Asus Zenfone 9 - zsebbe való

Maradt a kompakt méret és a komplett csomag idén is sok csatlakozót, sokoldalú szoftvert, erős hardvert kínál. A melegedés visszafogottabb, a kamera viszont továbbra is középszerű.

Videós képességek, multimédia


[+]

Az előlapi kamera videós képességei 4K-ban, 30 másodpercenkénti képkockaszám mellett érik el maximumukat, a stabilizálás egész rendben van, viszont gyenge a dinamika, túlzó a szaturáció, este pedig erős a zajosodás, mintha hangyák fociznának az arcunk előtt. Ha maradunk az FHD felvételeknél, akkor rögzíthetünk 60 képkockával másodpercenként, jó fények között ez természetesebb eredménnyel jár. A fókusz nem fix, ahogy a videóban elhangzik, ellenben a Dual PDAF olyan gyorsan és pontosan reagál.

Hirdetés

4K felvételek


Ha átmegyünk a hátlapi kamerákra, akkor 4K-ban rögzíthetünk az ultraszélessel és a főkamerával is, de a látószögek közötti váltás nem engedélyezett, csak digitális zoomot használhatunk. Ez a főkamera esetén vállalható minőséget ad, a korlátot pedig 4X-nél húzta meg az Asus, így nem eshetünk abba a hibába, hogy egy mozgó olajfestményt fogunk összevideózni, az 50 megapixeles szenzorból kivágott kép egész vállalható marad még a kétszeres-négyszeres nagyítási tartományban. De ha muszáj valamit közelebbről felvenni, érdemesebb közelebb sétálnunk.

1080p felvételek

Videós igényeinket FHD-ra csökkentve már opció, hogy felvétel közben váltsunk látószöget, itt az ultraszélesre ugorva könnyedén kiszúrható a torzulás, amit a gyengébb szenzor eredményez. A nagyobb látótérrel gyengébb dinamika, rosszabb vonalélesség, több zaj és rosszabb színkezelés jár. Érdemes megemlíteni, hogy a stabilizálás FHD-ig megy hibrid módon az optikai (gimbal) stabilizátort és az elektronikus stabilizálást keverve, felette csak előbbi segít be.

1080p HyperSteady hibrid stabilizációs felvételekVégül pedig van opciónk arra is, hogy a főkamerával 8K-s felbontásban videózzunk 24 képkocka / másodperc sebességgel, de túl meleg színárnyalatot kapnak a képek, sárgás a végeredmény, a szaturáció is túlzott, részletből pedig nem jut annyi extra, hogy megérje a 4K-nál magasabb felbontásban videózni. A stabilizálás viszont itt is jó, de az EIS bármennyire is próbálkozik, nem tudja a hibrid stabilizátor szintjét hozni, amivel mozifilmszerű végeredményt is összehozhatunk. Csak ne esténként tervezzünk filmet forgatni, mert látószögtől és felbontástól függetlenül elvérzik az Asus, amint gyenge fények között kell teljesítenie. FHD-ban még vállalható a zajosodás mértéke és a dinamika gyengülése, de felette már nem.

8K felvételek


A kameraszoftverben van profi mód, ahol mindent be lehet állítani kézzel, ilyenkor azt is meghatározhatjuk akár, melyik mikrofonnal rögzítsen videózás közben a Zenfone. A mikrofonok minősége jó, a beszélgetési minőségben és videózás közben is profin teljesítenek. A telefonból hangot kivinni is meglepően jól lehet, főleg a készülék méreteit tekintve. A sztereó hatás eléréséhez a beszédhangszóró egészíti ki az alulra került multimédiás hangszórót, a telefonban dolgozik egy Qualcomm Aqstic WSA8835-ös erősítő és a 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozót egy WSA9385-ös DAC segíti. A bevált recept a ROG Phone 5-ből van átemelve, lényegében annak a gaming telefonnak a hardverét kapta a Zenfone 9, mellé viszont érkezett egy tízsávos EQ a szoftverbe, valamint adott az AAC mellett az LDAC, az aptX HD és az aptX Adaptive is, ha valaki a Bluetooth 5.2-n keresztül vinne ki hangot. A beépített hangszórók alapértelmezett beállítás mellett telt és részletes hangzást kínálnak, a mélyek meglepően ütősek, 75% fölé emelt hangerőnél viszont a magas és közép hangok már torzulnak. Arra mindenesetre bőven elég, hogy egérmozizzunk vagy valamilyen játékot jobban élvezzünk.

Audiovarázslót is találni a beállítások között.Audiovarázslót is találni a beállítások között. Audiovarázslót is találni a beállítások között. (forrás: Mobilaréna) [+]

A zsebmozizáshoz adott az L1-es biztonsági szint, így mehet a nagy felbontású stream, előre telepítve a Netflixet kínálja az Asus. Ha saját natív tartalmat szeretnénk lejátszani, szükségünk lesz egy programra, videó- vagy zenelejátszót ugyanis nem kínál előre telepítve a Zenfone 9. Vagyis kínál, de csak streaminget, zenés oldalról a YouTube Music az alapértelmezett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés