Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Cifu

félisten

válasz csibe1 #3383 üzenetére

Azért ne mossuk össze azt, hogy nehéz helyzetben van a könyvkiadás azzal, hogy nem olvasnak az emberek. Én se vettem könyvet iszonyú rég óta, de elképesztő mennyiségű anyagot olvasok .PDF-ben, .EPUB-ban vagy más formátumban.

Dolgoztam a zeneiparban, ott a '80-as, '90-es és 2000'-es évek legeleje volt az aranykor, a magnókazetták és CD-k világában. Aztán jött az internet és ez a feje tetejére állt. Ott sem a zene lett rosszabb, egyszerűen a könnyebben hozzáférhető, felhasználóbarátabb és persze olcsóbb elérés felé mentek a felhasználók.
    Ugyanez zajlott / zajlik a TV világában, a TV csatornák elsorvadnak, a sztream meg hasít, mivel a felhasználók akkor és azt nézhetnek, amit Ők akarnak, nem kell műsoridőhöz alkalmazkodniuk.
    A könyvkiadásnál is ezt látom, a tartalomgyártók bátran fordulhatnak és fordulnak is más formátumok felé, aztán megy a sírás, hogy nem olvasnak az emberek. Hát kérem, ezt fejlődésnek hívják, attól, hogy nem haladsz vele, nem azt jelenti, hogy a világ butult el vele...

Ami a beszédstílust, szókincset illeti, ott én másképpen látom, 40 évvel ezelőtt sem volt jobb szerintem az átlag ember szókincse és fogalmazási képessége, "csak" nem jött szembe olyan könnyen vele, mert a rádióban, TV-ben, újságokban nem alkalmaztak olyat, aki vállalhatatlan volt. Az elmúlt évtizedekben azonban a kommunikáció az internetnek és a hozzá kapcsolódó lehetőségeknek (szociális média, youtube, tiktok, stb.) hála sokkal szélesebb körben elérhető lett. Tehát szerintem csak a "láthatatlan" réteg felbukkanása miatt gondolják sokan, hogy drasztikusan romlott a minőség.

Hozzá teszem, egyetemen mostanában azt látom, hogy az igényesebb tanár az első órán elmondja, hogy kell egy e-mailben megszólítani a tanárt, mit kell tartalmaznia a levélnek (megszólítás, írásjelek és kerek mondatok, elköszönés és aláírás). Itt azért elgondolkoztam, hogy miért nincs rögtön az első szemeszterben egy 0 vagy 1 kredites kötelező tárgy az ilyesmikről. Igen, értem, hogy nevetséges, de erről szól az oktatás. Ha valaki képtelen rá, akkor meg nem szabad tovább engedni. ( Ehhez képest azt látom, hogy lassan csak az nem tud diplomát szerezni, akinek nincs pulzusa... )

Új hozzászólás Aktív témák