Asus Zenfone 9 - zsebbe való

Maradt a kompakt méret és a komplett csomag idén is sok csatlakozót, sokoldalú szoftvert, erős hardvert kínál. A melegedés visszafogottabb, a kamera viszont továbbra is középszerű.

Fotós képességek


[+]

Két szenzor van a hátlapon, egy széles és egy ultraszéles, utóbbi azonban használható az autofókusszal nagyjából 4 centiméteres távolságból makrófotózásra is, az eredmények pedig messze jobbak, mint a legtöbb dedikált makró kamera által nyújtottak. A képek széle felé érezhető, ahogy veszít a fotó az élességéből, de ettől függetlenül a 12 megapixeles Sony IMX363-at érdemes bevetni nagyon közeli témák fotózására.

12 MP makró

Az ultraszéles kamera tavalyról ismerős lehet, a 113 fokos látószöggel és f/2,2-es fényértékkel dolgozó képalkotó volt a Zenfone 8 másodlagos kamerája is. Valósidejű torzuláskorrekcióval és elektronikus stabilizálással a nappali ultraszéles képek vállalható minőséget nyújtanak, de a képek időnként a szoftveres túlélesítés áldozatává válnak, s minél jobban haladunk a szélek felé, annál több zaj és annál kevesebb részlet lesz kivehető rajtuk. Fotózáskor a színvilág nem tér el durván a főkamera és az ultraszéles között, sajnos ezt videózásnál nem lehet elmondani. Általánosságban jó a dinamika, bár a képek kicsit fakóbbak az ultraszélessel.

Hirdetés

12 MP ultraszéles

Este az ultraszéles kamera képein nagyon sok a zaj és a dinamika is elég gyenge, a szélek felé haladva konkrétan pixelmasszává lesznek a részletek, ezért a szoftver megpróbálja az éjszakai módot ajánlgatni. Ha rányomunk a megjelenő ikonra és bekapcsoljuk, sokkal vállalhatóbb eredményt kapunk, viszont arra fel kell készülnünk, hogy jó 4-5 másodpercig kell ilyenkor stabilan tartanunk a telefont. Ami annak fényében, hogy az exponálás és a feldolgozás alapból kicsit lassú, nem a legjobb, ha gyorsan mozgó témát akarunk fotózni, előre kell gondolkoznunk, mert másodperces késleltetéssel kell számolnunk a virtuális exponálógomb lenyomása és a tényleges exponálás között. A szoftver viszont kezünk alá játszik, az éjszakai módot kitehetjük gyorsindításra, a telefon gyakran beveti a LED villanót is mellé, ha túl sötétnek ítéli meg a témát, az elektronikus stabilizálás pedig meglepően jó, nem a kézremegésünk fog gondokat okozni a képeken.

12 MP ultraszéles, éjszakai mód

A főkamera esetén már jobb a helyzet. Az Asus a Sony IMX766-os csúcsszenzort használja a telefonban f/1,9-es fényerejű lencsék mögött, hattengelyes hibrid (optikai + elektronikus) stabilizátorral, az 50 megapixeles felbontást Quad Bayer szűrőn keresztül 16 megapixelre binnelve. Adott viszont a 2X zoom is digitálisan, ilyenkor az 50 megapixeles kameraképből vágja ki a fotó közepét a telefon, ezzel veszteségmentes nagyítást eredményezve. Az 50 megapixeles felbontást a beállítások között találjuk meg, az Asusnál úgy érezték, nem szükséges külön kameramódot szentelni neki és érhető, hogy miért. Az 50 megapixellel készülő fotók túlélesítettek, a szélek felé a vonalélesség csúnyán eltűnik, lényegében elkenődik és összemosódik a kép tartalma, valamint a zaj is torzulásokat okoz. Esti móddal az 50 megapixeles felbontás nem használható.

50 MP főkamera

16 MP, kétszeres digitális zoom

Ha az alapértelmezett felbontásra hagyatkozunk, összességében kellemes 16 megapixeles képek születnek, de a képfeldolgozó algoritmus túlélesítése itt is feltűnő, ahogy az is, hogy a képek szélein torzul a kép, míg középen jó a vonalélesség és a fókusz, addig a sarkok felé haladva egyre elmosódik a végeredmény, a kép konkrét szélei pedig homályba vesznek. A színkezelés jó, ahogy a dinamika is, az esti képeknél sincs vészesen zavaró mennyiségű képzaj, de rossz fényviszonyok között érdemesebb az éjszakai módra hagyatkozni a jobb eredményért.

16 MP főkamera

16 MP főkamera, éjszakai mód

Az előlapon is maradt IMX a szenzor, számszerint IMX663 van a Zenfone 9-ben szelfikhez és videóhívásokhoz, ezzel 12 megapixelen, 76,5 fokos látószöggel rögzíthetjük magunkat. Adott az elektronikus stabilizálás és a mozgáskövető autofókusz, amivel éles és jó kontrasztú, természetes képek készülhetnek az előlapi kamerával. Az esti képek esetén az f/2,2-es fényerő megmutatja határait, gyengébb az élesség és némi zaj is beköszön, a nagyobb probléma szerintem mégis inkább az, hogy viszonylag szűk az előlapi kamera által belátott tér, így ha csoportos képek készülnének, jó messzire kell tartani a mobilt.

12 MP előlapi kamera

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés