Amazfit GTS 4 - divatos megjelenés

Felemás eszköz a GTS 4, mert okos- és sportóra is akarna lenni, kiteljesedni mégis csak külsőben tud.

Egészség, üzemidő, összegzés

A gyártó szerint 154 sportmód rögzítésére képes az eszköz, ezek közül nyolcat - lásd a képen lentebb - automatikusan is képes felismerni az óra. A mozgástípus felismerése tapasztalataim szerint pontos, viszont kissé túlbuzgó, egy 5-7 perces sétát már edzésként akar elmenteni, ezt az érzékenység csökkentésével lehet orvosolni. A kétcsatornás (L1 + L5) GPS gyorsan, városi környezetben általában 5 másodperces pontossággal talált jelet telefon nélkül, a rögzített útvonal elfogadható pontosságú, átlag 1,5 - 2 méteres eltéréseket láttam a tényleges útvonaltól. A barométeres magasságmérővel a szintkülönbségek pontosak, a kanyarokat viszont rendszerint úgy csapja le az óra által rögzített útvonalon a GPS pontos módba állítva is, mintha Kitty Pryde módjára közlekednénk.

Az automatikus edzéskezelés beállításai.Az automatikus edzéskezelés beállításai.Az automatikus edzéskezelés beállításai.Az automatikus edzéskezelés beállításai. Az automatikus edzéskövetés és a GPS beállításai. (forrás: Mobilaréna) [+]

Ahogy a korábbi modellek esetén, a távolságok mérésében a 4-es széria sem tökéletesen pontos, rendszerint alászámolt futás, sétálás, elliptikus tréner és medencés úszás esetén is. Pulzusmérésben viszont pontos, ahogy az alváskövetéssel sem tapasztaltam olyan pontatlanságokat, mint a Mini változat esetében, ez köszönhető az újabb BioTracker szenzornak. Adott itt is a stressz-követés, az SpO2-mérés, a PAI, bekészíthetünk saját edzéscélokat és terveket, és részletes edzéskapacitási értékeket (Vo2Max, EPOC) kapunk, regenerálódási idővel együtt. A véroxigén-szint mérése is kicsit pontatlan, de hibahatáron belül mozog: az Amazfit 95 és 97%-ot volt hajlandó mérni ott, ahol a normál mérőeszköz 99%-ot mutatott. Nincsenek viszont olyan extrák, mint például az EKG, a bőrhőmérséklet-mérés, vagy az elérhető közösségi célok, bár családtagokat adhatunk hozzá a telefonos alkalmazásban és megoszthatjuk egymással eredményeinket.

Hirdetés

A főoldalon láthatjuk az egészségügyi adatok összesítését.A főoldalon láthatjuk az egészségügyi adatok összesítését.A főoldalon láthatjuk az egészségügyi adatok összesítését. A főoldalon láthatjuk az egészségügyi adatok összesítését. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az órán az edzésképernyők valamelyest személyre szabhatók: változtathatunk, mely adatmezőket szeretnénk látni, az edzés elemzését pedig grafikonokkal kiegészítve is megkapjuk a szinkronizálást követően a telefonos alkalmazásban. Adott a Google Fit, a Strava, az adidas Running és iPhone-on az Apple Egészséggel való összekapcsolás is, ez pozitívum. Szintén tetszett az Egykoppintásos mérés funkció, mellyel 45 másodperces méréssel készít egy összesítést az eszköz az aktuális SpO2- és stressz-szintről, pulzus- és légzésszámról. A különböző egészségügyi adatok automata figyelésére a beállítások közt megadhatunk időintervallumokat (a leggyakoribb a percenkénti mérés), állíthatunk be figyelmeztetést túlzottan magas vagy alacsony értékekre, szóval a hobbiszintű egészségkövetéshez minden adott.

Rögzített tevékenységek megjelenése a Zepp appban.Rögzített tevékenységek megjelenése a Zepp appban.Rögzített tevékenységek megjelenése a Zepp appban. Rögzített tevékenységek megjelenése a Zepp appban. (forrás: Mobilaréna) [+]

A GTS 4 üzemidő terén kissé alulmarad a GTR 4-gyel szemben, de a hatnapos folyamatos működéssel így is az élmezőnyben mozog. Minden egészségkövetési funkció bekapcsolásával és leggyakoribbra vételével, a mindig éber kijelző bekapcsolásával, alvásfigyeléssel és négy órányi sportkövetéssel 100%-ról hat nap alatt merült 10% alá a 300 mAh-s telep úgy, hogy az akkumulátorkímélő módot nem aktiváltam. Az akkukímélő módban, a GPS takarékos módra állításával és az AoD kikapcsolásával az egyhetes üzemidő benne van az eszközben, a gyártó 8 napot ígér tipikus használatra normális és 16 napot energiatakarékos módban. A GTR 4 ezzel szemben 475 mAh-s akkumulátorával tipikus használat mellett is hozza a gyártó szerint a GTS 4 üzemidejének dupláját. Egy teljes töltési idő két óra körül van a gyári töltőn, Qi töltés nincsen.

GTS 4 a karomon.
GTS 4 a karomon. [+]

Megjelenésében, kijelzőben, üzemidőben és sebességben az Amazfit GTS 4 (és GTR 4) remek órák, ugyanakkor se nem igazi okosórák, se nem igazi sportórák. Ahhoz, hogy teljes értékű okosóraként lehessen kezelni őket, olyan önállóságot kellene tudni felmutatniuk, mint egy Apple Watchnak, Galaxy Watchnak, vagy Huawei órának. De itt nincs mobilhálózati kapcsolat, nincs NFC-s fizetés, nincs hatalmas alkalmazásáruház, a letölthető programok nagyobb része is csak a telefonon futó app klienseként működik, és hiányzik egy bővebb értesítéskezelési megoldás is. Ugyanakkor ezek nélkül az egyhetes üzemidő kényelmesen kihozható az alapvető beállításokkal, míg az Apple vagy a Samsung órái maximum két napig bírják szusszal. Mondjuk ha valakinek a lehető legtöbb okos funkció kell, akkor annak érdemesebb a Galaxy Watch4 44 mm-es változata felé kacsintgatni, mely egy árban van az Amazfittel.

GTR 4 a karomon.
GTR 4 a karomon. [+]

Sportra lehet használni az Amazfitet, de a Garmin vagy a Polar részletesebb, számítógépről is elérhető adatkezelő felületet biztosít, ráadásul több gombot magán az órán, amivel az edzések közben egyszerűbb az irányítás. Viszont tegyük mellé, hogy a 75 - 80 ezer forintos ár a belépőszintű eszközöket jelenti a két említett gyártónál, óráik megjelenése pedig a sportos vonalat követi ezen az árszinten műanyag tokkal és szilikon szíjjal, melynél az Amazfit alumínium órateste és a GTR 4 opcionális bőr szíja elegánsabb megjelenést biztosít.

Egymás mellett a GTR 4 és a GTS 4.
Egymás mellett a GTR 4 és a GTS 4. [+]

Az Amazfit GTS és GTR 4 funkcióinak legtöbbjét a tesztünkről ajánlott értékeléssel ellátott GTS 4 Mini is tudja féláron, ám a tavalyi modellek is forgalomban vannak még a 45 - 55 ezer forintos ársávban, akár a Pro modell is. Ezek pedig a régebbi szenzort használják ugyan, de az alapvető funkciókban nem különböznek, nincs kritikus hiányosságuk, ami itt már pótolva lett és üzemidőben még jobb átlagot is hoznak, mint a friss modellek. Így aki Amazfit órát szeretne, az még nyugodt szívvel választhatja a korábbi generáció tagjait is, de ha a 4-es szériából hordana egyet, akkor mi inkább terelnénk a GTR 4 irányába.

viragdani01

A tesztkészülékeket az MStore-tól kaptuk kölcsön, itt lehet náluk a GTS 4-et megvásárolni, itt pedig a GTR 4-et lehet kosárba rakni. Köszönjük!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés