Hirdetés

iPhone szerviz blog: Az Apple Watch szervizes szemmel

Az Apple Watch a kaliforniai gyártó első okosórája, amelyet 2014. szeptember 9-én mutatott be a nagyközönségnek. A két méretben, háromféle változatban, illetve többféle borítással rendelkező karórán a WatchOS nevű operációs rendszer fut, és a már jól ismert alkalmazások mellett például helyet kapott rajta az új Apple Pay mobilfizetési mód is. A 38 mm-es Apple Watch egy 1,5 inches, 272 x 340 pixel felbontású, és 290 képpont sűrűségű retina kijelzővel rendelkezik, súlya pedig mindössze 25 és 69 gramm közötti, a konkrét típustól függően. A 42 mm-es Watch kijelzője 312 x 390 pixeles felbontású, 1,7 inches és 302 ppi képpontsűrűségű retina kijelző. A három különböző kiadás közül pedig kettő, az Edition és az Apple Watch is zafír üveget kapott, míg a legolcsóbb modell, a Watch Sport Ion-X üveg előlappal készült.


[+]

Az iFixit korábban, még április 1-jén debütált egy Apple Watch Teardown-nal (vagyis teljes szétszereléssel), de az csak egy vicces áprilisi tréfa volt. Az "eredeti" Apple Watch ugyanis egy 1995-ös quartz szerkezetes karóra volt, amelyet legalább olyan aprólékosan szedtek szét az iFixit-nél, ahogyan a legújabb iPhone, iPad, vagy iPod készülékeknél már megszokhattuk tőlük. A nagyon jól időzített és kifejezetten humoros poszt címét azóta megváltoztatták Apple analóg karóra szétszedésére (Apple Analog Watch Teardown).

A "kamu" Apple Watch
A "kamu" Apple Watch [+]

Aztán lehetett hallani az Apple Watch II-ről (helyesen: az Apple II Watch-ról) is. Ez szintén egy nagyon remek tréfa volt, amely nem nélkülözte a bravúros és kreatív szerelési eljárásokat sem. Az instructables.com csináld magad weboldalon közzétett projekt során egy vállalkozó kedvű és igen kreatív hobbiszerelő (Aleator777) az Apple II-ről, a cupertinói óriás cég hőskorából származó legendás asztali számítógépről mintázott karórával robbantott. A zseniális elképzelésnek és a végterméknek állítólag még Stewe Wozniak (az eredeti Apple II tervezője) is gratulált.

Ezt is viccnek szánták, de van stílusa
Ezt is viccnek szánták, de van stílusa [+]

De nem kellett sokat várni az igazi Apple Watch aprólékos megismerésére sem: az iFixit-es tréfás szervizesek ugyanis végül április 23-án már fel is töltötték az Apple első okosórájának alapos szétszerelését is. Ezt az iPhoneSzervizBuda.hu csapata szervizelési szempontból végig is elemezte.

Apple Watch szerelés lépésről lépésre

Az óra szerelhetősége nagyjából a várakozásoknak megfelelő és leginkább az iPod nano 6th generációs modelljére hasonlít. Főleg a kijelző elhelyezése és csatlakozása miatt, hiszen ezek teljesen ugyanúgy lettek megoldva, mint a 2010. szeptember 1-jén debütált zenelejátszónál. Ez az első ránézésre is szembetűnő tulajdonság - tehát, hogy nincs olyan pentalobe lezáró csavar, mint az iPhone-oknál - azt jelenti, hogy a kijelző rögzítése az iPodoknál már régóta bevett kijelző ragasztásos technikával történt.


[+]

Ez a megoldás egyrészt minden hasonló technikával összeszerelt készülék esetén nagy óvatosságot igényel, hiszen a ragasztást hővel kell meglágyítani, amivel az óvatlan szerelő komoly sérülést is okozhat, illetve az Apple Watch összeszerelésénél is komoly szakértelmet kíván. Ennek az oka, hogy bár nem lett teljesen vízálló a készülék, de a cseppállóságát megőrizve kell majd az eltávolított vagy kicserélt kijelzőt visszaragasztani.


[+]

Mielőtt azonban a melegítést el lehetne kezdeni előbb el kell távolítani a szíjakat. Ezt a hátoldalon található két kioldó gomb benyomásával lehet megtenni. Ezt követően rögtön feltűnik egy, a szíj alá rejtett fedél is, ami alatt hat rézcsatlakozó található. Nem tudni pontosan, hogy ez mire szolgál, de leginkább egy diagnosztikai portra hasonlít, amely segítségével az Apple Store munkatársai megállapíthatják a készülékben tapasztalt hibák okát.


[+]

A ragasztó felmelegítése után tehát a kijelző kibillenthető a házból. A kijelző eltávolításához oldalra kell hajtani és finoman el kell távolítani a kijelző szalagkábelét az alaplapról. A képernyő összeszerelése egyébként meglehetősen masszívnak tűnik, így remélhetőleg nem fog könnyen eltörni. Ekkor a kijelzőjétől megfosztott Apple Watch belsőben rögtön két emblematikus alkatrészt is megpillanthatunk: a Taptic Engine-t és a digitális koronát. Továbbá a készülékház belsejének legtetején egy vékony aranycsík is szemet szúrhat, amely valamiféle antenna lehet.


[+]

A következő művelet a ragasztott akkumulátor eltávolítása. Ahogyan azt korábban sejteni lehetett, a készülék legnagyobb részét ez az alkatrész teszi ki. Az áramforrás kivételét egy speciális nyitó/bontó szerszámmal és nagy óvatossággal kell elvégezni. Az iFixit által szétszerelt 38 mm-es Apple Watch-ban egy mindössze 3,8 V-os, 0,78 Wh-s lítium-ion akkumulátor teljesít szolgálatot.


[+]

A gyártó szerint ez a 205 mAh-ás áramforrás akár 18 órányi készenlétet, vagy 6,5 órás zenehallgatást, illetve 3 órás beszélgetési időt is kibír majd egy töltéssel. Ez a 205 mAh egyébként a versenytársakhoz (a Moto 360 320 mAh, a Sony SmartWatch 3 420 mAh) képest szerénynek mondható. Az Apple szerint a 42 mm-es változat ennél valamivel tovább bírja majd.


[+]

A szerelés következő mozzanatában az azt végző iFixit szakember szembetalálkozott élete legapróbb háromágú csillagcsavarjával. Ugyan MacBook-nál találkozhattunk már ehhez hasonlóval jóval nagyobb méretben, de ezt csak a meglévő speciális csavarhúzó módosításával sikerült kitekerni a helyéről. Tehát a szétszereléshez új csavarhúzóra lesz szükség.

Ezt követően lehet kivenni a helyéről a készülék különlegességét és az Apple új szabadalmát, a Taptic Engine-t. Ez az alkatrész egyedülálló módon a korábbi körkörös mozgást végző vibramotorokkal ellentétben lineáris mozgást végez. Az egész készülék egyébként olyan belülről, mint egy mini iPhone. Csak minden sokkal kisebb benne.


[+]

Amikor az alaplapot kivesszük, akkor tűnik csak fel, hogy mennyire pici és vékony, ezért nagyon óvatosan kell vele bánni a szerelés során. A legtöbb periféria pedig - valószínűleg helytakarékossági szempontból - forrasztva van (a műanyag csatlakozók ugyanis nagyobb helyet foglalnának). Ez persze jelentős mértékben megnehezíti a szerelést.

A panel egésze egyébként egyetlen anyagból lett kiöntve, a felületén nincsenek különálló alkatrészek, ami tehát azt jelenti, hogy cserélni vagy javítani sem lehet rajta semmit. Ez az Apple Watch javításának szempontjából egyértelműen negatívum. Gyakorlatilag olyan az egész, mintha a panel egy nagy IC lenne. Ezzel a kialakítással a Watch vízállóságát próbálták növelni, hiszen ezáltal, ha bele is jut valamilyen folyadék a készülékbe, az nem fog közvetlenül az alkatrészekkel érintkezni. Persze ez nem azt jelenti, hogy a csatlakozókon keresztül nem kaphat majd zárlatot a panel, de erre sokkal kisebb az esély.

A panelen pedig egyetlen egy különálló IC található, ami a gyorsulásmérő funkciókért felelős giroszenzor. Különálló alkatrészként még a kijelző hátulján a Touch vezérlő IC kapott helyet. További újdonság, hogy egy teljesen új fényérzékelő került a készülékbe, ami nem a megszokott módon az üveg mögött egy kihalványított helyen van, hanem az LCD mögött kapott helyet. Ilyennel nem találkoztunk még hasonló készülékeknél. Ráadásul ez is az Apple egyik új szabadalma.

A készülék aljában található a pulzusmérő és az új induktív töltő is, amelyet egy kis mágnes segít abban, hogy a töltő csatlakozásakor az óra a megfelelő helyre kerüljön. Ami pedig a teljes szerelési folyamatot illeti, végig nagyon kell ügyelni a perifériák kiszerelésekor, mivel minden flex kábel vékony, így minden bizonnyal könnyen szakad.

Összességében tehát elmondható, hogy az Apple Watch szerelése nem lesz egy lehetetlen folyamat, de persze komoly szakértelmet és az Apple termékeinek átfogó ismeretét igényli majd, hogy a hazai szereplők is igazi Apple Watch szervizzé tudjanak majd válni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények