Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra

Alapvető funkciók, értesítések

Az Apple Watch egy karóra, úgyhogy viszonylag fontos funkciója az, hogy képes legyen megjeleníteni a pontos időt. Ezen elvárásnak maradéktalanul meg is felel, a kijelzője akkor kapcsol be, ha magunk felé fordítjuk a szerkezetet, ha pedig már nem nézünk rá, szépen elhalványul. Az átgondoltság és a precíz kialakítás itt is abszolút tettenérhető, a megjelenítő bekapcsolása ugyanis egy pillanat alatt megtörténik, míg a kikapcsolást egy finom elhalványulás kíséri, hiszen olyankor ráérünk arra, hogy a termék a szemünket kápráztassa. Ez a giroszenzort használó megoldás egyébként a Samsung óráinál is létezik, de jelen esetben talán egy picit azoknál is jobban, pontosabban működik, pedig ott sem rossz a dolog.

Apple Watch Sport Apple Watch Sport

A kijelző az Apple új termékeinél használt Force Touch technológiát használja, azaz képes megkülönböztetni azt, hogy csak finoman érünk hozzá vagy erősen nyomjuk meg. Ha ez utóbbit tesszük az időt mutató részen, az órafelületek választóképernyőjére jutunk, ahol tíz különféle megjelenítési mód között csemegézhetünk, amelyek eltérő mértékben személyre is szabhatók. A nagyon egyszerű elemeknél lehet, hogy csak a színt tudjuk változtatni (van olyan, ahol még azt sem), de sok esetben egyéb információk megjelenítéséről is dönthetünk, dátum, következő naptári esemény, holdfázis, napkelte és napnyugta, időjárás, ébresztő, a napi aktivitásunk, időzítő, világóra és az akkumulátor állapota, ezek a lehetőségek.

Apple Watch Sport Apple Watch Sport

Erről a főképernyőről több irányba indulhatunk el, ha ujjunkat a megjelenítő tetejéről indítva lefelé húzzuk, az értesítésekhez jutunk, egy helyen megnézhetünk mindent, amiről lemaradtunk. Ellentétes irányba mozdulva egy horizontálisan lapozható felületet kapunk, ahol sok hasznos dolgot érhetünk el, lenémíthatjuk a telefonunkat, kezelhetjük a zenelejátszót, megmérhetjük a pulzusunkat, láthatjuk az akkumulátor töltöttségi szintjét, a napi mozgásunkat, a naptárat, az időjárást, tőzsdei információkat, egy világórát vagy épp a térképet és azt, hogy hol vagyunk. Ez utóbbi meghatározásához a Watch a hozzá csatlakoztatott iPhone GPS-ét használja, mivel magában az órában nincs ilyen modul. Az okostelefonhoz való párosítás egyébként egy nagyon egyszerű folyamat, az együttműködésért felelős szoftver pedig egyértelműen kezelhető és jól átlátható, a beállítási lehetőségek értelmezése valószínűleg senkinek sem fog gondot okozni, hiszen az órával ellentétben ez a szoftver magyarul is tud. Innen indíthatjuk el a szoftverfrissítéseket, megadhatjuk (meg is kell), hogy melyik csuklónkon viseljük a kiegészítőt, illetve az alkalmazásokat mutató képernyőt is szabadon átrendezhetjük. A feltelepített szoftverek beállítási lehetőségeit szintén itt, azaz a telefonon keresztül érhetjük el.

Apple Watch Sport Apple Watch Sport

Egy okosóránál kiemelten fontosak az értesítések is, amelyekkel kapcsolatban felemásan teljesít a Watch, de ez csak részben az ő hibája. Beállítási lehetőségben nincs hiány, a privát szféra védelme érdekében például meg lehet adni, hogy csak akkor jelenjenek az értesítésekre vonatkozó részletek, ha a jelzésre koppintunk, ezen kívül alkalmazásokra bontva kiválasztható, hogy mitől várunk bármilyen visszajelzést. Ennél mélyebben azonban nem mehetünk bele a dolgokba, bizonyos applikációknál tehát előfordulhat, hogy eszetlenül ontják majd magukból az amúgy teljesen érdektelen dolgokat is (lájkok és társaik), a lehetőségeink pedig kimerülnek majd annyiban, hogy kikapcsoljuk az adott szoftverhez vonatkozó összes értesítést. A felület persze itt is szép és jól átlátható, de a kis kijelzőn azért nem tud minden tartalom teljes egészében megjelenni, az emailek például sokszor kerülnek megvágásra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

Előzmények

 • iPhone szerviz blog: Az Apple Watch szervizes szemmel

  Az iFixit szétszedte az Apple Watch-ot, az iPhoneSzervizBuda.hu pedig szervizes szemmel értékelte azt.

 • LG G Watch R - kerek történet

  Az LG okosórája az egyik legjobb, amihez eddig szerencsénk volt, a valódi, levágás nélküli kör alakú kijelző remek látványt nyújt, az üzemidő terén pedig új bajnokot avatunk.

 • Apple iPad Air 2 - kis levegővétel

  Nincs könnyű dolga az Apple-nek, ha a táblagépük fejlesztéséről van szó, de azért mindig megoldják a feladatot. A második generációs Air is nagyon jó lett.

 • Apple iPhone 6 - a méret nem minden

  A kisebbik iPhone is sokat nőtt az elődhöz képest, de épp azon a határon van, amit egy kézzel még megerőltetés nélkül lehet használni. Nagyobb is rá a kereslet, mint a 6 Plusra.

Hirdetés