GHz-es 6E szabvány, a telefonon pedig beállítható, hogy folyamatos kétsávos kapcsolattal dolgozzon vezeték-nélküli hálózaton. Ha kell, akkor egyesíthető a mobilnet és a Wi-Fi, ilyenkor a készülék automatikusan vált. Van a hátlap alatt NFC és hozzá előre telepítve Google Wallet, hangot kivihetünk a 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozón, adatot pedig cserélhetünk az USB Type-C csatlakozón, utóbbi OTG képes, de csak 2.0-ás, amivel a nagyobb fájlok másolása több időt vesz majd igénybe. Viszont pozitív az NTFS könyvtárú külső merevlemezek támogatása.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Hirdetés

Navigálni GPS (L1/L5), GLONASS (L1), Galileo (E1/E5a), BeiDou (B1/B2a), QZSS (L1/L5) és NavIC (L5) segítségével lehet, a telefon gyorsan megtalálja a jelet és tapasztalataink szerint Budapesten belül 3 méteres pontosságon belül képes minket útba igazítani. A navigáció sem forrósítja fel a mobilt, de hosszas használata érezhetően jobban meríti a 4300 milliamperórás telepet, mint az átlagos napi használat. A rendszer energiaigénye egyébként testre szabható, de idén már csak előre beállított módok között lehet választani, nem lehet egyenként beállítani a CPU-ra, GPU-ra, RAM-ra vonatkozóan, hogy inkább magas teljesítményt várunk el, vagy elég az alacsonyabb teljesítmény is a hosszabb üzemidőért. Dinamikus rendszermódban a másfél napos üzemidő átlagos használattal (navigáció, email, böngészés, csevegőprogramok, fotózás) simán kihozható, egy órányi nagy felbontású videó streamelése 6%-ot merít maximális fényerőn Wi-Fi hálózaton, de az akkumulátorra vonatkozó takarékossági beállításokkal ez növelhető.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Ha akarjuk, éjszakára takarékos módba kapcsol a telefon, a dobozban járó 30 wattos töltő általi töltési sebességét is megadhatjuk, de állíthatunk be maximális töltési korlátot is, amivel meghosszabbítható a telefon élettartama, az Asus laboratóriumi tesztjei szerint a 80%-os korláttal 500 töltési ciklus után 7%-os lesz a degradálódás a telep eredeti kapacitásához mérten. Ezt egy hét alatt nem volt időnk kipróbálni, de a Zen UI által adott memóriamenedzsmentet igen, mely engedélyezés után értesítéseket és tanácsokat ad a háttérben sok energiát használó appokról (pl. Tidal) és azok bezárásáról, és ez hatékonyan működött. Egy teljes töltésre nagyjából másfél órányi időt kér a Zenfone 9, de ha csak hirtelen kell energia, akkor a töltés első húsz perce alatt 50%-nyi töltöttséget képes magába szívni a telefon.

Zenfone 9 mindig éber kijelzővel. (A telefon egy Rhinoshield védőtokban van.)
Zenfone 9 mindig éber kijelzővel. (A telefon egy Rhinoshield védőtokban van.) [+]

Asus Zenfone 9
Pro
Kompakt kivitel, remek összeszerelési minőség
IP68
Letisztult, sokoldalú szoftver
Töltő és tok a dobozban
Kiváló hangszórók
3,5 milliméteres audio csatlakozó, DAC
Erős hardver, visszafogottabb melegedés
Kontra
Középszerű kamerás teljesítmény
Nincs memória bővíthetőség
Nincs vezetékmentes töltés
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 6 pont
Hangminőség 10 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 8 pont
Indulóár (8/128 GB, HUF) 329 900
Tesztelt ár (16/256 GB, HUF) 369 900

A bevezetőben pedzegettem, hogy ha valakinek kicsi méretű csúcskészülék kell, akkor fel kell készülnie rá, hogy kitalálja, mi az, ami belefér még a méret oltárán feláldozható dolgok listájára. A Zenfone 9 esetén ilyen a vezeték nélküli töltés és a memória bővíthetősége, bár utóbbi igazából egyik közvetlen vetélytársban sem opció. A vezetékmentes töltés ugyan elfért az iPhone 13 miniben és a Samsung Galaxy S22-ben, utóbbi egy harmadik, dedikált zoomkamerát is ad, de egyik konkurensben sincs például 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó. Nem az, hogy nincs ilyen minőségű, egy korrekt DAC-cal megtámogatva, hanem úgy egyáltalán nincs. Fel lehet még róni negatívumként a Zenfone 9 ellen, hogy a dizájn nem az ipari formatervezés csúcsa, de ez egyrészt szubjektív, másrészt a műanyag hátlap nehezebben csúszik és törik, a telefon ergonómiája remek, a gombok és a csatlakozók kényelmesen elérhető helyen vannak, vagyis a mindennapi funkcionalitásban teljesítendőt simán kipipálja az Asus versenyzője.

A 120 Hz-es AMOLED panel is remek, a fényerő és az érintési érzékenység is hibátlan, az egyetlen kifogásolható talán az, hogy az alsó káva kicsit vastagabb, mint a többi. Vagy ízlés szerint az, hogy az előlapi kamera a kijelző bal felső sarkába lyukad. Árban és méretben a konkurenciához viszonyítva a Zenfone 9 kamerás teljesítménye jó, ha a lehetőségek számát nézzük, de középszerű, ha a végeredményt. Jó fények mellett a főkamera és az előlapi kamera remekül teljesít, az ultraszélesre nem érdemes építeni, este viszont a képfeldolgozó szoftver gyakran bénázik, túl sok zaj és elmosódás lesz a videókban. Ezt szoftverfrissítéssel tudja orvosolni a gyártó, a szándék pedig valószínűleg ott van, a teszt befejezte után, a mobil megjelenésének napján már érkezett is egy frissítés, ami állítólag segít a kamera helyzetén.

Az elődmodellhez viszonyítva nagyot, közel százezer forintot ugrunk árban, a 8/128 GB-os alap kiszerelés 329 900 forintról indul, a csúcsmodellnek számító 16/256 GB-os változat pedig a 369 900 forintot kóstálja. Pénzünkért egy komplett kommunikációs csomagot, meglehetősen sokoldalú, de letisztult szoftvert, vízálló és kézre álló kivitelezést, fülhallgató csatlakozót, fali adaptert és csúcsteljesítményt kapunk olyan hűtéssel, ami nem olvasztja le a mobilt erősebb terhelés alatt sem. Egyedül a kamerás teljesítmény középszerűsége miatt nem kap erősebb plecsnit az Asus Zenfone 9, de a Tetszett ne tévesszen meg senkit, ha 6 hüvelyk alatt keres friss androidos csúcstelefont, nem fog jobbat találni.

Asus Zenfone 9

A tesztkészüléket az Asus magyarországi márkaképviselete adta kölcsön, köszönjük!

viragdani01

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés