Apple iPad (2018) - régi ismerős

Az amerikai gyártó nem sokat változtatott az új iPad dizájnján, maradtak a kitaposott ösvényen. Az ára viszont kellemesebben alakul, ami miatt biztosra vehető a siker.

Bevezető, külső

Elég régen, nagyjából két éve teszteltünk utoljára Apple táblagépet itt a Mobilarenán az iPad Pro személyében, a 2017-es sima modell pedig nem jutott el hozzánk, így utólag már nem is tudjuk, hogy miért. Valószínűleg egyik partnerünk sem akarta odaadni, mi pedig szintén nem tolongtunk érte, hiszen ahogy mostani tesztünk tárgya, az előző generációs iPad is viszonylag kevés szemmel látható újítást hozott, nem tűnt túl izgalmasnak. De az a helyzet, hogy ez csak a felszín, hiszen a VIP-Phone most elküldte nekünk a 2018-as iPadet, ami miatt nyilván végig kellett gondolnunk, hogy milyen is napjainkban egy igazán jó táblagép. Nem akarjuk lelőni a poént, de a válasz röviden az, hogy olyan, mint az új iPad. Hogy miért, azt meg leírjuk a következők oldalakon.


[+]

Az amerikai gyártó ezúttal sem változtatott a bevált recepten, ez már a termék csomagolásán is látszik. A fehér színű, abszolút minimalista doboz akkora, hogy pont beleférjen maga a táblagép, amelyet kikapva juthatunk hozzá a tartozékokhoz, egészen pontosan a hálózati töltőfejhez és a Lightning kábelhez, mást ugyanis nem adnak az iPad mellé, de ez nem is feltétlenül baj, fülhallgatója valószínűleg mindenkinek van otthon, a többi kiegészítőt pedig praktikus, ha a felhasználó maga tudja összeválogatni, főleg az Apple gyári kiegészítőinek árazása fényében.


[+]

Az újdonság szinte pontosan akkora, mint a 2013. őszén bemutatott iPad Air, amelyre egyébként a mai napig fel lehet rakni a legfrissebb (11-es) iOS operációs rendszert, pedig annak idején még 7.0.3-mal jelent meg. Ez egy kellemes hír azoknak a felhasználóknak is, akik épp most gondolkodnak egy iPad vásárlásán, ennél hosszabb életciklust nem valószínű, hogy bármelyik konkurens gyártó nyújtana. Hogy konkretizáljuk, 240 x 169,5 x 7,5 milliméteres kiterjedésről van szó, a kizárólag WiFi-vel rendelkező modellek tömege 469 gramm, a SIM-foglalattal felszerlet változatok ennél 9 grammal nyomnak többet. A dizájn szinte semmit sem változott az elmúlt években, a megjelenítő körüli kávák nagyjából ugyanakkorák, mint a négy évvel ezelőtti csúcsgépen, ami az okostelefonos világot megnézve egy kicsit idejétmúltnak tűnhet, de nem szabad elfelejteni, hogy itt most táblagépekről beszélünk, nem pedig okostelefonokról. Legfeljebb a szemünk gyönyörködhetne abban, ha kisebbek lennének a kávák, de használat szempontjából a nagyobb itt jobb, ráadásul az eszköz méretébe így se nagyon lehet belekötni, nem lenne jobban szállítható vagy éppen zsebrevágható akkor sem, ha egy-egy centit lefaragtak volna a magasságából és a szélességéből. Ezek fényében teljesen érthető, hogy az Apple az elmúlt években miért nem törte magát a dizájnváltáson.


[+]

Az IPS-megjelenítő 9,7 hüvelykes képátlóval és 1536 x 2048 pixeles felbontással rendelkezik, ezek ma már nem kiemelkedő értékek, de valószínűleg nincs is szükség magasabb képpontsűrűségre, hiszen maga a megjelenítő amúgy minden szempontból kimagasló, szépek a színei, kellemes a fényereje, egyedül a napfényben való olvashatóságával lehet gond a rendkívül csillogó bevonata miatt. A megjelenítő fölött található az előlapi kamera, amelynek felbontását nem növelték, továbbra is csak 1,2 megapixelről van szó, amit kicsit talán túlzás is FaceTime HD-kamerának hívni, bár tény, hogy képes 720p-s felbontású videofelvételre. Az előlap alján található a Home gomb, amely egyben ujjlenyomat-olvasó is, a használata továbbra is nagyon egyszerű.

Kijelző-teszt
Mérés Apple iPad (2018) Apple iPad Air Apple iPad Air 2 Apple iPhone X TrueTone
Képátló 9,7 hüvelyk 9,7 hüvelyk 9,7 hüvelyk 5,8 hüvelyk
Felbontás 1536 x 2048 1536 x 2048 1536 x 2048 1125 x 2436
Technológia IPS IPS IPS Super AMOLED
Fehér fényerő (max.) 507 nit 385 nit 410 nit 528 / 674 nit
Fehér fényerő (min.) 3,9 nit ? ? 6,9 nit
Fekete fényerő 0,5 nit 0,42 nit 0,38 nit 0 nit
Kontrasztarány 1015:1 917:1 1084:1 végtelen
Színhőmérséklet 6650 K 7356 K 7402 K a környezettől változó

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Hirdetés

A hátlap alumíniumból készült, makulátlan külseje hosszútávon kizárólag egy tok használatával szavatolható, de ettől még minőségi anyagról beszélünk, ami az egész terméket és az összeszerelést is jellemzi. Színekből amúgy három variáció érhető el, az ezüst és az aranyszínű hátlapok esetében a kijelző körüli káva fehér, míg az asztroszürke változatnál fekete előlapot bámulhatnak a tulajdonosok. Hátul amúgy nincs túl sok érdekesség, a szintén változatlan felbontású, 8 megapixeles kamera mellé egy aprócska mikrofon került, amiből egy amúgy felül is található, a bekapcsológomb és a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet társaságában. Baloldalt nincs semmi, alul a két darab hangszórókijárat és a Lightning csatlakozó, jobbra pedig a hangerőszabályzó gombpáros került.

Hardver, szoftver

A 16. valaha megjelent iPadről tudni kell, hogy a közvetlen elődjének tekinthető iPad Airrel ellentétben nem egy csúcskategóriás eszköz, azt a szerepet jelenleg a 12,9 és 10,5 hüvelykes méretben is megvásárolható iPad Pro termékpáros tölti be a portfólióban. Belépőszintűnek sem nevezhetjük (nyilván Apple-berkeken belül értve), azt a szerepet ugyanis a közel 3 éve megjelent iPad mininek kellene betölteni, aminek a negyedik generációs tagja valamiért a mai napig megvásárolható, pedig az iPhone 6-ban bemutatkozott Apple A8-as rendszerchipje ma már egy elég elavult megoldásnak számít: nincs mit szépíteni rajta, egy 2014-es fejlesztés. A 4. generációs iPad mini mégis annyiba kerül, mint tesztünk tárgya, amelynek a szíve és lelke egy szintén nem mai, de legalább értelmezhető sebességű rendszerchip, a 2016. végén bemutatott Apple A10: ez dolgozik az iPhone 7-ben és a 7 Plusban is. A 2017-es iPadhez képest ez egyébként körülbelül 40 százalékkal nagyobb teljesítményt jelent a processzor tekintetében, és 50 százalékos gyorsulást hoz a grafikai feladatoknál, ráadásul a 2 + 2 magos felépítésnek köszönhetően alacsony terhelés mellett az üzemidő is erősen növekedhet, bár ezzel kapcsolatos vállalásokat az Apple nem tett, továbbra is 10 óra a hivatalos használati idő egy töltéssel.


[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Apple iPad (2018) Apple iPhone X Apple iPhone 6 Plus Apple iPhone 7 Plus Apple iPhone 8 Plus
Rendszerchip Apple A10 Fusion Apple A11 Bionic Apple A8 Apple A10 Fusion Apple A11 Bionic
AnTuTu 7 202 239 pont ~245 000 pont ? ? ?
Geekbench 4 (single/multi) 3517 / 5984 pont 4249 / 10547 pont ? 3481 / 5565 pont 4200 / 9975 pont
GFXBench Man. onscreen 42,4 fps 58,1 fps 30,5 fps 56 fps 59 fps

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a 2018-as iPad lassú lenne, használat közben a felhasználóknak semmilyen problémájuk nem adódhat, csak az iPhone X-hez vagy egyéb csúcskategóriás okostelefonhoz szokott szemek vehetik észre, hogy egy nagyon kicsit többet kell várni a programok betöltésére, de ettől még akadásmentes a működés. A RAM mérete egyébként 2 GB, a szintetikus tesztek eredményei pedig fent olvashatók, nagy meglepetés nincs bennük. A korábbi iPhone-okkal azért gondoltuk praktikusnak az összehasonlítást, mert azok sebességét sokan ismerik, az egyetlen probléma az lehet, hogy időközben megjelent az AnTuTu 7-es verziója, amivel nincs mérésünk a korábbi Apple telefonokra. Egy dolog viszont így is látszik: sebességbeli problémája a nem teljesen friss hardver ellenére sincs az új iPadnek. Tárhelyproblémája viszont lehet, ugyanis mindössze két méretben megvásárolható, a 32 GB elég szerény (főleg, mert a ténylegesen elérhető tárhely a dobozból kivéve 27 GB, és akkor még nincsenek fent az irodai és egyéb extra szoftverek), a 128 GB meg sokaknak túl nagy, ráadásul az árkülönbség is jelentős közöttük. Fontos továbbá tudni, hogy a WiFi-only változat mellett van SIM-kártyás is, amely nanoSIM-et fogad, ismeri a 4G-t is, de kizárólag adatátvitelre tudja használni a kártyát, telefonálásra nem. GPS és GLONASS vevő csak a 4G-s modellben van, a sima WiFi-s nem tartalmazza ezeket.


[+]

Nagy kérdés, hogy megkapott-e bármit a friss eszköz az iPad Pro tudásából, de erre sajnos rövid a válasz: nem igazán. Nincs True Tone kijelző, nem került vaku a hátlapra, hiányzik a Smart Keyboard, a hangszórók száma sem éri el a négyet, az egyetlen említésre méltó dolog az Apple Pencil támogatása, amelyet külön lehet megvásárolni, nagyjából a gép árának a harmadáért. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez az eszköz nem is feltétlenül munkára készült, inkább tartalomfogyasztásra, a kijelzője pedig ehhez bőven megfelelő, a hangszórók minőségével sem lesz baja senkinek, egyedül talán az előlapi kamera minőségébe lehetne belekötni, mert videóhívásokat valószínűleg sokan fognak bonyolítani a géppel.


[+]

Az iOS aktuális verziójáról felesleges lenne hosszasan írni ebben a cikkben, hiszen az iPhone X tesztjében viszonylag részletesen megtettük. Nyilván vannak különbségek, hiszen itt egy táblagépről beszélünk, de egy iPad esetében mindenképp pozitívumként lehet említeni azt a kiszámíthatóságot, ami miatt okafogyott lenne elemezni a szoftveres kínálatot. A legalapvetőbb szoftverek gyárilag elérhetők, az irodai alkalmazások ingyenesen letölthetők az App Store-ból, amelynek a kínálata amúgy óriási. A rendszerben a Mac OS felhasználói is otthonosan fogják érezni magukat, de ez igazából mindenkiről elmondható, nagyjából hülyebiztos, intuitív, gyors és jól kezelhető operációs rendszert kapunk az iOS 11 személyében.

Kamera, üzemidő, összegzés

A hátlapi kamera 8 megapixeles, autofókuszos, rekeszértéke f/2,4-es. Az Apple oldalán olvasható, hogy van képstabilizáció, ez minden bizonnyal szoftveres megoldás. Videóknál a legnagyobb elérhető felbontás a Full HD, de alacsonyabb felbontásban van 120 képkocka/másodperces lassítás is. A szoftver letisztult, nincs túlbonyolítva, sorozatfelvételre, panorámaképek készítésére viszont egyaránt lehetőséget nyújt, illetve a HDR is elérhető.

A képminőség nem kiemelkedő, de a táblagépek sosem jeleskedtek a képalkotás terén. A dinamikatartomány legfeljebb közepes, az élességgel is vannak gondok, a színek viszont legalább nagyjából a helyükön vannak. Videózásra a kis látószögnek köszönhetően szintén csak visszafogottan alkalmas az új iPad, egy nyaralásra nem biztos, hogy elég csak ezt vinni, de ha valamit gyorsan le kell fotózni, akkor végül is elő lehet kapni. Az egyéb multimédiás képességek viszont rendben vannak, a hangminőség fülhallgató esetén átlagos, semmi extrát nem tud a gép, de nem is kell neki. A kihangosító hangszóró viszont korrekt, az viszont egyesek számára zavaró lehet, hogy csak egy oldalról jön a hang, talán jobb lett volna, ha felülre is kerül egy hangszóró.

Értékelés: Apple iPad (2018)
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
PIM funkciók 8 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az akkumulátor 32,4 wattórás, ami egy igen jó választásnak tűnik az A10-es rendszerchip mellett, hiszen a gyártó által kommunikált egész napos (azaz 10 órás) üzemidő úgy tűnik, hogy valóban reális. Ez pedig azért is nagyon fontos az Apple-nek, mert egyértelműen látszik, hogy a 2018-as iPadnek erős szerepet szánnak az amerikai oktatásban, ahol jelenleg nem állnak olyan jól, mint szeretnék, a Google és a Microsoft mögött csak a harmadik helyen vannak piaci részesedésben. Most viszont itt van ez a gép, ami kellően gyors, jó minőségű, kellemes az üzemideje, használható vele az Apple Pencil, amelyet már az iOS-re elérhető irodai programcsomagjuk (a Pages, a Numbers és a Keynote) is támogat, ráadásul az ára sem olyan elszállt, 329 USD, ami azt jelenti, hogy itthon hivatalosan 116 990 forintról indul, de például a VIP Phone-nál 110 990 forint. Ez a 32 GB-os WiFi-s verzió, SIM kártyával az ár már 161 990 forint, a 128 GB-os tárhely pedig 148 990, illetve 193 990 forintra növeli az árat, és akkor még hozzá lehet dobni az AppleCare Protection Plan 24 995 forintos árát. Amúgy a tavalyi modell is ennyibe került a megjelenésekor, de az iPad Air 2 például még 499 USD-ről indult 2014 őszén, szóval ha nagyon eltérő hardver nem is kapnak a felhasználók, az árak legalább konszolidálódtak, főleg, mert az USD tavaly ilyenkor még 285 forint körül volt, most pedig 265-ön van. Szóval az új iPad rendben van, tetszett.

Apple iPad (2018)

Bocha

A tesztkészüléket a VIP-Phone küldte el nekünk, ezúton is köszönjük a felajánlást! A vásárláshoz, kérem, kattintson ide!

Specifikáció

Apple iPad (2018)
Apple iPad (2018) Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE (opcionális)
Méret 240 x 169,5 x 7,5 milliméter
Tömeg 469 gramm (WiFi) / 478 gramm (WiFi + 4G)
Színvariációk ezüst, arany, asztroszürke
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 9,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 1536 x 2048 pixel (264 ppi)
Kijelző típusa kapacitív IPS érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Apple A10 Fusion
Processzor típusa 2,34 GHz-es, 2+2 magos, 64 bites
Processzor csíkszélessége 16 nanométer
Processzor utasításkészlete A64, A32, T32 (ARMv8-A kompatibilitás)
Grafikus chip PowerVR Series 7XT GT7600 Plus (hexa-core)
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
Belső tárhely 32 / 128 GB
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
LTE (sávok: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 38, 39, 40, 41)
GPRS / EDGE nincs / nincs
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / van
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, AirDrop
USB Lightning csatlakozó
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (csak a 4G-s modellben)
GLONASS van (csak a 4G-s modellben)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgő
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / van
Hangrögzítés letölthető szoftverrel
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform iOS 11
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek FaceTime, Térképek, iTunes Store, App Store, iBooks, Game Center, News, Photo Booth, Podcastok
Multimédia
Fő kamera 8 megapixeles, autofókuszos
Másodlagos kamera 1,2 megapixeles
Videófelvétel 1080p @ 30 fps, 720p @ 120 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 32,4 Wh-s lítium-polimer
Böngészési idő 10 óra (WiFi) / 9 óra (4G)
Zenelejátszási idő ismeretlen
Egyebek
3,5 milliméteres jack kimenet, giroszenzor, alumínium hátlap, ujjlenyomat-olvasó

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPad Pro - almafelfújt

    Az almás vállalat egy 12,9 hüvelykes kijelzővel szerelt táblagéppel örvendeztette meg a nagyközönséget: az iOS 9 érezhetően nincs még erre felkészülve, viszont a hardver bivalyerős.

Hirdetés