Apple iPad 8th (2020) - az alapmodell vonzereje

A legolcsóbb iPad szeptemberben frissült, hozza az elvárásokat, de az izgalmasabb dolgokat az Air és a Pro modellek számára tartogatta a gyártó.

Multimédia, adatátvitel, összegzés

Ne számítsunk sok extrára a kamerás felhozatal kapcsán, pláne úgy, hogy hardveresen nincs változás az elődhöz képest. A 8 megapixeles felbontás nem hangzik túl combosnak, de van autofókusz, a fotós-videós interfészen pedig el sem lehet tévedni, annyira kevés a beállítási opció. Van ugyan digitális zoom, de nagyrészt felesleges, időzítő akad még, illetve a “live” funkció kapcsolható ki-be, plusz elérhető a panoráma, de teljesen jogos az az észrevétel, hogy egy táblagépbe ennél több nem szükséges. Az előlapi kamerát pedig 1,2 megapixelre determinálták, ami tényleg csak videohívásokhoz értelmezhető, még FaceID-hoz is kevés, nincs is ilyen opció a gépben.

[+]

Mindettől függetlenül azért lőttünk pár tesztfotót (fent), nyilván nem várunk óriási minőséget, de ha nem nagyok az igények, akkor mondhatjuk, hogy egy tabletbe ennyi elég, a fotók általában értelmezhetők, kevés a teljesen használhatatlan felvétel, este persze már itt is elfogy a tudomány, de ha nagyon nincs kéznél más, csak pont egy 10 hüvelykes tablet, akkor arra elég, hogy legyen egy vizuális lenyomata az éppen látott dolgoknak. Videózni is lehet, alant egy rövidke felvétel, csak a rend kedvéért.

A friss iPad még mindig a régi hangszórókiosztást használja, azaz alul van két hangszóró is, de fekvő tájolás esetén a hang értelemszerűen csak az egyik oldalról jön. Viszont szuper minőségben és kellő hangerővel, de ezen a ponton azért érezni, hogy hiába friss gép a 8. generációs iPad, még mindig a régi formatervet használja. A cucc alján viszont ott van a külső billentyűzet csatlakoztatásának felülete, ez nyilván plusz zsetonba kerül (62k).

[+]

Az adatkommunikációs oldal nem túl összetett, főleg egy WiFi-only termék esetében. Az 5 GHz-es hálózatokat persze látja, az AirDrop is remekül működik, nincs gond a Bluetooth kapcsolattal sem, bár ez csak 4.2-es verziószámú. A GPS modul mellett GLONASS is akad, de csak akkor, ha 4G-s modellünk van, a WiFi-only verzióból ezt kihagyták. Az adatátviteli csatlakozó viszont még mindig a Lightning, ami szintén abból fakad, hogy semennyire nem nyúltak hozzá a készülékházhoz, csak a hardvert cserélték belül. A 32,4 Wh-s akkumulátor nem a legnagyobb a kategóriában, de az Apple cuccoknál ez sosem volt igazán fontos, mert annyira optimalizált a rendszer, hogy készenléti állapotban gyakorlatilag nem fogyaszt, ha megdolgoztatjuk, akkor persze merül ez is, de 10-12 órányi videónézést ki lehet préselni egy töltéssel, ami ekkora és ilyen minőségű kijelző mellett brilliáns. Aztán viszont kell neki idő a teljes töltéshez, nagyjából 3 óra alatt végez a mellékelt töltőfejjel.


[+]

Apple iPad 8th (2020)
Pro
Gyors hardver
Remek és kiforrott kezelőfelület
Az alapmodell ára nagyon versenyképes
Kontra
Lightning csatlakozó
Nem fekvő tájoláshoz tervezett készülékház
A nagyobb tárhely jóval drágább
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 8 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 5 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 6 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 8 pont
Indulóár (3/32 GB, HUF) 134 990

Összegzés. Már nem is tudom, hogy hol olvastam, hogy tök jogos lett volna iPad SE-nek nevezni ezt a készüléket. És ezzel egyet is értek: a korábbi készülékházba rámoltak bele frissebb hardvert, plusz megkapta a cucc az új iPad OS-t, körülbelül ennyi történt, ha nagyon szigorúan vesszük a dolgot. De a név egy dolog, ennél jóval fontosabb, hogy a 32 GB-os belépőmodell árfekvése nagyon csábító, 135 ezer forintért ez egy remek tablet, amely akadások nélkül teszi a dolgát és gyönyörűen illeszkedik az Apple ökoszisztémájába. Persze a régi háznak vannak látható és érezhető megkötései (széles kávák, egy oldalra rakott hangszórók, Lightning port, régi Bluetooth verzió, lassú töltés), de ezeket a hiányosságokat könnyen megbocsátja az ember, ha az árcédulára tekint, még ha az a 32 GB-os kapacitás elég vékonyka is. El lehet kezdeni felturbózni a berendezést LTE modemmel és több tárhellyel, de akkor már hirtelen 235 ezer forintnál járunk, onnan meg már nincs messze az iPad Air, illetve akármelyik Galaxy Tab sem, szóval úgy fest, hogy akkor van értelme a 8. generációs iPad mellett voksolni, ha beérjük a WiFi-only, szűkös tárhelyű verzióval, mert az valóban versenyképes ezzel a hardverrel, kijelzővel és operációs rendszerrel. Ha valakinek ez pont kiadja, pont nem is vágyik többre, akkor a kissé oldschool külső ellenére is simán rásütjük az Ajánlott plecsnit a motyóra, mert még a Tab S6 is jóval drágább (a Lite van vele hasonló árban), pedig az már egy tavalyi gép.

Apple iPad 8th (2020)

Bog

A tesztkészüléket az iStyle bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés