Apple iPad 8th (2020) - az alapmodell vonzereje

A legolcsóbb iPad szeptemberben frissült, hozza az elvárásokat, de az izgalmasabb dolgokat az Air és a Pro modellek számára tartogatta a gyártó.

Bevezető

Tök jogosan megkaptuk tavaly év végén, hogy ezt a terméket nem teszteltük, miközben azzal büszkélkedtünk, hogy igyekeztünk minden valamirevaló készüléket kipróbálni, ami meg is jelent a magyar piacon. Pedig a bemutatóról írtunk, de aztán mi magunk is kissé elfelejtettük, hogy érdemes lenne rá vetni egy pillantást, mert ha nagyon megerőltetem magam, akkor körülbelül három mondatban össze tudom foglalni, hogy az iPad 8. generációja miben változott.


[+]

Viszont egy teszt alkalmával érdemes kontextusba tenni a gépet, már csak azért is, mert a táblagépes piac azért mégiscsak változik. Egyrészt szűkül, a kezdeti lelkesedést (amit szintén az iPad szított) mára felváltotta a racionálisabb gondolkodás, mert miközben az okostelefonok kijelzőinek mérete egyre nőtt, hogy ma már a 7 hüvelyket ostromolja, addig a tabletek maradtak akkorák, mint korábban, tehát a kisebb méretű holmik kiszorultak a kínálatból. Ezzel párhuzamosan a középkategóriás masinák is kikoptak, plusz jelentősen csökkent a termékkategóriába még energiát fektető gyártók száma is, ha nem a kínai B-brandes vonalat nézegetjük, akkor az Apple mellett a Samsung, a Lenovo és a Huawei rúghat labdába, bár utóbbi gyártónál most épp a szoftveres háttérrel is van némi küzdelem. A Xiaomi nem hozza hazánkba a táblagépeit, a BBK cégcsoport szintén nem igyekszik ezzel, a Sony, az LG és a HTC már rég kiszállt, a Nokia be sem lépett, az Alcatel pedig inkább az alsóbb kategóriákban igyekszik néha.


[+]

Szóval itt van nekünk a legolcsóbb iPad, amely most már a 8. generációját tapossa, nincs benne semmi falrengető, de továbbra is tudja mindazt, ami miatt annyira népszerű és töretlenül piacvezető a saját kategóriájában. Minden működik rajta, nagyon jól össze van rakva, nincsenek gyenge pontjai, ráadásul az Apple foglalkozik a felhasználói felülettel is, nem csak egy elnagyolt, telefonos interfészt kap a júzer, hanem egy olyan rendszert, amit sokkal inkább hozzáigazítottak az eszköz méretéhez és felhasználási területeihez. Három színben létezik, mi direkt az alapmodellt kértük el az iStyle-tól, amely 32 GB belső tárhelyet kínál csupán, mobilhálózatra nem csatlakozik, az ára pedig 135 ezer forint.

Külső

A dobozba pont belefér a 10,2 hüvelykes kijelzővel felvértezett eszköz, alatta pedig ezúttal nem hiányoznak a töltéshez szükséges tartozékok, jelesül az egyik felé Type-C, a másik felén Lightning szabványú kábel, valamint a 20 wattos töltőfej. Ebből pedig már látszik, hogy ez az iPad modell az utolsó a kínálatban, ami még nem váltott Type-C-re, talán a következő frissítésnél ez is megtörténik majd.


[+]

Az asztroszürke szín nincs olyan régen az Apple termékvonalában benne, de már majdnem olyan népszerű, mint az ezüst kiadás, aminek az az oka, hogy igen elegánsnak tűnik ebben az árnyalatban a termék. A kijelző körül bőséggel maradtak kávák, de egy tabletnél ezt nem szoktuk óriási hibaként felróni, hiszen az ember két kézzel használ egy ekkora gépet, ilyenkor pedig hasznos, ha azt meg is lehet rendesen fogni úgy, hogy nem lóg bele az ujjunk a tartalomba. De azért mostanra már kicsit túlzás a kávák vastagsága, persze értem én, hogy úgy lehet fejlesztési költségek kapcsán a legjobban kijönni, ha nem kell megtervezni és legyártani egy kisebb házat, de kissé régimódinak hat mostanra már az iPad megjelenése. Még a régi, TouchID gomb van elöl (bőven odafért), tehát ujjlenyomattal is fel lehet oldani az eszközt.


[+]

Maradt a 4:3-as képarány is, ezt az Androiddal felvértezett termékek már évekkel ezelőtt dobták, az Apple tarja magát, ettől az iPad egy bármilyen más gyártótól származó táblagép mellett jóval szélesebbnek tűnik. A kijelző 1620 x 2160 pixeles felbontása nem változott az elődhöz képest, a technológia viszont annyiban igen, hogy elkezdték Retinának nevezni és bizony fénysűrűségben jobb. A kijelző elvileg karcálló, a betekintési szögek és a kontraszt is oké, de nyilván nem olyan látványos a megjelenítés, mint egy OLED kijelzős bármin — de ez az iPad árban sem okvetlenül abban a ligában focizik.


[+]

Miután a termék külseje nem sokat változott (talán semmit), ezért a gombok is ott vannak, mint korábban, az előlapi kamerát sem fekvő tájoláshoz rendelték (tehát a rövidebb oldalán van a kijelzőnek, pont a TouchID-val szemben), ez nyilván egyrészt hagyomány, másrészt pedig hozzáállás kérdése, a Samsung már rég úgy értelmezi a táblagépeket, hogy azokat fektetve használjuk jellemzően. Maga az előlapi kamera pedig bitre ugyanaz a modul, mint ami a korábbi változatban is megtalálható volt.


[+]

A hátsó fertályon nincs sok látnivaló, a gyártó emblémája nyilván összetéveszthetetlenül ott figyel a felület közepén, csak a felső sarokba kitolt kamera lehetne érdekes, de az is annyira visszafogott, hogy nem vonzza a tekintetet. Belesimul a hátlap síkjába, nincs mellette sem vaku, sem egyéb szenzor, szóval az összkép továbbra is egy minőségi, minimalista, elegáns, letisztult képet mutat, még ha látszik is rajta, hogy a formatervet nem tegnap rakták össze.

Hardver, OS

Az Apple szinte minden termékkategóriában el szokta azt játszani, hogy alapul veszi a korábbi formatervet, aztán beleszór egy modernebb hardvert. A 2020-as iPad is jó példa erre, bár ebbe nem a legfrissebb chipset került, de az elődmodellben dolgozó A10 Fusion (16nm) helyett az A12 Bionic (7nm) jelentős ugrás mind számítási, mind pedig grafikus teljesítmény tekintetében. A hatmagos CPU fogyasztása is kedvezőbb, az Apple saját GPU-ja pedig sokkal erősebb, ráadásul házon belül az optimalizáció is ügyesebb lehet. A RAM mérete maradt 3 GB (de ezt ugyebár nem szokás androiros vetélytársakhoz mérni a teljesen eltérő memóriakezelés miatt), a belső tárhely pedig ebben az alapmodellben 32 GB, aztán viszont a 64-es opció nem is elérhető, a következő (és egyben legmagasabb) szint már 128 GB-nyi kapacitást kínál. Viszont 40 lepedős felára van, éppen ezért nem lenne ördögtől való egy köztes opció beékelése a kínálatba.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Apple iPad 8th (10.2, 2020) Apple iPad Pro (12.9, 2020) Apple iPad Air (2020) Samsung Galaxy Tab S6
Hardver Apple A12 Bionic Apple A12Z Bionic Apple A14 Bionic Snapdragon 855
AnTuTu 8 425310 pont 728253 pont 622284 pont ? pont
Geekbench 5 (single/multi) 1112 / 2827 pont 1114 / 4597 pont 1581 / 4179 pont 749 / 2540 pont
GFXBench Car Chase onscreen 36 fps 38 fps 40 fps 24 fps
GFXBench Car Chase offscreen 55 fps 100 fps 87 fps 42 fps
GFXBench Man. onscreen 58 fps 93 fps 60 fps 57 fps
GFXBench Man. offscreen 132 fps 228 fps 177 fps 101 fps

Még ennél is többet kérnek el pluszban akkor, ha szeretnénk SIM-kártyát is betenni a masinába (4G), ez szerintem elég pofátlan húzás, hogy egy olcsó telefon árának megfelelő összeget rá kell fizetni, ha a mobilhálózatokat is igénybe kívánjuk venni, de ismerve az Apple árképzési politikáját ebben nincs semmi meglepő, az alapmodellek ára általában korrekt, de ha elkezdjük az extrákat és a tartozékokat hozzágereblyézni, akkor el lehet szállni nagyon messzire. A Samsungnál is 40 lepedőt kérnek ezért (a Tab S7-nél), de az még mindig kevesebb, mint amit az Apple óhajt beszedni (55k), szóval ezt most is emészteni kell.

[+]

Tény viszont, hogy az iPad OS 14 egy nagyon kiforrott rendszer, kifejezetten tablethez igazították mind megjelenésben, mind funkcionalitásban, androidos vonalon kevés hasonló megoldás létezik, egyedül a DeX említhető meg, de az is inkább egy hibrid megoldás, ami telefonnál nagyobb méretű kijelzőn prezentálja a Google rendszerét úgy átszabva, hogy hasonlítson kissé a PC-s ügymenethez. Az másképp jó, mint az iPad OS, ami sokkal inkább a könnyebb kezelhetőségre és a tartalomfogyasztásra, valamint a kreatívabb, szórakoztatóbb vonalra fókuszál. Bár alapjait tekintve ugyanaz, mint az iOS, ugyanakkor kap frissítést is, néhány ponton eltér. Lehet vezérelni egérrel, trackpaddel, a Safari asztali nézetben nyitja meg a weboldalakat, támogat külső tárolót, illetve érintőceruzás vezérlést, bár csak az első generációs Apple Pencillel kompatibilis.

[+]

A 14-es iPad OS a korábbi generációhoz képest áttervezett widgeteket kapott (méretezhető, illetve némi intelligenciával felvértezhető paklikkal), variáltak a kezelőfelületen itt-ott, hogy több információ férjen el a képernyőn és egyszerűbb legyen az oldalsávok használata, megújult a kereső, minden szövegmezőbe lehet írni a ceruzával, a jegyzetek is több funkciót kaptak és ide-oda másolgatható a tartalmuk, a térkép pedig kerékpáros interfészt is kapott. Van pár adatvédelmi extra (például lehet olyat is kérni, hogy egy alkalmazás csak a készülék nagyjából lokációját kapja meg), frissült a Fotók alkalmazás, most már tükrözhetők a szelfik, meg persze lett vagy 20 új emoji, köszönjük.

[+]

Ezek apró, de fontos változások, a lényeg azonban nem ez, hanem hogy az iPad abban az állapotában is gyakorlatilag fel van készítve az azonnali használatra, ahogyan kivesszük a dobozból. Az Apple ID megadása (vagy létrehozása) után rögtön minden ott van, amire egy átlagembernek szüksége lehet egy tableten. A szokásos appok (FaceTime, Naptár, Fotók, Emlékeztetők, Jegyzetek, Térképek, Könyvek, Podcastok, Részvények) már alapból fent van az Apple TV, a Hangrögzítő, a Lokátor, az Otthon, az App Store pedig ingyenes és fizetős alkalmazásokkal árasztja el a júzert, csak győzzön válogatni.

Multimédia, adatátvitel, összegzés

Ne számítsunk sok extrára a kamerás felhozatal kapcsán, pláne úgy, hogy hardveresen nincs változás az elődhöz képest. A 8 megapixeles felbontás nem hangzik túl combosnak, de van autofókusz, a fotós-videós interfészen pedig el sem lehet tévedni, annyira kevés a beállítási opció. Van ugyan digitális zoom, de nagyrészt felesleges, időzítő akad még, illetve a “live” funkció kapcsolható ki-be, plusz elérhető a panoráma, de teljesen jogos az az észrevétel, hogy egy táblagépbe ennél több nem szükséges. Az előlapi kamerát pedig 1,2 megapixelre determinálták, ami tényleg csak videohívásokhoz értelmezhető, még FaceID-hoz is kevés, nincs is ilyen opció a gépben.

[+]

Mindettől függetlenül azért lőttünk pár tesztfotót (fent), nyilván nem várunk óriási minőséget, de ha nem nagyok az igények, akkor mondhatjuk, hogy egy tabletbe ennyi elég, a fotók általában értelmezhetők, kevés a teljesen használhatatlan felvétel, este persze már itt is elfogy a tudomány, de ha nagyon nincs kéznél más, csak pont egy 10 hüvelykes tablet, akkor arra elég, hogy legyen egy vizuális lenyomata az éppen látott dolgoknak. Videózni is lehet, alant egy rövidke felvétel, csak a rend kedvéért.

A friss iPad még mindig a régi hangszórókiosztást használja, azaz alul van két hangszóró is, de fekvő tájolás esetén a hang értelemszerűen csak az egyik oldalról jön. Viszont szuper minőségben és kellő hangerővel, de ezen a ponton azért érezni, hogy hiába friss gép a 8. generációs iPad, még mindig a régi formatervet használja. A cucc alján viszont ott van a külső billentyűzet csatlakoztatásának felülete, ez nyilván plusz zsetonba kerül (62k).

[+]

Az adatkommunikációs oldal nem túl összetett, főleg egy WiFi-only termék esetében. Az 5 GHz-es hálózatokat persze látja, az AirDrop is remekül működik, nincs gond a Bluetooth kapcsolattal sem, bár ez csak 4.2-es verziószámú. A GPS modul mellett GLONASS is akad, de csak akkor, ha 4G-s modellünk van, a WiFi-only verzióból ezt kihagyták. Az adatátviteli csatlakozó viszont még mindig a Lightning, ami szintén abból fakad, hogy semennyire nem nyúltak hozzá a készülékházhoz, csak a hardvert cserélték belül. A 32,4 Wh-s akkumulátor nem a legnagyobb a kategóriában, de az Apple cuccoknál ez sosem volt igazán fontos, mert annyira optimalizált a rendszer, hogy készenléti állapotban gyakorlatilag nem fogyaszt, ha megdolgoztatjuk, akkor persze merül ez is, de 10-12 órányi videónézést ki lehet préselni egy töltéssel, ami ekkora és ilyen minőségű kijelző mellett brilliáns. Aztán viszont kell neki idő a teljes töltéshez, nagyjából 3 óra alatt végez a mellékelt töltőfejjel.


[+]

Apple iPad 8th (2020)
Pro
Gyors hardver
Remek és kiforrott kezelőfelület
Az alapmodell ára nagyon versenyképes
Kontra
Lightning csatlakozó
Nem fekvő tájoláshoz tervezett készülékház
A nagyobb tárhely jóval drágább
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 8 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 5 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 6 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 8 pont
Indulóár (3/32 GB, HUF) 134 990

Összegzés. Már nem is tudom, hogy hol olvastam, hogy tök jogos lett volna iPad SE-nek nevezni ezt a készüléket. És ezzel egyet is értek: a korábbi készülékházba rámoltak bele frissebb hardvert, plusz megkapta a cucc az új iPad OS-t, körülbelül ennyi történt, ha nagyon szigorúan vesszük a dolgot. De a név egy dolog, ennél jóval fontosabb, hogy a 32 GB-os belépőmodell árfekvése nagyon csábító, 135 ezer forintért ez egy remek tablet, amely akadások nélkül teszi a dolgát és gyönyörűen illeszkedik az Apple ökoszisztémájába. Persze a régi háznak vannak látható és érezhető megkötései (széles kávák, egy oldalra rakott hangszórók, Lightning port, régi Bluetooth verzió, lassú töltés), de ezeket a hiányosságokat könnyen megbocsátja az ember, ha az árcédulára tekint, még ha az a 32 GB-os kapacitás elég vékonyka is. El lehet kezdeni felturbózni a berendezést LTE modemmel és több tárhellyel, de akkor már hirtelen 235 ezer forintnál járunk, onnan meg már nincs messze az iPad Air, illetve akármelyik Galaxy Tab sem, szóval úgy fest, hogy akkor van értelme a 8. generációs iPad mellett voksolni, ha beérjük a WiFi-only, szűkös tárhelyű verzióval, mert az valóban versenyképes ezzel a hardverrel, kijelzővel és operációs rendszerrel. Ha valakinek ez pont kiadja, pont nem is vágyik többre, akkor a kissé oldschool külső ellenére is simán rásütjük az Ajánlott plecsnit a motyóra, mert még a Tab S6 is jóval drágább (a Lite van vele hasonló árban), pedig az már egy tavalyi gép.

Apple iPad 8th (2020)

Bog

A tesztkészüléket az iStyle bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük!

Specifikáció

Apple iPad 8th (2020)
Apple iPad 8th (2020) Általános
Méret 250,6 x 174,1 x 7,5 milliméter
Tömeg 490 gramm (WiFi) / 495 gramm (WiFi + 4G)
Színvariációk ezüst, asztroszürke, arany
SIM-foglalat (LTE-s változatban) nanoSIM vagy eSIM
Kijelző
Kijelző átlója 10,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 1620 x 2160 pixel (264 ppi)
Kijelző típusa kapacitív, IPS érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Apple A12 Bionic
Processzor típusa Hatmagos, 64-bit-es (2 x 2,5 Ghz Vortex + 4 x 1,6 GHz Tempest)
Processzor csíkszélessége 7 nanométer
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Apple GPU (négymagos)
RAM mérete 3 GB
Memória
Belső tárhely 32 / 128 GB
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok (LTE-s változat) GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
LTE 700c, 700b, 800, 800 DD, 850, 900, 1800, 1900, 2100, TD 2300, TD 2500, TD 2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP, LE, EDR)
WiFi kétcsatornás, 802.11a/b/g/n/ac, hotspot, AirDrop
USB 2.0 (Lightning csatlakozó)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (csak a 4G-s modellben)
GLONASS van (csak a 4G-s modellben)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgő
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform iPad OS 14
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek FaceTime, Térképek, iTunes Store, App Store, iBooks, Game Center, News, Photo Booth, Podcastok, SketchBook, Fájlkezelő
Multimédia
Fő kamera 8 megapixeles, autofókuszos, f/2,4
Másodlagos kamera 1,2 megapixeles, f/2,2
Videófelvétel 1080p @ 30 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 32,4 Wh-s lítium-polimer
Böngészési idő 10 óra (WiFi) / 9 óra (4G)
Egyebek
giroszenzor, alumínium hátlap, Touch ID, touchpad, Pencil és billentyűzet támogatás
  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés