Mennyire vízálló az iPhone 7?

Körbejárjuk az IP67-es szabvány Apple szerinti értelmezését, amíg a gyártó nem részletezi a por- és vízállósági körülményeket, avagy nem derül ki egy garanciális ügyintézés során.

Egy okostelefon azért mobil, mert nem csak zárt térben van az embernél, hanem odakint is, ahol a természet ereje is fenyegeti. Az ütésállóság egyelőre nem széleskörű feature, viszont egyre több ketyere vízálló vagy vízlepergető, bár nem egy vita alakult ki gyártó és szervizben járt felhasználó között ennek a mértékéről és a jótállásról. A por- és vízállóság szabványa az IP (ingress protection), ám egy számadat önmagában nem garancia, hogy az eszköz biztosan ellenáll az elősíráshoz hasonló beavatkozásnak a mindennapokban, főleg hosszú idejű használat után. Éppen ezért a gyártó pontosít, hogy milyen körülmények között lehet egy-egy terméket használni.

Az IP-szám egy dolog, a por- és vízálló tulajdonságokat készülékenként a gyártó pontosítja
Az IP-szám egy dolog, a por- és vízálló tulajdonságokat készülékenként a gyártó pontosítja [+]

A Samsung a Galaxy S7 edge-et például víz- és porállónak titulálja, a következő megjegyzéssel: „a telefonok legfeljebb 30 percig használhatóak 1,5 méteres víz alatti mélységben”, ergo nem zárják ki a víz alá merítés lehetőségét, nem úgy újabban a Sonynál, ahol a következőképpen fogalmaznak az IPX8 definiálásakor: „1 méternél mélyebb vízbe történő folyamatos merítés hatása ellen védett”, ám hozzátéve: „az egyes készülékekre érvényes pontos feltételeket a gyártó adja meg.” A pontos feltételek pedig így szólnak az Xperia Z5 esetében: „Nem javasoljuk a vízálló Xperia készülékek víz alatti használatát” ami eltér a korábbiaktól, amikor még víz alatti fényképezéssel reklámozták az csúcskategóriás Xperiákat.

Az iPhone 7 az Apple megfogalmazása szerint cseppálló és vízlepergető, noha az IP67-es teszteknek megfelelt
Az iPhone 7 az Apple megfogalmazása szerint cseppálló és vízlepergető, noha az IP67-es teszteknek megfelelt [+]

Az iPhone 7 és a 7 Plus IP67-es védelmet kapott, ami az IP6X definíciója szerint a portól teljesen, az IPX7 szerint pedig a víztől 1 méter mélységig, 30 percig védett, most kellene azonban a gyártói pontosításnak következnie, amely jelenleg így néz ki: „Az iPhone 7, valamint az iPhone 7 Plus készülék por-, cseppálló és vízlepergető. A vizsgálatokat kontrollált laboratóriumi körülmények között végezték, és a készülék az IEC 60529-es szabvány szerint IP67-es besorolású. A por-, cseppállóság és vízlepergetés nem állandó jellegű körülményekre vonatkozik, és a készülék ellenálló képessége a szokványos használat során csökkenhet. A nedves iPhone készüléket tilos tölteni. A tisztítási és kiszárítási utasításokat a használati útmutató tartalmazza. A folyadékok miatti károkra a jótállás nem érvényes.”

A régi, IP67-es Apple Watch víz alá merítését nem javasolták, a Series 2-vel viszont búvárkodni is lehet
A régi, IP67-es Apple Watch víz alá merítését nem javasolták, a Series 2-vel viszont búvárkodni is lehet [+]

A kulcsot a vízlepergető és nem a vízálló szó használata jelenti. Ennél jobban egyelőre nem pontosít az Apple, viszont figyelembe kell venni, az utolsó mondatot, miszerint az ilyen jellegű károkra a jótállás nem vonatkozik. Az első generációs Apple Watch is hasonló minősítéssel rendelkezett, és ott az Apple terméktámogatása kijelenti: az óra vízlepergető és nem vízálló, a víz alá merítése, vagy mondjuk azzal való úszás nem javallott (ezzel szemben a második generációnak meg sem kottyan a dolog, hiszen a leírás szerint is vízálló, az ISO 22810:2010 szabvány szerint 50 méterig). További pontosítás előbb-utóbb az új Apple mobilok esetében is várható (remélhetőleg nem az első garanciális ügyintézések tanulságai kapcsán), mindenesetre egyelőre semmiképpen nem javasoljuk a pár napon belül beszerezhető iPhone 7-et és az iPhone 7 Plust víz alá meríteni, hiszen a legpontosabb megfogalmazás jelenleg a cseppálló és a vízlepergető.

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone 6s Plus - extra felszereltség

    A nagyobbik almás készülék szélvészgyors az A9 chipsetnek köszönhetően, a testvérmodellhez képest nagyobb felbontású kijelző, jobb üzemidő és OIS-es kamera jellemzi.

  • Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

    A cupertinóiak újdonsága külsőleg nem sokat változott elődjéhez képest, ám nyomásérzékeny kijelzőt, nagyobb felbontású kamerát és rendkívül erős hardvert kapott.

Hirdetés