Jobban bírja a vizet az iPhone 7, mint amennyit az Apple be mert vállalni

Az iPhone 7 és 7 Plus specifikáció szerint IP67-es szintű védelemmel bír az elemekkel szemben, noha agyártó az ebből fakadó esetleges károkért már nm kíván felelősséget vállalni.

Az iPhone 7 és a 7 Plus IP67-es védelmet kapott, ami azt jelenti, hogy szilárd tárgyak (pl. por) szerkezetbe jutása ellen teljes mértékben védett, míg a a vizet laboratóriumi körülmények között, 30 percig, egy méteres mélységben házon kívül tartotta. Az Apple mégis óvatosan fogalmaz a vízállóság mértékét illetően, és mivel a víz bejutása esetében keletkező problémákra nem terjed ki a jótállás, az alábbi előírásokat kell a felhasználónak követnie:

Hirdetés

„Az iPhone 7, valamint az iPhone 7 Plus készülék por-, cseppálló és vízlepergető. A vizsgálatokat kontrollált laboratóriumi körülmények között végezték, és a készülék az IEC 60529-es szabvány szerint IP67-es besorolású. A por-, cseppállóság és vízlepergetés nem állandó jellegű körülményekre vonatkozik, és a készülék ellenálló képessége a szokványos használat során csökkenhet. A nedves iPhone készüléket tilos tölteni. A tisztítási és kiszárítási utasításokat a használati útmutató tartalmazza. A folyadékok miatti károkra a jótállás nem érvényes.”

Mindamellett úgy tűnik, kissé túlbiztosította magát az Apple, a fenti videóból ugyanis az derül ki, hogy az iPhone remekül elvan a víz alatt, akár huzamosabb ideig, a gyárilag meghatározottnál nagyobb nyomásnak is kitéve. Habár a videó elején látható tartószerkezet valamelyest szigetelni látszik az iPhone 7 csatlakozófelületét és hangszórónyílásait, a későbbiekben már kétség nem férhet hozzá, hogy tényleg nem zavarja a pancsolás. Az Apple mobilja egy IP68-as védelemmel ellátott Galaxy S7-tel versenyez.

A második videó sem cáfol rá az elsőre, noha a itt már eleve az IP68-as minősítésnek megfelelő 1,5 méteren kezdik a kiképzést, amit minden gond nélkül tűrnek a készülékek. 3 méteren 15 perc szintén nem okozott fennakadást egyik készülék működésében sem, ahogy 4 és fél méteren sem. 9 méteren 5 perc mindössze egy újraindulásra késztette a Samsung versenyzőjét, míg az iPhone elveszítette a hálózati kapcsolatot. Majdnem 11 méteren, úgy tűnik, a Galaxy S7 megfeküdt, bár a beázás konkrét nyomai elsőre nem mutatkoztak, a készülék nem reagált, később pedig egyértelművé vált, hogy víz került a szerkezetbe. Az iPhone 7 továbbra is vígan és rendeltetésszerűen üzemelt, minimális vízkárok mellett, ami nem rossz. Ám mint mindig, a meggyőző szereplés ellenére sem tanácsos a fenti tesztet vagy az előírásoktól eltérő használatot erőltetni, ha fontos a tulajdonosnak a jótállás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés