Hirdetés

Apple iPad (2018) - régi ismerős

Az amerikai gyártó nem sokat változtatott az új iPad dizájnján, maradtak a kitaposott ösvényen. Az ára viszont kellemesebben alakul, ami miatt biztosra vehető a siker.

Bevezető, külső

Elég régen, nagyjából két éve teszteltünk utoljára Apple táblagépet itt a Mobilarenán az iPad Pro személyében, a 2017-es sima modell pedig nem jutott el hozzánk, így utólag már nem is tudjuk, hogy miért. Valószínűleg egyik partnerünk sem akarta odaadni, mi pedig szintén nem tolongtunk érte, hiszen ahogy mostani tesztünk tárgya, az előző generációs iPad is viszonylag kevés szemmel látható újítást hozott, nem tűnt túl izgalmasnak. De az a helyzet, hogy ez csak a felszín, hiszen a VIP-Phone most elküldte nekünk a 2018-as iPadet, ami miatt nyilván végig kellett gondolnunk, hogy milyen is napjainkban egy igazán jó táblagép. Nem akarjuk lelőni a poént, de a válasz röviden az, hogy olyan, mint az új iPad. Hogy miért, azt meg leírjuk a következők oldalakon.


[+]

Az amerikai gyártó ezúttal sem változtatott a bevált recepten, ez már a termék csomagolásán is látszik. A fehér színű, abszolút minimalista doboz akkora, hogy pont beleférjen maga a táblagép, amelyet kikapva juthatunk hozzá a tartozékokhoz, egészen pontosan a hálózati töltőfejhez és a Lightning kábelhez, mást ugyanis nem adnak az iPad mellé, de ez nem is feltétlenül baj, fülhallgatója valószínűleg mindenkinek van otthon, a többi kiegészítőt pedig praktikus, ha a felhasználó maga tudja összeválogatni, főleg az Apple gyári kiegészítőinek árazása fényében.


[+]

Az újdonság szinte pontosan akkora, mint a 2013. őszén bemutatott iPad Air, amelyre egyébként a mai napig fel lehet rakni a legfrissebb (11-es) iOS operációs rendszert, pedig annak idején még 7.0.3-mal jelent meg. Ez egy kellemes hír azoknak a felhasználóknak is, akik épp most gondolkodnak egy iPad vásárlásán, ennél hosszabb életciklust nem valószínű, hogy bármelyik konkurens gyártó nyújtana. Hogy konkretizáljuk, 240 x 169,5 x 7,5 milliméteres kiterjedésről van szó, a kizárólag WiFi-vel rendelkező modellek tömege 469 gramm, a SIM-foglalattal felszerlet változatok ennél 9 grammal nyomnak többet. A dizájn szinte semmit sem változott az elmúlt években, a megjelenítő körüli kávák nagyjából ugyanakkorák, mint a négy évvel ezelőtti csúcsgépen, ami az okostelefonos világot megnézve egy kicsit idejétmúltnak tűnhet, de nem szabad elfelejteni, hogy itt most táblagépekről beszélünk, nem pedig okostelefonokról. Legfeljebb a szemünk gyönyörködhetne abban, ha kisebbek lennének a kávák, de használat szempontjából a nagyobb itt jobb, ráadásul az eszköz méretébe így se nagyon lehet belekötni, nem lenne jobban szállítható vagy éppen zsebrevágható akkor sem, ha egy-egy centit lefaragtak volna a magasságából és a szélességéből. Ezek fényében teljesen érthető, hogy az Apple az elmúlt években miért nem törte magát a dizájnváltáson.


[+]

Az IPS-megjelenítő 9,7 hüvelykes képátlóval és 1536 x 2048 pixeles felbontással rendelkezik, ezek ma már nem kiemelkedő értékek, de valószínűleg nincs is szükség magasabb képpontsűrűségre, hiszen maga a megjelenítő amúgy minden szempontból kimagasló, szépek a színei, kellemes a fényereje, egyedül a napfényben való olvashatóságával lehet gond a rendkívül csillogó bevonata miatt. A megjelenítő fölött található az előlapi kamera, amelynek felbontását nem növelték, továbbra is csak 1,2 megapixelről van szó, amit kicsit talán túlzás is FaceTime HD-kamerának hívni, bár tény, hogy képes 720p-s felbontású videofelvételre. Az előlap alján található a Home gomb, amely egyben ujjlenyomat-olvasó is, a használata továbbra is nagyon egyszerű.

Kijelző-teszt
Mérés Apple iPad (2018) Apple iPad Air Apple iPad Air 2 Apple iPhone X TrueTone
Képátló 9,7 hüvelyk 9,7 hüvelyk 9,7 hüvelyk 5,8 hüvelyk
Felbontás 1536 x 2048 1536 x 2048 1536 x 2048 1125 x 2436
Technológia IPS IPS IPS Super AMOLED
Fehér fényerő (max.) 507 nit 385 nit 410 nit 528 / 674 nit
Fehér fényerő (min.) 3,9 nit ? ? 6,9 nit
Fekete fényerő 0,5 nit 0,42 nit 0,38 nit 0 nit
Kontrasztarány 1015:1 917:1 1084:1 végtelen
Színhőmérséklet 6650 K 7356 K 7402 K a környezettől változó

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A hátlap alumíniumból készült, makulátlan külseje hosszútávon kizárólag egy tok használatával szavatolható, de ettől még minőségi anyagról beszélünk, ami az egész terméket és az összeszerelést is jellemzi. Színekből amúgy három variáció érhető el, az ezüst és az aranyszínű hátlapok esetében a kijelző körüli káva fehér, míg az asztroszürke változatnál fekete előlapot bámulhatnak a tulajdonosok. Hátul amúgy nincs túl sok érdekesség, a szintén változatlan felbontású, 8 megapixeles kamera mellé egy aprócska mikrofon került, amiből egy amúgy felül is található, a bekapcsológomb és a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet társaságában. Baloldalt nincs semmi, alul a két darab hangszórókijárat és a Lightning csatlakozó, jobbra pedig a hangerőszabályzó gombpáros került.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPad Pro - almafelfújt

    Az almás vállalat egy 12,9 hüvelykes kijelzővel szerelt táblagéppel örvendeztette meg a nagyközönséget: az iOS 9 érezhetően nincs még erre felkészülve, viszont a hardver bivalyerős.

Hirdetés