2018. december 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Tartozékok rovat

Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra

Lehetséges, hogy az Apple tudta kihozni a legtöbbet az olyan termékkategóriából, aminek kérdéses, hogy mekkora a vásárlóközönsége. Drágán mérik a precizitást.

Üzemidő, összegzés

A 38 milliméteres Apple Watch egy 205 mAh-s akkumulátortól kapja a működéséhez szükséges áramot, ami még okosórás berkeken belül is egy viszonylag kicsi méret, a Motorola Moto 360-ban és a Samsung Gear Live-ban például 300 mAh-s telep található, míg az LG G Watch esetében 400 mAh-s kapacitásról beszélhetünk. Ez önmagában is sok dolgot elárul, de nem mindent, lévén egy jól optimalizált rendszer akár az Android Wearrel szerelt órák üzemidejét is túlszárnyalhatná. A valódi gond az, hogy nem teszi meg.

Az Apple 18 órás üzemidőről beszél, és ők pont az a cég, akik viszonylag keveset szoktak lódítani ezzel kapcsolatban. Ez az érték pont ezért sem túl bizalomgerjesztő, ha még a gyártó is azt mondja, hogy minden éjszaka fel kell tölteni az órát, akkor az a legjobb forgatókönyvnek tűnhet, és valóban: a 38 milliméteres Apple Watch intenzív használat esetén a nap végéig sem bírja ki egy töltéssel. Tapasztalatból nem beszélhetünk, de a 42 milliméteres változat elvileg egy kicsit jobban teljesít, ez valószínűleg a kijelzőhasználattal is összefüggésben áll, mert ott a nagyobb megjelenítő valószínűleg több áramot is igényel, de készenlétben viszont pont ugyanannyi kell neki, mint a kistesónak, viszont a benne lévő akkumulátor vélhetően nagyobb. Az okosóráknál véleményünk szerint a bő egy napos üzemidő lenne a legalacsonyabb megugrandó szint (iskolában ez a kettes alá), az Apple megoldása viszont ezt sem hozza száz százalékos bizonyossággal.

Apple Watch Sport
[+]

Az Apple Watch értékelésekor két irányból is meg lehet közelíteni a történetet. A márka kedvelői valószínűleg szívesen fogják olvasni itt a Mobilarenán, hogy az amerikai vállalat nagyon ügyesen nyúlt hozzá ehhez a félig-meddig már kialakult műfajhoz, innovációról nem beszélhetünk, de a termékeikben tényleg helyet kaptak olyan újítások, amelyeket eddig nem láthattunk, mégis hasznosak. Az újdonság kialakítása egy kütyühöz képest elsőosztályú (de egy svájci órához képest meg egy futószalagon gyártott tömegtermék), jól kezelhető és tudja, amit ígér. A nagy kérdés az, hogy bárkinek is szüksége van-e az általa kínált funkciókra, amelyek bár a marketingesek által megálmodott videókon gyönyörűnek és érdekesnek tűnnek, a mindennapok során nem feltétlenül azok.

Apple Watch Sport
[+]

Innentől válik teljesen szubjektívvé az értékelés, a fórumban nyilván mindenki leírhatja a tapasztalatait, de a miénk az, hogy bár az értesítések jó dolgok, az ember életét összességében csak megnehezítik, ha mindent egyből látunk a csuklónkon. Az SMS-ek, chat üzenetek nem gond, ha egyből láthatók, értelmezhetők, feldolgozhatók, de egy okosórát és főleg az Apple Watch-ot tudni kell használni. Nem kell mindig egyből elérhetőnek lennünk; ha ezt nem tudjuk követni, mi leszünk azok a hülye geekek, akik mindig a csuklójukat bámulják ahelyett, hogy tennék a dolgukat. Órának egyébként jó az Apple Watch, alkalmazásokban is hoz érdekes és néha hasznos dolgokat, de a ragyogó kijelzővel rendelkező iPhone-okat teljesen feleslegesen próbálja meg kiváltani. Nem hiszem, hogy bárki szeretne 1,5 hüvelyken játszani, amikor a zsebében ott van 4, 4,7 vagy 5,5 hüvelyknyi pixelrengeteg is. Ráadásul ilyen gyenge üzemidő mellett azért azon is folyamatosan érdemes gondolkodni, hogy hányszor és miért nézünk a csuklónkra.

Adott tehát egy eszköz, ami még arra sem feltétlenül képes, hogy az időt magabiztosan mutassa, pontosabban az akkumulátorkímélő üzemmódnak megfelelően ezt meg tudja tenni, de méltatlanul csúnyán; ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, tényleg csak az idő jelenik meg négy számmal kiírva, ronda színnel, csuklómozgás figyelése nélkül. Ez az eszköz tud okos dolgokat is, amelyek egy része a gyakorlatban teljesen haszontalan, legfeljebb villogni jó. És ez az eszköz olyan árszegmensben mozog, amelynek az alját a komolyabb középkategáriás svájci tömegórák, a tetejét pedig a kézzel készült luxuskarórák jelentik. A Watch Sport ára az Egyesült Államokban mérettől függően 350 vagy 400 USD, tehát itthon a hivatalos megjelenés után 150 ezer forint fölött lesz. A sima Watch 550 USD-től indul és 1100 USD a vége (itthon ez több, mint 400 ezret jelent majd), és akkor ott vannak a több millió forintos Edition kiadások. Ha objektíven nézzük, ennél idétlenebbül árazott termékeket nem találunk az Apple kínálatában, pedig azért szoktak ők is mellényúlni; ha valaki több millió forintért vesz egy órát, jó eséllyel az unokájára is rá fogja tudni hagyni, akkor is működni fog. Egy napi szinten töltést igénylő elektronikai terméknél viszont lehet, hogy már fél vagy egy és múlva is problémák lesznek a használhatósággal, lévén az üzemidő a dobozból kivéve is gyenge, milyen lehet tehát, ha még öregszik is az akkumulátor? Sok szempontból tetszett, amit a Watch nyújt, de ilyen árazás mellett nem tudjuk értelmezni, hogy mit is akar.

Bocha

A tesztkészüléket az XXL GSM küldte el nekünk, a vásárláshoz kérem, kattintson ide.

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.