Apple iPad (2018) - régi ismerős

Az amerikai gyártó nem sokat változtatott az új iPad dizájnján, maradtak a kitaposott ösvényen. Az ára viszont kellemesebben alakul, ami miatt biztosra vehető a siker.

Hardver, szoftver

A 16. valaha megjelent iPadről tudni kell, hogy a közvetlen elődjének tekinthető iPad Airrel ellentétben nem egy csúcskategóriás eszköz, azt a szerepet jelenleg a 12,9 és 10,5 hüvelykes méretben is megvásárolható iPad Pro termékpáros tölti be a portfólióban. Belépőszintűnek sem nevezhetjük (nyilván Apple-berkeken belül értve), azt a szerepet ugyanis a közel 3 éve megjelent iPad mininek kellene betölteni, aminek a negyedik generációs tagja valamiért a mai napig megvásárolható, pedig az iPhone 6-ban bemutatkozott Apple A8-as rendszerchipje ma már egy elég elavult megoldásnak számít: nincs mit szépíteni rajta, egy 2014-es fejlesztés. A 4. generációs iPad mini mégis annyiba kerül, mint tesztünk tárgya, amelynek a szíve és lelke egy szintén nem mai, de legalább értelmezhető sebességű rendszerchip, a 2016. végén bemutatott Apple A10: ez dolgozik az iPhone 7-ben és a 7 Plusban is. A 2017-es iPadhez képest ez egyébként körülbelül 40 százalékkal nagyobb teljesítményt jelent a processzor tekintetében, és 50 százalékos gyorsulást hoz a grafikai feladatoknál, ráadásul a 2 + 2 magos felépítésnek köszönhetően alacsony terhelés mellett az üzemidő is erősen növekedhet, bár ezzel kapcsolatos vállalásokat az Apple nem tett, továbbra is 10 óra a hivatalos használati idő egy töltéssel.


[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Apple iPad (2018) Apple iPhone X Apple iPhone 6 Plus Apple iPhone 7 Plus Apple iPhone 8 Plus
Rendszerchip Apple A10 Fusion Apple A11 Bionic Apple A8 Apple A10 Fusion Apple A11 Bionic
AnTuTu 7 202 239 pont ~245 000 pont ? ? ?
Geekbench 4 (single/multi) 3517 / 5984 pont 4249 / 10547 pont ? 3481 / 5565 pont 4200 / 9975 pont
GFXBench Man. onscreen 42,4 fps 58,1 fps 30,5 fps 56 fps 59 fps

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a 2018-as iPad lassú lenne, használat közben a felhasználóknak semmilyen problémájuk nem adódhat, csak az iPhone X-hez vagy egyéb csúcskategóriás okostelefonhoz szokott szemek vehetik észre, hogy egy nagyon kicsit többet kell várni a programok betöltésére, de ettől még akadásmentes a működés. A RAM mérete egyébként 2 GB, a szintetikus tesztek eredményei pedig fent olvashatók, nagy meglepetés nincs bennük. A korábbi iPhone-okkal azért gondoltuk praktikusnak az összehasonlítást, mert azok sebességét sokan ismerik, az egyetlen probléma az lehet, hogy időközben megjelent az AnTuTu 7-es verziója, amivel nincs mérésünk a korábbi Apple telefonokra. Egy dolog viszont így is látszik: sebességbeli problémája a nem teljesen friss hardver ellenére sincs az új iPadnek. Tárhelyproblémája viszont lehet, ugyanis mindössze két méretben megvásárolható, a 32 GB elég szerény (főleg, mert a ténylegesen elérhető tárhely a dobozból kivéve 27 GB, és akkor még nincsenek fent az irodai és egyéb extra szoftverek), a 128 GB meg sokaknak túl nagy, ráadásul az árkülönbség is jelentős közöttük. Fontos továbbá tudni, hogy a WiFi-only változat mellett van SIM-kártyás is, amely nanoSIM-et fogad, ismeri a 4G-t is, de kizárólag adatátvitelre tudja használni a kártyát, telefonálásra nem. GPS és GLONASS vevő csak a 4G-s modellben van, a sima WiFi-s nem tartalmazza ezeket.


[+]

Nagy kérdés, hogy megkapott-e bármit a friss eszköz az iPad Pro tudásából, de erre sajnos rövid a válasz: nem igazán. Nincs True Tone kijelző, nem került vaku a hátlapra, hiányzik a Smart Keyboard, a hangszórók száma sem éri el a négyet, az egyetlen említésre méltó dolog az Apple Pencil támogatása, amelyet külön lehet megvásárolni, nagyjából a gép árának a harmadáért. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez az eszköz nem is feltétlenül munkára készült, inkább tartalomfogyasztásra, a kijelzője pedig ehhez bőven megfelelő, a hangszórók minőségével sem lesz baja senkinek, egyedül talán az előlapi kamera minőségébe lehetne belekötni, mert videóhívásokat valószínűleg sokan fognak bonyolítani a géppel.


[+]

Az iOS aktuális verziójáról felesleges lenne hosszasan írni ebben a cikkben, hiszen az iPhone X tesztjében viszonylag részletesen megtettük. Nyilván vannak különbségek, hiszen itt egy táblagépről beszélünk, de egy iPad esetében mindenképp pozitívumként lehet említeni azt a kiszámíthatóságot, ami miatt okafogyott lenne elemezni a szoftveres kínálatot. A legalapvetőbb szoftverek gyárilag elérhetők, az irodai alkalmazások ingyenesen letölthetők az App Store-ból, amelynek a kínálata amúgy óriási. A rendszerben a Mac OS felhasználói is otthonosan fogják érezni magukat, de ez igazából mindenkiről elmondható, nagyjából hülyebiztos, intuitív, gyors és jól kezelhető operációs rendszert kapunk az iOS 11 személyében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPad Pro - almafelfújt

    Az almás vállalat egy 12,9 hüvelykes kijelzővel szerelt táblagéppel örvendeztette meg a nagyközönséget: az iOS 9 érezhetően nincs még erre felkészülve, viszont a hardver bivalyerős.

Hirdetés