Apple iPad 8th (2020) - az alapmodell vonzereje

A legolcsóbb iPad szeptemberben frissült, hozza az elvárásokat, de az izgalmasabb dolgokat az Air és a Pro modellek számára tartogatta a gyártó.

Hardver, OS

Az Apple szinte minden termékkategóriában el szokta azt játszani, hogy alapul veszi a korábbi formatervet, aztán beleszór egy modernebb hardvert. A 2020-as iPad is jó példa erre, bár ebbe nem a legfrissebb chipset került, de az elődmodellben dolgozó A10 Fusion (16nm) helyett az A12 Bionic (7nm) jelentős ugrás mind számítási, mind pedig grafikus teljesítmény tekintetében. A hatmagos CPU fogyasztása is kedvezőbb, az Apple saját GPU-ja pedig sokkal erősebb, ráadásul házon belül az optimalizáció is ügyesebb lehet. A RAM mérete maradt 3 GB (de ezt ugyebár nem szokás androiros vetélytársakhoz mérni a teljesen eltérő memóriakezelés miatt), a belső tárhely pedig ebben az alapmodellben 32 GB, aztán viszont a 64-es opció nem is elérhető, a következő (és egyben legmagasabb) szint már 128 GB-nyi kapacitást kínál. Viszont 40 lepedős felára van, éppen ezért nem lenne ördögtől való egy köztes opció beékelése a kínálatba.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Apple iPad 8th (10.2, 2020) Apple iPad Pro (12.9, 2020) Apple iPad Air (2020) Samsung Galaxy Tab S6
Hardver Apple A12 Bionic Apple A12Z Bionic Apple A14 Bionic Snapdragon 855
AnTuTu 8 425310 pont 728253 pont 622284 pont ? pont
Geekbench 5 (single/multi) 1112 / 2827 pont 1114 / 4597 pont 1581 / 4179 pont 749 / 2540 pont
GFXBench Car Chase onscreen 36 fps 38 fps 40 fps 24 fps
GFXBench Car Chase offscreen 55 fps 100 fps 87 fps 42 fps
GFXBench Man. onscreen 58 fps 93 fps 60 fps 57 fps
GFXBench Man. offscreen 132 fps 228 fps 177 fps 101 fps

Még ennél is többet kérnek el pluszban akkor, ha szeretnénk SIM-kártyát is betenni a masinába (4G), ez szerintem elég pofátlan húzás, hogy egy olcsó telefon árának megfelelő összeget rá kell fizetni, ha a mobilhálózatokat is igénybe kívánjuk venni, de ismerve az Apple árképzési politikáját ebben nincs semmi meglepő, az alapmodellek ára általában korrekt, de ha elkezdjük az extrákat és a tartozékokat hozzágereblyézni, akkor el lehet szállni nagyon messzire. A Samsungnál is 40 lepedőt kérnek ezért (a Tab S7-nél), de az még mindig kevesebb, mint amit az Apple óhajt beszedni (55k), szóval ezt most is emészteni kell.

[+]

Tény viszont, hogy az iPad OS 14 egy nagyon kiforrott rendszer, kifejezetten tablethez igazították mind megjelenésben, mind funkcionalitásban, androidos vonalon kevés hasonló megoldás létezik, egyedül a DeX említhető meg, de az is inkább egy hibrid megoldás, ami telefonnál nagyobb méretű kijelzőn prezentálja a Google rendszerét úgy átszabva, hogy hasonlítson kissé a PC-s ügymenethez. Az másképp jó, mint az iPad OS, ami sokkal inkább a könnyebb kezelhetőségre és a tartalomfogyasztásra, valamint a kreatívabb, szórakoztatóbb vonalra fókuszál. Bár alapjait tekintve ugyanaz, mint az iOS, ugyanakkor kap frissítést is, néhány ponton eltér. Lehet vezérelni egérrel, trackpaddel, a Safari asztali nézetben nyitja meg a weboldalakat, támogat külső tárolót, illetve érintőceruzás vezérlést, bár csak az első generációs Apple Pencillel kompatibilis.

[+]

A 14-es iPad OS a korábbi generációhoz képest áttervezett widgeteket kapott (méretezhető, illetve némi intelligenciával felvértezhető paklikkal), variáltak a kezelőfelületen itt-ott, hogy több információ férjen el a képernyőn és egyszerűbb legyen az oldalsávok használata, megújult a kereső, minden szövegmezőbe lehet írni a ceruzával, a jegyzetek is több funkciót kaptak és ide-oda másolgatható a tartalmuk, a térkép pedig kerékpáros interfészt is kapott. Van pár adatvédelmi extra (például lehet olyat is kérni, hogy egy alkalmazás csak a készülék nagyjából lokációját kapja meg), frissült a Fotók alkalmazás, most már tükrözhetők a szelfik, meg persze lett vagy 20 új emoji, köszönjük.

[+]

Ezek apró, de fontos változások, a lényeg azonban nem ez, hanem hogy az iPad abban az állapotában is gyakorlatilag fel van készítve az azonnali használatra, ahogyan kivesszük a dobozból. Az Apple ID megadása (vagy létrehozása) után rögtön minden ott van, amire egy átlagembernek szüksége lehet egy tableten. A szokásos appok (FaceTime, Naptár, Fotók, Emlékeztetők, Jegyzetek, Térképek, Könyvek, Podcastok, Részvények) már alapból fent van az Apple TV, a Hangrögzítő, a Lokátor, az Otthon, az App Store pedig ingyenes és fizetős alkalmazásokkal árasztja el a júzert, csak győzzön válogatni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés