Amazfit GTS 4 - divatos megjelenés

Felemás eszköz a GTS 4, mert okos- és sportóra is akarna lenni, kiteljesedni mégis csak külsőben tud.

Kapcsolat, Zepp

Bluetooth 5.0-s kapcsolatot (BLE) tart fenn a telefonnal az óra és hiába a 2,4 GHz-es Wi-Fi, ha kívül kerülünk a Bluetooth nyílt téren 10-12 méteres hatótávolságán, az óra lekapcsolódik a telefonról. Ugyanígy a 2,3 GB-nyi beépített tárhelyre is valamiért alapértelmezetten Bluetooth-kapcsolaton keresztül szeretne zenét másolni vagy alkalmazást telepíteni az eszköz, nem Wi-Fi Directtel, amire képes. S az órán található alkalmazásbolt hiányában telepíteni is csak a telefonos alkalmazáson keresztül lehet a Zepp OS-re. Az okostelefontól való teljes elszakadás, melyre egy Galaxy vagy Apple Watch képes, így nem opció az Amazfittel.

A beállítások főoldala, az alkalmazásbolt és a számlapbolt.A beállítások főoldala, az alkalmazásbolt és a számlapbolt.A beállítások főoldala, az alkalmazásbolt és a számlapbolt. A beállítások főoldala, az alkalmazásbolt és a számlapbolt. (forrás: Mobilaréna) [+]

Hirdetés

Az önállóság ellen van az is, hogy az Amazfit GTS 4 és GTR 4 nem képes mobilhálózati kapcsolatra, telefonhívásokat Bluetooth-on keresztül ugyanakkor fogadhatunk az órán, ha androidos telefonunk a közelben van. A beépített mikrofon és hangszóró csendesebb helyen elfogadható, a vonal másik oldalán is érthető hangminőséget képes produkálni, de nem érdemes Michael Knightot játszanunk utcán vagy autóban. Az értesítéskezelés is közepes osztályzatot érdemel. A bejövő értesítéseket és hívásokat rendszerint pontosan jeleníti meg az eszköz, ám korlátozott az adható reakciók száma: csak előre beállított szöveggel lehet válaszolni, diktálás, gépelés nincsen. Az értesítésben kapott képeket és egyes emotikonokat nem jeleníti meg a Zepp OS, de a magyar ékezetes karaktereket pontosan kezeli. Tapasztalatom szerint viszont abban az esetben, ha rövid időn belül egyszerre több üzenetértesítés érkezik, hajlamos összekeverni a sorrendet, de legalább egy jobbról balra simítással a Zepp OS már engedi egyesével is törölni az üzeneteket az értesítési központból.

Kijelzőre, hangra és rezgésre, valamint a gombra vonatkozó beállítások.Kijelzőre, hangra és rezgésre, valamint a gombra vonatkozó beállítások.Kijelzőre, hangra és rezgésre, valamint a gombra vonatkozó beállítások.Kijelzőre, hangra és rezgésre, valamint a gombra vonatkozó beállítások. Kijelzőre, hangra és rezgésre, valamint a gombra vonatkozó beállítások. (forrás: Mobilaréna) [+]

A Bluetooth 5.0-s kapcsolaton keresztül fülhallgatót, fejhallgatót is párosíthatunk az óránkhoz, de adott a beépített hangszórón történő zenelejátszás is. Streaming szolgáltatáshoz tartozó klienst viszont nem telepíthetünk az órára, így streaming esetén csak a telefonon folyó lejátszás távirányítására használhatjuk az Amazfitet, de az óra a 2,3 GB-os tárhelyére másolt MP3 fájlokat önállóan is képes lejátszani. A beépített hangszórón keresztül az óra edzések esetén elmondja az aktuális köridőt és a hozzá tartozó adatokat, de ha bekapcsoljuk az automata edzésfelismerést, akkor hangjelzéssel is értesít, amikor elindítja a követést. Bár a rendszernyelv magyar, a hangalapú értesítések és parancsok csak angolul mentek és egyszerű tőmondatokban - például “Start Running Workout”. Ezeket tapasztalatim szerint pontosan veszi és hajtja végre az óra, de az Amazon Alexa támogatás ennyiben ki is merült.

Vannak néha azért furcsaságok a frissítés terén: az ingyenest rendszerint szabadra fordítják és néha megjelennek angol nyelvű részek is. Itt például a GTR 4 frissítésének részletezésében.
Vannak néha azért furcsaságok a frissítés terén: az ingyenest rendszerint szabadra fordítják és néha megjelennek angol nyelvű részek is. Itt például a GTR 4 frissítésének részletezésében. [+]

Telefonon a Zepp alkalmazáson keresztül láthatjuk a csatlakozott óránk által gyűjtött egészségügyi adatokat, iOS-re és Androidra is elérhető a program, nincs különbség a funkciók között. Adott a GPX fájlok importálása és exportálása, a GTS 4 és GTR 4 pedig képes navigálni is minket az útvonalakon. Az alkalmazáson keresztül tölthetünk le új számlapokat és alkalmazásokat is, beállíthatjuk az órán látható widgetek, gyorskapcsolók (irányítóközpont) sorrendjét, megadhatunk ütemezéseket (például a ne zavarjanak módra, mindig éber kijelzőre, alvás módra), illetve állíthatunk be biztonsági kódot, amit meg kell adni a GTS 4 vagy GTR 4 használatához, miután egyszer lekerült az eszköz a csuklónkról. Számomra pozitív, hogy ezen személyre szabást segítő opciókat közvetlenül az órán is elérhetjük.

A BioTracker 4.0-s szenzor gyűjti az egészségügyi adatokat.
A BioTracker 4.0-s szenzor gyűjti az egészségügyi adatokat. [+]

A Zepp alkalmazás felépítése megegyezik a GTS 4 Mini tesztjében részletezettel, így az adott oldalt linkelem. Különbség, hogy a GTS 4 és a GTR 4 esetén az óra beállításai között több opciót találunk majd. A kezdőoldalon, mely összesíti az óra által rögzített egészségügyi adatokat egy extra kártyát láthatunk majd a GTS 4 Minihez képest, ez az alvási légzés minőségére vonatkozó elemzés. A GTS 4 és a GTR 4 ugyanis képes az alvásrögzítés során a véroxigén-szintet és a mikrofont segítségül hívva figyelni légzésünket és esetleges horkolásunkat is, bár utóbbiról részletes adatokat nem közöl, a program csak annyira szorítkozik, hogy normális-e légzésünk alvás alatt.

Így néz ki egy alváselemzés a Zepp alkalmazásban.Így néz ki egy alváselemzés a Zepp alkalmazásban.Így néz ki egy alváselemzés a Zepp alkalmazásban. Így néz ki egy alváselemzés a Zepp alkalmazásban. (forrás: Mobilaréna) [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés